Dodaj do ulubionych

nowa na forum

13.02.06, 01:37
Witam,jestem tu nowa, ale Was czytam od dluzszego czasu. Zdiagnozowana
depresja lekowa z atakami paniki. Przez wiele lat (przed zdiagnozowaniem)
depresja nierozoznana z hipochondria (uwazalam, ze mam raka - objawy fizyczne
jak bole nowotworowe)Od 5 lat biore leki. Mieszkam za granica. Moje zycie nie
bylo przedtem lekkie. Chyba przestalama wierzyc, ze sie wylecze. Odbylam 2
lata psychoterapii - niewiele mi dala.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bambomurzynzafryko Re: nowa na forum 13.02.06, 11:05
      Cze!
      Mam nadzieję, ze się tu zadomowisz. Generalnie chrzani sie tu smutki, caly czas
      to samo, ale mimo wszystko pewna atmosfera - powiedzialbym sanatoryjna - tu
      panuje i dla tej atmosfery warto tu bywać. Poza tym ludzie bardzo rzutcy i
      mili. Pozdrawiam.
      p.s. Co to za kraj, w którym mieszkasz?
    • patyczka82 Re: nowa na forum 13.02.06, 12:11
      Witaj!
      A może powinnaś zmienić leki albo nawet lekarza?Ja też miałam chwile zwątpienia, kiedy lekarz ciągle zmieniał leki i żaden mi nie pomogał a wręcz przeciwnie-czułam się ciągę jak nieprzytomna.No ale w koncu się udało i zaczęłam brać lek, który naprawdę mi pomógł.W ciągu jednego tygodnia znów zaczęłam cieszyć się życiem.Niestety chyba zbyt krótko go brałam i nastąpił nawrót choroby.Inny mój sposób na depresję to jakaś zmiana w życiu.Jakieś nowe zajęcie, zapisanie się do klubu fitness, jakiś kurs, pomół mi nawet wakacyjny wyjazd do pracy za granicę.I pomimo tego, że teraz znów jest mi dość ciężko to wierzę, że uda mi się z tym wygrać i w końcu wyleczyć depresję na dobre.Myślę, że Ty też dasz radę tylko musisz zacząć coś działać w tym kierunku.Może jednak zastanów się nad zmianą lekarza?Pozdrawiam.
      • rebekka Re: nowa na forum 13.02.06, 13:25
        Witajcie, dziekuje za powitanie. Ostatniopodczas tych 5 lat choroby zrobilam
        duze zmiany w swoim zyciu: wyszlam za maz, zamieszkalamw innym kraju, na co
        dzien mowie w innym jezyku, tubylczym, ktorego sie nauczylam, mam duzo lepsza
        sytuacje finansowa niz przdtem. wzielismy psa ze schroniska itd.
        Paradoksem jest to, ze ta nagla zmiana tylko spotegowala depresje.
        Moj lekarz jest b znanym lekarzemw Polsce leczacym tego typu zaburzenia.
        Mieszkam bardzo daleko od Polski, ale raz na pare miesiecy przylatuje wlasnie
        do lekarza, w tutejszych nie wierze.
        • patyczka82 Re: nowa na forum 13.02.06, 14:24
          Wizyta u lekarza raz na kilka miesięcy to chyba za mało...Chodzisz pewnie tylko do psychiatry, który wypisuje Ci leki. Może powinnaś jeszcze na terapię do psychologa zacząć chodzić?Kiedyś jeden psychiatra powiedzial mi,że owszem leki są niezbędne, ponieważ wspomagają leczenie ale nieodzowna jest psychoterapia ponieważ jeżeli masz jakiś problem(nieraz sama sobie z niego nie zdajesz sprawy, bo są to jakieś zaszłości), to żadna tabletka go nie rozwiąże.Ja podczas leczenia chodziłam raz w miesiącu do psychiatry i raz w tygodniu do psychologa.Trafiłam na dobrą psycholożkę, która pomogł mi uzmysłowić sobie pewne rzeczy.Może i Ty zastanów się nad psychoterapią?
          • rebekka Re: nowa na forum 13.02.06, 15:57
            Odbylam psychoterapie 2 letnia (3 razy w tygodniu)...
            • patyczka82 Re: nowa na forum 13.02.06, 16:07
              To ja nie wiem co Ci doradzić... A jestem ciekawa jednego-o ile zechcesz mi powiedzieć...Co powiedział Ci psycholog na zakończenie psychoterapii?Przecież raczej Ci nie pomogła!
              • rebekka Re: nowa na forum 13.02.06, 16:34
                Patyczka psycholog na koniecterapii powiedzial mi, ze widac ze zrobilam
                postepy. To byla terapia grupowa gdyz podobno w takiej lepiej mi szlo.
                Mysle, ze moj organizm sie wyuczyla reagowania na problem i teraz nawet jak mam
                cos malego zlego co mi sie przytrafi to od razu lapie dol.
                Duzo tez chyba zalezy od tego, ze mialam dosyc duzo problemow w zyciu, a moja
                matka byla osoba bardzo dominujaca i to karala mnie to nagradzala.
                Moj brat byl dla mnie bardzo podly a mamusia mu wtorowala - to trwalo latami bo
                nie stac mnie bylo zeby wynajac sobie mieszkanie.
                teraz mam 35 lat, mieszkam winym kraju i mam super meza...ale dperesje tez
                ciagle mam..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka