Dodaj do ulubionych

Kryzysy pacjenta

17.02.23, 18:07
W jakich nurtach psychoterapii zdarzają się kryzysy pacjenta spowodowane trudami psychoterapii?
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Kryzysy pacjenta 17.02.23, 19:29
      Skąd wzięło Ci się w głowie kolejne takie pytanie? Jakbyś cały świat chciała powkładać w szufladki z milionem przegródek. Wszystko takie posegregowane, uszeregowane, usystematyzowane i żeby w dodatku ktoś inny powiedział Ci co do której przegródki powkładać, jakbyś sama nie miała żadnych własnych przemyśleń ani obserwacji. Jak Mr Data ze Star Treka. To dziwne.
      • natura.deszczu Re: Kryzysy pacjenta 19.03.23, 21:55
        Moim zdaniem to jest efekt lęku przed oceną , przed krytyką , próba podjęcia najlepszej możliwej decyzji . Widmo podjęcia błędnej decyzji i widmo krytyki z tym związane jest tak silne , że uniemożliwia jakakolwiek własną decyzje . Takie jest moje zdanie bo sam się z tym borykałem przez długi czas , miałem ciągłą potrzebę upewniania się czy napewno będzie dobrze . Tak jakbym chciał przewidzieć przyszłość .
    • anaiss Re: Kryzysy pacjenta 24.02.23, 17:00
      Kryzysy zdarzają się niezależnie od nurtu, w którym prowadzona jest psychoterapia. Ja myślę, że to jest totalnie nieunikniona rzecz taki kryzys jeden czy drugi...
      • xanonymous Re: Kryzysy pacjenta 18.03.23, 22:51
        Pewnie najmniej kryzysów (cokolwiek to znaczy) zdarza się w psychoterapi polegającej na pogadankach o wszystkim i o niczym :) Najwięcej pewnie tam gdzie najwięcej wymaga się od uczestnika, albo w momentach gdzie poruszane są tematy trudne dla uczestnika.
        • xanonymous Re: Kryzysy pacjenta 18.03.23, 22:52
          Czy terapeuci przeżywają kryzysy ? Co jeśl terapeutyzowany wprowadzi w zakłopotanie terapeutę ? Czy terapeuta będzie wtedy grać na zniechęcenie, tak by uczestnik sam zrezygnował z terapii?
          • xanonymous Re: Kryzysy pacjenta 18.03.23, 22:53
            Czy wszyscy terapeuci są normalni albo są 100% profesjonalistami ?
            • xanonymous Re: Kryzysy pacjenta 18.03.23, 22:56
              Czy terapeuci zawsze mówią prawdę, czy też może zdarza im się kłamać albo unikać odpowiedzi na niewygodne dla nich pytania ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka