Dodaj do ulubionych

Proszę o przeczytanie

28.05.04, 01:35
Bardzo proszę adwersarzy Grety aby przeczytali ten post z innego forum.

• Pogotowie Ratunkowe
vinja 27.05.2004 23:07 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Kochani , weszłam właśnie na forum depresja i ze zgrozą przeczytałam kilka
wątków w których produkuje się Nasza Greta .
Wyobrażam sobie , że wiele osób nie znających problemu mogło przerazić się
Jej "agresją" i "zaczepnym " charakterem postów.

Mam nadzieję Greto , że wybaczysz mi , zrozumiesz , ale uważam , że
Forumowicze powinni wiedzieć o tym co Cię dręczy .

Greta najprawdopodobniej jest chora na CHAD .
( Ja również na to choruję )
Przechodzi prawdopodobnie epizod maniakalny .

"W epizodzie maniakalnym typowy jest euforyczny nastrój , wzmożona
samoocena , ekspansywność oraz ogólnie wzmożona aktywność.

Objawy manii:
* podwyższenie nastroju , ekspansywność , nadaktywność
* podwyższona samoocena , nastawienie wielkościowe
* przyśpieszenie mowy , przymus mówienia , słowotok
* gonitwa myśli , skojarzenia dziwaczne , dygresje
* rozproszenie uwagi , drażliwość
* pobudzenie , czasem przechodzące w agresję
* wzrost aktywności hedonistycznych
* zachowania ekspansywne i ryzykowne
* przesadne zaangażowanie
* niski poziom tolerancji frustracji

Nastrój w manii może zmieniać się od euforii do nastroju drażliwego i
gniewu , zwłaszcza gdy gonitwa myśli i próba realizacji coraz to nowych
planów napotyka opór otoczenia. Koncentracja takiej osoby jest zaburzona , a
uwaga łatwo ulega rozproszeniu na nieistotnych szczegółach. "

Greta źle się czuje , cierpi wyraźnie .
Bądźmy z Nią ...
Czuję się w obowiązku prosić Was o wyrozumiałość i nie przekreślanie tej
świetnej dziewczyny
vinja

p.s. Nevado -wróć !
Obserwuj wątek
    • agnida Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 01:52
      vinja napisała:

> Bardzo proszę adwersarzy Grety aby przeczytali ten post z innego forum.
      >
      >
      > • Pogotowie Ratunkowe
      > vinja 27.05.2004 23:07 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      >
      >
      > Kochani , weszłam właśnie na forum depresja i ze zgrozą przeczytałam kilka
      > wątków w których produkuje się Nasza Greta .
      > Wyobrażam sobie , że wiele osób nie znających problemu mogło przerazić się
      > Jej "agresją" i "zaczepnym " charakterem postów.
      >
      > Mam nadzieję Greto , że wybaczysz mi , zrozumiesz , ale uważam , że
      > Forumowicze powinni wiedzieć o tym co Cię dręczy .
      >
      > Greta najprawdopodobniej jest chora na CHAD .
      > ( Ja również na to choruję )

Ja tez i co z tego ???
    • mskaiq Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 04:07
      Nikogo nie mozna przekreslac. Mysle ze Greta zostanie z nami. Wiem ze
      przechodzi przez Swoje pieklo, musimy byc wyrozumiali i szanowac to co sie
      dzieje z innymi. ten szacunek pomaga i nam i innym.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • greta_30 witaj Kkchany meskaliqu... moło Cię przeczytać ;) 28.05.04, 07:57
    • anutka1 Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 07:16
      ja dodam tylko jedna rzecz...to forum powinno pomagac tez innym nie tylko
      grecie.....a kiedy czyta sie ten caly "smietnik" .. jak juz to ktos kiedys
      nazwal....to wlaciwie wtedy mozna sie nabawic depresji....wielkie mi forum
      ktore pomaga....paranoja
      • o0oo Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 07:28
        napisalem ci, ze mozesz zalozyc swoje forum i skoncz w koncu ten temat bo sama
        robisz burdel taki sam. wszystkie twoje wypowiedzi od wczoraj dotycza forum i
        grety, ciekaw jestem co ty o depresji napisalas. Kazdy ma prawo pisac co chce
        tylko nie obrazajmy sie wyzwiskami( mi to zdarzylo sie raz i przepraszam tego
        pana). Jedz po Grecie za to ze obraza kogos ale nie ze ci zasmieca forum. Od
        tego jest opcja "ignoruj" zeby nie pojawialy sie posty Grety na twoim monitorku.
        Od tego jest forum zeby sie ludzie na nim wypowiadali i kazdy ma do tego prawo,
        jesli anutka1 nie jestes gotowa na kontakt z innymi ludzmi to nie wchodz do
        internetu tylko pisz sobie w Wordzie.
        • 50latka do oooo 28.05.04, 07:41
          czytalam rozne wypowiedzi golowne zastrzezenie to jest to ze
          jest "rozwalanie" watkow i prosba by to specyficzne grono (greta itd) otwieralo
          swoje watki. czy to jest az tak wielka prosba???
          • o0oo Re: do oooo 28.05.04, 07:43
            Skro znasz niki specyficznego grona to se wpisz ignora na nich na "moje forum"
            od tego jest ta funkcja jak ci cos nie pasi.
          • greta_30 znowu nie czytasz - greta ma tutaj kilka 28.05.04, 08:01
            satysfakcjonujących ją w pełni wątków. dba o nie. nie pozwala ich zaśmiecać
            9patrz akcja z Anetą). Ale greta nie ogranicza się od siebie - czyta innych. A
            że inni prowokują gretę - to greta reaguje. Znęcacie sie nad gretą, tyle wam i
            Tobie zwłaszcza powiem.
          • lucyna_n specyficzni?? 28.05.04, 08:22
            Mysle sobie ze nie ma zadnego specyficznego grona i jak sie bedziemy szufladkowac i
            klasyfikowac na grupy to juz zupelnie nie bedzie niczemu sluzylo. Ludziska tutaj jak w zyciu sa
            rozni jedni sie ze soba nie zgadzaja inni zgadzaja ale zakladanie z gory ze sa jakies specyficzne
            osoby troche mnie zaklulo, nie czuje sie specyficzna a przynajmniej na forum depresja
            myslalam ze nie bede , jest takie mocno wytarte juz slowo ale jakze cenne- tolerancja. Tego
            tutaj akurat nie powinno zabraknac.
        • anutka1 Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 07:44
          dziekuje za cenna rade
          .....poswiecilam caly wczorajszy wieczor na to by w jakims stopniu zrozumiec
          grete, rozumiem ze jest chora, to "widac i slychac"....ale poczytalam troche i
          widze ze ona bez winy tez nie jest. Owszem wdalam sie z nia w dyskusje i
          zauwazylam jedna rzecz, totalna jednostronnosc i zaslepienie swoja choroba.
          Choroba nie wybiera...ale ona czasem pisze tak jak by to ona wybrala chorobe,
          takie jest moje odczucie...nikogo tutaj nie oskarzam....nie interpretujcie tego
          tak. Ale w momencie kiedy ja chce napisac o czyms, od razu greta chce to
          spalic, w gruncie czego nie pisze bo sie najnormalniej w swiecie boje - tak sie
          juz sklada ze pewne rzeczy jednych bola bardziej a innych mniej.
          Fakt moze nie pisze duzo o depresji, nie jestem od udzielania porad bo nie
          jestem lekarzem ( a swoja droga i tak na tym foru lekarzy nie ma)....ale jestem
          czlowiekiem....i bola mnie pewne rzeczy nawet jesli je przeczytam na jakims tam
          forum o sobie od ludzi ktorzy mnie nie znaja i nic o mnie nie wiedza...a
          nazywaja smarkula...sam przyznasz ze to chyba nie jest najmilsze.
          Dlaczego to greta jest najbiedniejsza....? Czy np. ja nie mam prawa miec
          problemow zeby isc do ludzi..ale internet nauczyl mnie nieufnosci...wlasnie
          przez to ze ludzie posuwaja sie za daleko w sadach...nie tylko na tym forum ale
          i na paru innych.
          Probuje sie bronic przed wplywem grety.....tyle
          No coz.....nie chce wchodzic w konflikt forumowy...mam dosc konfliktow w
          zyciu....internet ma byc odskacznia od zycia dla mnie...szukam w nim roznych
          rzeczy ale bronie sie przed popadnieciem w skrajnosc.
          A moze jestem poprostu za bardzo skryta w sobie zeby opowiadac wszystkim co ja
          to przezywam bo uwazam ze i tak nie jestescie w stanie mnie zrozumiec, nie
          bylam w szpitalach jak greta, nie mam corki jak greta, nie mam pewnie wielu
          innych schorzen ktore ona ma i co tzn. ze jestem smarkula i nie wiem nic o
          zyciu?
          Przykro mi...i tyle...
          Pozdrawiam
          • greta_30 greta to silna osobowość i rozumiem, że 28.05.04, 08:07
            boisz się bo okazać sie może że to Cię przeraża. greta akceptuje fakt, że jest
            taka kontrowersyjna. Ale ona sobie tego nie wybrała. Napędza ją choroba 9wredna
            faza maniakalna) i jakieś wewnętrze nakazy, z którymi jeszcze sobie nie
            poradziła. greta jest silna, ale nie aż tak jak wam się wydaje. pamiętam każdą
            osobę z która zamieniłam tu słowo. To taka gomnastyka dla mojego chorego
            umysłu... skoro ja pamiętam, glaczego inni nie pamiętają? Ludzie wiecie o mnie
            wszystko, wszystko wyłożyłąm Wam na tacy, odsłoniłam się, bo myślałam że to
            jedyny sposób na to byście mnie zrozumieli. mam dosyć wredoty śqwiata w reali:
            nieuczciwych zleceniodawców, gnuśnych pracowników, chamstwa w autobusach i
            smrodu w tramwajach... To Forum miało mnie leczyć, a tymczasrem co?
            • anutka1 Re: greta to silna osobowość i rozumiem, że 28.05.04, 08:21
              tak.....silna osobowosc....to to czego zazdroszcze.....i jesli masz silna
              osobowosc to musisz dojsc do celu....do wyleczenia...nawet nie wiesz jak mocno
              Ci tego zycze bo nikt nie zasluzyl na chorobe i wiem jak Ty sie
              czujesz....empatie mam i to dosc silna (ktos mi kiedys tu zarzucil ze nie mam).
              Nie wiem o Twoim zyciu zbyt wiele...a szkoda...nie wiem co Cie doprowadzilo do
              takiego stanu czy wlasnie osobowosc czy czynniki zewnetrzne....ale w chorobie
              to jest tak ze wszystko sklada sie w jakas calosc.
              Moja empatia bierze sie m.in. stad ze jestem z osoba.....ktora doswiadcza duzo
              zlego, nie ma gdzie mieszkac, gdzie spac, gdzie pracowac, jestem emocjonalnie
              rozchwiana przez to ze tak wiele rzeczy wokol tez nie jest na swoim
              miejscu.....a wszystko zlozone do kupy jest juz poza moimi silami,no i fakt
              niestety raczej niezbyt silnej osobowoosci.
              Wiesz....osoba o ktorej wspomianalam nie ma gdzie mieszkac...spi pod golym
              niebem...i powiem Ci ze podziwiam ja za to ze nie popadla jeszcze w depresje ..
              gleboka....widze jak ma ciezko a mimo to nie poddaje sie i walczy....czasem to
              dziwnie sie uklada ze ludzie ktorzy maja warunki ku temu by sie zalamac walcza
              z calych sil....moze to doda Ci sily...swiadomosc ze sa ludzie ktorych zycie
              jest wrakiem a mimo to walcza i nie poddaja sie.
          • lucyna_n przepraszam Cie Anutka 28.05.04, 08:14
            za ta "smarkule" , wiadomo nie ma nic do rzeczy ile kto ma tutaj lat. Przyznaje ponioslo mnie.
            Ja tam bym nie miala nic przeciwko nazwaniu mnie smarkula:)) ale nie powinnam byla.
            • anutka1 OGÓLNIE 28.05.04, 15:00
              w porzadku....mam nadzieje ze po wczorajszym burzliwym wieczorze gdzie kazdy
              kurczowo trzymal sie swojego zdania i kazdy byl nieugiety....moze nadejdzie
              jakies rozluznienie....i wieksza akceptacja.
              Jesli ktos poczul sie urazony - przepraszam..... i przede wszystkim dziekuje za
              odrobine zrozumienia.
              Pozdrawiam...wszystkich bez wyjatków bardzo cieplutko.
              • anutka1 i szczegółowo 28.05.04, 15:06
                Lucyna_n.....dziękuje ... poczulam sie zepchnieta...'smarkula' ma jakos dla
                mnie bardzo nieprzyjemny wydzwiek...prawie jak zdanie ktorego bardzo nie
                lubie.."co Ty wiesz o życiu?"....ale ZAPOMNIJMY.
                ;-)
                • lucyna_n Re: i szczegółowo 28.05.04, 16:45
                  Aniutka to jak bedzie , zgoda? i bez obrazania sie?
                  tylko wiesz ja szczera jestem ale tez bez przesady i nikogo tutaj nie mam ochoty gnebic prawde
                  powiedziawszy jestem ostatnia osoba ktora by tego chciala, jak Cie cos tam zaboli co napisalam
                  daj znac to sie jakos wytlumacze:)), nie mam ochoty z nikim sie klocic ale przyznaje mam
                  sklonnosci do watkow dygresyjnych i dowcipasow bo nie umiem na powaznie chorowac.
        • greta_30 tylko nie zachowuj dla potomności, bo moje 28.05.04, 07:59
          dziecko, to by mnie opluło gdybym tak sie zachowywała w stosunku do jakiejkowiek
          grety. Piłkę kopać - nie chorego!
          • anutka1 Re: tylko nie zachowuj dla potomności, bo moje 28.05.04, 08:01
            :-(
          • anutka1 Re: tylko nie zachowuj dla potomności, bo moje 28.05.04, 08:04
            nie chce sie z Toba klócic....ale Ty widze wolisz wojne od pokoju, przekro mi
            ze mnie nie zrozumialas....ja staram sie zrozumiec Ciebie....:(
            ech....z motyka na ksiezyc z taka rozmowa
            • greta_30 spoko, przepraszam 28.05.04, 08:09
        • aneta10ta Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:11
          oOoo napisał:

> Od
          > tego jest opcja "ignoruj" zeby nie pojawialy sie posty Grety na twoim
          monitorku
          Gdzie, kuźwa, gdzie?
          Aneta

• sklonowana40 Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 09:34
          No dobra oooo, a dlaczego to inni maja sie podporzadkowac? hmmm. Mysle, ze kazdy
          moze powiedziec swoje zdanie i jesli kilka osob jest zdania, ze okreslone
          zachowania moga na tym forum przeszkadzac, to powinno sie je uszanowac i tyle. A
          nie od razu - to daj ignora. To, ze jestesmy chorzy , nie oznacza od razu, ze
          mozemy lekcewazyc innych i ich odczucia, bo NASZE sa najwazniejsze.
          Pozdrawiam
          • kobbieta Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 15:09
            sklonowana40 napisała:

> No dobra oooo, a dlaczego to inni maja sie podporzadkowac? hmmm. Mysle, ze
            kazd
            > y
            > moze powiedziec swoje zdanie i jesli kilka osob jest zdania, ze okreslone
            > zachowania moga na tym forum przeszkadzac, to powinno sie je uszanowac i
            tyle.
            > A
            > nie od razu - to daj ignora. To, ze jestesmy chorzy , nie oznacza od razu, ze
            > mozemy lekcewazyc innych i ich odczucia, bo NASZE sa najwazniejsze.
            > Pozdrawiam

bardzo dobrze ujete sklonowana40.
          • o0oo Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 15:17
            kto ci sie kaze podporzadkowac, ty chcesz zeby inni sie podporzadkowali i
            grzecznie tworzyli forum jakie chcesz. Spor nie idzie o to ze ktos kogos obraza
            bo w tym pelna zgoda, mozemy zwracac uwage a jesli nie reaguje ta osoba to dac
            ignora, tu chodzi o to ze chcecie by forum mialo charakter po waszej mysli i
            nieodpowiadaja wam nie tylko tresci grety obrazliwe dla innych ale takze te
            ktore wedlug was psuja watki
    • mskaiq Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 07:47
      Anutko1 jestes tak samo wazna jak Greta. Wszyscy sa tu wazni i nie ma ani
      lepszych ani gorszych. Jestesmy tu po to aby sobie poimagac. To ze sie roznimy
      w ocenach w sposobie myslenia to nie ma znaczenia pod warunkiem ze sie
      akceptujemy i szanujemy inny punkt widzenia.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • jarrrek Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 07:52
        mskaiq napisał:

tak, a ja Cie pytalem mskaiq jak wybaczyc, jezeli z powodu przemocy (rodzica)
        skonczylem w wozku inwalidzkim. Ale odszedles z watka. Moze tutaj mi odpowiesz.
        • o0oo Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:00
          wiesz jak mowi sie zebys wybaczyl rodzicom bo to ci pomoze to chodzi zebys
          zabil w sobie nienawisc do nich bo ona cie wypala. Oczywistym jest ze nie
          powiesz ojcu nigdy Tato wszystko Ok miedzy nami, ale jesli bedziesz
          koncentrowal sie na nienawisci to sie wypalisz emocjonalnie i stad depresja.
          Zrob to dla siebie i mysl o sobie i ze jeszcze cos w zyciu twoim moze sie
          zdarzyc i poswiec je sobie a nie mysl o ojcu i nie zyj nienawiscia do niego bo
          nie warto
        • lucyna_n Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:47
          Przepraszam ze znowu rozmywam watek ale tylko na chwile bo nie wiem czy czytales moje
          korne prosby o wybaczenie, jezeli nie to raz jeszcze sory za glupiego niezrecznego i wogole bez
          sensu posta o ktorego rozgorzala wczoraj walka.Przysiegam nic zlego nie mialam na mysli.
          Przebacz bo nie chcialam Cie urazic.
          W kwestii wybaczenia tego co zrobil Tobie rodzic (ktory na miano rodzica raczej nie
          zasluguje) nie napisze ze wiem co czujesz bo nie wiem ale zdaje sobie sprawe ze to musi byc
          strasznie ciezko, zgadzam sie z o0oo . To "wybaczenie" chociaz to moze nie jest dobre slowo
          raczej tak jak napisal o0oo, pozbycie sie nienawisci jest potrzebne nie temu kto Ci skrzywdzil
          tylko wlasnie tobie . Nie wiem czy czas moze tutaj cos zmienic ? Pewnie nie.
          pozdrawiam
          • pollka Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:52
            ja jak nie moge wybaczyc to mysle sobie ze doswiadczenia nam sa dane, po to by
            ulepszyc zycie. Zycie jest w jakis sposob zaplanowane. Bo inaczje mozna
            zwariowac, jak sie mysli ze zycie moglo byc takie piekne, a ktos wplynal tak
            negatywnie i je zlamal ...
    • agnida Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:39
      greto rpzestan sie nad soba litowac do cholery. Wiele z nas jest w takiej
      sytuacji jak Ty. Faktycznie masz manie przesladowcza ze biedniutka Grete
      przesladuja. Jestes meczaca, i w cholere, juz mi sie znudzilo Twoje
      wszydobylstwo. Forum nie jest Twoje zeby do tego stopnia je monopolizowac.
      Odpowiedz! Bo NIGDY nie odpowiadasz na pytania. GAdasz ponad glowami ludzi.
      Ot taki niegrzeczny monolog! CZemu nie otworzysz swojego prywatnego Forum z
      goscmi i tematyka wybrana przez Ciebie. Zgine wkoncu stad bo w oczy kola Twoje
      posty!!!
      • agnida Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 08:40
        agnida napisała:

>z
        > goscmi i tematyka wybrana przez Ciebie. ZGIN wkoncu stad bo w oczy kola
        Twoje posty!!!
    • mskaiq Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 09:17
      Masz racje o0oo, dokladnie tak mysle jak napisales. Kazde zlo w naszym mozgu
      dziala przeciwko nam, dlatego nie ma innej drogi jak wybaczenie. Jesli ktos
      zrobil cos przeciwko nam to odpowiedz nienawiscia czy zloscia do drugiej osoby
      najpierw dosiegnie nas. To owocuje depresja bo pakujemy do naszych glow
      wszystko co jest negatywne, nienawisc, zlosc czy rewanz. Pozniej sami oddajemy
      innym bo tak robia inni. Trzeba przelamac to oddawanie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • maniia msqaiq 28.05.04, 09:33
        a jak bys wyladowal w krzesle jak jarrrek, naprawde bys potrafil wybaczyc?
        wiedzac, ze resztal zycia to bezwiadnosc ciala, robienie pod siebie itd?
    • mskaiq Re: Proszę o przeczytanie 28.05.04, 17:45
      Jaka ulge przynioslaby mi nienawisc. Przyszlaby z tym depresje i cierpialbym
      jeszcze wiecej bo do fizycznego cierpienia dodalobym i psychiczne. Jesli zycie
      psychiczne jest pelne radosci, zrozumienia i wybaczenia to swiat jest nadal
      radoscia i mozna go zyc pieknie nawet z bezwladnoscia ciala. Mozna wtedy i
      dzialac i tworzyc ale do tego potrzebna jest milosc bo tylko w niej jest
      zrozumienie wybaczenie i radosc.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • pollka Re: Proszę o przeczytanie 29.05.04, 00:08
        wiesz ty tutaj rozumowaniem przeganiasz nienawisc do tych ktorzy skrzywidzili.
        To nie jest proste. Bo rozum a emocje to dwie rozne rzeczy.

Ja uwazam ze podejscie typu - zycie tam daje przezycia, ktore dusze ksztaltuja
        jest chyba latwiejsze.
    • mskaiq Re: Proszę o przeczytanie 29.05.04, 03:57
      Masz racje emocje i rozum to dwie rozne rzeczy. Czesto emocje kontroluja nas i
      wtedy potrafimy powiedziec czy zrobic wszystko. Kiedy emocje opadaja zwykle
      przychodzi refleksja, czesto zalujemy tego co zrobilismy.
      Emocje wspieraja nienawisc, zlosc, strach, beznadziejnosc i wiele innych
      negatywnych uczuc ktore przynosza nam cierpienie dlatego podstawowa sprawa jest
      ich kontrola.
      Ja emocje kontroluje i mozna je kontrolowac. Do tego potrzebne sa cwiczenia
      fizyczne odpowiednia dieta. Emocje sa niegrozne kiedy cialo jest w dobrej
      formie fizycznej, inaczej nie mozna sie opszec emocjom.
      Serdeczne pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka