Dodaj do ulubionych

działanie leków SSRI

19.07.04, 20:01
Nie wiem czy powinienem taką tezę wogóle wygłaszać na forum, gdzie ludzie
wierzą (i słusznie) w działanie leków, ale ja mam następujące spostrzeżenia
odnośnie leków - głównie SSRI - nie tylko, że raczej mi nie pomagają, to
pogarszają mój stan.
Czy to możliwe? Już 3 razy wychodziłem z depresji odrzucając leki... i to
bynajmniej nie dlatego, że zaczynałem je brać pochopnie bo byłem zdrowy. Nic
z tych rzeczy - miałem zdiagnozowaną depresję. Za każdym razem odrzucałem
leki w geście rozpaczy ("takiego samopoczucia nie jestem już dłużej w stanie
wytrzymać") i wtedy pomału depresja ustępowała...
Zaznaczam - leki odstawiałem nie dlatego, że czułem się już lepiej, tylko
dlatego, że już nie miałem siły dłużej w nie wierzyć i je brać.
Za każdym razem okres brania różnych SSRI który mijał był różny - raz był to
prawie rok, potem 2 razy po około 3 miesiące.
Lekarz zawsze był przeciwny - "leki leczą a nie szkodzą" - "być może za słabo
pomagają, ale nie szkodzą".
Dodam jeszcze, bo uważam że to ważne, że zawsze długo walczę ze sobą, żeby
nie sięgnąć po leki (po tym pierwszym doświadczeniu z kilkumiesięcznym ich
braniem, kiedy jeszcze bardzo w nie wierzyłem...)
Czy ktoś doświadczył czegoś podobnego? U mnie lęk jest chyba większy niż bez
leków, poczucie wyizolowania podobnie... Chciałbym się mylić, ale...
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: działanie leków SSRI 19.07.04, 21:10
      mam to samo, SSRI nasilaja mi objawy choroby , zdarzaja sie takie nadwrazliwe jednostki.
      przejdz na trojpierscieniowki jak bedziesz mial potrzebe leczenia farmakologicznego, serio mowie.
      • bartek1976 Re: działanie leków SSRI 19.07.04, 21:31
        lucyna_n napisała:

> mam to samo, SSRI nasilaja mi objawy choroby , zdarzaja sie takie nadwrazliwe
        j
        > ednostki.
        > przejdz na trojpierscieniowki jak bedziesz mial potrzebe leczenia
        farmakologicz
        > nego, serio mowie.

Zastanawiam się tylko, czy - tak jak piszą - nie wytrwać tych pierwszych kilku
        tygodni, w nadziei, że organizm się przyzwyczai... Tyle że, za pierwszym razem
        wierzyłem i czekałem kilka miesięcy (a to baaaardzo bolało) i się niedoczekałem.
        Mam tu dalsze przemyślenia:
        - w zeszłym roku brałem SSRI przez 3 miesiące i było koszmarnie. Zacząłem
        powoli zmniejszać dawkę i zauważyłem poprawę - pomyślałem - skoro jest nieźle,
        to trzeba przestać zjeżdżać i trzymać taką dawkę na której jest w miarę ok.
        Przez może 3 tygodnie tak robiłem (zapominając czasem o pastylce - bo byłem
        zdrowy jak ryba) a potem w pogoni codziennych spraw ustawiłem wizytę u lekarza
        tak, że mi zabrakło na około 12 dni leku. Potem jak już dostałem receptę
        chciałem wejść delikatnie swoją podtrzymującą dawkę leku i wrażenie było takie
        jakbym sobie na życzenie depresję rozkręcał. Mimo początkowego silnego
        postanowienia musiałem zrezygnować z leku. Po kilku dniach znów było ok -
        kolejny raz postanowienie, nie biorę leków - chodzę do psychologa...
        Ale deprecha wróciła po 8 miesiącach nie brania nawet 1/2 psychotropa.
        I teraz ten sam scenariusz. Jest ciężko. Wytrzymałem 3 tygodnie, poszedłem
        jednak do lekarza po receptę. Znowu SSRI. I znowu ten sam schemat. przed wizytą
        u lekarza przynajmniej jadłem i spałem. Teraz na lekach przestałem jeść, sen
        depresyjny z pobudkami nad ranem... Wcześniej niepokój - teraz lęk... wcześniej
        wytrzymywałem z wielkim trudem, teraz nie idzie wcale.
        Może u mnie nie chodzi o Serotoninę tylko o Noradrenalinę?
        Moja lekarka albo udaje, albo faktycznie nie spotkała się z takim przypadkiem,
        żeby komuś SSRI pogarszały stan i to bynajmniej nie przejściowo na 3 tygodnie...
        Nigdzie o tym nie ma. Zmowa milczenia, czy tylko ja i lucyna_n jesteśmy
        jedynymi przypadkami tego typu ?
      • bartek1976 Re: działanie leków SSRI 19.07.04, 21:40
        lucyna_n napisała:

> mam to samo, SSRI nasilaja mi objawy choroby , zdarzaja sie takie nadwrazliwe
        j
        > ednostki.
        > przejdz na trojpierscieniowki jak bedziesz mial potrzebe leczenia
        farmakologicz
        > nego, serio mowie.
        To jest strasznie ważne co mówisz, do tej pory słyszałem tylko "jak lek może
        szkodzić". A co do TPLD masz lepsze doświadczenia? One też przecież działają na
        serotoninę + dodatkowo na noradrenalinę. A może coś co tylko na NA?
        A może jakiś Lerivon/Mianserin? tyle, że po nim to zamulenie na maksa (brałem
        kiedyś tylko przez kilka dni jako nasenny)
        • lucyna_n Re: działanie leków SSRI 19.07.04, 22:40
          chetnie pogadam na priv, nie mam dzisiaj czasu na sledzenie forum ale na maila odpisze, wiec jakbys
          chcial to pisz smialo na gazetowego.
          • lucyna_n Re: działanie leków SSRI 19.07.04, 22:44
            na dowod ze nie tylko my:)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=13672998&a=13849188
    • as38 Re: działanie leków SSRI 20.07.04, 10:07
      Jak juz wczesniej wspominałam, lekarz przepisała mi Zoloft. Dzis jest 9 dziń
      zarzywania i nie wiem jak bedzie poźniej i czy najgorsze juz minęło, ale czuje
      sie dobrze. Najgorsze były pierwsze 4 dni. Teraz z dnia na dzień chyba lepiej.
      Nie wiem tylko czy mi sie to wydaje czy faktycznie po tak krótkim czasie mozna
      spodziewać sie poprawy. Jeżeli tak, to zaczynam mieć nadzieje na lepszą
      przyszłość.

;)
      • as5 Re: działanie leków SSRI 20.07.04, 11:19
        as38 trzymam za Ciebie kciuki i za Was wszystkich kochani pesymisci.Ja biorę
        Cipramil i mocno wierzę że po 6 latach totalnej depresji wyjdę z niej ....
        • as38 Re: działanie leków SSRI 20.07.04, 12:50
          A czemu as5?
          ;)
    • gutekmarcinek1979 Re: działanie leków SSRI 16.06.23, 19:44
      Chciałbym podzielić się swoją historią.
      W styczniu 2020 roku, zgłosiłem się do psychiatry z powodu myśli natrętnych.
      Wiem , że nerwicę natręctw leczy się skutecznie psychoterapią , lecz lekarka zapisała mi lek SSRI Parogen. Brałem ten lek w dawce 60mg . Muszę przyznać , że natręctwa po tym leku mi przeszły .Po Parogenie nie mogłem spać i lekarka mi zapisała na sen lek Ketrel.

Po paru miesiącach, doszły inne dolegliwości i lekarka zapisała mi lek Ranofren, który brałem w dawce 10mg. Ketrelu już nie brałem.
      Jednak popełniłem błąd , bo nagle sam w listopadzie 2020 roku, odstawiłem te leki .
      Co ze mną się działo i dzieje do tej pory po tym odstawieniu tego leku , jest nie do opisania .
      Mam po tym odstawieniu Parogenu i Ranofrenu, zniszczone i zatkane jelita , anhedonię , problemy z sercem i układem krążenia , brak siły i kondycji , problemy ze snem , popękane naczyńka krwionośne w oczach , słabsze libido , otępienie umysłowe, problemy z zatkaną przegrodą nosową, szum uszny.

W grudniu 2020 roku, gdy źle się czułem po odstawieniu tych leków, zachorowałem jeszcze na Covida.

Wiem , że źle zrobiłem , bo sam odstawiłem leki , lecz lekarka nie poinformowała mnie , że te leki odstawia się stopniowo .

Wyrządziłem sobie wielką krzywdę, odstawiając nagle leki i w takiej wysokiej dawce.
      Zapłaciłem za to wysoką cenę.
      Jestem obecnie wrakiem, ze zniszczonym zdrowiem.

Chciałbym przestrzec innych, przed nagłym odstawieniem leków.

• monicjut Re: działanie leków SSRI 22.08.23, 20:01
      Witaj.
      Mój syn na stany lękowe przed chodzeniem do szkoły dostał w pierwszym rzucie właśnie SSRI.
      Po tych lekach miał okropne lęki przed wyjściem z domu( nawet przed dom), depresję, myśli samobójcze. Czekaliśmy 8 tygodni aż leki się wkręcą ale nic z tego. Zmieniliśmy na SNRI i pomogło po około 3 tygodniach.
      Po tych doświadczeniach już wiem że nie czekalabym teraz 8 tygodni tylko uwierzyła sobie i reagowała już po 4.
      Powodzenia i pozdrawiam
      • mardaani.74 Re: działanie leków SSRI 22.08.23, 22:39
        Mam nadzieję że oprócz leków wdrożyliście też terapię? To naprawdę ważne żeby po odstawieniu leków nie wróciło wszystko do poprzedniego stanu, a bez terapii to bardzo prawdopodobne.
        • monicjut Re: działanie leków SSRI 23.08.23, 22:12
          Witaj mardaani.74.
          Tak, na szczęście udało nam się bardzo szybko rozpocząć terapię.
          Syn ukończył szkołę podstawową w trybie domowym i mam nadzieję, że kolejny etap szkolny rozpocznie tradycyjnie.
          Teraz jest w dobrej formie, na jednym leku.
          Im bliżej rozpoczęcia roku szkolnego, tym bardziej się denerwuję ale nic nie da się przewidzieć.
          Dziękuję Ci za rady teraz i kiedyś:)
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka