Dodaj do ulubionych

hormony, a leki - b.wazne

07.03.04, 18:27
Witam

Prosze o podanie mi NAZW leków na zaburzenia lękowe, ataki paniki itd (może
te nowej generacji, bo chyba stare sie nie kwalifikują), które nie kolidują z
pigulkami antykoncepcyjnymi. Musze brac hormony.
Wiem, ze lekarz dobiera leki i oczywiscie tam sie udam, ale chcialabym
wiedziec przed wizytą co na pewno nie bedzie tak jak wyzej wspomnialam
kolidowac z pigulkami.
Czekam na odpowiedz i z gory dziękuje.
Obserwuj wątek
    • niutka Re: hormony, a leki - b.wazne 07.03.04, 20:52
      Hej.
      Tegretol powoduje obnizenie skutecznosci dzialania tabletek antykoncepcyjnych.

N.
    • sylwia_a_s moze jednak ktos wie ? :) 21.03.04, 10:58
      • ilonadw Re: moze jednak ktos wie ? :) 22.03.04, 11:44
        Od listopada zażywam Seroxat, a od dwóch cykli przyjmuję Minulet, który od
        trzeciego cyklu mam zamienić na Mervelon (z powodu skutków ubocznych w postaci
        bóli piersi). Moja ginekolog długo zastanawiała się zanim podjęła decyzję,
        która pigułka będzie dla mnie najodpowiedniejsza (ze względu na przyjmowanie
        Seroxatu), więc mam nadzieję, że podjęła dobrą decyzję. Nawet mój psychiatra
        zalecał mi pigułki, ponieważ nieregularny okres przysparzał mi tylko
        dodatkowych lęków.
        • uri_ja Dziewczeta te starsze i młodsze! 22.03.04, 12:48
          spójrzcie proszę na problem jeszcze od tej strony:biorę już od ponad trzech lat
          piguły, z 2 powodów, ale "główniejszym" dla mnie jest brak strachu, przed ciążą
          może i chcianą...,ale nie chcę mieć nikogo na sumieniu!!! uważam, że w
          przypadku kobiet bardzo ważny jest dobry ożenek piguły i leków. wyciąganie
          wniosków np. zwiększa prolaktynę więc...jest conajmniej błędny i sugeruje,
          chciał,nie chciał antykoncepcyjne działanie antydepresantów, co jest błędne i
          może doprowadzić kogoś do conajmniej 2 tragedii: zajścia w ciąże i niepokoju o
          nią(ewntualnie jego!) i przerwania leczenia!!! w obu przypadkach niedobrze!
          kochane moje, otóż nieregularne cykle nie oznaczają jeszcze "cykle
          bezowulacyjne! i nie u wszystkich kobiet występuje ubocznie takie zjawisko. Tak
          więc antykoncepcja ze wskazań jak najbardziej zdrowotnych!!!POzdrawiam was
          serdecznie.
          myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam!
          stary dowcip, wiem...
    • winlka Re: hormony, a leki - b.wazne 22.03.04, 12:32
      Ja szukając informacji na ten temat, trafiłam na stwierdzenie, że leki
      antydepresyjne powodują wzrost Prolaktyny. Natomiast jak wiadomo, to
      odpowiednia ilość prolaktyny w organizmie jest odpowiedzialna za owulacje i
      długość cyklów. Wniosek był taki, że jeżeli przyjmuje się długo antydepresanty,
      w znaczących dawkach to duża szansa jest na nieregularne miesiączki i
      bezowulacyjne cykle. Oczywiście nie sugeruję antydepresantów jako "przy okazji"
      skutecznego narzędzia antykoncepcyjnego, natomiast interesował mnie skutek
      brania antydepresantów na poziom hormonów i w konsekwencji (juz po wyleczeniu
      depresji) szanse na bezpieczne zajście w ciąże. Mam do Ciebie ogromną prośbę,
      jakbyś mogła podzielić się informacjami uzyskanymi od lekarza bo na pewno wiele
      osób jest tą tematyką zainteresowane.pozdr.
    • uri_ja Re: hormony, a leki - b.wazne 22.03.04, 12:35
      wazniejsze jest jakie musisz braćhormony. mogę ćię pocieszyć, że jeśli bieżesz
      Dianę 35 to możesz brać prawie każdy neuroleptyk. POzdrawiam.
      myślę więc jestem- powiedziałam i zniknęłam!
      stary dowcip, wiem...
    • sylwia_a_s podtrzymuje, bo nie mam sily czasem... 10.04.04, 16:59
      ... meczyc sie z tymi lękami

pozdrawiam i wesołych świat
    • sylwia_a_s ps: 10.04.04, 16:59
      dziewczyny bardzo dziekuje za odpowiedzi :)
      • sylwia_a_s nie pytam o xanax/afobam, tylko na "dluzsza metę" 10.04.04, 17:50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka