dakota_1234 15.03.12, 17:44 Depresja spowodowała u mnie duże osłabienie koncentracji. Znacie może jakieś sposoby na poprawienie koncentracji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: Koncentracja 15.03.12, 18:22 nauka języków obcych, rozwiązywanie zadan matematycznych, podobno też robótki ręczne?. Odpowiedz Link Zgłoś
schizy_20 Re: Koncentracja 15.03.12, 18:27 lucyna_n napisała: > nauka języków obcych, rozwiązywanie zadan matematycznych, podobno też robótki r > ęczne?. > na serio?????? Odpowiedz Link Zgłoś
dakota_1234 Re: Koncentracja 15.03.12, 18:54 Nie dam rady nauczyć się języków obcych, gdy moja koncentracja uwagi jest zerowa. Czekam na kolejne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Koncentracja 15.03.12, 20:43 sam wymyśl, nikt za Ciebie nie może ćwiczyć mięśni, i nikt za Ciebie nie może myśleć i się koncentrować. Musisz się wysilić. Minie depresja, koncentracja powinna się poprawić, jakkolwiek to nie jest zbyt dynamiczny proces chyba że chorujesz na chad 1 typu. Odpowiedz Link Zgłoś
schizy_20 Re: Koncentracja 15.03.12, 19:15 do języków chyba trzeba mieć talent, koncentracje ja np. po nauczeniu sie paru rzeczy z rosyjskiego czułem sie bardziej zjechany niż po wfie z bardzo wrednym nauczycielem. A tu osoba z deprecha bez koncetracji ma sie uczyć ja być ty być w oba mowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Koncentracja 15.03.12, 20:42 podalam teoretyczne metody ktore mają zwiększać koncentrację i ćwiczą pamięć, ale przecież nikogo nie zmuszam Nauka języka to nie jest tożsame z nauczeniem się języka. Sam proces uczenia powoduje zwiększenie możliwości, umysł trzeba ćwiczyć tak jak mieśnie inaczej się zastoi. Wiadomo że w depresji siada koncentracja i to co normalnie zajęłoby chwile jest orką na ugorze. Jakkolwiek tak jak w depresji mimo braku sił zaleca się ćwiczenia fizyczne choćby najbardziej umiarkowane, tak myślę że warto jednak nie poddawać się i ten rozum jakoś ćwiczyć. nie musisz czytać literatury obcojęzycznej w oryginale, wystarczy że zapamiętasz każdego dnia kilka nowych słów, albo zapamiętasz refren piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_z_laki_2 Re: Koncentracja 11.01.15, 12:44 > wystarczy że zapamiętasz każdego dnia kilka nowych słów, albo zapamiętasz refren piosenki. Chyba naprawdę nie wiesz co mówisz :P To nie chodzi o poprawianie tego, co jest, tylko o podniesienie z poziomu zero, albo i spod zera! Przy zaburzeniach koncentracji / pamięci spowodowanych chorobą, ćwiczenie pamięci (np. rozwiązywanie krzyżówek) jest nieskuteczne. Powiem nawet, że niemożliwe, bo zamiast cokolwiek poprawiać, powoduje jeszcze większą frustrację. Nie da się poprawić ćwiczeniami czegoś, co funkcjonuje źle na poziomie chemicznym, mięśni w zaniku też nie forsujesz rowerkami, bo to może bardziej zaszkodzić, niż pomóc... (nie twierdzę, że nic się nie da zrobić, nie twierdzę, że pozostaje tylko chemia, nie twierdzę, że ćwiczenia umysłowe są całkiem bez sensu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Koncentracja 11.01.15, 13:37 Jeżeli ktoś nie jest w stanie zapamiętać kilku nowych słów, no to już chyba nie forum tylko szpital? Masz jakiś lepszy pomysł na "domową" poprawę koncentracji? to się podziel, krytykować każdy potrafi. Ogólnie ludziska mają niewygimnastykowane mózgi, nawet nie trzeba depresji, naród "ciężko myśli", nie wiem czy to wina systemu edukacji, czy tego że po prostu większość ludzi nie jest zdolna do wysiłku umysłowego, ale przeraża mnie czasem poziom rozmów, język, brak jakiejkolwiek "najlżejszej" nawet lektury, brak zainteresowań i to wśród osób bez żadnych zaburzeń psychicznych. ps Zawsze wiem co mówię, ale nigdy nie twierdziłam że jestem nieomylna, piszę na podstawie własnych jednostkowych doświadczeń i według mojej osobistej wiedzy. Podobnie jak inni forumowicze, osoby chore które piszą o swoich objawach i o swoich sposobach radzenia sobie, jeżeli chcesz wiedzy ogólnej, lub celowanej bardziej w Twoje problemy, to musisz iść do specjalisty, lub czytać literaturę fachową. Nikogo też nie zmuszam żeby się ze mną zgadzał. Co do poziomu "zera i spod zera", skąd wiesz czy autorka wątku z takiego właśnie poziomu pytała? Odpowiedz Link Zgłoś
larry4 Re: Koncentracja 16.03.12, 10:44 W depresji czesto wystepuja problemy z procesami poznawczymi spowodowane małym stezniem neuroprzekaźników. po zastosowaniu ten stan rzekomego "otepienia" zwykle mija, u jednych szybciej, u innych wolniej. Jedynym lekiem na receptę oprócz całej gamy leków stosowanych w chorobie Alzheimera jest Nootropil (nazwa oryginalna, sa tańsze odpowiedniki). Sam borykałem się z tym problemem i zastosowałem ten lek z wyraźnym skutkiem. Poprawa nie nastepuje natychmiast, trezba odpowiednich dawek i czasu (dwa, trzy tygodnie). Ja stosowałem w dawce poczatkowej 2,4g dziennie, później 1,2g dziennie. Można stosować długo, właściwie nie ma skutkow ubocznych. Mi polepszyła sie pamięć, koncentracja, mogłem szybciej pisać na klawiaturze, czytac itp. Oczywiście szczegóły i mozliwosc stosowania przez Ciebie musisz omowic z lekarzem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś