Dodaj do ulubionych

pytanie do eksperta-odstawianie leków

27.05.15, 09:23
od 13 miesięcy leczę zaburzenia lękowo-depresyjne, biorę leki coaxil i sympramol, brałam w dawkach 3x1 oba te preparaty, od pewnego czasu zaczęłam zmniejszać dawki za przyzwoleniem lekarza ,zaczęłam od sympramolu, odstawiłam środkową tabletkę i było ok ,dwa miesiące brałam taką dawkę i zaczęłam rezygnować z porannej tabletki ,biorę ją co drugi dzień ,najpierw nastąpił spadek nastroju ale po pewnym czasie wszystko wróciło do normy ,i po 2 tyg dobrego samopoczucia postanowiłam nie brać i porannej tabletki, niestety już tego dnia gdy powinnam brać tabletkę wieczorem miałam kołatania serca (choć od dłuższego czasu już się nie zdarzały)i ze strachu wróciłam do porannej tabletki co drugi dzień, mam pytanie czy to oznacza ,ze jeszcze jestem nie gotowa na odstawienie tego leku , czy może takie objawy na początku są możliwe, a może zacząć najpierw odstawiać coaxil?czy można przy tych kołataniach które zawsze gdy się pojawią wzbudzają u mnie niepokój stosować jakieś preparaty ziołowe? dodam ,że żle psychicznie już się czuję z faktem ,że biorę te leki i bardzo zależy mi na tym by je odstawić
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 27.05.15, 12:19
      na kołatania należy sprawdzić czy nie masz za mało potasu lub magnezu, to u zdrowych osób częsta przyczyna.
      • ewagos Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 27.05.15, 16:36
        no właśnie kiedyś miałam potas na granicy normy ,ale brałam potazek przez jakiś czas, przestałam bo potas już był w normie a ja miałam trochę problemów żołądkowych, jakoś mam wrażenie że chyba to jednak nerwy
        • lucyna_n Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 27.05.15, 18:50
          to jedno z drugim może się łączyć, w momencie stresu np magnez wręcz znika z organizmu.
          • nativeau Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 28.05.15, 20:40
            W TV serii Oficer jest taki bardzo fajny i znamienny watek na ten temat. Co coz, bedziesz musiala obejrzec cala dlugachna sage zebysie dowiedziec szczegolow.
    • ekspert_gabclinic Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 02.06.15, 14:19
      Witam,
      Z tego co rozumiem ?kołatanie? nie występuje teraz po raz pierwszy, takie objawy występowały przed włączeniem leków i były jednym z symptomów złego samopoczucia?
      Wrażenie kołatania serca może wynikać z przyspieszenia akcji serca (np. pod wpływem emocji), może też być spowodowane zaburzeniami rytmu serca lub wadą zastawki. Jeżeli występowało wcześniej, to prawdopodobnie miała Pani wtedy wykonane badania i wykluczono choroby serca lub inne stany wpływające na pracę serca np. anemię, zaburzenia elektrolitowe. Gdyby teraz te kołatania powtarzały się często, to trzeba te badania powtórzyć.
      Przy odstawianiu leków mogą pojawiać się różne objawy fizyczne, tzw. objawy odstawienne, jednak przy tak łagodnym, stopniowym odstawianiu jak w tym przypadku- jest to rzadkie. Objawy występujące u Pani wiązałabym raczej z pogorszeniem samopoczucia, napięciem, niepokojem. Może chociaż zależy Pani na odstawieniu leków, bardzo się Pani tego boi i oczekuje pogorszenia przy ich odstawianiu, dlatego od razu pojawia się niepokój? Jeżeli jest Pani zdecydowana odstawić leki (a przynajmniej jeden z nich), to chyba warto wytrzymać to pogorszenie, może jest tylko chwilowe. Oczywiście gdyby złe samopoczucie utrzymywało się dłużej, trzeba będzie wrócić do przyjmowania leków w takich dawkach jak wcześniej. Jeżeli nie chce Pani przyjmować leków to może warto pomyśleć o psychoterapii?
      Żeby ułatwić sobie odstawianie leku można stosować ziołowe leki uspokajające dostępne w aptece bez recepty, unikać tylko leków zawierających dziurawiec, który czasem wchodzi w interakcje z lekami psychotropowymi. Co do kolejności odstawiania leków, najlepiej ustalać to ze swoim lekarzem prowadzącym. Przeważnie najpierw odstawia się lek słabiej działający lub działający na objawy, które akurat ostatnio u pacjenta nie występowały. Coaxil i Sympramol są lekami o łagodnym działaniu przeciwdepresyjno-przeciwlękowym, ale na każdego pacjenta mogą działać trochę inaczej, Pani lekarz obserwował działanie każdego z nich na Panią.

Pozdrawiam serdecznie,
      dr Anna Żebrowska
      specjalista psychiatra
    • ekspert_gabclinic Re: pytanie do eksperta-odstawianie leków 02.06.15, 14:19
      Witam,
      Z tego co rozumiem ?kołatanie? nie występuje teraz po raz pierwszy, takie objawy występowały przed włączeniem leków i były jednym z symptomów złego samopoczucia?
      Wrażenie kołatania serca może wynikać z przyspieszenia akcji serca (np. pod wpływem emocji), może też być spowodowane zaburzeniami rytmu serca lub wadą zastawki. Jeżeli występowało wcześniej, to prawdopodobnie miała Pani wtedy wykonane badania i wykluczono choroby serca lub inne stany wpływające na pracę serca np. anemię, zaburzenia elektrolitowe. Gdyby teraz te kołatania powtarzały się często, to trzeba te badania powtórzyć.
      Przy odstawianiu leków mogą pojawiać się różne objawy fizyczne, tzw. objawy odstawienne, jednak przy tak łagodnym, stopniowym odstawianiu jak w tym przypadku- jest to rzadkie. Objawy występujące u Pani wiązałabym raczej z pogorszeniem samopoczucia, napięciem, niepokojem. Może chociaż zależy Pani na odstawieniu leków, bardzo się Pani tego boi i oczekuje pogorszenia przy ich odstawianiu, dlatego od razu pojawia się niepokój? Jeżeli jest Pani zdecydowana odstawić leki (a przynajmniej jeden z nich), to chyba warto wytrzymać to pogorszenie, może jest tylko chwilowe. Oczywiście gdyby złe samopoczucie utrzymywało się dłużej, trzeba będzie wrócić do przyjmowania leków w takich dawkach jak wcześniej. Jeżeli nie chce Pani przyjmować leków to może warto pomyśleć o psychoterapii?
      Żeby ułatwić sobie odstawianie leku można stosować ziołowe leki uspokajające dostępne w aptece bez recepty, unikać tylko leków zawierających dziurawiec, który czasem wchodzi w interakcje z lekami psychotropowymi. Co do kolejności odstawiania leków, najlepiej ustalać to ze swoim lekarzem prowadzącym. Przeważnie najpierw odstawia się lek słabiej działający lub działający na objawy, które akurat ostatnio u pacjenta nie występowały. Coaxil i Sympramol są lekami o łagodnym działaniu przeciwdepresyjno-przeciwlękowym, ale na każdego pacjenta mogą działać trochę inaczej, Pani lekarz obserwował działanie każdego z nich na Panią.

Pozdrawiam serdecznie,
      dr Anna Żebrowska
      specjalista psychiatra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka