Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hej ho Segreguj szkło

02.02.03, 21:29
    Plakaty o takiej treści (+zdjęcia pojemników) pojawiły się we Wrocławiu. Czy
    u Was też są. Uważacie, że to coś da, jeżeli specjalnych kontenerów trzeba
    szukać?
    Pzdr.
    Obserwuj wątek
      • megi102 Re: Hej ho Segreguj szkło 03.02.03, 15:01
        u nas w stolicy :-) nie ma,
        a szukanie nie powinno być przeszkodą w segregacji, ja kiedyś segregowane
        śmieci woziłam 2 przystanki sutobusem (że przytoczę ten przykład po raz kolejny
        na tym forum).

u nas za to pojawiły się w ramach śmiesznych akcji pojemniki na segregację z
        napisem: "Nienawiść" :-)
      • nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 03.02.03, 23:09
        Chyba jestem "nie kumaty". Nic mi się z tą "nienawiścią" nie kojarzy. Ale
        niewazna nazwa, byle były.
        Pzdr.
        • joseph.007 Przepraszam... 05.02.03, 11:05
          ...za wtręt laicko-niefachowy, ale właściwie po co segreguje się szkło?
          Rozwiejcie niewiedzę mą Ekolodzy, jeśli wolno mi prosić.
          • jack_ Re: Przepraszam... 05.02.03, 21:43
            Nie czuję sie ekologiem ale sšdze ze segreguje się po to by szkło
            kolorowe/stłuczkę wykorzystać do produkcji szkła kolorowego a stłuczkę białš do
            produkcji białego... Natomiast je�li chodzi Ci o sens samego odzywkiwania
            szkła to coż ...ogranicza to ilo�ć odpadów ...szkło jest chyba jednym z
            sórowców wtórnych które najłatwiej przetworzyć ...
            Napiszcie co� moze sie czego� nauczę ...
      • nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 05.02.03, 23:20
        Nie ma powodu przepraszać. Większość z forumowiczy to "amatorzy".
        Odnośnie samego szkła i segregacji to wydaję mi się, że góra śmieci będzie
        mniejsza. Produkcja opakowań szklanych ze stłuczki, czyli półproduktu jest
        mniej uciążliwa dla środowiska niż "obróbka" piachu od początku. Segregacja na
        białe i kolorowe szkło upraszcza późniejsze przygotowanie do produkcji. Nie ma
        chyba możliwości wybrania stłuczki białej z kolorowych odpadków i w efekcie
        można tylko produkować z odzysku kolorowe szkło.
        Może jakiś profesjonalista zabierze głos?
        Pozdrawiam
        • joseph.007 Re: Hej ho Segreguj szkło 06.02.03, 11:31
          nxa napisał:

> Produkcja opakowań szklanych ze stłuczki, czyli półproduktu jest
          > mniej uciążliwa dla środowiska niż "obróbka" piachu od początku.

Tego włąśnie nie rozumiem. Przecież i to, i to trzeba przetopić, więc zużycia
          energii wychodzi chyba tyle samo?

> Segregacja na białe i kolorowe szkło upraszcza późniejsze przygotowanie do
          produkcji. Nie ma
          > chyba możliwości wybrania stłuczki białej z kolorowych odpadków i w efekcie
          > można tylko produkować z odzysku kolorowe szkło.

Chuba tylko jakieś szaroburoczarne, bo przecież szkła kolorowego też się chyba
          nie sortuje według kolorów?
          • nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 06.02.03, 13:02
            Z tego co wiem do stopienia szkła potrzeba niższej temperatury niż do
            stopienia piasku. Dochodzi jeszcze kila procesów związanych z porcjowaniem
            domieszek i oczyszczeniem, więc czas nagrzewania (zużycie energi) jast dłuższy.
            O ile kolorowego szkła na pewno nie można wybielić, to kolorową stłuczkę można
            przerobić na ciemniejszy kolor. Zwróciłem uwagę, że butelki po piwie i
            przyprawie do zup są coraz ciemniejsze.
            Może znajdzie się na tym forum fachowiec dysponujący konkretną wiedzą i nas
            uswiadomi.
            Pozdrawiam
            • megi102 Re: Hej ho Segreguj szkło 10.02.03, 15:57
              A poza tym po co topić piasek, skoro można już istniejące szkło
      • bobbix co może zrobić pospolity... 27.02.03, 19:05
        Cześć, może sami uczestniczyliście w takiej akcji i macie jakieś doświadczenie.
        Mianowicie chciałem zapytać się o to co może zrobić zwykły śmiertelnik by w
        jego mieście zaistniały takie kontenery ( nie tylko na szkło, wogule na
        jakiekolwiek odpady, by najprostsza sekgregacja śmieci miała sens)
        Czy to zależy od sposobu pozbywania się odpadów przez miasto, bo wydaje mi sie,
        że jesli w mieście istnieje np. spalarnia to takie starania najmniejszego sensu
        niemaja, może się mylę, może właśnie wystarczy znak od społeczności miasta o
        takiej potzebie??
        jeśli możecie pomóc proszę o jakieś info.
        z góry dziękuję -BoBbY_-
      • rob35 Re: Hej ho Segreguj szkło 28.03.03, 08:53
        Stłuczkę szklaną, z właściwie szkło opakowaniowe (butelki, sloiki) zbiera się w
        celu ponownego użycia (recyklingu) w produkcji szkła - nowych butelek słoików.
        Niedupuszczalne jest wrzucanie do pojemników na stłuczkę szkła płaskiego
        (kawałki szyb), szkła zbrojonego, szyb samochodowych. Recykling szkła
        opakowaniowego w Polsce wynosi ok. 15 %. Istnieje natomiast ustawowy wymóg aby
        z roku na rok odzyskiwać coraz wiecej odpadów opakowaniowych - w tym opakowań
        szklanych. Docelowo na rok 2007 założono 40 % odzysk szkła. ma to spowodować
        uruchomienie instrumentów ekonomicznych dla gmin i firm prywatnych, które zajmą
        się organizowaniem stłuczki szkła.
        Huty szkła są bardzo zainteresowane stłuczką szklaną. W procesie produkcyjnym
        używają do ok. 25 % wsadu stuczki szklanej a mogą używac do 80 % stłuczki. Dla
        hut stosowanie stłuczki zamiast surowców naturalnych to przede wszystkim b.
        duże oszczędności energetyczne - gazu, którego cena ciągle rośnie. huty w
        Polsce są w stanie wchłonąć ok. 500 -500 tys. ton stłuczki rocznie. Większość
        hut w Polsce preferuje stłuczkę posortowaną na kolory - bezbarwną i kolorową.
        Niestety stłuczka zbierana w ramach selektywnej zbióki odpadów jest
        zanieczyszczono - metale, kamienie i porcelana będącą najwięszym problemem dla
        hut. Zebrana stłuczka wymaga więc doczyszczenia w specjalistycznych
        sortowniach.
        Deficyt stłuczki powoduje, że np. stłuczka I klasy czystości kupowana jest w
        Niemczech, gdzie funkcjonują sortownie oparte na systemach optycznych, gdzie
        uzyskuje się czystość stłuczki szklanej 99,5 % i w dodatku posortowanej na
        kolory.
        • franekkk Re: Hej ho Segreguj szkło 04.04.03, 09:26

pytania:
          1. dlaczego bez płaskiego, podobno też bez szklanek, szklanych części żarówek
          itp, to się nie topi???
          2. czyli wg powyższego butelka z zakrętką metalową konkretnie zanieczyszcza ale
          jak konkretnie czy mógłbym dostać argumenty bo mi brakuje w dyskusji ze
          znajomkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka