betixa Re: Wątek betixy 24.04.23, 09:26 Czy to normalne że odczuwam lekkie zadowolenie gdy coś zadzieje się w moim życiu nawet gdy to coś pozornie złego? Już podaję przykład: miałam niedawno USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej i okazało się że mam kamienie w pęcherzyku żółciowym, może czekać mnie operacja ich usunięcia i trochę się ucieszyłam że może mnie czekać ta operacja i szpital. Już mnie to nie cieszy, bo z czasem przypomniałam sobie dlaczego tak nie znosiłam pobytu na oddziale psychiatrycznym rok temu, ale na początku cieszyło. Może to dlatego, że zwykle w moim życiu się nic nie dzieje, ani dobrego, ani złego? Ale też nie wszystko co złe mnie cieszy, np. gdy poszłam na wizytę do psychiatry na NFZ i rejestratorka powiedziała że nie mają mnie w komputerze na ten dzień, że wizyta się nie odbędzie i że zapis na wizytę możliwy jest dopiero na początku przyszłego roku - to nie wywołało u mnie żadnych pozytywnych emocji, tylko to mnie cieszy co wiąże się z tym że będzie się coś działo Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 25.04.23, 14:58 Czy powinnam zadzwonić do rejestracji ośrodka w którym będę miała psychoterapię na NFZ i spytać się ich kiedy mogę się spodziewać wyznaczenia terminu wizyty u psychoterapeutki? Ostatni raz gadałam z panią z rejestracji w środku marca gdy się zapisałam do psychoterapeutki, podałam jej mój numer i powiedziała mi wtedy że będą do mnie dzwonić gdy wyznaczą mi termin. Do tej pory nie zadzwonili i zaczynam się już trochę niecierpliwić, zwłaszcza po tej mojej ostatniej sytuacji z psychiatrą na NFZ (zobaczcie mój wpis z pytaniem o "umiarkowany stopień niepełnosprawności lub wyższy" albo wpis o "lekkim zadowoleniu gdy coś zadzieje się w moim życiu", jeśli nie wiecie o co chodzi) nauczyłam się że z NFZ różnie to bywa i chciałabym coś zrobić w związku z tą psychoterapią na NFZ. Z drugiej strony nie chcę wyjść na jakąś głupią dzwoniąc do nich może za szybko... Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wątek betixy 26.04.23, 10:43 Jak chcesz to zadzwoń. Najwyżej powiedzą, że nie mają jeszcze dla Ciebie terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 27.04.23, 14:20 Z tego co wiem choroby tarczycy (np. niedoczynność) często współistnieją z chorobami psychicznymi. Dobrze się orientuję? Jeśli tak, to dlaczego tak jest? I nie chodzi mi o osoby, u których np. depresja bierze się z niedoczynności tarczycy, bardziej mam na myśli ludzi u których choroba psychiczna to jedno, a choroba tarczycy to drugie Odpowiedz Link Zgłoś
milmilmil Re: Wątek betixy 27.04.23, 15:15 choroba tarczycy powoduje zaburzenie poziomu hormonów w ludzkim organizmie, a to ma wpływ na nasze samopoczucie i zachowania - tak w skrócie Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 28.04.23, 23:35 Ja się chciałam jeszcze dowiedzieć - czy przy twojej zgadze i flegmie miałeś jeszcze problemy z oddychaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 28.04.23, 15:28 Macie jakieś sposoby na to jak przetrwać ataki duszności spowodowane przez zespół lęku uogólnionego? Ostatnio łapie mnie to głównie gdy kładę się spać i jak oglądam telewizję... Nie jest to bezpośrednie następstwo lęku, bo duszności przychodzą bez powodu, niczego się wtedy nie boję Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Wątek betixy 28.04.23, 23:42 Nie wiem czy Tobie to pomoże, bo nie przy uogolnionym, a przy atakach paniki ręce przykładam do ust i nosa (taką maseczkę robię z nich) i w nie oddycham, gdzieś o tym słyszałam lub czytałam że to pomaga więc stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wątek betixy 29.04.23, 09:08 To zapobiega hiperwentylacji. Betixa, Ty nie czekaj na terapie za rok, tylko idz na terapie kognitywno-behawioralna, ktora daje bardzo dobre wyniki u osob z lekami, fobiami i natretnymi myslami. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Wątek betixy 29.04.23, 22:17 Przekładanie przedmiotu z ręki do ręki, żonglowanie, widzenie jak najszerszym kadrem - nie wpatrywanie się w punkt, nawet proste zadanie arytmetyczne w myślach, dodawanie co 13 np, albo np odejmowanie od 100 co 7. Schłodzenie twarzy zimną wodą. Jest mnóstwo takich doraźnych metod, które trochę "mylą przeciwnika", czyli nasz mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 29.04.23, 14:55 Mam takie jakby skwierczenie (nie wiem jak to inaczej nazwać) z tyłu głowy co jakiś czas, podejrzewam że to może być od zespołu lęku uogólnionego. Czy ktoś z was też tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Wątek betixy 29.04.23, 21:48 No mam i jeszcze buczenie w uszach i przelewanie i ja podejrzewam, że to od nerwicy. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wątek betixy 01.05.23, 01:34 W przypadky anxiety mozesz miec niemal KAZDY symptom fizyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 03.05.23, 14:32 Wczoraj doszło do mnie, że mój objaw "wrażenie bycia obserwowaną i że ktoś zna moje myśli, wiem że to nieprawda ale nie potrafię przestać w to wierzyć/obawiać się tego" nie dotyczy tylko lęku przed oceną tych ludzi którzy mnie niby obserwują, czyli może nie wywodzić się tylko z mojej fobii społecznej. Zanim zacznę bać się, że ktoś obserwując mnie ocenia mnie, czasami wyobrażam sobie że dana osoba patrzy na mnie z zainteresowaniem co do mojej osoby, choć niby w głębi wiem że to niemożliwe, bo większość osób ma swoje życie i nie chciałaby tracić czasu na obserwowanie moich kroków. Gdy sobie wyobrażam że daną osobę ciekawi to co robię, to nie zawsze jest to nacechowane romantycznie i zawsze towarzyszą temu pozytywne emocje, tak jakbym chciała być widziana przez tę osobę (w przeciwieństwie do tego gdy czuję się oceniana przez obserwującą mnie osobę, wtedy jest to nieprzyjemne i niechciane). Jeśli nie bierze się to z fobii społecznej, to z czego innego może się to brać? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 06.05.23, 14:47 Znowu mam problem z pomysłem na to co powiedzieć zaraz po wejściu do gabinetu z "dzień dobry", tym razem jeśli chodzi o wizytę u psychiatrki w poniedziałek. Ostatni raz byłam u niej prywatnie 27 lutego (wtedy zwiększyła mi dawkę wenlafaksyny ze 150 mg dziennie na 225 mg dziennie), potem kolejna wizyta miała się odbyć 17 kwietnia na NFZ ale ci co są zaznajomieni z moimi poprzednimi postami wiedzą co się wydarzyło i niestety wizyta nie wypaliła (wtedy widziałam ją przelotem jak byłam w rejestracji i powiedziałam tylko "dzień dobry"), więc teraz w poniedziałek wybieram się prywatnie. Wiem że poinformuję psychiatrkę o nowych lekach które przyjmuję i zadam jej jedno pytanie, ale to dopiero w późniejszym etapie wizyty, a nie mam pojęcia co powiedzieć na samym początku. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
natura.deszczu Re: Wątek betixy 06.05.23, 20:27 To co napisałaś , mam problem , że nie wiem co powiedzieć na samym początku wizyty , pytam ludzi na forum co powiedzieć , piszę dokładne scenariusze tego co ma się wydarzyć . Jak się czuje jak nie mam scenariusza rozmowy , na ile potrzebuje kontrolować . Ze słów zwrotnych od osób odpowiadających to uzbiera się tematów na wiele wizyt . Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 09.05.23, 15:51 Jakie zaburzenia psychiczne mogą wyjść w teście MMPI-2 (jak ktoś z was nie kojarzy tego testu, to ten co ma kilkaset pytań)? Wszystkie które są w ICD-10? Miał ktoś z was robiony ten test przez psychologa? Jeśli tak, co wam wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 10.05.23, 15:55 www.idrlabs.com/pl/wielowymiarowy-test-osobowosci/test.php Oto taka jakby mini wersja testu MMPI-2, choć nie do końca to jest ten sam test. Chciałabym się dowiedzieć co wam w nim wyszło i czy zgadzacie się z wynikiem. Mi wyszło: "25% - męska tożsamość, 44% - żeńska tożsamość, 29% - hipochondria, 44% - depresja, 61% - histeria, 30% - odchylenie psychopatyczne, 25% - paranoja, 30% - psychastenia, 35% - schizofrenia, 25% - hipomania, 50% - introwersja społeczna, 93% - ważność testu". Oczywiście wiem że takie internetowe testy to żadna wyrocznia i polecam podejście do tego testu na luziczku 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 11.05.23, 15:18 Czy ktoś z was odczuwa problemy z oddychaniem w nerwicy lękowej/zespole lęku uogólnionego tak jakby coś stało wam na przeszkodzie w nosie i gardle? Ja je tak odczuwam i jestem ciekawa czy ktoś tak jeszcze ma Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Wątek betixy 11.05.23, 18:33 Tak, miałam to przez jakiś czas potem samo minęło. Teraz pojawią się czasem przy atakach paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 12.05.23, 15:00 Jednym z moich objawów jest "fantazjowanie", najczęściej romantyczne (ale nie erotyczne). Sprawia mi to przyjemność, ale ostatnio prawie wcale tego nie robię przez mój inny objaw, którym jest "wrażenie bycia obserwowaną i że ktoś zna moje myśli, wiem że to nieprawda ale nie potrafię przestać w to wierzyć/obawiać się tego", gdy chcę przystąpić do fantazjowania o danej osobie to włącza mi się myślenie że ta osoba wie że myślę o niej w miłosny sposób czytając mi w myślach i sobie tego nie życzy, ma to też związek z moim kompleksem niższości i niskim poczuciem własnej wartości, że kto by chciał żeby taka nieatrakcyjna (fizycznie i osobowościowo) osoba sobie wyobrażała miłosne sceny na jego temat... Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 13.05.23, 15:44 Czy ktoś z was ma problemy z oddychaniem spowodowane flegmą, która pochodzi od refluksu, a on z kolei bierze się z nerwicy lękowej/zespołu lęku uogólnionego? Ja podejrzewam że moje problemy z oddychaniem biorą się z nerwicy, ale ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy nie biorą się one czasem od flegmy Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 14.05.23, 14:40 Czy ktoś z was ma uzębienie w tragicznym stanie przez depresję? W tym sensie że przez długi czas z powodu depresji nie mieliście siły by myć zęby. Ja mam ten problem i chciałabym wiedzieć czy nie jestem w nim sama. Jeśli też macie ten problem, to w jakim stanie są wasze zęby? Moje zęby są żółte z białymi plamkami, plus jedynka i dwójka się skruszyły, nie całe, ale w połowie. Bardzo się tego wstydzę i jest to mój wielki kompleks... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_anna1990 Re: Wątek betixy 14.05.23, 18:23 Tekst linku Tobie się chyba naprawdę nudzi Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Wątek betixy 15.05.23, 00:13 Tamta osoba robi o wiele więcej podstawowych błędów, ta jest dość sprawna językowo. Używa nawet feminatywów. Nie wydaje mi się, że te dwa teksty napisała ta sama osoba, ale głowy też bym sobie nie dała za to uciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_anna1990 Re: Wątek betixy 15.05.23, 06:55 Ona nawet w tym wątku zmienia sposoby pisania. I myślę że ma z nas niezłą polewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Wątek betixy 15.05.23, 14:23 To bardzo możliwe, w sumie czy to prawda czy kreacja to ma niewielkie znaczenie, tak czy tak taka osoba nie ma szczęśliwego życia, bo jakby miała to by nie miała potrzeby zmyślać takich rzeczy, przecież to już lepiej siedzieć i gapić się na drzewo niż mieć taką rozrywkę, a jeśli nie zmyśla to ja pierdolę jaka czarna dupa, . Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 16.05.23, 10:23 panna_anna1990 napisała: > I myślę że ma z nas niezłą polewkę. Co znaczy: "mieć z kogoś polewkę"? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_anna1990 Re: Wątek betixy 16.05.23, 11:00 Autorkę niesamowicie musi bawić/ nakręcać to jak ludzie produkują się w jej wątkach. A sporo osób napisało tu naprawdę dużo wartościowych i pomocnych rzeczy. Tak jak w poprzednich tematach tej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Wątek betixy 16.05.23, 12:15 Cy ją to kręci czy nie kręci kompletnie mnie to nie przejmuje, ja za chwilę zamknę zakładkę z forum Depresja i będę żyć swoim życiem nie pamiętając o istnieniu tej osoby. Jeżeli rady są dobre to może ktoś sobie z nich skorzysta i będzie trochę dobrego z tego złego. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 16.05.23, 16:38 mardaani.74 napisała: > Ile masz lat? > Czy pytanie do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 17.05.23, 20:38 mardaani.74 napisała: > Ile masz lat? > Mam 57 lat Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Wątek betixy 17.05.23, 23:26 Jakim cudem nie wiesz co to znaczy mieć z kogoś polewkę? myślałam że masz 12 i nie znasz starych powiedzonek. To znaczy mniej więcej to samo co nabijać się, szydzić z kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 18.05.23, 09:55 mardaani.74 napisała: > Jakim cudem nie wiesz co to znaczy mieć z kogoś polewkę? myślałam że masz 12 i > nie znasz starych powiedzonek. To znaczy mniej więcej to samo co nabijać się, s > zydzić z kogoś. > U mnie w domu nie używano tego powiedzenia. W szkole raczej tego nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 18.05.23, 13:13 mardaani.74 napisała: > no to już wiesz > Tak, dziękuję. Miło, że mnie odmłodziłaś / odmłodziłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 19.05.23, 20:23 mardaani.74 napisała: > I to zobacz o ile? > > Co oznacza, że taki stary (jak wskazuje metryka) nie jestem. Przepraszam, jesteś ON czy ONA (Mężczyzną czy Kobietą)? Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 20.05.23, 12:48 mardaani.74 napisała: > ona > Bardzo mi miło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 16.05.23, 15:53 Byłam wczoraj u psycholożki i poleciła mi ona m.in. prowadzić taki dziennik/harmonogram tego co robiłam w ciągu dnia i jak się z tym czułam, poleciła mi małymi kroczkami wdrażać nowe rzeczy, oto moje pierwsze wpisy, czy to wygląda ok i w ogóle dobrze to robię? "15.05, 20:18 - 15-minutowy spacer: nie czułam przyjemności ze spaceru, podczas spacerowania poczułam zapachy które przypomniały mi dzieciństwo, czułam się obserwowana przez ludzi, mijałam 2 ludzi którzy głośno ze sobą rozmawiali i pomyślałam że też bym chciała tak umieć swobodnie głośno rozmawiać na zewnątrz nie wstydząc się że ktoś może usłyszeć, widziałam kota i chyba trochę się ucieszyłam bo uwielbiam koty. 16.05, 14:00 - prysznic: nie czułam przyjemności z prysznica, czułam się tak jakbym wykonywała obowiązek, zwróciłam uwagę na ładny zapach balsamu do ciała". Jeszcze jedną z rzeczy które psycholożka poleciła mi robić to skupiać się na dobrych rzeczach a nie na złych, a ja w tym polu "jak się z tym czułam" wypisałam praktycznie same negatywne rzeczy, no ale chciałam być szczera, prawda jest taka że mam anhedonię... Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 19.05.23, 14:42 Czy ktoś z was tak jak ja wycofał się z kontaktów społecznych przez depresję? Bo po prostu nie macie energii np. na pisanie z kimś? W moim przypadku to wygląda tak że wycofałam się z kontaktów z moimi wirtualnymi znajomymi z takiej jednej gry, teraz już nie gram w tę grę i utrzymuję sporadyczny kontakt z osobami stamtąd... A w realu nigdy nie miałam prawdziwych znajomych przez moją fobię społeczną Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 20.05.23, 15:38 Czy ktoś z was przestał słuchać muzyki przez depresję? Ja teraz słucham bardzo mało muzyki, a kiedyś potrafiłam robić to na okrągło... Muzyka już nie sprawia mi prawie żadnej przyjemności, a kiedyś była moją pasją. Gdy próbuję słuchać piosenek to żadna mi się nie podoba :( Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 21.05.23, 14:42 Czy kogoś z was też mało co rozśmiesza przez depresję? To co kiedyś by mega rozbawiło, teraz wywołuje tylko lekki śmiech, albo nawet tego nie... Siedzę z mamą i jej partnerem oglądając telewizję i oni się śmieją z czegoś, a mnie to nie śmieszy (a kiedyś by rozśmieszyło). Nie pamiętam kiedy ostatnio porządnie się naśmiałam Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 21.05.23, 21:12 Od ponad roku przyjmuję Ranofren (olanzapina) i do niedawna znakomicie mnie usypiał (nawet za bardzo bo sypiam po nim nawet o 5h za dużo), ale od ok. 2 dni mam problemy z zaśnięciem - długo leżę w łóżku nim zasnę. Jak już zasnę to jest ok, śpię do tej 14:00 normalnie, ale właśnie z zapadnięciem w sen mam problem. Wspomnieć o tym psychiatrce (bo to ona zapisała mi Ranofren) na jutrzejszej wizycie czy może 2 dni to za mało żeby dać jej o tym znać i lepiej czekać aż to po prostu samo przeminie? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 22.05.23, 18:21 Byłam dzisiaj u psychiatrki i na zaburzenia funkcji poznawczych (kojarzenia, pamięci, koncentracji, uwagi) poleciła mi ona ćwiczyć mózg i wymieniła takie rzeczy jak sudoku, krzyżówki, uczenie się czegoś na pamięć. Co jeszcze z tego typu rzeczy moglibyście mi polecić żeby poprawić pracę mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 22.05.23, 20:05 betixa napisała: > Co jeszcze z tego typu > rzeczy moglibyście mi polecić żeby poprawić pracę mózgu? Spróbuj tego: Sięgnij po książkę lub gazetę. Wybierz z niej minimum 6-linijkowy akapit. Postaraj się, bez skupiania uwagi na treści tekstu, jak najszybciej policzyć w myślach ile występuje w nim wyrazów 3-sylabowych. Wykonując to ćwiczenie, ćwiczymy skupienie na wykonywanej czynności, ponieważ naszym celem nie jest przeczytanie tekstu i jego zapamiętanie, a koncentracja na zliczeniu słów. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 23.05.23, 08:59 betixa napisała: > Dzięki, spróbuję stosować Proszę bardzo. Napisz, jak ci się udało wykonać to ćwiczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 24.05.23, 18:44 Ostatnio zaczęłam ćwiczyć/uczyć się angielskiego z Duolingo w ramach ćwiczenia mózgu (ćwiczyć mózg poleciła mi psychiatrka żeby zniknęły moje zaburzenia funkcji poznawczych). Problem w tym że tam jednym z zadań jest wypowiadanie się na głos by ćwiczyć angielską mowę, a ja czuję się obserwowana (tak jakby mnie ktoś magicznie widział nawet gdy jestem sama np. u siebie w pokoju) i wstydzę się mówić cokolwiek na głos sama do siebie, a co dopiero po angielsku (ogólnie jestem dobra z angola ale m.in. mowa jest moim słabym punktem)... Jeszcze wczoraj niby byłam zawzięta że się przełamię i będę się wypowiadać na głos po angielsku, ale to dziś przyszedł czas na to zadanie i kompletnie stchórzyłam, nie jestem w stanie się odezwać, cały czas myślę że pewne osoby mnie widzą i jak tylko się odezwę moim słabym mówionym angielskim to mnie niby wyśmieją, próbowałam się przekonywać ale mi nie wyszło 😟 Może wy moglibyście mnie jakoś przekonać bym odniosła sukces na tym polu? Bardzo mi na tym zależy Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 24.05.23, 22:41 Jakoś się przemogłam i wypowiedziałam te kilka zdań, z ogromnym wstydem i słabą mówioną angielszczyzną, apka mi to zaliczyła ale ja nie jestem zadowolona z tego jak to powiedziałam, nie ma we mnie też specjalnej radości z tego że udało mi się przemóc, chyba przez anhedonię Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 26.05.23, 16:00 Dlaczego jest tak że na wizytę u psychiatry na NFZ się tak długo czeka, a do psychologa na NFZ można dostać się tak szybko? Od czego to zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 27.05.23, 17:13 Czy u kogoś z was było tak że nie leki, a depresja zabrała wam libido? Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 30.05.23, 00:22 Czy na każdej recepcie jest napisane dawkowanie leku? Byłam niedawno u psychiatrki która zawsze wypisywała mi dawkowanie leków na karteczce wraz z kodem recepty, a tym razem zapisała mi ona sam kod. Nie mam pojęcia jakie jest nowe dawkowanie moich leków. Czy jak pójdę z mamą do apteki by kupić te leki, to farmaceuta będzie w stanie mi powiedzieć jakie jest dawkowanie na podstawie e-recepty? Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Wątek betixy 30.05.23, 06:40 betixa napisała: > Czy jak pójdę z mamą do apteki by kupić te leki, to farmaceut > a będzie w stanie mi powiedzieć jakie jest dawkowanie na podstawie e-recepty? Tak. Możesz też dawkować tak, jak jest napisane w ulotce dla pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 30.05.23, 14:52 Co do mojego ostatniego postu - było dawkowanie na recepcie. I mega mnie zaskoczyło - mam brać po 1 tabletce wenlafaksyny 150 mg rano i po 1 tabletce olanzapiny 5 mg wieczorem, a dotychczas moje dawkowanie wyglądało tak: 1 tabletka wenlafaksyny 150 mg rano, 1 tabletka wenlafaksyny 75 mg po południu i 1 tabletka olanzapiny 5 mg wieczorem. Czyli psychiatrka zmniejszyła mi dawkę wenlafaksyny, jakoś na to nie wpadłam że to może się zdarzyć, a przecież było to możliwe, że zaleci mi żebym powoli schodziła z wenlafaksyny, bo w sumie zwiększyć dawkę z 225 mg dziennie mogłaby tylko w przypadku ciężkiej depresji, a ja takowej nie mam. Następna wizyta odbędzie się we wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
betixa Re: Wątek betixy 31.05.23, 17:54 Czy wenlafaksyna może sprawiać że nic nam nie smakuje i nie mamy apetytu? Przez chwilowe problemy finansowe nie brałam do wczoraj wenlafaksyny od ok. tygodnia i mój apetyt wzrósł & jedzenie bardziej mi smakowało. No i jestem ciekawa czy to od braku wenlafaksyny czy od zespołu odstawiennego miałam taki apetyt. Dodam jeszcze, że inne leki jakie biorę to olanzapina, chlorowodorek propranololu oraz lewotyroksyna i tych trzech mi nie zabrakło Odpowiedz Link Zgłoś