Dodaj do ulubionych

ŻYCIE BEZ LEKÓW???

09.11.05, 21:55
Witajcie!
Czy mozliwe jest funkcjonowanie bez leków antydepresyjnych, mimo ze przez lata
sie je przyjmowało?
Czy organizm moze miec juz takie predyspozycje ze musi miec w sztuczny sposob
regulowaną tą "chemie mózgu"
Bardzo prosze o Wasze przemyslenia, pozdrawiam, bardzo mi pomagacie.
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: ŻYCIE BEZ LEKÓW??? 09.11.05, 22:00
      to jest raczej tak, że chemia w mózgu sama z siebie szwankuje i trzeba brać leki, tak jest w przypadku
      depresji endogennej.
      jeżeli depresja jest psychogenna to jest szansa na życie bez tabletek, ale trzeba przepracować w sobie
      bardzo dużo różnych błędnych algorytmów, najlepiej z psychologiem, bo kto sam widzi swoje błędy?

co innego uzależnienie od uspokajaczy, ale antydepresanty nie uzależniają, w każdym razie nie fizycznie.
    • mogra1 Re: ŻYCIE BEZ LEKÓW??? 09.11.05, 22:02
      Ja sobie tego nie wyobrażam. Nawet nie chcę o tym myśleć. Myślę że podświadomie
      czuję się lepiej wiedząc że biorę coś co mi pomaga (mniej lub więcej). Na razie
      nie mam zamiaru odstawiać leków, chyba że na wyraźnie życzenie lekarza. Oby
      takiego nie miał. Na tym etapie choroby nie czuję się na siłach. Pewnie jestem
      słaba psychicznie.
      • lucyna_n Re: ŻYCIE BEZ LEKÓW??? 09.11.05, 22:05
        żaden learz nie każe Ci odstawiać antydepresanta, kiedy absolutnie sie nie czujesz do tego gotowa,
        możesz być spokojna, przweażnie problem jest w drugą stronę, pacjenci zbyt szybko porzucają leki bo
        już im się wydaję że wszystko jest git.
        • mogra1 Re: ŻYCIE BEZ LEKÓW??? 09.11.05, 22:12
          Mój się nie raz pyta "To jak zmniejszamy dawkę"? Osłabia mnie tym, ale zaraz
          potem sam stwierdza że chyba będę brała do końca życia...:)
    • anicja Re: ŻYCIE BEZ LEKÓW??? 12.11.05, 13:15
      tak jak wczesniej napisalam "jechalam" na prochach 1 rok a od 2 lat nie biore.
      Teraz mamy pogode sprzyjajaca depresji, a ja nawet za deprim sie nie lapie :))
      Daje rade sama! Leki trzeba odstawiac pod kontrola lekarza i w czasie kiedy on
      zdecyduje w innym wypadku moze sie to skonczyc tragicznie...
    • olgierd.tomczorek pomoc 12.11.05, 14:04
      Pod tym adresem znajdziesz bardzo fachową poradę na temat leczenia depresji bez
      użycia leków - www.pomoc-psychologiczna.pl
      • suchyxxx Re: pomoc 12.11.05, 15:05
        Można żyć bez tabletek nawet jeżeli je się przymowało latami.Chyba że nadal
        cierpisz na depresję to wtedy leczenie lekami jest zalecane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka