Dodaj do ulubionych

Skutki uboczne antydepresantów

25.10.11, 10:21
Witam,
od pięciu dni zażywam FAXOLET ER i przez cały ten czas czuję lekką adrenalinę połączoną z ogromnym wyczerpaniem całego organizmu. Psychicznie jest spokój, jednak smutek i beznadzieja pozostają. Poza tym męczy mnie mój stan po zażyciu Faxoletu. Mam dwójkę dzieci, 3 latka i 1,5 miesięczniaka, więc potrzebne mi siły, aby się nimi zająć.
Czy każdy antydepresant powoduje takie samopoczucie, czy jest to tylko na początku jego brania?
Proszę o radę, bo jeśli cały cały czas miałabym się tak czuć, wolę zmienić specyfik lub zrezygnować całkowicie.
Obserwuj wątek
    • koleiny Re: Skutki uboczne antydepresantów 25.10.11, 11:16
      Przyznam szczerze, że nie wiem jak jest z antydepresantami gdy je się bierze długo, bo zawsze przerywałam leczenie po dwóch miesiącach. Teraz znowu zaczęłam przyjmować. Pierwsze 3 tygodnie super. Nastrój sie ustabilizował, męczące myśli zniknęły. No ale teraz dół i to koszmarny. Nagle bez żadnego powodu myśli samobójcze, mocno odczuwalny bezsens życia itp.
      Myślę, że konieczna jest w tym przypadku terpia. Ja chodzę, ale dosyć krótko więc efekty na razie marne. Leki nie działaja od razu, trochę czasu musi upłynąć żeby nastąpiła trwała poprawa. Poza tym, depresja nie bierze się z nikąd, widocznie masz jakies nieprzepracowane problemy z którymi sobie nie radzisz. A na radzenie sobie z problemami żadne prochy nie pomogą.
    • kamulka84 Re: Skutki uboczne antydepresantów 25.10.11, 12:57
      Na początku możesz silniej odczuwac działanie leków. Ja byłam nie do życia przez dwa tygodnie zanim organizm przyzwyczaił się do nowej substancji. Miałam zawroty głowy, nudności, gorączkę, zaburzenia widzenia, skoki ciśnienia. Masakra. Potem się unormowało.

Bądź w kontakcie z lekarzem i informuj o wszelkich dolegliwościach
      • blackglass Re: Skutki uboczne antydepresantów 25.10.11, 13:42
        Pierwsze 2 tyg są ciężkie, potem się wszystko normuje.
        • a.g.g.a Re: Skutki uboczne antydepresantów 25.10.11, 16:21
          Tak,okres dwóch tygodni to maksimum dla najbardziej odczuwalnych skutków ubocznych.
          Na dłuższą metę,czyli dłuższe branie wszystkie leki z grupy SSRI powodowały u mnie totalny brak energii i chęci do życia i robienia czegokolwiek(ma to swoją nazwę,która wyleciała mi teraz z głowy).
          Jedynie Anafranil w dawce 175 mg nie powoduje tego przykrego stanu.
          Skutki uboczne Anafranilu odczuwałam około tygodnia.
          • sajmon1973 Re: Skutki uboczne antydepresantów 25.10.11, 20:58
            Jak brałem prozac to mi libido siadło,miałem lęki.I go porzuciłem-biorę lamitrin i zioła,ale to na inny temat.
            • blackglass Re: Skutki uboczne antydepresantów 26.10.11, 11:10
              Po antydepresantach chyba ogólnie libido ostro siada.
              • koleiny Re: Skutki uboczne antydepresantów 26.10.11, 11:28
                Siada, potwierdzam.

" Po antydepresantach chyba ogólnie libido ostro siada."
                • a.g.g.a Re: Skutki uboczne antydepresantów 26.10.11, 12:18
                  U mnie też lipa z odczuwaniem przyjemności...bo chęci nawet,nawet są.Cóż z tego skoro eksytacja seksem na poziomie kłody drewna
                  • kamulka84 Re: Skutki uboczne antydepresantów 26.10.11, 13:06
                    Ja brałam kilka miesięcy wenlafaksyne i było sporo skutków ubocznych, a libido minusowe. Teraz zmieniłam lekarza miesiąc temu i biore mianseryne i jest bosko! Zero skutków ubocznych i seksu tez się chce
                    • lucyna_n Re: Skutki uboczne antydepresantów 26.10.11, 13:43
                      nie tyjesz po tym?
                      • tlenoterapia Re: Skutki uboczne antydepresantów 28.10.11, 00:42
                        Zdaje się ,ze większa tusza w seksie nie przeszkadza .
                        • lucyna_n Re: Skutki uboczne antydepresantów 28.10.11, 08:38
                          nie pytałam w aspekcie seksu tylko skutków ubocznych ogólnie, o tym zdaje się jest wątek.
                          • tlenoterapia Re: Skutki uboczne antydepresantów 29.10.11, 00:36

Wiem ale wszyscy i tak o zaniku libido tu mówią jako najważniejszym skutku ubocznym wiec tyciem nikt się nie przejmuje .

"Na szczęście organizm ludzki jest tak wspaniały, że wytrzyma prawie każde leczenie."
                            • lucyna_n Re: Skutki uboczne antydepresantów 29.10.11, 19:22
                              ja muszę przyznać iż chęć do seksu w depresji to mi się wydaje wogóle jakaś dziwna, może w przebiegu chad w manii? bo w depresji to chyba ostatnia rzecz na jaką człowiek wogóle ma ochotę. Zresztą prawdę mowiąc niewielki procent z piszących tutaj osób miało kiedykolwiek depresję w stopniu średnim lub ciężkim. To o czym tutaj ludzie piszą to częściej zaburzenia nerwicowo-depresyjne, jakieś stany przewlekłego stresu spowodowane np brakiem pracy, czy innymi trudnościami. Niewielu tutaj odpadło na dobre od życia, wystarczy poczytać wątki o radzeniu sobie w pracy czy chodzeniu na imprezy, albo maskowaniu depresji przed najbliższą rodziną. Depresji rozumianej jako choroby a nie złego samopoczucia nie da się ukryć, po prostu się nie da.
                              • tlenoterapia Re: Skutki uboczne antydepresantów 30.10.11, 17:06
                                Pewnie i tak, ale wiadomo, ze depresja depresji nie jest równa i podzielić ja można na rożne odmiany i nasilenia - nie zmienia to faktu, ze leki maja działania uboczne na libido, metabolizm, tarczyce - które wpływają na samopoczucie.

Zwykle w depresji to , nie sama depresje sie ukrywa co samego siebie sie izoluje i ukrywa.
    • ipone123 Re: Skutki uboczne antydepresantów 03.11.11, 00:12
      najgorsze skutki uboczne to utrata pamieci, 25 kg nadwagi, ktorej nie umiem sie pozbyc, no i te, co juz tu dziewczyny wymienialy: brak orgazmu, zawroty glowy, dziwne sny itepe.
      ALe leki mi ogolnie pomogly, wiec bilans wychodzi ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka