Dodaj do ulubionych

kilka pytań

01.03.04, 09:56
Witam!
Mam kilka pytań, które mnie nurtują. Czy lekarze przepisuja Wam leki przeciwdepresyjne tylko na depresję czy na nerwicę również? I czy jesteście pewni, ze macie depresję a nie nerwicę? Bo ja juz naprawde nie wiem co ja mam:( Biorę doxepin ale nie bardzo mi pomaga. Mam lęki i już pomału nie daję rady. Nie wychodzę nigdzie dalej sama. Jeszcze w ciągu dnia czuje się jako tako ale wieczorem jestem spieta, wystraszona itd. Jak myślicie czy np. jakiś droższy lek byłby dla mnie dobry np. seroxat? Czy takie typowo przeciwdepresyjne leki działają również uspokajająco (brany przeze mnie doxepin tak podobno działa). Wiem że mój post jest trochę zagmatwany ale proszę poradźcie.
Obserwuj wątek
    • jeszp1 Re: kilka pytań 01.03.04, 11:23
      Oczywiście, że leki przeciwdepresyjne stosowane są również w tzw. nerwicy.
      Bardzo często podłożem nerwicy są zaburzenia depresyjne. Objawem wspólnym jest
      lek i wtedy leki przeciwdepresyjne są często skuteczne. Równolegle z lekami
      powinna byc stosowana psychoterapia. Myślę, że w nerwicy, psychoterapia powinna
      być stosowana w pierwszej kolejności. Doxepin jest starym, klasycznym lekiem z
      grupy trójpierścieniowych i daje stosunkowo sporo objawów ubocznych. Seroxat
      natomiast jest nowoczesnym lekiem przeciwdepresyjnym o znaczącym działaniu
      przeciwlekowym, chociaż nie wiadomo jak działałby w twoim przypadku. O
      skuteczności leków przeciwdepresyjnych można mówić dopiero po 3 tygodniach ich
      stosowania a w przypadku seroxatu nawet dopiero po 4-6 tygodniach. Dobór
      odpowiedniego leku nie jest wcale prosty. Reasumując skuteczne mogą być zarówno
      leki starszej generacji jak również te nowsze. Musisz uzbroić się w cierpliwość.
      Pozdrawiam. Jerzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka