Dodaj do ulubionych

Czy depresję da się wyleczyć???????????

10.01.06, 14:05
Czy jest to mozliwe?
Obserwuj wątek
    • sick_man Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 14:13
      jolanta73 napisała:

> Czy jest to mozliwe?

Na podstawie mojego przypadku mogę powiedzieć, że da się. Niestety nie ma
      gwarancji, że nastąpi nawrót (czego właśnie doświadczam).

Pozdrawiam
      sick_man
    • urszulai Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 18:31
      Na pewno da sie zaleczyc.Na jak dlugo?Tego niestety nikt nie wie.Jesli przez co
      najmniej 15 lat w moim zyciu nie powtorzy sie epizod depresyjny napisze tu na
      forum,ze jednak jest to mozliwe.Wiem jednak i bynajmniej nie od tych babek od
      ktorych czerpie wiedze Suchy ha ha,ze epizod depresyjny moze wystapic tylko
      jeden raz w zyciu,ale rowniez i kilkanascie razy.Fajnie by bylo gdyby napisal
      ktos kto przeszedl depresje juz dawno i do tej pory nie mial nawrotu.Moze
      czasami takie osoby zagladaja tu jednak i napisza cos ku pokrzepieniu serc
      calej reszty.
      • sick_man Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 18:40
        urszulai napisała:

> Na pewno da sie zaleczyc.Na jak dlugo?Tego niestety nikt nie wie.Jesli przez co
        >
        > najmniej 15 lat w moim zyciu nie powtorzy sie epizod depresyjny napisze tu na
        > forum,ze jednak jest to mozliwe.Wiem jednak i bynajmniej nie od tych babek od
        > ktorych czerpie wiedze Suchy ha ha,ze epizod depresyjny moze wystapic tylko
        > jeden raz w zyciu,ale rowniez i kilkanascie razy.Fajnie by bylo gdyby napisal
        > ktos kto przeszedl depresje juz dawno i do tej pory nie mial nawrotu.Moze
        > czasami takie osoby zagladaja tu jednak i napisza cos ku pokrzepieniu serc
        > calej reszty.

Ja mogę ku małemu pokrzepieniu serc napisać, że przerwa między poprzednim
        epizodem depresji wyniosła prawie 5 lat (w tym czasie zdążyłem skończyć studia,
        zmienić dwa razy pracę, ożenić się i doczekać potomstwa)

sick_man
        • bambomurzynzafryko Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 21:24
          Badania różnie mówią. Od 20 do 40 % cierpiących na depresję endogenną (w
          zależności od tego, kto bada, jaka metodologia itd) po leczeniu nie ma
          nawrotów.
          • lamazz Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 21:28
            jakim leczeniu?
            • bambomurzynzafryko Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 11.01.06, 00:17
              lamazz napisała:

> jakim leczeniu?
              Psychoterapia, bo leki leczą objawy.
              • damen_dramen Bambo 11.01.06, 01:13
                bambomurzynzafryko napisał:

> Psychoterapia, bo leki leczą objawy.

zaleznie od metody? a ktora ma najwyzsza skutecznosc? pewnie takich danych nie
                ma...:/
          • rzeznia_nr_5 Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 21:36
            bambomurzynzafryko napisał:

> Badania różnie mówią. Od 20 do 40 % cierpiących na depresję endogenną (w
            > zależności od tego, kto bada, jaka metodologia itd) po leczeniu nie ma
            > nawrotów.

Podaj źródło tych ewidentnych bzdur.
            • bambomurzynzafryko Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 11.01.06, 00:16
              rzeznia_nr_5 napisał:

>
              >
              >
              > Podaj źródło tych ewidentnych bzdur.

Selingman, Walker, Rosenhan - Psychopatologia, Poznań 2003
              dlaczego ewidentne i dlaczego bzdury?

• urszulai Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 10.01.06, 21:38
          To dobrze,ze udalo ci sie w tej przerwie tyle osiagnac prawda?Chociaz tyle
          podarowal dobry los Tobie,a moze az tyle?Ja tez bardzo sie ciesze,ze dobry los
          zeslal mi jednak troche szczescia i choroba zaatakowala mnie akurat w momencie
          kiedy poukladalam sobie zycie osobiste i zawodowe.Czytam tu czasami smutne
          posty ludzi,ktorzy zmagaja sie jednoczesnie ze studiami,ukladaniem sobie zycia
          i do tego rownoczesnie z depresja.Naprawde bardzo im wspolczuje, bo wiem jak
          ta choroba uniemozliwia normalne zycie.
          • sick_man Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 11.01.06, 08:26
            urszulai napisała:

> To dobrze,ze udalo ci sie w tej przerwie tyle osiagnac prawda?

Tak. I stąd też moja nadzieja, że ten atak skończy się za kilka miesięcy z
            nadejściem wiosny. I znowu będę miał parę lat "wolnego" od choroby.

sick_man
            • bambomurzynzafryko Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 11.01.06, 08:38
              Zazdroszczę, ale z calego serca życze powodzenia!
    • mskaiq Re: Czy depresję da się wyleczyć??????????? 11.01.06, 12:06
      Z depresji mozna wyjsc i nie wroci ale tylko kiedy pozbedziesz sie przyczyn
      ktore ja wywoluja. Jesli na przyklad wywoluje ja strach, albo nerwica to musisz
      nauczyc sie pozbywac sie strachu. Jest wiele przyczyn wywolujacych depresje,
      trzeba sie ich pozbyc, inaczej zawsze bedzie wracala.
      Serdeczne pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka