Dodaj do ulubionych

ból żoładka a stres

06.01.11, 14:58
Witam, kiedyś przeszłam depresję, i 3 lata już było oki, ale od jakiegoś czasu mam pewne sygnały , że to wraca.Powiedzcie jak sobie radzicie z bólem żoładka wywołanym przez stres, nerwy. Mięta i krople nie pomagają.Bedę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • edytunia86 Re: ból żoładka a stres 06.01.11, 16:41
      Nie masz może jakiejś nadkwaśności żołądka, albo wrzodów? Próbowałaś/ próbowałaś może szukać pomocy u gastroenterologa?
    • akanksha Re: ból żoładka a stres 06.01.11, 17:05
      Pytanie, jaki ból?
      czy skurczowy, czy palący, piekący, jak przy nadkwaśności?

Leki to jedno, ale jeśli tak reagujesz, to moze lepiej zacząć od terapeuty i rozpracować co wywołuje taki ból, rozwiązać problem, zamiast leczyc objawy.

Pewnie, ze ciężko w dobrej fomie siedo tego musić, ale to zaoszczędzi i czas i zdrowie.
      • ameni321 Re: ból żoładka a stres 06.01.11, 20:00
        ból jest raczej piekący, nasila się po posiłkach, ale nie zawsze, i tylko w jednym miejscu tuż pod mostkiem
        co do chorób to czekam na wyniki, podejrzewają u mnie piasek w nerkach, mam czerwone krwinki w moczu, ginekologicznie też coś wyszło, trwa to od połowy listopada i wykańcza mnie psychicznie, nie dość , że boli, to te znachory mają opory by dać na badania, a ja mam takie coś zakodowane, że jak mnie coś boli i lekarze nie umieją tego zinterpretować to myślę o najgorszych rzeczach i się niepotrzebnie nakręcam, potem te bóle
        • akanksha Re: ból żoładka a stres 07.01.11, 13:44
          Wstępna sugestia: gastrolog. To wygląda na ból spowodowany nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego / osłabieniem mechanizmów ochronnych żołądka. Stres nasila takie dolegliwości, moga nawet powstawac nadżerki, później wrzody.
          Dorażnie spróbowałabym jakis bioprazol Bio/Controloc Control - z tych dostepnych bez recepty.
          Posiłki: unikaj kwaśnych i drazniących mechanicznie. (Jak ciemne pioeczywo i suriowe warzywa. Jedz często, ale małe porcje.)

ALE: Takie objawy niekoniecznie sa wynikiem stresu. Moga być oznaką choroby całkowicie somatycznej, nasilonej tylko przez stres. Czym dłużej zwlekasz z leczeniem, tym gorzej może być później.
          Jeśli to, co poleciłam da dobry efekt, to wcale nie bedzie znaczyło, ze problem się rozwiązał.
          Możesz zrobić sobie test na helicobacter. Ale podstawa jest lekarz.
          Jeśli zlewa i nie chce dac skierowania, zmień lekarza. Dwa razy w roku mozesz bezpłatnie. Ja 3 lata prosiłam sie o skierowanie do alergologa. Zrobili mi masę innych badań, bo "alergia nie daje takich objawów" Poszłam prywatnie: owszem, alergia daje takie objawy, ale rzadko i ogólni lekarze o tym nie wiedzą.
          Zmieniłam lekarza i teraz nie ma problemów.

Powodzenia
          • edytunia86 Re: ból żoładka a stres 07.01.11, 16:57
            Muszę się z tym chyba zgodzić. Ja sama mam problemy z żołądkiem i dotego dochodzą u mnie problemy z wrażliwymi jelitami oba problemy nasila stres i sama jestem pod kontrolą gastoenterologa. Muszę sie z tym zgodzić, że im dłużej zwleka się z leczeniem tym gorzej.
            • ameni321 Re: ból żoładka a stres 07.01.11, 22:07
              dzięki, tak myślałam, że bez gastrologa czy jak go zwał się nie obejdzie, zaczełam brac bioxetin, to co kiedyś, co do lekarzy marny u nas wybór, raczej internet i własne leczenie i własne badania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka