sorrowm 31.05.04, 17:36 Lekarz przepisał mi Pramolan ze względu na moja nerwice. Nie powiedzialam mu o moich problemach z wydaje mi sie fobią społeczną:( Czy Pramolan pomaga? tzn czy uspokaja czy czlowiek nie czuje lęku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sorrowm Re: Pramolan 01.06.04, 18:27 No nic chyba jednak nikt go nie brał:D Zauważylam narazie że na mnie działa nasennie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajulia Re: Pramolan 01.06.04, 18:45 Wejdź w wyszukiwarkę i wpisz pramolan, w forum depresji, znajdziesz odpowiedź, bo kilka razy tu była o tym mowa. Pozdr. K. Odpowiedz Link Zgłoś
biedak20 Re: Pramolan 01.06.04, 23:03 Na mnie Pramolan działa uspokajająco, jednak czuję się po nim senny czasami i jest niestety też pewne otępienie . Ale najważniejsze że uspokaja :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 02.06.04, 17:32 No na mnie działa tak samo. Biore go tylko na noc wtedy fajnie sie zasypia ale czasem w ciagu dnia przydałoby sie takie uspokojenie ale nie wiem czy nie zasne na stojąco:D Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
parafon Re: Pramolan 02.06.04, 20:50 Brałem to prawie pół roku. Jak się łyka jednš tabletkę (wieczorem) to jest OK. Jak zaczynałem brać rano i wieczorem (z przepisu konowała, oczywi?cie) to czasami miałem stany zobojętniania. I jazda samochodem była "ciekawa". Musiałem bardzo się pilnować, bo miałem stany "tuwisizmu" po kilka godzin. Pozdrawiam Parafon Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 03.06.04, 10:36 dzieki za odp. Ja wzielam dzisiaj z samego rana 1 bo cos kiepsko sie czulam. Zobaczymy jak bedzie:) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: Pramolan 03.06.04, 11:53 Zachęcam do powiedzenia lekarzowi o wszystkich dostrzeganych u siebie objawach. Pramolan, czyli opipramol, jest lekiem z grupy przeciwdepresyjnych, ma działanie uspokajające i nasenne i dlatego bywa stosowany w nerwicach. W przypadku rozpoznania fobii społecznej postępowanie terapeutyczne jest zwykle inne. Opipramolem niektóre objawy można złagodzić. Ale właściwe rozpoznanie stawia lekarz. Jeszcze raz zachęcam do konsultacji i szczerej rozmowy z lekarzem. Więcej informacji na temat objawów fobii społecznej można znaleźć np. na stronie www.psychomedica.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 03.06.04, 14:25 Wybiore sie do specjalisty chociaz naprawde nie wierze ze może mi pomóc, troche sie boje jakby to mialo wygladać. Ta choroba to dla mnie codzienność od ok dwóch lat, takie nagłe zamnknięcie sie przed światem:/ az do teraz. Ja juz nie pamietam jak to bylo kiedy bylam zdrowa, zazdroszcze tego innym! Tylko kiedy wkońcu pojde do specjalisty, odważe sie z porozmawiac z kims o tym!;( To chyba normalne u nmie ze boje sie kontaktow z ludźmi a jeszcze rozmawiac z kim o tym ehh Lekarz przepisal mi lek na nerwice wiem o tym i ustapily jak narazie objawy fizyczne ale psychicznie i tak jest nienajlepiej. Czy z lekarzem rodzinnym mam porozmawiac o tych moich objawach czy tylko krótko mam mu nakreślić co mi jest a on skieruje mnie do specjalisty?? Odpowiedz Link Zgłoś
orlando10 Re: Pramolan 03.06.04, 16:34 sorrowm napisała: > Ta choroba to dla mnie codzienność od ok > dwóch lat, takie nagłe zamnknięcie sie przed światem:/ az do teraz. Oj, to niedobrze :-( Wygląda na to, że przyzwyczaiłaś się do tego stanu i uznałaś go za "normalny". Nie możesz pozwolic, żeby nerwica zrobiła z Ciebie osobę na marginesie życia! > Ja juz nie > pamietam jak to bylo kiedy bylam zdrowa, zazdroszcze tego innym! Chcesz wrócić do tego stanu sprzed nerwicy? Na to jest tylko jedna rada: regularna psychoterapia + leczenie farmakologiczne. > Tylko kiedy > wkońcu pojde do specjalisty, odważe sie z porozmawiac z kims o tym!;( Nie musisz się bać. W końcu od tego jest psychiatra czy psycholog... Zapewniam Cię, że nie takie przypadki widzieli... Naprawde psychiatrę niewiele może zaskoczyć ;-) > To chyba > normalne u nmie ze boje sie kontaktow z ludźmi Czy masz zdiagnozowaną fobię społeczną, czy "tylko" nerwicę lękową? > Lekarz przepisal mi lek na nerwice wiem o tym i ustapily jak narazie objawy > > fizyczne ale psychicznie i tak jest nienajlepiej. No właśnie - ustąpiły objawy. A co z przyczynami? Dopóki one pozostaną, problem może się odnawiać, choćbyś brała najlepsze leki. Trzeba dotrzeć do przyczyn, zrozumieć je i wiedzę tę wdrożyć w życie. Nie jest to proste, ale do zrobienia! Nie uda Ci sie samej tego dokonać, bo człowiek sam nie może "manipulować" własną poświadomością - do tego "służy" psychoterapeuta. > Czy z lekarzem rodzinnym mam > porozmawiac o tych moich objawach czy tylko krótko mam mu nakreślić co mi jest > a on skieruje mnie do specjalisty?? Do psychiatry dostaniesz się bez skierowania. Niestety kolejki są długie, jeżeli masz taką możliwość, polecałabym pójść prywatnie. Powodzenia! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 03.06.04, 17:36 No trudno sie nie przyzwyczaic do takiego stanu ktory trwa tak długo, myślalam ze juz taka jestem a zreszta juz sama nie wiem, pamiętam że z każdym dniem było mnie coraz mniej, bylo coraz gorzej, ranek z sensacjami brzucha, szkoła i stres na lekcji juz nawet nie z powodu jakiegos sprawdzianu tylko tego co sie ze mna dzialo jak sie denerwowalam:/ gorsze oceny, paniczny strach czyli zero skupienia na lekcji, strach ze bedzie sie dzialo ze mna to co zwykle... yhh:/ : ( Bylam tylko u lekarza rodzinnego tak jak juz pisałam i on zdiagnozował że mam nerwice (IBS dokładnie) na nic wiecej sie nie lecze, innej diagnozy nie ma bo o innych moich "odchyłach" nie mówiłam. No jestem pewna ze musze isc do psychiatry ale jak se pomyśle jakie mam różne odbicia i ze bede musiala mu o tym powiedziec jesli chce wyzdrowieć to aż ciary przechodzą...:) "panie doktorze bałam sie iść nawet do sklepu" haha ;((( Sama doszlam do tego ze mam IBS zanim poszlam do lekarza to juz wiedzialam tak samo jest z tą fobią. Znam jej objawy aż nad to:/ chociaz zobaczymy co lekarz powie Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_blue Re: Pramolan 03.06.04, 17:41 też się czasem bałam wyjść do sklepu - czasem to była nie lada wyprawa ;) grunt to umieć sie śmiać z samego siebie - chocby i czarny humor - zrozumieć, że to choroba, którą można wyleczyć :) co to jest IBS? Odpowiedz Link Zgłoś
almadiuna Re: Pramolan 03.06.04, 17:53 sorrowm napisała: > No jestem pewna ze musze isc do psychiatry ale jak se pomyśle jakie mam różne > odbicia i ze bede musiala mu o tym powiedziec jesli chce wyzdrowieć to aż ciary przechodzą...:) "panie doktorze bałam sie iść nawet do sklepu" haha ;((( Ja się boję jak dzwoni telefon :) Wpadam też w małą panikę, jak muszę do kogoś zadzwonić. Wiesz, ile oporów musiałam w sobie pokonywać, żeby umówić się na wizytę u psychologa? :) Idę niedługo, powiem mu o wszystkim (mam nadzieję, że zbiorę słowa do kupy)... również o tym, że teraz już trzeci dzień obywam się bez chleba (wykańczam kuskus i makarony) - no skończył się, drań jeden, a ja się boję wyjść do sklepu :)) pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 03.06.04, 18:44 ojej Wy tez tak macie przeciez. No to niektórzy forumowicze mogliby byc psychologami z fobią spoleczną, deprechą czy nerwicą haha to ja chętnie sie wybiore i opowiem wszystko:P wtedy napewno mnie bedziecie rozumiec jako psycholodzy haha Nom najlepiej zrobic pierwszy krok i wykonac telefon(!) i sie umowic na wizyte. Alma napisz jak bylo jak bedziesz juz po wizycie:) IBS to zespół jelita drażliwego:/ takie cholerstwo:D :/ Odpowiedz Link Zgłoś
almadiuna Re: Pramolan 03.06.04, 19:14 sorrowm napisała: > Nom najlepiej zrobic pierwszy krok i wykonac telefon(!) i sie umowic na wizyte. Zrób! Ja po prostu poczułam że sama nie dam rady, że jeśli ktoś mi nie pomoże to polecę na dno. Trzymam kciuki za twoją motywację. > Alma napisz jak bylo jak bedziesz juz po wizycie:) OK! (to będzie za dwa tygodnie) Właśnie wyjadłam resztę makaronu i ostatniego pomidora, jutro już głód mnie wygna z domu (przyniosę sobie też świeże owoce i warzywa :)) Współczuję tego cholerstwa IBS... Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 03.06.04, 20:52 No do psychiatry pojde na bank, no musze po prostu:/ to za dlugo juz trwa. Co do tego IBS to ze mna nie jest tak az zle jak u innych bo czytalam na forum. Moje dolegliwości bardziej psychicznie mnie wykanczają;( Mi jedzenie pomoga kiedy mam gorszy dzien. Jak siedze calyczas w domu to jem yhh. Kup sobie cos dobrego zaraz bedzie ci lepiej:) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
future.schock Re: Pramolan 05.06.04, 20:03 Ja brałem i już po dwóch dniach odczuwałem poprawę a po tygodniu, czasami dwóch, zmuszony byłem go odstawić. Telepało mną jak po kacu gigancie:) Powtarzałem kilkakrotnie terapię i zawsze to samo, o prowadzeniu samochodu nie było mowy. Pierwsze dni ospały a następne "telepawka";-) Odpowiedz Link Zgłoś
sorrowm Re: Pramolan 05.06.04, 20:31 O rany to ze mna narazie nie jest tak zle. Zreszta jak biore wieczorem bo tak mi lekarz zalecil to po prostu dziala na mnie usypiająco:) Zastanawiam sie czy wziasc ten lek np rano przed szkołą ale chyba bede ospała i troszke otępiała w ciągu dnia;) tak mi sie wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
future.schock Re: Pramolan 06.06.04, 14:54 Wpierw brałem x a potem 2x, krzywa koncentracji i pamięci wzrostała mi in plus. Odpowiedz Link Zgłoś