Dodaj do ulubionych

chroniczna depresja

17.01.13, 10:14
wczoraj uswiadomilam sobie co mi jest.. Cierpie na dystymie prawie cale zycie... przez wiele lat chcialam umrzec..ale nie umialam..pozniej doszlam do wniosku ze i tak nie mam sily aby umrzec i nie mam sily aby zyc..
zyje..jakos tak przez palce..albo zycie w pelni jest gdzies ale nie u mnie..ciagle go szukam..
mam 33lata! meza i 2 synow..ale nie zyje tak jak powinnam!
Jestem dzieckiem doroslym, dzieckiem nie chcianym..
Jestem na terapii, pracuje z ksiazka * powrot do mojego wewnetrznego domu* i w uswiadomilam sobie, ze tak naprawde nikt mnie nie chciel..rodzice czekali tak dlugo na mojego mlodszego brata..a ja im nie bylam potrzebna....bylam niechciana i chcialam byc niewidzialna..nie mam do nich zalu, ale mam duzo smuku i zlosci w sobie, ze nie umiem sobie poradzic z tym wszystkim i ciagle jestem nieszczesliwa..unieszczesliwie moich synow

chcialam tak to napisac, tak bardzo potrzebuje milosci, zrozumienia, kilka slow otuchy od kazdego kto sie pojawi..czuje ze jedyne co mam w sobie to wielka pustka! jak mam z tej pustki dac milosc moim dzieciom?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: chroniczna depresja 17.01.13, 12:55
      trzymam kciuki za terapię, uświadomiłaś sobie problem a to już połowa sukcesu.
      to poczucie że sie nie żyje naprawdę , że życie jest dla innych , gdzieś obok to dziwna sprawa, wielu ludzi z depresją tak właśnie się odbiera mimo że żyją tak samo jak ci obok, bo przecież obiektywnie żecz ujmując życie to życie nie ma czegoś takiego jak prawdziwe i nieprawdziwe życie. Jesteś, jesz, oddychasz, masz swoje zajęcia codzienne, rodzinę, dzieci. Bardziej żyć się nie da. Można żyć inaczej, zmienić perspektywę i oderwać się od uwarunkowania swojej samooceny od tego jacy byli rodzice, oni byli tylko ludźmi być może z zaburzeniami, albo sami wychowywani w niewłaściwych relacjach, zrobili ogromny błąd którego konsekwencje odczuwasz, choć depresja trafia się także ludziom którzy uważają swoje dzieciństwo za szcęśliwe, więc może trochę na wyrost oceniasz rolę rodziców, ale Ty uważaj żebyś tego samego emocjonalnego chłodu nie sprzedała swoim dzieciom, na ty się skup nie na przeszłości której zmienić nie możesz, masz szanse przerwać ten łańcuch złych emocji przekazywany przez pokolenia, to duża rzecz, ważna.
      • avi_co Re: chroniczna depresja 03.03.13, 15:29
        lucyna_n napisała:

> obiektywnie żecz ujmując życie to życie nie ma
        > czegoś takiego jak prawdziwe i nieprawdziwe życie.
        Oczą nie wierzę!:))))
        • za_mszowe Re: chroniczna depresja 25.03.13, 20:30
          avi_co napisała:

> lucyna_n napisała:
          >
          > > obiektywnie żecz ujmując życie to życie nie ma
          > > czegoś takiego jak prawdziwe i nieprawdziwe życie.
          > Oczą nie wierzę!:))))
          ja terz, niewieżę!!
          • lucyna_n Re: chroniczna depresja 25.03.13, 21:47
            a poza znalezieniem orta coś masz jeszcze do powiedzenia czy to już wszystko czym zaszczyciłeś dyskusję?
    • arowana14 [...] 17.01.13, 23:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • belka23 [...] 19.01.13, 19:35
    • arowana14 [...] 06.02.13, 19:39
    • blue-green [...] 06.02.13, 22:31
      • lucyna_n Re: chroniczna depresja 06.02.13, 23:24
        i cały ten długi wywód wyssany z palca tylko po to żeby wkleić kryptoreklamę.,
        ble
    • agatka222.only [...] 02.03.13, 11:06
    • arowana14 [...] 24.03.13, 20:06
    • lucyna_n Re: chroniczna depresja 25.03.13, 12:27
      to jest najosobliwszy wątek na tym forum.
      • madzia.7 Re: chroniczna depresja 25.03.13, 14:34
        cokolwiek lucyna-n masz na mysli
        chce i moge dzisiaj napisac ze minelo troche czasu od kad napisalam na tym forum. Bylam i jestem w trakcie terapi. Duzo czytam literatury psychologicznej i z dziedziny rozwoju duchowego. Niesamowicie mi to pomoglo! Nie identyfikuje sie juz z tym co napisalam w pierwszym poscie.
        Zrozumialam, ze to wszystko co mnie kiedys spotkalo w dziecinstwie i pozniejsza z tym zwiazana depresja istnieje tylko w mojej glowie. Przeszlosci nie ma w tym momencie. W tym momencie jestem tu i pisze tego posta. Mam dobra prace, meza ktory mnie wspiera i 2 przeslicznych synkow. W tym momencie mam duzo! WIem kim jestem, wiem na co mnie stac, znam swoje mocne i slabe strony. Nie jestem ani gorsza ani lepsza od kogokolwiek na tym Swiecie. Mam prawo zyc i mam prawo byc szczesliwa- tak samo jak kazdy inny czlowiek na Swiecie.
        W tym momencie jestem szczesliwa...Zrozumialam ze mam prawo czasem byc smutna i zla. Mam prawo odczuwac rozne uczucia i robic z tym co uwazam zastosowne dopuki nie ranie nikogo innego..

Ta swiadomosc to wielka ulga..

Wiem ze jestem i ze moje istnienie jest warte Istnienia

Moje zycie moge wypelniac w kazdym momencie tym na co mam wlasnie ochote!

Nie wiem czy ta Swiadomosc bedzie ze mna do konca zycia..ale chcialabym bo czuje sie dobrze od kad to sobie uswiadomilam
        • lucyna_n Re: chroniczna depresja 25.03.13, 15:47
          eeee, nie o to chodzi, temat wątku jak temat, ale zobacz sobei jak drzewko wygląda.
          Ale ludzie nerwowe som...
      • snajper55 Re: chroniczna depresja 25.03.13, 15:31
        lucyna_n napisała:

> to jest najosobliwszy wątek na tym forum.

Chyba nie tylko na tym.

W tym roku pchają się drzwiami i oknami. Rok depresji? Może [...] ich odstraszy?

S.
        • lucyna_n Re: chroniczna depresja 25.03.13, 15:49
          rok depresji raczej zachęca niestety, wstręt budzą te kryptoreklamy zwlaszcza że to wszystko zwykłe oszukaństow i wyłudzanie pieniędzy od desperatów.
        • olga_w_ogrodzie Re: chroniczna depresja 25.03.13, 18:42
          owszem.
          przynajmniej w Polsce jest rok depresji.
          od lat nie było tak mało światła zimą.
          a w poradniach lekarze potwierdzają, że ten długi brak Słońca
          mocno dał popalić depresyjnym - moc ich w pzp.
          zatem hołota wyłudzająca kasę i wciskająca kit przypuszcza szturm na tych,
          co to w dużej części ledwo już dyszą.
    • patrix29 Re: chroniczna depresja 12.05.13, 20:49
      Witaj wiedz ze nie jestes z tym problemem sama,jest wielu ludzi z depresja i musza sobie jakos radzic mimo tego tragicznego smutku,wiem o czym mowisz aktualnie przechodze depresja kliniczna, to jest masakra znam twoj bol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka