nxa 02.02.03, 21:29 Plakaty o takiej treści (+zdjęcia pojemników) pojawiły się we Wrocławiu. Czy u Was też są. Uważacie, że to coś da, jeżeli specjalnych kontenerów trzeba szukać? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megi102 Re: Hej ho Segreguj szkło 03.02.03, 15:01 u nas w stolicy :-) nie ma, a szukanie nie powinno być przeszkodą w segregacji, ja kiedyś segregowane śmieci woziłam 2 przystanki sutobusem (że przytoczę ten przykład po raz kolejny na tym forum). u nas za to pojawiły się w ramach śmiesznych akcji pojemniki na segregację z napisem: "Nienawiść" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 03.02.03, 23:09 Chyba jestem "nie kumaty". Nic mi się z tą "nienawiścią" nie kojarzy. Ale niewazna nazwa, byle były. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Przepraszam... 05.02.03, 11:05 ...za wtręt laicko-niefachowy, ale właściwie po co segreguje się szkło? Rozwiejcie niewiedzę mą Ekolodzy, jeśli wolno mi prosić. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ Re: Przepraszam... 05.02.03, 21:43 Nie czuję sie ekologiem ale sšdze ze segreguje się po to by szkło kolorowe/stłuczkę wykorzystać do produkcji szkła kolorowego a stłuczkę białš do produkcji białego... Natomiast je�li chodzi Ci o sens samego odzywkiwania szkła to coż ...ogranicza to ilo�ć odpadów ...szkło jest chyba jednym z sórowców wtórnych które najłatwiej przetworzyć ... Napiszcie co� moze sie czego� nauczę ... Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 05.02.03, 23:20 Nie ma powodu przepraszać. Większość z forumowiczy to "amatorzy". Odnośnie samego szkła i segregacji to wydaję mi się, że góra śmieci będzie mniejsza. Produkcja opakowań szklanych ze stłuczki, czyli półproduktu jest mniej uciążliwa dla środowiska niż "obróbka" piachu od początku. Segregacja na białe i kolorowe szkło upraszcza późniejsze przygotowanie do produkcji. Nie ma chyba możliwości wybrania stłuczki białej z kolorowych odpadków i w efekcie można tylko produkować z odzysku kolorowe szkło. Może jakiś profesjonalista zabierze głos? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Re: Hej ho Segreguj szkło 06.02.03, 11:31 nxa napisał: > Produkcja opakowań szklanych ze stłuczki, czyli półproduktu jest > mniej uciążliwa dla środowiska niż "obróbka" piachu od początku. Tego włąśnie nie rozumiem. Przecież i to, i to trzeba przetopić, więc zużycia energii wychodzi chyba tyle samo? > Segregacja na białe i kolorowe szkło upraszcza późniejsze przygotowanie do produkcji. Nie ma > chyba możliwości wybrania stłuczki białej z kolorowych odpadków i w efekcie > można tylko produkować z odzysku kolorowe szkło. Chuba tylko jakieś szaroburoczarne, bo przecież szkła kolorowego też się chyba nie sortuje według kolorów? Odpowiedz Link Zgłoś
nxa Re: Hej ho Segreguj szkło 06.02.03, 13:02 Z tego co wiem do stopienia szkła potrzeba niższej temperatury niż do stopienia piasku. Dochodzi jeszcze kila procesów związanych z porcjowaniem domieszek i oczyszczeniem, więc czas nagrzewania (zużycie energi) jast dłuższy. O ile kolorowego szkła na pewno nie można wybielić, to kolorową stłuczkę można przerobić na ciemniejszy kolor. Zwróciłem uwagę, że butelki po piwie i przyprawie do zup są coraz ciemniejsze. Może znajdzie się na tym forum fachowiec dysponujący konkretną wiedzą i nas uswiadomi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megi102 Re: Hej ho Segreguj szkło 10.02.03, 15:57 A poza tym po co topić piasek, skoro można już istniejące szkło Odpowiedz Link Zgłoś
bobbix co może zrobić pospolity... 27.02.03, 19:05 Cześć, może sami uczestniczyliście w takiej akcji i macie jakieś doświadczenie. Mianowicie chciałem zapytać się o to co może zrobić zwykły śmiertelnik by w jego mieście zaistniały takie kontenery ( nie tylko na szkło, wogule na jakiekolwiek odpady, by najprostsza sekgregacja śmieci miała sens) Czy to zależy od sposobu pozbywania się odpadów przez miasto, bo wydaje mi sie, że jesli w mieście istnieje np. spalarnia to takie starania najmniejszego sensu niemaja, może się mylę, może właśnie wystarczy znak od społeczności miasta o takiej potzebie?? jeśli możecie pomóc proszę o jakieś info. z góry dziękuję -BoBbY_- Odpowiedz Link Zgłoś
rob35 Re: Hej ho Segreguj szkło 28.03.03, 08:53 Stłuczkę szklaną, z właściwie szkło opakowaniowe (butelki, sloiki) zbiera się w celu ponownego użycia (recyklingu) w produkcji szkła - nowych butelek słoików. Niedupuszczalne jest wrzucanie do pojemników na stłuczkę szkła płaskiego (kawałki szyb), szkła zbrojonego, szyb samochodowych. Recykling szkła opakowaniowego w Polsce wynosi ok. 15 %. Istnieje natomiast ustawowy wymóg aby z roku na rok odzyskiwać coraz wiecej odpadów opakowaniowych - w tym opakowań szklanych. Docelowo na rok 2007 założono 40 % odzysk szkła. ma to spowodować uruchomienie instrumentów ekonomicznych dla gmin i firm prywatnych, które zajmą się organizowaniem stłuczki szkła. Huty szkła są bardzo zainteresowane stłuczką szklaną. W procesie produkcyjnym używają do ok. 25 % wsadu stuczki szklanej a mogą używac do 80 % stłuczki. Dla hut stosowanie stłuczki zamiast surowców naturalnych to przede wszystkim b. duże oszczędności energetyczne - gazu, którego cena ciągle rośnie. huty w Polsce są w stanie wchłonąć ok. 500 -500 tys. ton stłuczki rocznie. Większość hut w Polsce preferuje stłuczkę posortowaną na kolory - bezbarwną i kolorową. Niestety stłuczka zbierana w ramach selektywnej zbióki odpadów jest zanieczyszczono - metale, kamienie i porcelana będącą najwięszym problemem dla hut. Zebrana stłuczka wymaga więc doczyszczenia w specjalistycznych sortowniach. Deficyt stłuczki powoduje, że np. stłuczka I klasy czystości kupowana jest w Niemczech, gdzie funkcjonują sortownie oparte na systemach optycznych, gdzie uzyskuje się czystość stłuczki szklanej 99,5 % i w dodatku posortowanej na kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Hej ho Segreguj szkło 04.04.03, 09:26 pytania: 1. dlaczego bez płaskiego, podobno też bez szklanek, szklanych części żarówek itp, to się nie topi??? 2. czyli wg powyższego butelka z zakrętką metalową konkretnie zanieczyszcza ale jak konkretnie czy mógłbym dostać argumenty bo mi brakuje w dyskusji ze znajomkami Odpowiedz Link Zgłoś