Dodaj do ulubionych

Lexapro/cipramil a inne leki

26.10.09, 13:09
Od niedawna biore Lexapro (tzn juz zaczelam 3 opakowanie). A od wczoraj jestem
bardzo przeziebiona i chciałam wziac jakis Fervex czy cokolwiek. Czy moge brać
paracetamol, nurofen czy inne leki na przeziebienie przy Lexapro? Dzieki za
informacje. Zupełnie wypadło mi to z głowy, żeby zapytać lekarza.
A pytanie drugie dotyczy picia alkoholu z Lexapro. Niektórzy z Was piszą, że
pili alkohol czasami przy braniu tych tabletek. Zastanawiam się, czy wszystko
było ok i czy nie mieliscie jakichs 'jazd' przy tym?
Obserwuj wątek
    • grosik68 Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 13:33
      pl.lundbeck.com/pl/PDF/Lexapro%20PIL%20SmPC/Lexapro_Pil_2007.pdf
      lub ulotka dolaczona do opakowania, kazda apteka lub telefon do lekarza
    • lucyna_n Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 14:18
      alkohol w czasie leczenia depresji daruj sobei całkowicie, alkohol ma silne
      dzialanie depresjogenne.
      • wyjdeztego Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 14:35
        hej Lucyna, dzieki za odpowiedz. No wlasnie, ja nie pije wcale od kiedy biore
        lexapro, ale w sobote bylam na imprezie (pierwszy raz wyszlam do ludzi od czasu,
        kiedy zlapalam depresje czyli ponad pół roku) i wszyscy - wiadomo - cos tam
        popijali. Na poczatku fajnie mi bylo, pilam cole zero, gadalam z jakimis ludzmi,
        ale potem wszyscy pijani, a ja totalnie trzezwa - nie moglam z nikim zlapac
        kontaktu i to bylo naprawde dolujace. Wrocilam do domu z poczuciem, ze nie
        potrafie sie bawic. Az sie boje, ze znow mnie ktos zaprosi na impreze. No
        wlasnie czasem w malych ilosciach moze nie jest takie szkodliwe? No ale ja boje
        sie mieszac i eksperymentowac na sobie, wiec pewnie nie bede pić. A paracetamol
        mozna brac? Bo na ulotce nic nie ma o tym.
        • lucyna_n Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 14:54
          paracetamol można,
          ja od dawna już pijam na imprezach sok z czarnej porzeczki i jakoś żyję, z tym
          że nei za bardzo przejawiam już chęci do rozhukanego życia towarzyskiego, W
          depresji trudno być duszą towarzystwa, wogóle trudno mi sobei wyobrazić depresję
          i brykanie po imprezach.
          Teoretycznei alkohol niby ie reaguje z SSRI, w praktyce ludzie się dość
          niekontrolowanie upijali nawet małymi ilościami, no i pytanie czy to warto
          ryzykować, w końcu chodzi o to żeby wyjść z depresji a nei się w nią głupio
          wpędzać. Myślę że ludzi możesz trochę pooszukiwać bezalkoholowym to się nię będą
          głupio wypytywać i nagabywać. Jeżeli natomiast potrzebujesz stanu upojenia żeby
          się dobrze bawić, no to już nie wiem.
          • grosik68 Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 15:03
            Ja bralam fluoksetyne i popijalam sobie po troszku czerwone wino. Jak zostanie
            przy jednej lampce to nie jest zle. Ale rzadko zostaje, bo przeciez wieczor
            dlugi... No i wieczor byl fajny i zabawny, ja taka jak kiedys. Ale nastepny
            dzien! A w zasadzie nastepne dni. Dol kompletny i ciezko sie pozbierac. Nie
            polecam, z calego serca nie polecam.
            Co ta mieszanka robi z watroba nie mam pojecia, ale doly lapalam okropne,
            siedzialam i plakalam po katach. Wstrzymaj sie lepiej.
    • wyjdeztego Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 15:40
      Dziewczyny, dzieki za odpowiedzi. Grosik, masz racje - wstrzymam sie, skoro tak
      to ma wyglądać, że znów powrócę do punktu wyjścia.. Jak sobie przypomnę mój stan
      początkowy, to mnie motywuje żeby zrobić jednak wszystko, żeby już do tego nie
      wrócić. Troche dziwnie sie jednak czulam na tej imprezie, jak wszyscy juz byli
      podpici i smiali sie z glupot, a ja nie moglam zupelnie zlapac z nimi
      kontaktu... serio, wrocilam do domu z jakims dolkiem, ze oto nie potrafie sie
      bawic. No ale ok, i tak nie chodze nigdzie, a wyjatkowo bede zamawiac
      bezalkoholowe.
    • bertrada Re: Lexapro/cipramil a inne leki 26.10.09, 16:45
      Poczytaj też ulotkę leku, który chcesz zażywać na to przeziębienie. Sam
      paracetamol, ibuprofen itp, na ogół nie wchodzą w żadne interakcje. Problem jest
      z dodatkami, typu pseudoefedryna itp. W tym przypadku często producenci nie
      polecają łączenia z antydepresantami. Dlatego Fervex, który ma mieszany skład
      lepiej sprawdzić, albo w ulotce albo w aptece.
    • zoltanek Re: Lexapro/cipramil a inne leki 27.10.09, 00:38
      paracetamol i ibuprofen nie mają niekorzystych interakcji z...
      no z tym czymś co występuje w lexapro - nie pamiętam nazwy
      substancji, wyszedłem z obiegu (właściwie to biore aktualnie
      lexapro), to jakaś chyba lewoskrętna z tego czegoś co jest w citalu
      (nie powiem Ci co jest w citalu, bo wyszedłem z obiegu, choć cital
      też brałem).
      alkohol również nie wpływa na działąnie tego czegoś co występuje w
      lexapro. powinno się go ograniczać ze względu na depresje. jeśli nie
      masz depresji mozesz pić śmiało.
      • wyjdeztego Re: Lexapro/cipramil a inne leki 27.10.09, 19:33
        no niestety mam depresje. Nie wiedzialam, ze alkohol moze zaostzac depresje.
        Pzypuszczam, ze zrezygnuje z picia w ogole w takim razie.
        Moje przeziebienie powoli przechodzi, ale balam sie brac jakies leki i w koncu
        nic nie wzielam, poza goracym mlekiem z miodem:)
        Ok, dzieki za wszystkie odpowiedzi.
        • grosik68 Re: Lexapro/cipramil a inne leki 27.10.09, 19:42
          Jezeli przy przeziebieniu jestes w stanie pozwolic sobie na zostanie w domu, to
          polecam chlebek z maslem i czosnkiem - czosnek ma dzialanie antybakteryjne. Ja
          gdy moge, to sie nim lecze, ale ten zapach czyni samotna ;(
          No i z alkoholem to dobry pomysl, lapki precz! Lepiej sie bedziesz czula bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka