bagatella 18.07.07, 17:23 tak wszystko do jednego wora i sru do smietnika? nie jestem wojujaca eko ale od lat juz wszystko segreguje i wrzucam do odpowiednich kontenerow, taki moj maly kroczek dla planety Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 17:27 Ja tak. Niestety teraz sa upay i juz wiem, co zastane w pojemniku na plastik. Nikt nie zgniata butelek i natychmiast sie wypelnia. Masz na mysli odpadki typu warzywa itp.? Tych nie segreguje, gdyz nie ma takiej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 17:36 Ja tez. Musze. Sasiedzi zagladaja do moich smieci. Osobno odpady, opakowania (plastyk) osobno papier osobno szklo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Segregujecie odpady czy IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 17:37 segreguje, bo musze - w niemczech nie ma zmiluj sie. niestety coraz mniej jestem pewna, czy jest to z pozytkiem dla srodowiska :( znaczy szklo - ok. ale ilosc wody i energii potrzebna do recyklingu plastiku i tertrapacka ponoc jest wieeeelka. a aluminium mozna magnesami ze smieci ogolnych odciagnac (tak zreszta sie robi) w szczegolnosci w upaly smierdza mi w kuchni te segregatory, choc myje kazdy plastik i puszke przed wsadzeniem, co tez jest niezlym paradoksem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a info-tw gratulujemy sasiadow nt IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 17:51 Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: a info-tw gratulujemy sasiadow nt 18.07.07, 17:54 Tez znalazlam ich w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: a info-tw gratulujemy sasiadow nt IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 18:01 tak myslalam :) nie mam nic przeciwko niemcom i dobrze mi sie tu mieszka, ale niektore nadgorliwe jednostki sa doprawdy dosc upierdliwe Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang to są ci, których przodkowie albo oni sami 18.07.07, 18:32 w III Rzeszy donosili do Gestapo na sąsiadów:-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: to są ci, których przodkowie albo oni sami IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.07, 18:56 lepiej uwazaj z takimi stwierdzeniami, nawet jesli mowisz to z przymruzeniem oka. ja typuje raczej na tych z ddr-u, co do stasi donosili - czyli lekko liczac ponad 50% populacji wschodnich niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang to zależy gdzie mieszkasz, 18.07.07, 20:05 mieszkałem w NRW jak NRD miała się względnie dobrze i sąsiedzi już wtedy donosili. P.S. w DDR 50% donosiło, 25 procent było tw (!!!!!!!!!!), ale dosrałem info-tw:- )))))))))))))))))), reszta była na etacie. Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 19:14 Segreguje smieci.tak jak wiekszosc z odpowiadajacych mieszkam w niemczech,weic musze sie rpzystosowac.Powiem nawet ze jest to dobre,jedyny mankament,to plukanie puszek i plastykowach miseczek,przed wyrzuceniem:-/// Odpowiedz Link Zgłoś
info-tw Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 19:31 W poprzednim mieszkaniu mielismy smietniki na "czipa". Mozna bylo wyrzucic 1 worek wielkosci reklamowki na tydzien, kazdy dodatkowy kosztowal 1 Euro. Wiec i tak bylam zmuszona smieci sortowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 20:06 Zawsze. Weszło mi to już w krew. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 20:29 szklo, metal ( puszki), plastik, papier, inne czyli min resztki jedzenia ... w takich kategoriach segreguje odpady Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 21:29 Segreguję wszystko, dodatkowo organiczne idzie na kompost, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
annas1961 Re: Segregujecie odpady czy 18.07.07, 21:55 we Włoszech miałam dwa pojemniki na mokre czyli odpadki po jedzeniu i suche,to zabierali śmieciarką dwa razy w tygodniu z pod domu.Szkło,plastik,puszki wywoziliśmy raz na jakiś czas do ogólnych trzech kontenerów ,Włosi chetnie segreguja,ale zeby wszystko płukać to nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_to_ja Re: Segregujecie odpady czy IP: *.jgora.dialog.net.pl 19.07.07, 00:00 Segreguję . Mieszkam w Polsce. I segreguję. Na kompost idzą wszystkie resztki. Plastikowe butelki mąż wynosi do kontenera. Opakowania, przede wszystkim papierowe, z konieczności, do rozpalania w piecu centralnym.Ale przede wszystkim nie biorę jednorazowych foliówek w sklepach. I oprócz segregowania uważam to za mój wkład w ochronę naszej ziemi.I gorąco zachęcam wszystkich, by jak najczęściej rezygnowali z tego rodzaju opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Jednorazowki plastikowe 19.07.07, 14:29 no tak, to jest wlasnie ten najwiekszy problem, kilka juz lat temu zrezygnowalam z brania w sklepach tego dobrodziejstwa na korzysc koszykow na zakupy, mama ich chyba z piec, w tym trzy sliczne wiklinowe z polski, ktorymi wszyscy sie zachwycaja i nie szkodze bezsensowna torebeczka z plastiku, ktorej potem w zaden sposob nie uda sie zutylizowac. o tym tez warto pamietac idac na zakupy. ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Segregujecie odpady czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 00:48 miałam kuchnię 2x1,5m. Więc jak tu segregować? Dobrze, że jedno wiadro na śmieci dało się upchnąć pod zlewem. Jakbym tak musiała mieć osobne na wszystko, to bym się sama chyba pod most musiała wyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Segregujecie odpady czy IP: 212.160.172.* 19.07.07, 08:16 Przesadzasz. Ja tez mialam kucnie powierzchni niecalych 3 m2. Jakos mi to nie przeszkadzalo w segregowaniu smieci. Teraz tez segreguje. Organiczne na kompost. PLastik, paier i szklo do odpowiednich kontenerow raz w tygodniu. Wystawka w kuchni doprowadza mnie do szalu ale trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
baerenfang co znaczy trudno? Ty dla życia czy życie 19.07.07, 08:23 dla Ciebie? Wynoszę nietypowe rzeczy do kontenerów, ale nie robię tragedii, jeżeli coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz nie segreguje 19.07.07, 08:36 nie segreguje bo nie mam pod domem oddzielnych śmietników, a ten na plastik jest wciąż zapełniony składam plastik w osobną reklamówke ale wrzucam do ogólnego więc nic to nie daje Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: nie segreguje 19.07.07, 11:45 Ja się przyzwycziałam w domu rodzinnym do segregowania. Ale kiedy próbowałam wprowadzić je "na swoim", okazało się niestety, że z okolicy ZNIKNELY wszystkie pojemniki do segregacji. Kiedyś byly, teraz nie ma. Administracja domu segregacji jeszcze nie wdrożyła. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna segreguje 19.07.07, 12:00 bo od lat kikudziesieciu mieszkam w miejscach, gdzie jest to albo premiowane albo nakazane. Wiec grzecznie segregujemy. Kupilismy nawet w Ikei taki stojak i pojemniki plastikowe (z przeznaczeniem na zabawki), i odkladamy osobno: papier (z podzialem na gazety i inne druki), plastik i puszki, szklo. Szkoda tylko, ze tego nie zabieraja spod domu, tak jak to robili w Belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: segreguje IP: *.net.autocom.pl 20.07.07, 12:46 A ja właśnie wróciłam z Belgii :) - tam segregowałam i u nas też segreguję cały czas. Wprawdzie trochę walczyłam z rodzicami, żeby to u nich wprowadzić, ale się udało (aczkolwiek kręcą nosem na stertę worków w kuchni pod stołem). Tylko trochę trudno mi się przestawić jeśli chodzi o kolorystykę worków czy pojemników - w Belgii papier wrzuca się do żółtego, plastik i puszki do niebieskiego, a u nas jest całkiem na odwrót - hm, nie można by tego jakoś ujednolicić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erika Re: Segregujecie odpady czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.07, 14:14 A ja słyszałam, że nawet jak posegreguje się i wystawi śmieciarzom posegregowane śmieci to i tak to pójdzie do "jednego wora". Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
miela Re: Segregujecie odpady czy 20.07.07, 12:26 To co mogę to segreguję. Butelki PET, papier, szkło i reszta... Odpowiedz Link Zgłoś
tegreska Re: Segregujecie odpady czy 20.07.07, 13:19 Segreguję. Mama mnie nauczyła. Za domem mamy kompost. Szkło i plastik widziałam, że odbierają osobne pojazdy, nie mieszają. Makulaturę oddaję do szkoły, bo na osiedlu podpalają. Odpowiedz Link Zgłoś
mancyk Re: Segregujecie odpady czy 20.07.07, 13:48 witam, problem jest o wiele szerszy, trzeba przede wszystkim napisac zdanie o warunkach do segregowania. Ja mieszkam w blokowisku, nie ma u nas zadnych oddzielnych pojemnikow na rozne odpady, jest rura na dole kontener i tyle. Inna sprawa jest swiadomosc spoleczenstwa ktora powinny ksztaltowac lokalne wladze a nawet nizej np. spoldzielnie mieszkaniowe. Chodzi mi min.: jak postepowac z odpadami niebezpiecznymi i co to sa za odpady oraz dlaczego nalezy je oddzielac od innych odpadow!!; skjladowiska odpadow wielkogabarytowych na osiedlach!!; grzebaliska martwych zwierzat (gminne)!!; obowiazek przedsiebiorcow do przyjmowania starych urzadzen AGD i RTV przy zakupie nowych!!; korzysci z kompostowania (np. nawoz i biogaz)!!; itd. mozna wymieniac w nieskonczonosc. No a teraz moja odpowiedz na pytanie z forum: nie segreguje chociaz mam swiadomosc koniecznosci segregowania poniewaz nie mam warunkow!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemonna Re: Segregujecie odpady czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 09:27 jestem maniaczka segregowania smieci, a mieszkam w polsce. do papieru wrzucam nawet bilety zużyte. uważam, że nie mam wpływu na to co robią inni, a jedynie na to co sama robię. nie zmienie swiata, ale przez te lata na pewno oddam jakąś tonę posegregowanych śmieci z powrotem. taj musi być, bo świat niedlugo się wyczerpie! Odpowiedz Link Zgłoś
awee Lemonna => wielka prośba :) 23.07.07, 10:24 lemonna: > jestem maniaczka segregowania smieci, a mieszkam w polsce. do papieru wrzucam > nawet bilety zużyte. A możesz tych biletów nie wyrzucać? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maja8549 Re: Segregujecie odpady czy 22.07.07, 21:57 segreguje, specjalnie zmienilam firme ktoraodbiera ode mnie smieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefika Re: Segregujecie odpady czy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 08:40 Mieszkam w Polsce i segreguję. W łazience mam pojemnik na odpady do segregacji wrzucam wszystko razem a przed wyniesieniem do pojemników rozkładam na trzy kupki - papier, szkło i plastik. Nawet w małym mieszkaniu można sobie wygospodarować kącik na segregację. Odpowiedz Link Zgłoś
tilmitt Re: Segregujecie odpady czy 23.07.07, 20:00 Zgadzam się :) Mały metraż mieszkania nie jest żadnym problemem. Mieszkam obecnie na studenckiej stancji a i tak segreguję - papier, plastik i szkło. Kobieta, o której wynajmuję pokój też zaczęła to robić :) Oprócz tego zużyte baterie (czasem się jakaś znajdzie..) wrzucam do pojemnika specjalnie do tego przeznaczonego, przeterminowane leki oddaję w aptece, żeby nie skażały środowiska. Mam problem ze starym czajnikiem elektrycznym - stoi popsuty ale nie wiem, gdzie mogę go bezpiecznie oddać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
stormy1 Re: Segregujecie odpady czy 23.07.07, 22:32 staram sie segregowac, szczegolnie latem jak mam duzo plastikowych butelek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruce lee Re: Segregujecie odpady czy IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.07, 22:22 Mieszkam w Świeciu n/W i niestety za dużo sie u nas mówi o ekologi i segregacji śmieci a nic się nie robi.Np.na poszczególnych osiedlach postawiono po jednym kontenerze do segregacji odpadów(papier,szkło,puszki)a to stanowczo za mało aby zachęcić do tej segregacji bo mało kto będzie leciał przez cale osiedle,a do tego przeważnie jest przepełniony. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_pelka1 Re: Segregujecie odpady czy 26.07.07, 14:15 Ja nie segreguje, bo nie mam jak. Najbliższe kontereny są na drugim końcu miasta a nawet ze zwykłymi koszami na chodnikam jest krucho. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: Segregujecie odpady czy 26.07.07, 17:40 ze smieci odbieram tylko papier i plastik, z reszta ciezko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwokrus Re: Segregujecie odpady czy 30.07.07, 22:48 Segreguję odpady od wielu lat, czasami mam wrażenie,że jako jedyna w okolicy. Kidy w polskich marketach papierowe torby zastąpią plastikowe woreczki,czy nie warto powalczyć o odpowiednie zachęty finansowe dla ekologicznych sklepów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Segregujecie odpady czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:40 koło mnie są ustawione pojemniki na szkło i plastik ale co z tego jeżeli ludzie segregują do tych pojemników a przyjeżdża auto to wrzucają wszystko na jedną przyczepę razem ,gdzie tu sęs i logika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko Re: Segregujecie odpady czy IP: 80.54.118.* 04.08.07, 21:48 tak ok ładują do jednego samochodu bo przecież nie będą przyjeżdżać dwoma czy więcej tylko po to żeby zabrać każdy kontener osobno bo to dla ekologii - mniej spalin :) - i tu zaczyna się "sens i logika" :D a dopiero póżniej śmieci rozdielają w zakładzie utylizacji...i to chyba cała logika:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Segregujecie odpady czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 20:26 ok. ale po to ludzie rozdzielają aby oni nie musieli również to samo robić w zakładzie utylizacji,a propo nie przyjeżdżają przecież do jednego pojemnika.Ludzie segregują a oni znów mieszaja razem bez sensu i właśnie bez logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
muffin_20 Re: Segregujecie odpady czy 05.09.07, 17:04 samochód, który opróżnia pojemniki może mieć kilka przegród na poszczagólne odpady więc to, że wszystko się miesza to tylko wrażenie;] nie dajcie się zwieść SEGREGUJCIE ODPADY !!! jeżeli tylko macie możliwość, ja do pojemników dymam kilkaset metrów (nie mam pod blokiem) i nie narzekam, przy okazji polecam stronę odpady.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zdobyslaw Re: Segregujecie odpady czy 12.09.07, 17:52 Jest jeszcze jeden problem, nie każde blokowisko posiada osobny kontener na palastik, szkło i papier. Trudno wtedy o segregację śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Segregujecie odpady czy IP: *.static.szczecinek.net.pl 24.09.07, 15:04 www.domowasegregacjasmieci.w.interia.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś