31.07.04, 07:12
Czy ktoś z Was słyszał o przypadkach, aby zdrowa osoba przejmował od chorej,
z którą jest uczuciowo związana chorobę, nieco odmienną, lecz tej samej
kategorii, dotyczącą tego samego lub podobnego organu. Na to zjawisko
istnieje dokumentacja medyczna, a zarażający się nie jest schizo. W miarę
Waszych możliwości proszę o odpowiedź. Zaznaczam, że w przypadku tej osoby
nie chodzi o zjawisko jednostkowe.
Pozdrawiam
Aneta
Obserwuj wątek
    • o0oo Re: Ciekawe 31.07.04, 09:13
      aneta10ta napisała:

> Czy ktoś z Was słyszał o przypadkach, aby zdrowa osoba przejmował od chorej,
      > z którą jest uczuciowo związana chorobę, nieco odmienną, lecz tej samej
      > kategorii, dotyczącą tego samego lub podobnego organu.

czy chodzi moze o choroby weneryczne?
      • aneta10ta Re: Ciekawe 31.07.04, 11:54
        Taką niejasność byłabym w stanie rozproszyć sama.
        Piszę o chorobach onkologicznych i z ich pogranicza.
        Dzięki za zrozumienie nurtującego mnie problemu.
        Aneta
        • o0oo Re: Ciekawe 31.07.04, 13:43
          prosze bardzo

gdyby istnialo naukowe uzasadnienie takiego zjawiska, to w kazdym przypadku
          osoba zakochana przejmowala by choroby partnera, a nie w jednym na iles
          przypadkow. bo jesli jest tak tylko czasami to znaczy ze przyczyna jest calkiem
          inna niz uczucie.
          histerycy maja duza sugestywnosc i przejmuja objawy chorobowe, podobno
          niektorym facetom piersi rosna jak zonka jest w ciazy, a ciaze urojone tez
          bywaja.
          pani aneto, ponoc pani nozki sklada chorym ludziom, to znaczy ze jest pani
          jedynym specjalista od medycyny na tym forum, odkad pani iwona dala noge i
          poszla w swiat, wiec czego pani oczekuje, ze co my ludzie prosci mozemy pani
          napisac?
          • aneta10ta Re: Ciekawe 31.07.04, 18:13
            o0oo napisał:

> histerycy maja duza sugestywnosc i przejmuja objawy chorobowe, podobno
            > niektorym facetom piersi rosna jak zonka jest w ciazy, a ciaze urojone tez
            > bywaja.

Czy zdjęcie USG uchwyci histerię? A może egoizm także?

> pani aneto, ponoc pani nozki sklada chorym ludziom, to znaczy ze jest pani
            > jedynym specjalista od medycyny na tym forum, odkad pani iwona dala noge i
            > poszla w swiat, wiec czego pani oczekuje, ze co my ludzie prosci mozemy pani
            > napisac?

Prości ludzie, bywa, odznaczają się znaczną przenikliwością umysłu i widzą
            rzeczy we właściwych proporcjach.

Medykiem jest również Ana. Od niej uzyskałam wyczerpujące wiadomości na temat
            ciąży urojonej mimo opłakanego stanu mojej przyjaciólki. Ja, niestety,
            rzeczywiście znam się głównie na pogruchotanych kolanach.
            Pozdrowienia
            Aneta
            • o0oo Re: Ciekawe 31.07.04, 19:35
              > Czy zdjęcie USG uchwyci histerię? A może egoizm także?

nie wiem co to jest zdjecie usg ;-) zdjecie aparatem smiena tez prawdopodobnie
              nie uchwyci.

nie wiem o co chodzi z tym pytaniem o zdjecie, natomiast mysle, ze teoretycznie
              jest mozliwa technika, ktora z materii mozgu bedzie na przyklad w stanie
              odczytac czy ktos jest egoista czy histerykiem, albo na przyklad odcyfrowac
              najbardziej intymne doswiadczenia.
              • o0oo Re: Ciekawe 31.07.04, 19:38
                a tak na marginesie to zawsze wydawalo mi sie ze ortopeda moga byc tylko faceci
                jak deby, i doswiadczenie w lecznicach to potwierdzalo. przeciez to trzeba miec
                od cholery sily zeby konczynami sie zajmowac ;-) z pani to musi byc kawal
                baby ;-)
                • aneta10ta Re: Ciekawe 31.07.04, 21:43
                  Era siłowych prac ręcznych w ortopedii już dawno minęła. Obecnie stosuje się
                  oprzyrządowanie niewymagające użycia znacznej siły fizycznej. Ot, tu nacisnąć
                  guziczek, tak wkręcić się wiertareczką, coś zgrabnie odpiłować piłką
                  elektryczną.
                  Aneta
              • aneta10ta Re: Ciekawe 31.07.04, 21:45
                o0oo napisał:

> mozliwa [jest] technika, ktora z materii mozgu bedzie na przyklad w stanie
                > odczytac czy ktos jest egoista czy histerykiem, albo na przyklad odcyfrowac
                > najbardziej intymne doswiadczenia.

Pod wpływem sybstancji chemicznych? Hipnoza? Manipulacja?
                Aneta
                • o0oo Re: Ciekawe 31.07.04, 21:58
                  napisalem ze sadze ze TEORETYCZNIE jest mozliwa. coraz wiecej wiemy o mozgu,
                  ale bardzo malutko, a z czasem pewnie coraz lepiej bedzie mozna rozszyfrowywac
                  tajemnice mozgu.
                  • bigda Re: Ciekawe 01.08.04, 00:05
                    o0oo napisał:

> napisalem ze sadze ze TEORETYCZNIE jest mozliwa. coraz wiecej wiemy o mozgu,
                    > ale bardzo malutko, a z czasem pewnie coraz lepiej bedzie mozna
                    rozszyfrowywac
                    > tajemnice mozgu.

Mógłbyś przybliżyć tę teorię?
        • hellio Re: bardzo ciekawe 31.07.04, 19:00
          Aneta, napisz coś więcej, zainteresowałaś mnie bardzo.
          Pewną zbieżność chorób u ludzi bliskich mogą tłumaczyć podobieństwa w ich stylu
          życia, dieta etc. A oprócz tego... Wiele jest dziwnych zjawisk, o których nie
          śniło się lekarzom (i filozofom). Psychologiczne problemy osób chorych
          onkologicznie są mi bardzo bliskie, stąd moja spontaniczna prośba o rozwinięcie
          wątku. Pozdrawiam, H
          • aneta10ta Re: bardzo ciekawe 31.07.04, 21:59
            Pewna osoba trzykrotnie zapada na chorobę mającą wszelkie znamiona nowotworu
            złośliwego jednocześnie lub z niewielkim przesunięciem w czasie w stosunku do
            kogoś z kim jest uczuciowo związana. Nie ma tu współżależności między trybem
            życia tych osób, gdyż nie zawsze są one spokrewnione, a jedynie łączy je
            jedynie bliskość psychiczna.
            Podam Ci konkretny przykład. Jedna z kobiet zapadła na złośliwy nowotwór płuc,
            druga odpwiada nowotworem piersi. Inny: jedna z kobiet przechodzi operację
            nerwiaka, niewiele później druga zapada na neuropatię leczoną chirurgicznie.
            Obu choroba dotknęła lewej górnej kończyny. Podobnie rzecz się miała z barkiem
            i obojczykiem obu kobiet, z tym że zamiast ogniska nerwiaka u jednej z nich
            wystąpił włókniak. Działo się to dokładnie w tym samym czasie. Pomniejsze
            zbieżności pomijam.
            Pozdrawiam
            Aneta
    • orlando10 Re: Ciekawe 31.07.04, 22:42
      aneta10ta napisała:

> Czy ktoś z Was słyszał o przypadkach, aby zdrowa osoba przejmował od chorej,
      > z którą jest uczuciowo związana chorobę, nieco odmienną, lecz tej samej
      > kategorii, dotyczącą tego samego lub podobnego organu.

No oczywiście. Siła sugestii jest przeogromna. Np. odkąd choruję na nerwicę
      lękową, mój mąż też zaczął miewać stany lękowe. No i są jeszcze mężczyźni,
      którzy mają objawy ciążowe ;-)
      • rzeznia_nr_5 Re: Ciekawe 31.07.04, 23:56
        orlando10 napisała:

> No oczywiście. Siła sugestii jest przeogromna. Np. odkąd choruję na nerwicę
        > lękową, mój mąż też zaczął miewać stany lękowe. No i są jeszcze mężczyźni,
        > którzy mają objawy ciążowe ;-)

No właśnie siła sugestii.Zrobiono badania(w stanach a gdzieżby indziej) u
        nałogowych palaczy.Na wszystkich opakowaniach z fajkami są napisane
        ostrzeżenia że szkodzi,że rak i choroby serca itp. ale podobno tam gdzie
        takie napisy są dużych rozmiarów(w Polsce b.duże) ludzie częściej na ww.
        choroby zapadają.Siła sugestii,czytają wielkimi literami na 1/3 opakowania
        PALENIE TYTONIU POWODUJE RAKA,sugerują się tym i rzeczywiście chorują a
        tam gdzie drobnym maczkiem napisane gdzieś na spodzie to nie.Tak mówi nauka.
        • aneta10ta Re: Ciekawe 01.08.04, 10:01
          Co do fajek byłabym za antyreklamą wzrokową.
          Kiedyś zobaczyłam plakat, na którym pokazano matkę podającą na łyżeczce
          niemowlęciu truciznę. Momentalnie _odechciało_ mi się palenia. Może taki
          przekaz dociera tylko do wzrokowców? Nie jest ich mało. Warto by było...
          Aneta
      • o0oo Re: Ciekawe 01.08.04, 09:40
        orlando10 napisała:

> No i są jeszcze mężczyźni, którzy mają objawy ciążowe ;-)

Nie zapominajmy takze o kobietach, ktore drapią sie po jajach.
    • bigda Re: Ciekawe 31.07.04, 23:35
      Spośród zaburzeń psychicznych najbardziej oczywistym przykładem jest chyba
      psychoza indukowana, ale to oczywiste.
      Istnieje zaburzenie zwane osobowością wieloraką (nikiedy stosuje się też nazwę
      zespół zwilokrotnionej osobowości). W olbrzymim uproszczeniu polega ono na tym,
      że w jednej osobie funkcjonuje kilka (czasem kilkanaście lub nawet
      kilkadziesiąt - bardo rzadko) osobowości. Często potrafią to być niezależne,
      dobrze wykształcone, mogace funkcjonować samodzielnie osobowości. Nie potrafię
      podać wielu szczegółó, ponieważ jest to raczej zradkie schorzenie (nie
      spotkałem się z nim osobiście), a ja nigdy bliżej się nim nie interesowałem.
      Rzecz w tym, że jedna z osobowości może być osobowością człowieka chorego np.
      na cukrzycę. W czasie, gdy osobowość człowieka chorego przejmuje kontrolę nad
      organizmem, wystepują objawy cukrzycy (czesem kompletne). Gdy kontrolę
      przejmuje osobowość zdrowego człowieka, objawy znikają (często nagle). Wiem, że
      nie jest to przykłąd zjawiska, o które Ci chodzi, ale nie upierałbym się, że są
      one całkiem niezwiązane ze sobą. Osoba bliska emocjonalnie - inkorporacja -
      generowanie objawów.
      Bigda
      • uzus Re: Ciekawe 01.08.04, 10:10
        Ło Jezusie z Montrealu!
        Przeca mój wnuczek...A i tyn drugi... Co to bydzie, co to bydzie?
        Dziadkowi tyż nieźle od...a. A leczą to gdzie te inkorporacyjom?
        Tamte dwa młode som, ale na z raka prostaty nie bardzo mom chynć.
        Pyzdry
        Uzus
    • paradiso29 Re: Ciekawe 03.08.04, 11:04
      Nie można wykluczyć występowania takich przypadków. Specjalistyczna literatura
      medyczna z pewnością opisuje takie przypadki. Ja mimo wszystko wiązałbym to z
      psychiatrią. Przestudiuję w wolnej chwili psychiatrię kliniczną z mojej
      biblioteczki i dam Ci znać.
      • aneta10ta Re: Ciekawe 05.08.04, 23:25
        Zwolnij, chwilo!
        Aneta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka