Dodaj do ulubionych

Bezsennosc

21.08.18, 09:11
Podczas urlopu pofolgowalam sobie troche ze snem. Teraz nie potrafie wrocic do normalnosci. Trzeci tydz nie spie w ogole albo do 3h. U mnie kazda nieprzespana noc napedza nastepną az do zahamowania farmakologią. Juz po pierwszej jest zauwazalne wzrost napędu, toku myslenia, szybkosci. Tez tak macie?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Bezsennosc 21.08.18, 12:23
      Co to znaczy pofolgować ze snem?
      To co opisujesz to typowe dla manii jest.
      • martyna2525 Re: Bezsennosc 21.08.18, 14:05
        Spalam mniej, jak to na urlopie, bylo cudnie i chodzilam pozno spac a wstawalam wczesniej ze dwie noce wystarczyly by pozniej nie moc juz spac i tak mnie trzyma. Nastroj mam wzglednie wyrownany tylko naped, mysli i cala taka jestem potrzepana. Blizej mi chyba stanu mieszanego?
        U mnie od zaburzen snu zaczyna sie "cos sie dzieje" ale nie umiem jeszcze tego nazwac. Mam nadzieje ze nie rozpedzi sieto bardziej bo w zeszlym roku we wrzesniu jezdzilam pociagiem i samochodem po Polsce. Pamietam to az za bardzo.
        • mardaani.74 Re: Bezsennosc 21.08.18, 23:44
          dla mnie pofolgować ze snem to by było spać na okrągło na wszystkie cztery boki, więc jakoś tak mi nie pasowało za dużo snu a potem bezsenność.
          Powiem szczerze, to taki dość niepokojący objaw, myślę że troszkę by trzeba było Cię spacyfikować :) żeby się nie rozkręciło. Powiedz lekarzowi, ja bym powiedziała.
          • martyna2525 Re: Bezsennosc 25.08.18, 10:44
            Mozna miec urojenia z braku snu?
            • mardaani.74 Re: Bezsennosc 25.08.18, 15:09
              tak
      • mona.blue Re: Bezsennosc 26.08.18, 23:19
        Mi to też wygląda na manie.
        • mona.blue Re: Bezsennosc 26.08.18, 23:21
          W manii mogą być problemy z bezsennością. Na Twoim miejscu skonsultowalabym się z lekarzem psychiatra.
          • martyna2525 Re: Bezsennosc 28.08.18, 13:10
            Nadal nie spie. Staram sie pracowac choc wolniej pracuje, bardzo wolno bo swiat mi przeszka, otoczenie jest glosne odbieram to jakbym byla pozbawiona skory i receptory by na wierzchu, dotykaly innych.w zeszlym tyg cos sie wydarzylo w pracy i ja juz wiem co o mnie mysla inni, oni nie wiedza ze ja wiem, ze potrafie im wyczytac to w myslach. Strasznie mnie to meczy ci ludzie ten swiat. Chcialabym by sie to wyciszylo bym mogla sie zajac codziennoscia.
            Mona. Blue ja nie mam manii i nigdy nie mialam.
            Nadal probije ogarnac sen.
            • mardaani.74 Re: Bezsennosc 28.08.18, 13:57
              a jak lekarz określa takaie stany u Ciebie, co to jest? bo albo przeczysz oczywistym faktom? albo zbyt barwnie opisujesz :)
            • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 14:11
              A skad niby wiesz, co myślą inni? W myślach nie da się czytać.
              • mardaani.74 Re: Bezsennosc 28.08.18, 14:26
                urojenie
                • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 14:36
                  Dokladnie
                  • martyna2525 Re: Bezsennosc 28.08.18, 15:49
                    Miewalamstany mieszane, hipomaniakalne. Lekarz mnie nie widzial teraz okres urlopowy. Z jednej strony nie czuje potrzeby kontaktu z nim z drugiej jest miwstyd bowiem co bedzie myslal. Po czw wszyscy wszystko wiedza i wstydze sie tego ze oni wiedza bo ja soem ze oni wiedza. Funkcjonuje wolniej bo mnoewszystko rozprasza i nie moge skonczyc. Musze zaczac spac bo sfiksuje.
            • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 18:10
              Sama napisałas, że masz hipomanie. To trzeba iść do lekarza i ustawić odpowiednio leki.
              • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 18:15
                Sorry, że miewalas hipomanie. Teraz też to wygląda na conajmniej hipomanie, nie jestem lekarzem, ale bezsenność i zwiększony napęd mogą to sugerować. Mimo, że jest sezon urlopowy to można się skontaktować z lekarzem, niekoniecznie prowadzącym, jak jest akurat na urlopie. Wstydzić się nie ma co lekarza, on wiele już osób w takim stanie na pewno widział. Bardziej bym się obawiała, że u Ciebie w pracy coś zobacza i możesz mieć kłopoty, a po co.
                • martyna2525 Re: Bezsennosc 28.08.18, 18:32
                  W pracy juz mam problem wszyscywszystko wiedza widzę ich spojrzenia. Same klopoty.
                  • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 19:09
                    To tym bardziej powinnaś iść do lekarza, żeby wrócić do swojego normalnego stanu. Bierzesz jakieś leki?
                  • mardaani.74 Re: Bezsennosc 29.08.18, 15:58
                    ale nawet jeżeli wiedzą to co? wiedzą to wiedzą, jakie to ma tak naprawdę znaczenie co i jak myślą inni? Po co się tym aż tak przejmować?
                    • martyna2525 Re: Bezsennosc 30.08.18, 09:06
                      Ale ja sie nie przejmuje ja wiem wiecej niz oni, jestem wybitna jednoatja jak jasnowidz ktorytez wie co inni mysla.
                      • mona.blue Re: Bezsennosc 30.08.18, 10:23
                        Może się domyslasz, co inni myślą, ale nie wiesz, jasnowidzem nie jesteś.
                      • mardaani.74 Re: Bezsennosc 30.08.18, 10:52
                        hipomania sripomania
                        idź do lekarza, ewentualnie zacznij brać leki tak jak powinnaś, bo coś czuję że tego nie robisz
                        • martyna2525 Re: Bezsennosc 31.08.18, 06:52
                          biore leki wg zalecen od kilku msc mam remisje
                          • mardaani.74 Re: Bezsennosc 31.08.18, 09:28
                            miałaś
                            • megan.k Re: Bezsennosc 31.08.18, 22:31
                              Kiedy widziałaś martyna2525? Potrafisz stawiać diagnozy przez internet? A więc jednak jesteś psychiatrą, a nie zwykłym uczestnikiem tego forum. :)
                            • martyna2525 Re: Bezsennosc 04.09.18, 09:48
                              Mysle ze juz jest ok
                              • mona.blue Re: Bezsennosc 04.09.18, 20:46
                                Skończyła się bezsenność?
                                • martyna2525 Re: Bezsennosc 04.09.18, 21:44
                                  Tak, dolozono mi lekow, swiat mi sie troche zmienia.
                                  • mona.blue Re: Bezsennosc 13.09.18, 14:03
                                    To jak Ci dołożono leków jak nie byłaś u psychiatry?
                                    • martyna2525 Re: Bezsennosc 14.09.18, 12:58
                                      Mona. Blue konsultowalam to z kims bliskim i dostalam takie zalecenie by lekami jakie mam w domu sprobowac uregulowac sen.
                                      Moja ochrona zawiodla, niw ochronila mnie wystarczajaco przed tym swiatem. Nie rozumiem po co ludzie sie wracaja sprawia im to radosc? Dzieki zlym ludziom syt sie zmienila.
                                      Wczoraj bylam u lekarza bo sytuacja mnie do tego zmusila, bo ja nadal nie czuje takiej potrzeby alw syt byla podbramkowa. Dostalam nowy lek, jak dla mnie w konskiej dawce.
                                      Mardaani i megan nie kloccie sie juz bo jest zbyt glosno czuje siw krzyk.
                                      • mona.blue Re: Bezsennosc 14.09.18, 14:21
                                        Dobrze, że poszlas do lekarza. Daj znać, czy Ci ten nowy lek pomaga. A zwolmienie z pracy wzielas?
                                        • martyna2525 Re: Bezsennosc 14.09.18, 14:44
                                          Nie
                                          • martyna2525 Re: Bezsennosc 14.09.18, 14:55
                                            Od samej qypisanej recepty mi sie lepiwj nie zrobi, a ja wiwm ze nie powinnam barsziej zatruwac organizmu. Nic mi sie nie dzieje, nie czuje sie zle. Jest ok.kartke od lekarzamam ze bylam na wizycie i powinno byc ok.
                                            Do. Pracy wybieram sie w poniedzialek.
                                            • mona.blue Re: Bezsennosc 14.09.18, 15:57
                                              Od samej recepty Ci się lepiej nie zrobi, ale od brania leków już tak. Lekarz wie najlepiej jakie leki i w jakich dawkach powinniśmy brać w naszym stanie. A dlaczego nie wzięłaś zwolnienia? Przecież mogłaś i byłabyś kryta, a tak to możesz mieć kłopoty w pracy.
                                            • megan.k Re: Bezsennosc 15.09.18, 08:14
                                              Nie wystarczy zaświadczenie od lekarza, powinnaś mieć usprawiedliwienie nieobecności w pracy w formie właśnie zwolnienia lekarskiego, bo inaczej pracodawca w poniedziałek ma prawo rozwiązać z Tobą umowę o pracę bez wypowiedzenia w trybie natychmiastowym. To zwolnienie lekarskie możesz załatwić jeszcze dzisiaj tylko z datą od chwili, kiedy przestałaś chodzić do pracy. Dlaczego wzbraniasz się przed zwolnieniem lekarskim, przecież nawet, jeśli Cię nie wyrzucą, to na pewno za ten okres Ci nie zapłacą, chyba, że masz urlop wypoczynkowy, o czym nie wiemy.
                                              • martyna2525 Re: Bezsennosc 15.09.18, 12:33
                                                Nie mam urlopu, ogarne to w pon pojde do pracy i to zalatwie. A zaswiadczenie potrzebuje gdzie indziej bo mam klopoty z pewnym policjantem. Ogarne sie szybko.
                                                • megan.k Re: Bezsennosc 15.09.18, 14:51
                                                  W sprawie z pewnym policjantem zaświadczenie pewnie wystarczy, ale czasami wymagane jest jeszcze badanie wykonane przez biegłego psychiatrę. To zależy od tego, jak wielki jest ten kłopot Ale tym też nie musisz się martwić. To też ogarniesz, czasami jednak diagnoza się przydaje. :)
                                                  • martyna2525 Re: Bezsennosc 15.09.18, 15:15
                                                    Dg nie ma tu nic do rzeczy, nie zamierzam placic za co czego nie zrobilam. Chcialam tylko mu wytlumaczyc a on nie zrozumial.Tu zadni biegli nie beda potrzebni.
                                                  • megan.k Re: Bezsennosc 15.09.18, 15:25
                                                    W takim razie do czego potrzebne jest zaświadczenie od lekarza?
                                                  • megan.k Re: Bezsennosc 15.09.18, 15:33
                                                    Pytam, bo jeśli nic nie zrobiłaś, to zaświadczenie od psychiatry może czasami pogorszyć, a nie polepszyć sytuację. Takie zaświadczenie zazwyczaj się przedstawia, żeby uniknąć odpowiedzialności albo umorzyć postępowanie. W innych sytuacjach powinny wystarczyć solidne, prawdziwe i logiczne argumenty. No może czasami tak rzeczywiście nie jest.
                                                  • mardaani.74 Re: Bezsennosc 19.09.18, 10:44
                                                    owiewają Cię same tajemniczości...
                                                • megan.k Re: Bezsennosc 18.09.18, 04:52
                                                  Jak było wczoraj w pracy? Czy sprawę z pewnym policjantem udało Ci się już załatwić?
                                                  • martyna2525 Re: Bezsennosc 19.09.18, 13:29
                                                    Zlozylam wypowiedzenie. Z policja nic nie wskoralam mysze poniesx konsekwencje swojego niewyparzonego jezyka.
    • mini123 Re: Bezsennosc 28.08.18, 13:42
      im dluzej nie spie tym gorzej sie czuje. nigdy tak nie mialam ze ekscytacja powodowala u mnie bezsennosc ktora fundowalabym sobie na wlasne zyczenie
      • mona.blue Re: Bezsennosc 28.08.18, 14:13
        To spróbuj zatrzymać tę bezsenność lekami, zwroc sie do lekarza.
    • martyna2525 Re: Bezsennosc 08.09.18, 17:26
      Jak odroznic to co isnieje naprawde a co jest tylko wytworem naszej wyobrazni?
      • megan.k Re: Bezsennosc 08.09.18, 18:46
        Masz na myśli omamy czy urojenia, a może zupełnie coś innego?
        • martyna2525 Re: Bezsennosc 08.09.18, 20:02
          Nie wiem do konca jak to nazwac. Rozmawiasz z kims i skad wiesz ze on jest prawdziwy a nie tulko w twojej glowie? Wiesz co mysla inni i skad wiafomo ze to blef? Jestes pod opieka swoich przyjaciol, ktorzy niszcza wszystko i wszystkich ktorzy sie do ciebie chcs zblizyc.one cie chronia czuwaja jak spisz, nawet policjant nie dal rady, to dobre istoty. Komu wierzyc. Tym co ufam i mowia co innego niz wierze i czuje? Czu sobie.
          • megan.k Re: Bezsennosc 08.09.18, 22:41
            Jeśli się nad tym wszystkim zastanawiasz i o tym piszesz, to, moim zdaniem, problem dotyczy otoczenia a nie Ciebie. Osoba, która słyszy głosy, nie wie tego zazwyczaj w danym momencie. Jeśli nachodzą Cię takie wątpliwości, to może warto po prostu tego rozmówcę delikatnie dotknąć, nie uda Ci się to, jeśli jest wytworem Twojej wyobraźni. Co myślą inni możesz się tylko domyślać, nigdy nie wiesz tego na pewno. Może warto ich po prostu o to zapytać. Wyjaśnianie wszystkich wątpliwości i podejrzeń pozwala ocenić, co jest urojeniem, a co smutną absurdalną rzeczywistością. Wierz mi, w życiu spotykamy wiele absurdów, które wielu psychiatrów uznałoby za urojenia, mimo że to wszystko dzieje się naprawdę. Jeśli ktoś Cię niszczy i Ci szkodzi, jeśli w jego towarzystwie czujesz się źle, to może dla własnego zdrowia lepiej zrezygnować z takich kontaktów. Otoczenie osób z diagnozą psychiatryczną bardzo często każdą zmianę w zachowaniu tej osoby uznaje za objaw choroby. Jeśli napisałaś ten post, bo sama nie wiesz, czy nie są to objawy nawrotu choroby, to może warto skonsultować to z lekarzem. Jeśli nadal pracujesz zawodowo i nikt nie ma zastrzeżeń do Twojej pracy, to raczej wszystko jest ok.
            • martyna2525 Re: Bezsennosc 09.09.18, 08:28
              Nie pracuje bo w pracy "azali mi siw leczyc" tylko ja nie mam na co sie leczyc bo jest ok. Nie moge wszystkich dotykac przechodniow. Niestety wiem co mysla i wiem ze mi szkodza ale jestem chroniona.
              • mona.blue Re: Bezsennosc 09.09.18, 11:06
                Byłaś u psychiatry?
                • martyna2525 Re: Bezsennosc 09.09.18, 15:47
                  Nie bylam bo nie mam takiej potrzeby.
                  • mona.blue Re: Bezsennosc 09.09.18, 16:15
                    Ale z tego co piszesz wyglada na to, ze powinnaś pójść.
                    • martyna2525 Re: Bezsennosc 09.09.18, 18:17
                      Poki co nie ma takiej potrzeby.
                      • megan.k Re: Bezsennosc 09.09.18, 19:18
                        Nie pracujesz i nie masz zwolnienia lekarskiego, bo nie byłaś u lekarza? Czy dobrze zrozumiałam? To może grozić zwolnieniem "dyscyplinarnym".
                        • martyna2525 Re: Bezsennosc 10.09.18, 15:09
                          Nie zalwzy mi. Jak nie ta praca to inna. I tak chcialam sie zwolnic. Wszystko mnie wkurza drazni ludzie sa zgorzchniali tylko nazekaja, nic im nie odpowiada tylko jecza to na aystem polityczny, zdrowotny. Nie dogodzi za sk...... a.
                          • mona.blue Re: Bezsennosc 10.09.18, 16:14
                            Chcesz się zwolnić, a masz jakieś środki do życia? Masz rentę?
                          • mona.blue Re: Bezsennosc 10.09.18, 16:15
                            Nie lepiej pójść na zwolnienie lekarskie, a potem zdecydować co dalej?
                            • megan.k Re: Bezsennosc 10.09.18, 19:06
                              Zwolnienie lekarskie od lekarza psychiatry można dostać na dowolną ilość dni wstecz, tak jak zadecyduje lekarz, więc jest to możliwe w każdej chwili, a zapewni Ci to środki do życia. Przemyśl to dobrze. Zwolnienie dyscyplinarne to nie najlepszy start do nowej pracy, szczególnie,jeśli na tym właśnie świadectwie pracy będzie długi staż pracy. Ten staż nie będzie się wtedy liczył do wszystkich uprawnień pracowniczych np. do "trzynastki" albo nagrody jubileuszowej.
                              • martyna2525 Re: Bezsennosc 10.09.18, 20:56
                                Nie mam renty, w pracy sie sypie ludzie uciekaja, w drugiej wcale nie lepiej. Dam sobie rade nie jestem sama, jestem chroniona dziekuje za troske.
                                • megan.k Re: Bezsennosc 10.09.18, 21:08
                                  Przed czym chroniona, co masz na myśli?
                                • megan.k Re: Bezsennosc 13.09.18, 06:19
                                  Jak sobie radzisz?
            • mardaani.74 Re: Bezsennosc 12.09.18, 23:15
              "Jeśli się nad tym wszystkim zastanawiasz i o tym piszesz, to, moim zdaniem, problem dotyczy otoczenia a nie Ciebie"
              no raczej jednak nie

"Raczej jest ok"? no ja bym raczej powiedziała, że to była szybka równia pochyła, ale co ja tam wiem...
              • megan.k Re: Bezsennosc 13.09.18, 00:01
                A czy pamiętasz swoją "równię pochyłą", znasz problem z autopsji, czy piszesz czysto teoretycznie?
                • mardaani.74 Re: Bezsennosc 13.09.18, 12:46
                  Nadal uważasz, że problem Martyny leży w otoczeniu? znasz problem z autopsji, czy wykminiłaś to czysto teoretycznie?
                  • megan.k Re: Bezsennosc 13.09.18, 20:57
                    Ja znam problem z autopsji. Jeśli o czymś piszę, coś radzę, to znaczy, że sprawdziłam to na sobie z dobrym, albo bardzo dobrym skutkiem. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, własnych doświadczeń życiowych i własnych decyzji. Każdy też ponosi odpowiedzialność za swoje życie i swoje wybory.
                    • staurois Re: Bezsennosc 19.09.18, 22:15
                      Ja wyciszam swoje emocje przed pójściem spać .
                      Staram kłaść się przed 23 .
                      Nie objadam na noc.
                      Dobry seks przed pójściem spać .
                      • staurois Re: Bezsennosc 19.09.18, 22:18
                        Zapomniałam dodać ..muzyka towarzysz mi ...nastraja pozytywnie ....film ,książka ,rozmowa.....klikanie w necie hihi.
                        • megan.k Re: Bezsennosc 20.09.18, 05:00
                          Podzielam zdanie, na mnie też to działa, nastraja pozytywnie na każdy kolejny dzień, a poza tym zaczęłam robić w życiu w końcu tylko to, co sprawia mi przyjemność i unikać sytuacji, które mnie niszczyły. Rozumiem, że nie każdy ma takie możliwości, oczywiście jeśli chodzi tylko o punkt ostatni. :)
                      • mardaani.74 Re: Bezsennosc 19.09.18, 22:31
                        Nie ma to jak podzielić się takimi "radami" na fd. Dzięki wujku dobra rada.
    • mardaani.74 Re: Bezsennosc 24.10.18, 14:17
      tutaj neuroleptyki na sen biorą i nie śpią a ty tu z reklamą nervomiksu wyskakujesz
      no ludzie....
      • martyna2525 Re: Bezsennosc 31.03.19, 13:47
        No to witaj bezsennosci milo zes wpadla niezapraszana razem z wiosną, kawka herbatka czy od razu pol litra? To sie nigdy nie skonczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka