Dodaj do ulubionych

Velafaxyna - pytanie

23.11.16, 12:30
Czy ten lek jest na pewno odpowiedni przy Chad? czy niepokój, drżenie rąk, pobudzenie ruchowe i nasilenie zaburzeń rytmu (napadowy częstoskurcz komorowy w wywiadzie) jest normą w początkowej fazie leczenia niecały 3 tydz?
Obserwuj wątek
    • nova_33 Re: Velafaxyna - pytanie 23.11.16, 12:40
      Nie wiem ale już Ci pisałam, że na mnie tak właśnie działał.
      Ja go odstawiłam razem s psychiatrą i zaczęłam brać bioxetine, który też teraz został zamieniony na cital.
      Wiem, że po velafaxynie trzeba bardzo ostrożnie schodzić z tego leku.
      • nebelowa Re: Velafaxyna - pytanie 23.11.16, 12:53
        Ja tez nie wiem, jak juz pisalam mnie sluzy. Jedyne objawy uboczny jakie u mnie wystepuja to niespokojne nogi i rece podczas snu i czasem wybudzam sie w nocy. Moze jednak moglabys podejsc do PZP i sprobowac powiedziec, ze cos nie halo i do 1 grudnia nie dasz rady tak dalej ?
        • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 23.11.16, 13:10
          Ten lek ma w ulotce zaburzenia kardiologiczne typu kołatania, tachykardia, podwyższone ciśnienie.
          • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 24.11.16, 11:07
            Aco naten temat nanapisze ekspwrt?
            • ekspert.grupa_synapsis Re: Velafaxyna - pytanie 24.11.16, 22:31
              Ekspert na razie tylko wątek czyta, bo trudno tu o klarowne i pomocne odpowiedzi a to, co można sensownie powiedzieć, już tu padło. Czy wenlafaksyna jest odpowiednia przy CHAD? Może być różnie, trzeba tu oczywiście swojego lekarza pytać. Ogólnie: wenlafaksyna nie jest w pierwszej linii w CHAD. Trochę się przestrzega przed silnymi LPD, bo czasem mogą rozchwiać chorobę. Ale nieraz się je jednak z powodzeniem stosuje i jeśli ma to miejsce na tle rzetelnego leczenia stabilizującego, to może to być nieraz dobry albo bardzo dobry pomysł. Dla jednych będzie to dobre leczenie, dla innych mniej trafione. A jaka może być u Pani przyczyna "niepokoju, drżenia rąk, pobudzenia ruchowego i nasilonych zaburzeń rytmu" - tego naprawdę nie wiem. Może to być zła tolerancja leku w tym sensie, że to specyficzne dla leku objawy uboczne. Jest jednak i druga możliwość i to prawdopodobna, że są to przejawy podstawowej choroby, opierającej się leczeniu a może nawet w jakiś sposób zaostrzonej (dolegliwości depresyjne i lękowe, a może z cechami stanu mieszanego?). Na pewno uczucie szybkiego bicia serca (tachykardia) nie musi być koniecznie chorobowym zaburzeniem kardiologicznym (w sensie poważnej choroby), co nie znaczy, że tak może po prostu być i że jest to norma. Potrzeba szybszego kontaktu z lekarzem jest oczywista, bo to jest jednak niepokojące, niejasne, tak nie powinno być. Czasem trzeba leczenie kontynuować a czasem lek (albo jego dawkę) zmienić i po kilku dniach stosowania.
              Stanisław Porczyk, psychiatra, Grupa Synapsis
              Grupa Synapsis
              www.synapsis.pl
              • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 01:04
                Dziekuje za odpowiedz
                • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 11:57
                  W nocy było u mnie pogotowie i zostałam przewieziona do szpitala bo miałam zaburzenia rytmu z utratą przytomności, częstoskurcz komorowy, przeszło po podaniu Amiodaronu. Odmówiłam hospitalizacji. Chyba jednak tego wszystkiego nie ogarniam, coś działa coś szkodzi, to odstawić tamto brać, za dużo zdań i decyzji jak dla mnie samej. Teraz nie wiem już co mam brać, co odstawić by pomogło a ie zaszkodziło.
                  • nebelowa Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 12:20
                    Niedobrze. Prosze pojsc / Zadzwonic do PZP i powiedziec co sie stalo, aby Ciebie jeszcze dzis Twoj lekarz przyjal, to nie zarty, a przed nami weekend. Bardzo Cie prosze, zatroszcz sie o siebie.
                    • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 13:07
                      mój lekarz dziś nie przyjmuje, ogólnie dziś nie ma żadnego lekarza w PZP.Ja chcę już nudy spokoju bez ciągłych jazd i problemów.
                      • dakota_teksas Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 13:09
                        Ja mam brak apetytu po tym leku. Lekarz o tym wie i nadal go biorę.
                        • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 14:38
                          a jak długo go bierzesz?
                      • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 14:38
                        Jak dla mnie ten antydepresant zdecydowanie nie jest dla Ciebie. Zaburzenia akcji serca + hipomania. Czego jeszcze trzeba żeby uznać go za nietrafiony?
                        ps
                        Czy to serce nie szwankuje Ci dodatkowo z powodu tej drakońskiej diety? w przypadku niskiego bmi zaburzenia pracy serca to częsta sprawa i niebezpieczna.

Czy kardiolog w szpitalu nie wypowiedział się na temat leków?

Dlaczego odmawiasz hospitalizacji? czy Ty nie próbujesz czegoś ukryć?
                        • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 15:47
                          A co mam niby ukryć i po co?przeciez to bez sensu sabotowac leczenie. Jak ja now bede chciala sobie pomoc to nikt mi nie pomoze.
                          Kardiolog zalecil pilna kansultacje u psychiatry i zmiane leku PDP bo on sie nie zna na tym.
                          Nie stosyje drakonskiej diety i tym bardziej nie mam niskiego BMI skad taki wniosek?
                          • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 16:27
                            Nie wiem, może Cię z kimś pomyliłam
                            • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 16:33
                              a nie, jednak nie pomyliłam
                              głowę dam że masz niedowagę, ale dam Ci dobrą radę - rób jak uważasz

"martyna2525 13.11.16, 21:05
                              Tak sobie dumam. Nie jadam miesa od zawsze, teraz wylaczylam z diety weglowodany, slodycze, zolty ser,vjogurty owocowe, Owoce , ziemniaki itp
                              Moze przesadzilam ale nad czyms musze pannowac bo reszta sie rozsypala."
                              • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 16:48
                                Tak wylaczylam ale przekonalas mnie ze nie warto i jem normalnie poza miesem bo nie lubie . Spokojnie serio nie mam niedowagi bo lekarz nie dal by mi leku ktory redukuje apetyt.
                                • mardaani.74 Re: Velafaxyna - pytanie 25.11.16, 17:28
                                  ok, ok, mam dzisiaj kiepski dzień, sory
                                  • klaudia1508 Re: Velafaxyna - pytanie 02.12.16, 18:42
                                    Panie Doktorze ja mam pytanie w związku z tym tematem. Jeżeli owa velafaxyna spowoduje stan mieszany czyli nastrój będzie dalej depresyjny, a do tego bardzo silny napęd, energia, jakie powinno być wg Pana dalsze postępowanie. Pytam oczywiście czysto teoretycznie wiem, że to lekarz prowadzący podejmuje decyzję. Czy lek powinno się zredukować, odstawić, czy też coś innego. Po odstawieniu leku wiadomo, że owo pobudzenie znika, ale też silna depresja z myślami s trwa nadal. Pozdrawiam
                                    • ekspert.grupa_synapsis Re: Velafaxyna - pytanie 02.12.16, 20:21
                                      Szanowna Pani,
                                      stany mieszane to naprawdę jedne z większych wyzwań i ich leczenie cechuje w dużo większym stopniu (niż w innych stanach chorobowych, także w przebiegu CHAD) „próbowanie” różnych sposobów terapii. Nie wiem, czy przyjmuje Pani jakiekolwiek inne leki poza wenlafaksyną, ale w tej chwili tego nie uwzględniam, gdyż odpowiadam ogólnie i „teoretycznie”. Jeśli w czasie przyjmowania wenlafaksyny ujawniają się objawy zespołu mieszanego to moją pierwszą myślą byłoby, że absolutnie nie powinna ona być jedynym, stosowanym u danej osoby, lekiem. Drugą byłoby pytanie, czy ona w ogóle musi być stosowana – to jednak nie jest wcale jednoznaczne. Na pewno cały ciężar leczenia i myślenie lekarza powinno skierować się ku innym lekom, które dają nadzieję na leczenie stanu mieszanego (np. walproinian, olanzapina). Tego rodzaju leki powinny zostać włączone i próbowane. O wenlafaksynie myślałbym natomiast jako o leku, który albo powinien być odstawiony albo jednak dalej stosowany, być może w mniejszej dawce. U osób chorujących z przewagą objawów depresyjnych, szczególnie z przewagą objawów depresyjnych w obrębie samego stanu mieszanego i reagujących szybkim obniżeniem nastroju po odstawieniu LPD, najbliższe byłoby mi rozpoczęcie od próby utrzymania leczenia wenlafaksyną, ale koniecznie z towarzyszącymi lekami o potencjale normotymicznym. Jeśli chora osoba byłaby kobietą w ciąży, to oczywiście większość z tego co napisałem powyżej nie mogłoby być zastosowane.
                                      Stanisław Porczyk, psychiatra
                                      Grupa Synapsis
                                      www.synapsis.pl
                                      • martyna2525 Re: Velafaxyna - pytanie 02.12.16, 20:46
                                        Welafalsyna to najgorszy lek jaki do tej pory stosowalam, zapewne wielu osobom pomogla mnie wprowadzila na taką fale ze nie umiem sie w tym odnalezc. Nie spwnie 4 doby przeszly moje oczekiwania a upadek bedzie zapewne bolesny.Zastanawiam sie ze mnie wybilo w gore przy dawce 75mg a na kolezanke z bordeline dawka 225 nie pomogla.
                                        • ekspert.grupa_synapsis Re: Velafaxyna - pytanie 02.12.16, 22:55
                                          Mój kamyczek (do martyna2525): wenlafaksyna jest naprawdę silnym lekiem przeciwdepresyjnym. I właśnie dlatego, moim zdaniem, w CHAD tylko na bazie rzeczywiście sprawdzonego leczenia normotymicznego albo wcale. Choć jeśli depresja jest bardzo ciężka i opiera się innemu leczeniu, to lekarz czasem na różne rzeczy się decyduje.
                                          Stanisław Porczyk, psychiatra
                                          Grupa Synapsis
                                          www.synapsis.pl
                                          • klaudia1508 Re: Velafaxyna - pytanie 03.12.16, 00:30
                                            Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie chodziło Panie Doktorze o mnie. Ja dalej ze wzgl. Na ciążę się nie leczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka