Dodaj do ulubionych

ubjawy przy odstawieniu

06.01.06, 14:36
musiałam odstawic antydepresant odrazu 5 dni temu, od 3 dni czuje sie dość
dziwnie, zawroty głowy, jakby spóźniony refleks, ból głowy, osłabienie itp.
czy to normalne/
brałam antydepresant 3 m-ce, jak długo ta chemia będzie ze mnie wychodziła,
po jakim czasie mozna stwierdzić ze nie ma w nas leku, czy to jest możliwe do
okreslenia i jak długo trwają takie objawy przy odstawieniu leku?
prosze o informacje
Obserwuj wątek
    • zoltanek Re: ubjawy przy odstawieniu 06.01.06, 15:22
      objawy odstawienne zaczynają się gdy właśnie chemia z nas wychodzi!

jest pewna reguła dotycząca nienmal wszystkich chemikaliów. według niej po
      tygodniu organizm fizycznie wraca do równowagi. psychicznie nie ma reguł
      • nic-10 Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 15:54
        dzieki, a czy to sa takie typowe objawy o jakich pisalam? czy to cos dziwnego,
        bo dziwnie sie czuje...
        • suchyxxx Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 17:10
          Jak odstawiasz lek zwykle objawy odstawienne pojawiają się z opóźnionym zapłonem tj. 3-7 dni po odstawieniu leku.Zaczynają się mdłości,wymioty(czasami),zawroty głowy i to silne,bóle głowy,uczucie zimna,przez 1 5 dni mniejwięcej po odstawieniu jest się głodnym i jje oraz pije co popadnie a po jakiś 5-7 dni zwykle nie chce się niczego jeść i ma się jadłowstręt.Objawy o których mówisz są raczej normalne i nie każdy je ma.Co do mdłości,jadłowstrętu,problemów ze spaniem to raczej powinny minąć(choć to zależy) po 7-14 dni od pierwszych objawów odstawiennych.Co do bóli i zawrotów głowy mijają zwykle po 14-31 dni od odstawienia.Po jakiś 7-10 dniach objawy niektóre powinny stopniowo schodzić i aż do miesiąca czy w ekstremalnych przypadkach do dwóch miesięcy.Co do psychiki to jak odstawiasz leki to przez około 7 dni jest extra samopoczucie,potem przez kolejne kilka dni może być bardzo obniżone.Zwykle psychika przyzwyczaja się wolniej niż ciało więc samopoczucie i huśtawki mogą trwać od 1-3? miesięcy od odstawienia.Naprawdę niektórzy nie mają żadnych objawów odstawiennych ale są ci co mają olbrzymie objawy-uczucie jakby się umierało;p
          Leki jakie trudno odstawić ze względu na objawy uboczne to zwykle seroxat-paroxetyna i efectin ale na to też nie ma reguły i bywa że każdy lek może być trudny w odstawianiu.Odstawiać należy lek pod kontrolą lekarza.Nie należy robić tego nagle a powoli,zmniejszając dawkę stopniowo a minimalną odstawić nagle jeżeli się do takiej dojdzie.Leki jakie mogą uśmierzyć ból i zawroty:
          divascan-tu raczej trzeba maxymalną dawkę brać ale zależy to od organizmu,ibuprofen 1 tabletka na dzień,xanax,lexotan,lorafen i inne mocne uspokajacze (uwaga brać tylko jak głowa boli ekstremalnie no i można się uzaleznić),leki przeciwmigrenowe,leki przeciwwymiotne,kawa rano,dużo odpoczynku i snu nawet w ciągu dnia,nie biegać i nie męczyć się,mieć czas na leżenie w łóżku za dnia,zimne okłady.Może pomóc też naproxen i pochodne-uwaga może byc niebezpieczny.Ulgę przynosi też zażycie antydepresanta ale jak go odstawiliśmy to nie należy go brać wcale-chyba że lekarz zaleci.Mogą pomóc też narkotyki i alkohol-ale wiemy jakie są skutki zażywania takich rzeczy;p.Najlepiej poradź się lekarza i on coś przepisze co zmniejszy ból i zawroty.Jeżeli po miesiącu zawroty i silne bóle głowy nie przejdą należy zgłosić się do lekarza bo to może być migrena albo napięciowe bóle głowy.Migrena i napięciowe bóle głowy mogą być nawet trwałym i nieodwracalnym zjawiskiem spowodowanym przez branie niegdyś antydepresantów.Antydepresanty u jakiegoś odsetka % ludzi mogą powodować migrenę na stałe po zakończeniu ich zażywania ale co do tego nie ma dowodów i to są moje spekulacje.Powodzenia
          • nic-10 Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 17:41
            ale mnie wystraszyleś, tyle czasu musze sie meczyc, myslałam ze to potrwa z
            tydzien.
            Wiesz to wszystko z własnego doświadczenia, czy to tylko z opowiadań?
            • insignificant Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 18:00
              z ludowych doniesień.
              • suchyxxx Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 19:27
                Z własnego doświadczenia.Nie martw się bo napisałem wyraźnie że każdy organizm reaguje inaczej-no przynajmniej dałem do zrozumienia.Może i Twój zareaguje tylko źle przez tydzień i przejdzie.Nie zrozumcie mnie źle-chciałem tylko napisać jak było w moim przypadku i nikogo nie skrzywdzić.
                • suchyxxx Re: objawy przy odstawieniu 06.01.06, 20:34
                  Nie to babki siedzące na rondzie babka w Warszawie mi powiedziały o tych objawach.Rondo nazywa się inaczej teraz ale babki mozna spotkać dosyć często.Są tam i wróżki
          • bambomurzynzafryko Re: objawy przy odstawieniu 10.01.06, 07:30
            Kiedyś ten tekst przejdzie do klasyki psychiatrii.
    • aniolka21 Re: ubjawy przy odstawieniu 11.01.06, 22:52
      niepokojące jest to że sama o tym zadecydowałaś. niemaszz fachowej pomocy?
      nie odstwaie się tak w całości leku od razu . jest to stopniowy proces

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka