Dodaj do ulubionych

ból psychogenny - pytanie do eksperta

28.02.17, 11:25
Panie doktorze, czy jest możliwe odróżnienie bólu psychogennego od bólu somatycznego?
Czy ból psychogenny występuje tylko w depresji czy może być powiązany z innymi problemami natury psychicznej?
Od dłuższego czasu mam problem z bólem przypominającym rwę kulszową i jak sugerują rehabilitanci może on być powiązany z nadmiernym napięciem psychicznym.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: ból psychogenny - pytanie do eksperta 28.02.17, 13:36
      Szanowna Pani,
      1. ból psychogenny, to dość ogólne sformułowanie, ale można krótko powiedzieć, że to realnie odczuwany ból, który nie ma typowych przyczyn fizycznych, somatycznych, albo jest do nich zdecydowanie niewspółmierny.
      Co prawda, jak wiadomo, depresja też jest chorobą, w znacznej mierze, „somatyczną”, więc osobiście nie powiedziałbym, że ból depresji jest „psychogenny”. On jest jak najbardziej somatyczny, ale w innym sensie niż „zwykłe” bóle somatyczne. Po prostu jedyną przyczyną bólu może być depresja.
      2. Tego rodzaju ból może być objawem depresji, a może mieć miejsce zupełnie poza depresją i wiązać się z bardzo dużym napięciem emocjonalnym spowodowanym problemami czysto psychologicznymi.
      3. Bóle w depresji częściej dotyczą głowy, brzucha, ramion. Jednak bóle w okolicy krzyżowo-lędźwiowej też mogą występować, a nawet dominować. Bóle depresyjne mogą zresztą dotyczyć całego ciała. Ponieważ depresja jest chorobą częstą, zawsze, w wypadku bólów o niejasnej przyczynie, należy podejrzewać depresję.
      4. Bóle tego rodzaju stwierdza się patrząc na nie dwóch stron. Z jednej strony nie widać wyraźnych wytłumaczalnych i typowych przyczyn fizycznych. Z drugiej – trzeba dostrzec chorobową depresję albo przyczyny psychologiczne, które mogłyby taki ból tłumaczyć. Z Pani listu wynika, że potrzebuje Pani diagnostyki w kierunku depresji albo przyczyn psychologicznych swoich dolegliwości.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • hanka_m Re: ból psychogenny - pytanie do eksperta 28.02.17, 17:02
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Depresję mam już zdiagnozowaną. Z tym, że pierwszy był u mnie przewlekły ból a następnie pojawiła się depresja. Tak jak Pan napisał w pierwszym punkcie, wygląda na to, że w moim przypadku odczuwane dolegliwości są niewspółmierne do tego na co wskazują przeprowadzone badania.
        Jak do tej pory psychiatra ani też neurolog nie wypowiedzieli się jednoznacznie czy ból może być powiązany z depresją czy jednak ma typową przyczynę somatyczną - czyli jak Pan napisał "zwykłą". Wydaje mi się, ze ciężko jest uzyskać całkowitą pewność co do charakteru bólu.
        • ekspert.grupa_synapsis Re: ból psychogenny - pytanie do eksperta 28.02.17, 20:52
          Szanowna Pani,
          to jest, często, wbrew pozorom, bardzo proste: bóle będące objawem depresji ustępują razem z innymi objawami tej choroby.
          Stanisław Porczyk, psychiatra
          Grupa Synapsis
          www.synapsis.pl
        • mardaani.74 Re: ból psychogenny - pytanie do eksperta 28.02.17, 21:52
          Tak czy tak tę depresję trzeba leczyć, jeżeli po leczeniu przeciwdepresyjnym ból zacznie ustępować to znaczy że miał związek z depresją a nie innym schorzeniem.
          Przy jednym z silnych epizodów depresji miałam potworne bóle kolan i pleców, nie byłam w stanie normalnie chodzić, ani spać, z bólu leciały mi łzy, żadne badania nic nie wykazały, po miesiącu przyjmowania antydepresantów jak ręką odjął. Więcej już się w takim nasileniu nie powtórzyły, choć kolana czasem dają o sobie znać od tego czasu ale już nie tak mocno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka