Dodaj do ulubionych

Sceletium tortuosum czy to działa na depresję?

15.11.10, 11:10
czytałem o tym troche i zanim zamówie chciałbym się doweidzieć czy ktoś to już brał na depresję, jakie daje efekty i skutki. hsom77@o2.pl
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 15.11.10, 16:21
      a co to znowu za szarlataneria?
      • hsom77 Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 16.11.10, 09:17
        co to znaczy szarlataneria? ale mi chodzi o opinie tych co już to próbowali na depresje i stany lękowe! a takie jest info:
        SCELETIUM TORTUOSUM (KANNA) roślina tradycyjnie stosowana od setek lat przez lokalną ludność Afryki Południowej znacząco poprawia nastrój, dodająca siły podczas polowań, hamuje apetyt, podawana u nadpobudliwych dzieci.

Prowadzone w ostatnich latach badania w USA udowodninły jej skuteczność w terapii zaburzeń psychiatrycznych i psychologicznych, w tym depresji, niepokoju, bulimii, zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych oraz w terapii uzależnień. Poprawiające humor działanie Sceletium jest efektem działania alkaloidów (mesembryny, mesembrenolu, tortuosaminy) na dopaminowe i serotoninowy receptory w mózgu. Wykazano, że mesembryna - główny alkaloid Sceletium -jest inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny dając efekt Prozacopodobny, jej działanie zostało opatentowane.

Przyjmując KANNĘ w zalecanych dawkach można prowadzić pojazdy mechaniczne gdyż nie opóznia reakcji, nie zaburza percepcji i świadomości, nie otępia, nie usypia jak inne środki. Dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania nie ujawniają szczególnego zagrożenia dla życia, w tym brak zmian hematologicznych. Zanotowano jedynie niewielkie przedłużenie czasu trwania snu.
        Jest bezkonkurencyjna pod względem skuteczności zmiany nastroju w porównaniu do dziurawca i innych ziół!

Powoduje lekkie znieczulenie, odprężenie, uczucie lekkości, uspokaja i relaksuje.

Stosowane jako lek na depresję i złe samopoczucie, reklamowana jest jako naturalny prozak bez negatywnych efektów
        Nie można jej łączyć z lekami (antydepresantami) roślinami wykazującymi działanie SSRI lub MAO !
        • lucyna_n Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 16.11.10, 09:22
          tak sobei myślę że jakbyś miała lokalną afrykańską depresję toby ci pomogła, ale ty masz europejską depresję spowodowaną cywilizacją i do cywilizacji musisz się udać po pomoc.
          jakby takie cudo rzeczywiście tak super działało to wiesz ilu ludzi już by to brało, cały "cywilizowany" świat by to żarł dzień i noc, za każde pieniądze.
          • jael53 Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 16.11.10, 16:11
            To działa na depresję akurat tak, jak konopie. ponoć nawet nieco słabiej.
            Roślinka jest traktowana jako euforyzator. Równie dobrze można by kombinować, że skoro nie brak takich, którzy się gorzałą zaprawiają "na wesoło", to gorzałą można depresję leczyć.
            • hsom77 Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 17.11.10, 11:08
              jael53, To twoja teoria czy faktycznie brałeś sceletium? jeżeli tak to powiedz coś więcej, w jakich iloścach i przez jak długo? Nie wiem jak działają konopie bo nigdy ich nie brałem ale to chyba chodzi o to że sceletium nie ma własciwości halucynogennych itp. a humor poprawia
              gdyby działało jak konopie to by już dawno było na świecie zdelegalizowane. Gorzała każdy wie jak zniewala człowieka i po niej autem raczej nie pojedziesz, a tu masz wyraznie mowe że po tym można prowadzić pojazdy bo właśnie nie ma wpływu na reakcje. Czekam na opinie praktyków...
              • lucyna_n Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 17.11.10, 11:10
                po niektórych ziołach to też autem nie za bardzo,
                roślinki nie są niewiniątkami
                • hsom77 Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 18.11.10, 10:42
                  z tego widzę że jak sam nie wypróbuje to się nie przekonam
                  • tlenoterapia Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 19.11.10, 00:53

• hsom77 Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 19.11.10, 12:17
                      eee, to musi być kwestia dawki, tak samo przecież jest z alkoholem i innymi używkami: jeden drink jest ok, ale pijąc bez umiarkowania to stracisz przytomność, jedna mocna kawa ok, ale jak będziesz pić bez umiarkowania to i pikawa siądzie.
                      • zoliborski_goral Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 26.11.10, 23:03
                        Ponieważ mnie to zainteresowało, jak spróbuję to Ci odpowiem czy działa.
                        • olga_w_ogrodzie Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 27.11.10, 16:22
                          i tak oto z foruma Depresja się robi forum propagujące używki afrykańskie.
                          • tlenoterapia Re: Sceletium tortuosum czy to działa na depresj 27.11.10, 17:44
                            Bo cywilizacyjne metody na depresje często do kitu się okazują.
                            Więc zamiast połykać elegancko ,piękne różowe tableteczki za wielką kasę i elegancko wątrobę sobie nimi rozwalać w majestacie eleganckiej służby zdrowia -czas na żucie liścia co sobie rośnie przy drodze i rozwesela :)
                            • nihil-istka hmmmmm 27.11.10, 17:54
                              Jest wiele lekow , ktore maja roslinne pochodzenie. Ale warto by dokladnie zanalizowac co zawieraja? Jakie alkaloidy , glikozydy etc. Trzeba by odseparowac ewantualny toksyczny i nieuzyteczny balast i uzywac tylko substancji farmakologicznie pozadanej.
                              Andrew Leonard Przedworski MD PhD
                              • zoliborski_goral Re: hmmmmm 27.11.10, 19:47
                                Nie mam specjalnie wielkich oczekiwań, bo sprawdzałem już różne specyfiki pod kątem terapeutycznym, zresztą wszystkie znane srodki naturalne byly już wielokrotnie testowane, dlatego trudno spodziewać się cudów.
                                • zoliborski_goral Biorę od kilku dni. Nic specjalnego nie czuję. 11.12.10, 19:14
                                  Może za krótko.
                                  • zoliborski_goral Chyba zwiększa tolerancję na alkohol...Ponad 18.12.10, 20:00
                                    pół butelki praktycznie bez wrażenia. Az szkoda...
                                    • zoliborski_goral Re: Chyba zwiększa tolerancję na alkohol...Ponad 20.12.10, 12:39
                                      Zauważam że zaczyna mnie dziwnie nosić...Jakiś stan dziwnego pobudzenia. Może biorę za duże dawki, bo poczwórne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka