Dodaj do ulubionych

Depresja z pogranicza

31.05.19, 08:19
Co to takiego? Czy ktoś zna to pojęcie?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 10:02
      nie, my tu wszyscy jesteśmy głupi jak cepy i gówno wiemy, ty nas musisz oświecić światłem swej wszechwiedzy, inaczej wyzdychamy marnie
      • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 10:31
        To JA nie znam tego pojęcia i proszę o wyjaśnienie, zanim uda mi się dostać kwietniowy numer "CHARAKTERÓW", bo tam jest artykuł na ten temat. Mignęło mi coś w internecie. Skąd ta agresja?
        • martyna2525 Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 10:35
          No jak czerpiesz wiedze z charakterow to Ci gratuluje 😂. Skoro nie wiesz to masz od tego neta i naukowe publikacje poparte badaniami.
          • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 10:44
            BINGO.

Proszę sprawdzić, kto jest Autorem.

Poza tym artykułem nic na ten temat nie znajduję w internecie. Możesz mi coś podpowiedzieć, jakiś link, czy coś?
            • mardaani.74 Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 11:41
              Autorem z dużej litery.
              • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 11:53
                BINGO drukiem.
              • ekspert.grupa_synapsis Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 11:56
                Teraz żartuje sobie Pani, mardaani. Sympatycznie żartuje.
                Stanisław Porczyk, psychiatra
    • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 11:56
      Dlaczego ta dyskusja nie posuwa się wcale w kierunku merytorycznym? Pytanie było zadane chyba dość jasno.
      • mardaani.74 Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 13:48
        może dlatego że to forum a nie sympozjum?
        • martyna2525 Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 18:32
          E-doktor skoro ja znajduje Ty tez znajdziesz, to nie jest tajemna wiedza.
          • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 31.05.19, 20:59
            Ale mi nie chodzi o "zaburzenia z pogranicza", ani "osobowość z pogranicza", tylko właśnie o "depresję z pogranicza", bo taki tytuł nadał swojemu artykułowi Pan Doktor. Jeśli udzielenie mi odpowiedzi to jakiś problem, postaram się, jak najszybciej dotrzeć do źródła.
    • proxi_33 [...] 06.06.19, 17:23
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 06.06.19, 21:25
        A jak leczy się "depresję z pogranicza"? Czy taka jednostka chorobowa znajduje się w klasyfikacji zaburzeń psychicznych DSM-5? A może to tylko nowa choroba psychiczna wymyślona przez autora artykułu pod tym tytułem? Czy są jeszcze zachowania człowieka, którym nie można przypisać żadnego zaburzenia psychicznego? Czy rozszerzając wykaz chorób psychicznych w takim tempie, nie zniechęcimy do leczenia psychiatrycznego osób, które takiego leczenia naprawdę potrzebują, żeby zacząć dobrze funkcjonować w społeczeństwie?
        • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 08.06.19, 12:23
          Artykuł przeczytany. :)
          "Depresja z pogranicza" występuje tylko w tytule artykułu. W treści pojawia się raz wyraz "pogranicze" w sensie "pogranicze" między dwiema głównymi rodzinami zaburzeń afektywnych.
          Mnie najbardziej zainteresował mechanizm tworzenia nowych jednostek chorobowych w psychiatrii. W kolejnym DSM-6 będziemy już mieli zapewne depresję z pogranicza, a za hipomanię uznamy również podwyższony nastrój trwający krócej niż 4 dni (tak jest aktualnie). Miłej lektury. Można kupić za pół ceny w punktach z Tanią książką.
      • e-doctor Re: Depresja z pogranicza 07.06.19, 06:41
        Niezłe ceny, minimum 300 za dobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka