Dodaj do ulubionych

apetyt po seronilu

23.10.16, 12:39
Od 2ch dni biorę serolil na depresję . Nie ukrywam , że biorę go też ze względu na to, żeby pohamować apetyt.(bulimia) Niestety w moim przypadku dużo bardziej chce mi się jeść niż zanim zaczęłam brać plus ogromna ochota na słodycze. Czy to minie i apetyt zmniejszy się? I po jakim czasie depresja ustąpi? Czy ktoś na seronilu schudł? PS jeżeli ktoś z was przytył proszę nie piszcie mi o tym bo nie chcę sie załamać do reszty .
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: apetyt po seronilu 23.10.16, 13:13
      Szanowna Pani,
      szczególnie jeśli bulimii towarzyszy depresja, fluoksetyna powinna łagodzić impulsywne jedzenie – zazwyczaj tak jest. Pani jednak zdaje się pisać o czymś nieco innym (?): o wzroście apetytu na jedzenie, w szczególności na słodycze. Trudno powiedzieć dlaczego tak jest. Może to być związane z przejściowym nasileniem objawów depresji w pierwszych dniach stosowania leku SSRI. Nie można też wykluczać przypadku - dwa dni stosowania leku to niezwykle krótki okres. Przyczyny wzmożenia apetytu mogą być też oczywiście jeszcze inne, np. związane ze stresem. Jeśli problemowy apetyt będzie się utrzymywał to jest to sprawa do starannego przeanalizowania tego z prowadzącym leczenie lekarzem.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka