Dodaj do ulubionych

A ja sie boję asentry !!!!

19.01.06, 09:32
Witam
śledziłam wątek tarji nt seroxatu, tym bardziej, że bardzo źle na niego
zareagowałam - najpierw paniczne lęki, które trwały jakie 24-36 godzin, do
tego biegunka i wymioty, oraz okropny ból żołądka (przez 5 dni). Wzięłam
tylko jedna tabletkę, która praktycznie "położyła" mnie do łóżka na 5 dni.
Wczoraj byłam u lekarza i dostałam asentrę (+xanax). Dzis rano zrobiłam mała
prasówkę internetową i wychodzi na to, że asentra to praktycznie ta samo co
seroxat, przynajmniej objawy uboczne są takie same. I tak jak Tarja seroxatu -
ja boje się asentry.
POCIESZCIE!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • sylwia_a_s Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 10:34
      podobno asentra jest lzejszym lekiem niz seroxat (o ile mozna tak powiedziec o
      lekach z tej grupy)

ja zareagowalam lepiej niz na seroxat. wiadomo, ze poczatki sa trudne, ale moze
      warto poczekac? po to masz xanax, zeby sie wspomoc na poczatku leczenia asentra.

pociesze Cie, ze tez sie boje tych wszystkich lekow, a jak przeczytalam watki,
      to tym bardziej, ale jak na razie nie umarlam ;)

pozdrawiam :)
    • ewa19734 Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 11:14
      Jeśli potrzebujesz wsparcia chętnie postaram Ci się go udzielić jako "fanka"
      asentry. Myślę, że powinnaś podjąć wyzwanie i zacząć brać ten lek. Oczywiście
      każdy organizm inaczej reaguje na tego typu substancje i skutki uboczne są inne
      ale w moim przypadku naprawdę zadziałało. Ataki lękowe po kilkumiesięcznej
      kuracji praktycznie zostały wyeliminowane. Na początku przez około 3 tygodnie
      miałam mdłości i odczuwałam suchość śluzówki, przede wszystkim w ustach.
      Większego nasilenia lęku czy smutku nie odczuwałam. Schudłam ok. 5 kg ale teraz
      wszystko wróciło do normy a nawet muszę powiedzieć, ze nie pamiętam kiedy w
      ostatnich latach równie dobrze się czułam:} Nie mam też zaleconego dodatkowego
      leku tak jak Ty xanax.Trzymam kciuki, jeśli będziesz miała jakieś pytania
      chętnie odpowiem. Pozdrawiam.
      • suchyxxx Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 11:32
        Asentra jest lajtowym lekiem i działa głównie na strach.Seroxat na początku
        brania może przyczyniać się do rozmaitych objawów ubocznych w tym gorszym
        samopoczuciu.Asentra raczej napewno tak nie zrobi-chociaż dla mnie asentra była
        za słaba a seroxat dobry.
        • insignificant Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 11:41
          nie czytaj tych artykułow dlaczego to robisz? sama widzisz ,ze to powoduje
          wzrost tego strachu,a jednak tak postępujesz.to jest czeste niestety takie
          uczucie zeby cos przeczytac i myslec zaraz panikowo"to mi napewno zaszkodzi" w
          nerwicach roznych
    • insignificant Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 11:42
      moze nawet ograniczenie czytania na temat objawów ubcznych lekow,a nie
      wyczytywanie o nich,wiem jak to jest bo sam tak robię niestety.jesli komus
      zaszkodził to czy Tobie musi również?
      • tarja30 natasha_1972 19.01.06, 12:11

Z tego co kojarze wzielas seroxat raz ale w duzej dawce stad te paskudne
        objawy.Zacznij asentre od najmniejszej dawki na poczatek bierz cwiartke i
        stopniowo zwiekszaj
    • arubika Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 12:13
      Brałam asentre i było ok, teraz biorę seroxat i też nic sie nie dzieje.
      tez sie bałam kazdego lekarstwa, moja lekarka poleciła mi zaczynać od bardzo
      małych dawek i tak sie powoli przekonywałam że nie nic się nie dzieje i nie
      umrę od razu. Masz xanax który Ci pomoże. Mi lekarka pozwoliła brać na początku
      doraźnie lorafen, jedyny lek którego się wtedy nie bałam, a który uspokajał
      moje lęki.
    • natasha_1972 Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 12:21
      Wzięłam seroxat 20 mg, całą tabletkę, tak przepisał mi lekarz. Do głowy mi nie
      przyszło, żeby ją dzielić. Wtedy jeszcze nie bywałam na tym forum :-)))
      TEraz też mam wziąć jedną (całą). Myślicie że mogę najpierw pół lub 1/4???
      • tarja30 Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 12:27
        Tak zmniejsz dawke-zacznij od 1/4 stopniowo przyzwyczajaj organizm.Seroxat tez
        zaczne od takiej dawki:)Moj lekarz wie ze panikuje i sam to zaproponowal
      • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 12:39
        oczywiście że możesz, to nie antybiotyk, nie przelicza się tego na masę ciala;)
        • suchyxxx Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 12:47
          Takk asentrę dzielić na 1/4;p można zaczynać od całej 50 asentry nawet a
          ewentualnie jak się boisz gto przedziel ją na pół i po paru dniach brania
          połówki możesz zacząć całą jak będzie wszystko oki.Seroxat 20mg nie bierze się
          odrazu.Heheh ciekawy lekarz;p bierzesz i łamiesz seroxat na 1/2 i bierzez 1/2
          tabletki przez 7-10 dni a potem całą.Tak pisze na ulotce.Nic dziwnego że cała
          tabletka doprowadziła cię do takiego stanu;p Fajny lekarz-pozazdrościć
          • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 13:01
            Ty do mnie piszesz?
            • natasha_1972 Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 14:12
              nie, to do mnie.
              Nic takiego w ulotce nie wyczytałam, a starałam się czytać dokładnie:-))
              Nic to, człowiek uczy sie na błędach, szkoda tylko, że na własnych. Tak wogóle
              to chciałabym nauczyć zwlaczać depresje w inny sposób, bo myśle, że jak
              raz "wdepnę " w leki, to juz na zawsze.......
              pozdr
              • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 14:56
                e tam, zaraz na zawsze
                co Ty , nieśmiertelna jesteś czy jak?
                • insignificant Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 14:58
                  lucyna ciicho bo misiu sie wkurzy :)
                  • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 15:00
                    a odczep się od mojego misia, zaraz go zmienię bo się nikomu nie podoba
                    • insignificant Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 15:03
                      ale pingwinek całkiem fajny jest
                      • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 15:08
                        już nie jest
                        • insignificant Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 15:55
                          buahaha leniwiec
                          • lucyna_n Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 17:03
                            cieszę się co Ci przypadlam do gustu;)
      • sylwia_a_s Re: A ja sie boję asentry !!!! 19.01.06, 13:44
        zdecydowanie mozesz ja podzielic - nawet ma paseczek na srodku :)

ja zaczynalam od polowki, a drugiego dnia od razu cala, wiec bardzo szybko lek
        wdrozylam - tyle, ze ja bezposrednio przechodzilam z seroxatu na asentre.

bedzie dobrze, nic sie nie martw :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka