stonedeaf 04.02.05, 11:24 Ktos moze wie po jakim czasie dziala ten lek biore juz trzeci tydzien i nie ma zadnej roznicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlosnica100 Re: Efectin 04.02.05, 12:38 Ja biore 3 tydzien, 75 Er raz dziennie, efekt poki co taki ze mam rzadziej napady płaczliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
stonedeaf Re: Efectin 04.02.05, 15:07 ja biore tez trzeci tydzien jak narazie nie mam ochoty na nic dalej meczy mnie depresja biore 75 mg Odpowiedz Link Zgłoś
ania20055 Re: Efectin 04.02.05, 15:11 a moze cos lzejszego, jakis Deprim na przyklad - na wiosne, zeby troche wyrzucic z organizmu ta chemie? Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: Efectin 04.02.05, 15:17 Nie wiem jaki efectin bierzesz, zwykły czy ER, ale ER75 to najmniejsza dawka terapeutyczna. Lepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem, może trzeba zwiększyć dawkę? Do mojej przedmówczyni - stonedeaf pisał, że cierpi na depresję popsychotyczną. Nie wiem, czy deprim w tym przypadku byłby akurat pomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
ania20055 Re: Efectin 04.02.05, 15:27 wiem, wiem...ja mam depresje dosc silna i znane mi sa rozne obiawy, o ktorych tu mowa, ale nie jest jaks zupelnie tragiczna, tyle ze trzyma mnie juz od ok. 7 lat, najgorsze,z e dopiero ostatni zdalam sobie sprawe, ze to depresja i poszlam do lekaza, ale nie zgodzilam sie na leki, wiec mnie odeslano z kwitkiem, potem znalazlam inna lekarke i zgodzilam sie tylko na Deprim i psychoterapie, juz po dwoch tygodzniach czuje poprawe, ktorej nie czulam od 7-miu lat. Wydaje mi sie,ze gruny to dobry lekaz, ktoremu sie ufa i zdecydowana chec wyjscia z choroby, ale tak zdecydowana, ze nie pozostawia sie sobie innej mozliwosci. Deprim bede brala pare miesiecy, ale nie szczedze innych wysilkow, zeby zadbac o swoja psychike - basen, spacery, wypelnianie czasu roznymi zajeciami, koncentracja na innych ludziach i modlitwa (tyle wiem, ze nie wszyscy to lubia) -nie chce zatruwac swojego organizmu lekami, bo wtedy to juz bedzie koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ania20055 Re: Efectin 04.02.05, 15:31 mysle, ze koncentracja na potrzebach innych ludzi to zloty srodek na wiele chorob. nie mowie o upajaniu sie problemami innych, zeby nam bylo lepiej, ale o mysleniu o tym co mozna zrobic dla czyjegos szczescia. to pozwala wyjsc "ze szklanej banki wlasnego egocentryzmu" ktory zmusza do wyolbrzymiania swoich problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: Efectin 04.02.05, 15:34 Jak widać leki nie są Ci potrzebne - i bardzo dobrze, tym bardziej jeśli objawy depresyjne związane są z zaburzeniami nerwicowymi. Ale w ciężkich depresjach pochodzenia endogennego antydepresanty są po prostu jedynym wyjściem, tak jak neuroleptyki w psychozach. I mówi się trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
ania20055 Re: Efectin 04.02.05, 16:34 looserka napisała: > Jak widać leki nie są Ci potrzebne - i bardzo dobrze, tym bardziej jeśli objawy > > depresyjne związane są z zaburzeniami nerwicowymi. Ale w ciężkich depresjach > pochodzenia endogennego antydepresanty są po prostu jedynym wyjściem, tak jak > neuroleptyki w psychozach. I mówi się trudno. > mowi sie trudno...no dobra, ale jak dlugo...do konca zycia na ciezkich lekach... nie dajesz nadzieji...musi byc nadzieja dla tych ludzi, ze kiedys moga normalnie zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
looserka Re: Efectin 04.02.05, 16:42 Dlaczego "do końca życia"? Niekoniecznie do końca życia, naprawdę. A jeśli nawet czasami okazuje się to konieczne, to cóż - chorzy na ckurzycę czy nadciśnienie też muszą brać do końca życia leki, ale to nie wyklucza, aby mogli życ "normalnie", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ania20055 Re: Efectin 04.02.05, 16:46 wiem,z e leki sa konieczne, ale jak otworzylam ta strone, to tematy aktualne, ktore otworzylam, to byly tylko te o lekach i samobojstwie, zadnej innej taktyki radzenia sobie z tym zlem, jakim jest bark nadzieji. to wydalo mi sie smutne. ale robcie jak chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
gloom Re: Efectin 04.02.05, 15:36 To mała daweczke, prawie że wejściowa. Tak jak pisze Looserka, skontaktuj się z lekarzem, prawdopodobnie podniesie dawkę, ale to już pozostaw do uzgodnienia z doktorem. Po 3 tygodniach lek powinien już działać, chociaż może warto jeszcze poczekać, żeby upewnić się, że jest właściwie dobrany. Odpowiedz Link Zgłoś