09.01.17, 19:38
Witam czy osobie chorej na depresję i inne zaburzenia lękowe oraz mającej problemy natury nerwowej spowodowane braniem antydepresantów należy się renta . Moja sytuacja wygląda tak od paru lat wraca depresja myśli samobójcze , myśli natrętne , zaburzenia mimiki twarzy w sytuacjach stresowych , wahania nastrojów , czasem wręcz przy ważnych kolacjach i innych spotkaniach rodzinnych muszę się powstrzymywać żeby czegoś głupiego nie powiedzieć a czasem tak bywa i jestem DDA co też w dużej mierze wpływa na moje kontakty z ludźmi .
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Renta 09.01.17, 22:32
      Szanowna Pani/Szanowny Panie
      czy prowadzi Pani/Pan systematyczne leczenie swoich problemów zdrowotnych?
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • patrice2421 Re: Renta 11.01.17, 18:45
        Witam , niestety z przerwami paroletnimi i pierwszy raz byłam u psychologa już w podstawówce , są przerwy ponieważ po paru wizytach już zawsze sobie wmawiam że będzie lepiej a i tak to wraca i tak mija np. rok dwa i znów muszę iść do psychologa i Psychiatry.
        • mardaani.74 Re: Renta 11.01.17, 18:59
          Zaczęłabym w takim razie od solidnego leczenia, bez tego i tak nikt Ci renty nie przyzna, tylko skieruje na leczenie, zresztą słusznie.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: Renta 12.01.17, 23:10
          Szanowna Pani,
          depresja bywa czasem, choć nie jest to częste, podstawą do otrzymania renty. Ale nie sam fakt chorowania na depresję jest tu istotny, ale niezdolność do pracy spowodowana tą chorobą. Jeśli takiej niezdolności nie ma, to nie ma jakichkolwiek powodów do otrzymania świadczenia rentowego. Jeśli nie korzysta Pani z żadnego systematycznego i aktualnego leczenia, to należy się spodziewać się, że lekarz takie najpierw zaproponuje. Gdyby jednak mimo wszystko złożyła Pani wniosek o rentę, to nie należy się dziwić, że ZUS fakt niepodjęcia leczenia może interpretować jako znak, że stan zdrowia nie jest (nie był) szczególnie zły skoro nie korzystała Pani z terapii.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka