Dodaj do ulubionych

Co sie ze mna dzieje ?

29.06.18, 00:11
Niby stanu depresyjnego jaki znam dotychczas nie ma. /ten stan to u mnie do tej pory oznaczal - spie, nie wstaje, leze w barlogu, koniec bliski / Fizycznie ogarniam sie, ale rownolegle glowa pelna mysli, budze sie o 5 nad ranem i koniec. Jakies pomieszanie z poplataniem. Bylam dzis w miesicie zalatwiac pare spraw, niby zalatwiam, wszystko ok, a w glowie koszmary, stalam na srodku parkingu i chcialo mi sie plakac, a plakac nie moglam. Czuje sie jak jakis niepasujacy, obserwator rzeczywistosci. Wizyta w piatek w przyszlym tygodniu,ale czym do tego czasu zgasic ten pozar? Probowalam nawet alkoholem, pal to szesc, ale na krotko dziala, a potem jeszcze gorzej. Juz mi bylo wszystko jedno, niech tylko zlapie chwile spokoju. Najgorzej rano, poludnie - im blizej wieczora tym mi lepiej. 3/4 dnia po prostu zmarnowane. Ani spac, ani sie czyms zajac, jak taki zajac w strachu caly czas, az mi z niego niedobrze...
Obserwuj wątek
    • martyna2525 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 05:22
      A masz LPD poza stabilizatorem? To troche tak wyglada jakby Cie lamotrygina trzymala bys nie mogla spasc nizej bo ma potencjal przeciwdepresyjny. Wiec jest niz ale nie tak gleboki jakby byl bez niej.
      Pytam bo mnie ona nie zabezpiecza przed duzym nizem i dlatego biore LPD i cos by mnie trzymalo od "gory" i jest ok.
      • nebelowa Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 11:13
        Tez mi tak to wyglada jak opisujesz.. LPD mam, mam 150 venlafaksyna plus 300 bupropion / Elontril/ do te pory wszystko bylo w miare dobrze, teraz jak w pracy dotarlam do sciany i teraz jestem na zwolnieniu tapnelo cos. Bardzo niemily stan.
        • nebelowa Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 12:12
          Napisalam do Dochtora, ze nie dam rady tak ciagnac do wizyty. Pamietasz jak kiedys mialas taki stan, ze bylas nad rzeka, nie znajde tego postu. Ja mam wrazenie, ze jest podobnie.
          • mardaani.74 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 13:43
            Zdrowi też miewają takie dni, proszę postaraj się nie nakręcać i daj sobie trochę czasu. uważaj na myśli żeby się podstępny wewnętrzny dręczyciel nie ocknął. Samym myśleniem o nawrocie można sobie wkręcić objawy.
          • martyna2525 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 14:23
            Pamietam
    • lelum3 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 10:49
      Doskonale znam opisane przez Ciebie stany. Pojawiają się, gdy jestem przepracowana albo po przeżyciu/przeżywaniu stresu. Zdarzają mi się nawet po spotkaniach towarzyskich. Radzę sobie tak, że staram się całkowicie wyłączyć z życia: leżenie i najgłupszy z programów TV. Jasne, że nie mam tak dobrze, abym tym sposobem mogła się dłużej kurować, ale zawsze łapię trochę oddechu. Zawsze pocieszam się tym, że nie jest to jeszcze głęboka, rozlana depresja i za jakiś czas się pozbieram. Przeczekuję.
      • lelum3 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 10:54
        Ulgę przynoszą mi uspokajacze, ale z tych staram się korzystać jak najmniej.
        • mardaani.74 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 13:44
          Czasem jest to szczerze mówiąc bardzo dobra opcja, oczywiście na kilka dni, ale bywa zbawienna
    • mardaani.74 Re: Co sie ze mna dzieje ? 29.06.18, 13:41
      Ze spokojem, przede wszystkim jak długo tak się czujesz? czy to konsekwentnie z dnia na dzień się nasila czy jest tak że jest kilka dni tak a potem się poprawia? jeżeli czujesz że to jest równia pochyła to prawdopodobnie będzie stan depresyjny, może uda się wyciągnąć modyfikując dawki leków i odpuszczając tempo życia. Potraktować się jakby się miało grypę, wdrożyć system oszczędzania energii i przede wszsytkim nie martwienia się na zapas.
      To mogą być też jakieś skoki hormonalne, wiesz, nam do tej całej huśtawki chad dochodzą jeszcze huśtawki typowo kobiece. Czasem jak się to nałoży na siebie jakiś stres, hormony, pogoda i gorsza nieco faza to można mieć wrażenie że nie wiadomo co się dzieje, a po tygodniu się uspokaja. Czego Ci życzę. Ja w takich przypadkach daję sobie 2 tygodnie obserwacji sytuacji, a dopiero potem się załamuję :) w 8 przypadkach na 10 rozchodzi się po kościach.
      • nebelowa Re: Co sie ze mna dzieje ? 04.07.18, 11:23
        Uprzejmie imformuje, ze idzie ku dobremu. Dolozono mi tymczasowo wiecej lamotryginy. Staram sie nie bac, ze zaraz przyjdzie najgorsze, czyli row marianski. Rozchodzi sie po kosciach.
        • klaudia1508 Re: Co sie ze mna dzieje ? 04.07.18, 12:22
          A ile bierzesz tej lamotryginy? Bo podobno dopiero od dawki 200 dobrze stabilizuje. Mnie lamotrygina też zmieniła rowy na dołki więc wychwalam ten lek ponad wszystko.
          • nebelowa Re: Co sie ze mna dzieje ? 04.07.18, 16:07
            No wlasnie bralam tylko 100, dosc dlugo bylo ok, ale tapnelo. Teraz mam 200
            • klaudia1508 Re: Co sie ze mna dzieje ? 04.07.18, 16:28
              Mój lekarz uważa że dopiero dawka 200 ma prawo odpowiednio stabilizować. To teraz czekaj cierpliwie tylko pamiętaj że lamotrygina bardzo wolno się rozkręca. Mi zajęło pól roku zanim poczułam że naprawdę stabilizuje. Z nią nie jest jak z antydep czyli miesiąc i już efekt. Jeśli dawka 100 Ci pomagała to dawka 200 powinna jeszcze zmniejszyć doly. Dla mnie naprawdę dobry lek.
              • martyna2525 Re: Co sie ze mna dzieje ? 05.07.18, 16:28
                A ja biore od 1.5roku 200i wcale mnie nie chroni przed glebokimi dolami.
        • mardaani.74 Re: Co sie ze mna dzieje ? 04.07.18, 17:43
          Dzięki za info, martwiłam się trochę.
    • calafiore Re: Co sie ze mna dzieje ? 07.07.18, 17:48
      Z czasem depresja przechodzi ponoć w zaburzenia osobowości
      • martyna2525 Re: Co sie ze mna dzieje ? 07.07.18, 19:29
        Bzdura.
        Zaburzenia osobowosci jak sama nazwa mowi sa wynikiem zaburzen osobowosciowych, ktore sa skutkiem jakis nieprawidlowosci i deficytow gdy ksztautowala sie osobowosc.
        • calafiore Re: Co sie ze mna dzieje ? 08.07.18, 18:51
          Nie tylko, są skutkiem zmian chorobowych układu nerwowego w czasie, depresja czyni takie zmiany. Więc zamiast się oburzać, wnieś coś konstruktywnego do dyskusji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka