o_ren_ishii 04.03.06, 15:04 bo na razie nie stac na komfort prywatnej wizyty. Gdzie się udac, co drodzy depreszanci? :* Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzeznia_nr_5 Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 04.03.06, 15:10 udaj sie tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=37887683 Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 04.03.06, 16:11 Się zastanawiam, co to właściwie znaczy "dobry psychiatra". Każdy z nich, niezależnie od swojej wiedzy czy oceny na dyplomie, ostatecznie zawsze robi to samo: testuje na pokornym pacjencie specyfiki. Odpowiedz Link Zgłoś
o_ren_ishii Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 04.03.06, 16:56 Sie tez zastanawiam... ale powiem inaczej - potrzebuje innego, bo ten moj nie testuje zbyt intensywnie, ale i zupelnie sie nie rozumiemy. Drazni mnie, a ja draznie jego (takie mam odczucia w tej mojej chorej glowie). Jedyne co potrafi powiedziec "O znowu pani przytyla". Mam tez ED oprocz depry, wiec very funny, mr doctor! Odpowiedz Link Zgłoś
o_ren_ishii Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 04.03.06, 17:03 ze niby watki powielam? A pod tamtym odpowiedzi 0. Wiec z punktu widzenia kryterium liczebnego wygrywam zakladajac watek kolejny. I prosze mi nie zarzucac, ze az 3 odpowiedzi sa moje wlasne, bo mam tego pelna swiadomosc hihihih ************************************************* Kiedys sie wysilalam, zeby wdrapac sie na krzeslo. Pozniej wspinalam sie po linie. Dzis nie umiem po niej przejsc, choc siedzac na krzesle tak blisko mam do wyjscia... Odpowiedz Link Zgłoś
dance_macabre Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 04.03.06, 17:12 Proszę, przeszukaj forum (ja nie mam czasu szperać). Był wątek o lekarzach, których forumowicze polecają. dr Ewa Kozanecka, przyjmuje w przychodni Vadimed na ul. Ugorek. Bezpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_miekka Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 06.03.06, 12:30 Dokładniej to jest na ul Fiołkowej. Dr Kozanecka to bardzo miła, kompetentna osoba. Moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
piosenka_o_niczym Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 18:22 ja dzisiaj byłam u pani doktor polecanej na tym forum - dr Kingi Zoły (Kraków, rusznikarska 17, NFZ). Moje wrażenia? hmm bardzo miła, zyczliwa...ale chyba było jej wszystko jedno co mi zapisze, zapisała własciwie to co sama chciałam (wyczytałam w necie itd). kolejna wizyta za miesiąc, jak się skończa leki, po prostu po receptę. Cóż, może chcę za dużo, ale nie wydaje mi się, żebym ją obchodziła. Ale to chyba normalne, lekarz to lekarz:/ Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 18:26 Ja też u niej byłem raz 6 tygodni temu. Podobne odczucia. Nie mam dobrej opinii na jej temat mimo że jest ordynatorem na Babińskiego. Na moje pytanie czy dałoby się częściej spotykać odpowiedziała mi że ma mnóstwo pacjętów. I na tym się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
piosenka_o_niczym Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 19:27 No i co zrobiłeś? poszedłeś gdzies indziej? możesz kogoś polecić z nfz? ja byłam jeszcze u doktora Jabłońskiego na Kopernika - wrażenia średnie, dłuższa historia) i u jakiejś anonimowej młodej pani dr na Lenartowicza (fatalnie). Teraz u dr Zoły... Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 19:33 Chodzę do innego ale chyba go zmienie. Na razie nie mogę polecić nikogo. Zamierzam iść też na psychoterapie. Na razie chodzę prywatnie. DO momentu jak skończą mi się "zaskórniaki na czarną godzinę". Odpowiedz Link Zgłoś
piosenka_o_niczym Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 19:33 Kliknęło się za wcześnie... Chodzi mi o to, że byłam juz u 3. marnych psychiatrów i mam coraz mniejszą ochote zwierzać się ze swojego życia coraz to nowym osobom... I zostawiać wszędzie swoje dane osobowe, nawiasem mówiąc:/ Odpowiedz Link Zgłoś
seroxinka Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 19:59 Co do Kingi Zoły (bo sama ją polecałam na forum) uważam, że jak na lekarza z NFZ potraktowała mnie super. Wizyta trwała około 30 minut i była zainteresowana tym co do niej mówię. Dlatego też poleciłam ją na forum. Jezeli ktoś ma odmienne wrażenia to bardzo mi przykro. Każdy ma inne oczekiwania... Ale sądze, że można trafić gorzej... sama tego doswiadczyłam juz 2 razy. A co do czestych spotkan z lekarzem psychiatra to nie ma to sensu jeżeli nie prowadzi on praktyki terapeutycznej. Zoła tym sie nie zajmuje. Dla mnie psychiatra pomaga wypisując recepty a na pogadanke trzeba raczej do psychologa się wybrac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rzeznia_nr_5 Nie rozśmieszać mnie z tą kingą zołą. 07.03.06, 19:25 piosenka_o_niczym napisała: > ja dzisiaj byłam u pani doktor polecanej na tym forum - dr Kingi Zoły już mi sie nawet nie chciało pisać w "przybitym" wątku adminki o pani zole słyszalem od dawna i osobiście też miałem do czynienia,nikomu nie polecam a że względnie miła co z tego?czy inni tzw.lekarze was bili,lżyli,wsadzali długopis w oko że potem ktoś zachwyca sie jakąś zołą bo jest względnie miła? Bialeoko jakieś peany wypisuje ku czci ww.lytości Odpowiedz Link Zgłoś
bialeoko Re: Nie rozśmieszać mnie z tą kingą zołą. 07.03.06, 22:18 może mam inne zdanie na ww. temat? lytości Odpowiedz Link Zgłoś
caaathy Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 07.03.06, 18:32 lekarz to wcale nie lekarz!!! albo ja się nie znam.. a w temacie facet ze szpitala wojskowego Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.06, 10:51 O co chodzi z tym lekarzem ze szpitala wojskowego ? nie kumam ? Odpowiedz Link Zgłoś
caaathy Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.06, 22:07 iso, dobry jest ... Odpowiedz Link Zgłoś
candy669 a ja chodzę do dr Zoły i mi dobrze 08.11.14, 07:48 Łykam co mi zapisze i już. Ale na moją przypadłość to chyba najlepsza metoda... Nie wiem jacy są inni lekarze rodzina namawia mnie na psychologa ze on ze mna pogada tylko ja nie widze sensu pogadania z psychologiem i tak mi powie "niech pani zmieni pracę" a wiecie jak jest ze zmiana... generalnie całe to leczenie to dla mnie tylko konieczność łykania tablet, bo jak odstawię to problemy, a jak łykam to żyje bez sensacji. Dr Zoła jak każdy z NFZ - tłum w poczeklani, siedzi długo,o czym tu z nia gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_terapiadialog Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 09.11.14, 13:38 Znam osobiście lekarza psychiatrę z Krakowa - dr Ewę Kozanecką - i bardzo ją cenię za wiedzę i lubię. Ale oczywiście nie wiem czy byłbym zadowolony, gdybym był jej pacjentem, bo nigdy nie miałem takiej okazji. Zawsze mnie jednak zastanawia coś innego - co to znaczy "dobry psychiatra". Bardzo chciałbym być "dobrym psychiatrą", z tego co wiem to wiele moich kolegów i koleżanek też. W rzeczywistości jednak dzieje się coś takiego, że wszyscy mamy pacjentów, którzy bardzo nas lubią, ufają nam i nas polecają i takich, którzy po pierwszej wizycie już nigdy do nas nie wracają. Przy tym jako lekarze jesteśmy bardzo różni - jedni dużo mówią i tłumaczą, u innych - wizyty są krótkie i konkretne. Jedni uzgadniają z pacjentami kolejne kroki postępowania, inni po prostu mówią co należy robić. Jedni stosują więcej mocniejszych leków, inni częściej zalecają psychoterapię. Jedni stosują leki starsze, sprawdzone, inni - lubią stosować najnowsze osiągnięcia w psychofarmakologii. Którzy to są dla Was ci "dobrzy psychiatrzy"? Bo lekarze z wszystkich tych grup mają swoich stałych pacjentów, wszystkim też zdarzają się wizyty, po których pacjent już nie wraca... Jeżeli ktoś ma wolną chwilę - będę bardzo wdzięczny za podzielenie się Waszymi przemyśleniami. Pozdrawiam serdecznie, Michał Feldman lekarz specjalista psychiatra NZOZ Centrum Terapii DIALOG www.terapiadialog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
2maya Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 10.11.14, 17:16 Panie Michale, ja uważam że dobry lekarz to pojęcie subiektywne. Jeden przypadnie mi do gustu a mojej najlepszej przyjaciółce kompletnie nie. o_ren_ishii Z moich krótkich aczkolwiek burzliwych doświadczeń Psychoterapia w Krakowkie - Krakowski Instytut Psychoterapii - są trzy ośrodki, dla mieszkańców Krakowa za darmo. Psychiatra - Marta Chęcińska - 100 PLN / 60 minut Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 10.11.14, 21:17 uoo Oren to już tu od 10 lat nie pisze, mam nadzieję że zdrowa i zapomniała że kiedykolwiek chorowała. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n koncert życzeń 10.11.14, 21:14 Dla mnie dobrym psychiatrą jest ten który: - wierzy w objawy ktore opisuję a zwłaszcza skutki uboczne leków, które odczuwam ("nieeemożliweee na takiej daweczce??? " po takim tekście to mam ochotę a)poryczeć się i wyjść b) walnąć pięścią w stół i wyjść) -nie lekceważy, i umie wziąć pod uwagę współistniejące choroby somatyczne, oraz nie bagatelizuje kwestii interakcji między lekami. -Nie traktuje mnie z gory i ma jakby to ująć trochę pokory wobec tego co zglasza pacjent,bo przecież diagnoza stawiana jest na czują, naprawdę jest to trudne i rutyniarstwo ewentualnie zbytne zadufanie w sobie bywa tragiczne w skutkach, choć oczywiście tragiczne tylko dla pacjenta bo w razie czego pacjent musi sobie dać radę sam. Cytując Kępińskiego "Ocena siły urazu musi być zawsze robiona ze stanowiska chorego, a nie obserwatora, chodzi tu bowiem o uczucia chorego, a nie lekarza." -sprawi że przynajmniej w jego gabinecie nie będę się czula rozumiana, nie jak dziwadło/symulant/zawalidroga ludzkości/człowiek-nikt itp. - Kwestia dostępności, tu jak w całej służbie zdrowia, jeżeli wizyty nie są prywatne to wlaściwie pomiędzy nimi (a terminy na NFZ są bardzo odlegle) pacjent jest zostawiony całkowicie sam sobie, nie ma z kim skonsultować jeżeli coś złego się dzieje, nie ma gdzie szybko uzyskać pomoc (pogotowie psychiatryczne to naogół taka trauma że już lepiej wogóle się z domu nie ruszać (np w poznaniu jedna z lekarek na dyżurze psychiatrycznym po zadaniu kilku standardowych pytań wyciągnęla fiolkę tabletek z kieszeni i odsypała mi kilka na dłoń, szczęka mi opadla do samej ziemi i więcej nie próbowalam tego "ratunku") Od lekarza oczekuję więc też że sam będzie w jako takiej formie psychicznej bo spotkałam już lekarkę silnie uzależnioną od leków i na moje oko w głębokiej depresji, oraz lekarza agresywnego erotomana, z przeproszeniem świntuszył i darł ryja w gabinecie bo inaczej tego określić nie można. Rozumiem że lekarz też człowiek, ma prawo do choroby, i słabości ale taki stan w jakim ci ludzie przyjmowali pacjentów był doprawdy niedopuszczalny. Jakkolwiek mam nadzieję iż to były jednak marginalne wyjątki, ale było nie było na jakiś czas odstraszyli mnie od leczenia co skończyło się dla mnie bardzo kiepsko. Na razie tyle: jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę:) Odpowiedz Link Zgłoś
lelum3 Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 12.11.14, 16:32 Mojej lekarki szukałam przez parę lat. Jest osoba bardzo konkretną/rzeczową, nie traktuje mnie tanimi słowami pociechy. Jednocześnie darzy szacunkiem, oczywiście z wzajemnością. Czuję, że nie jestem dla niej jednostką chorobową, lecz indywidualnym człowiekiem. Po ładnych paru latach współpracy osiągnęłyśmy poziom, że między nami leży na biurku moja choroba i obie myślimy, jak jej zaradzić. Wyrażam się trochę metaforycznie, ale tak właśnie wspólnie działamy. Wiem, że gdyby zdarzył mi się stan, wymagający natychmiastowej pomocy, mogę liczyć na moją pani Doktor. Inna rzecz, że szanuję jej spokój domowy i nigdy nie skorzystałam z prawa, aby go zakłócać. Lekarz też człowiek:) Odpowiedz Link Zgłoś
1mgla Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.15, 16:39 Leczę się na depresję. W czasie wizyty lekarz psychiatra, kiedy na pytanie czy mam myśli samobójcze odpowiedziałam tak, zapytał się to -czemu pani tu jeszcze siedzi. Poczułam się jakbym dostała w twarz. Czy tak postępuje lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.15, 19:24 Psychopata. Niby tłumaczyłby się że chciał zadziałać szokowo ale to typowy psychopatyczny kretyn korzystający oczywiście który akurat był w złym humorze. To na NFZ oczywiście? Odpowiedz Link Zgłoś
1mgla Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.15, 21:42 Tak, oczywiście była to kolejna wizyta na NFZ. Lekarz ten pracuje również w kilka prywatnych przychodniach - myślę, że w czasie płatnej wizyty zachowuje się inaczej. Najgorsze jest to, że nie mam siły na zmianę lekarza i zaczynanie wszystkiego od początku. Z doborem lekarstw lekarz trafił, czuję się lepiej, ale każda wizyta u niego jest związana ze stresem - ja w przeciwieństwie do lelum3 jestem jednostką chorobową, a to jak przebiega wizyta zależy od humoru lekarza. Teraz w czasie wizyt chcę tylko dostać kolejną receptę - lekarz spowodował, ż dla niego "zamknęłam" się ponownie - na jego pytania odpowiadam bardzo ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 08.03.15, 22:03 No cóż, trudno tu cokolwiek zmienić. Chyba że psychiatrę. Jesli chcesz tylko recept każdy inny przepisze to samo po usłyszeniu że działa. Nawet chyba co odważniejszy internista moze to przepisac. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 09.03.15, 10:37 Internista może przepisać, tylko trzeba wziąć od lekarza psychiatry takie zaświadczenie na którym jest wypisana diagnoza i leki oraz ich dawkowanie. Dają bez problemu, szczęśliwi że pacjent teoretycznie figuruje w rejestrze a praktycznie nie zawraca dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoliborski_goral Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 09.03.15, 13:21 To raczej informacyjnie. Powiedziałem przy okazji wizyty swojej internistce że Xanax dobrze na mnie działa - chciałem sprawdzić jak działa - i mi przepisała. Z antydepresantami powinno byc podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: dobry psychiatra dla depreszanta - Kraków - n 09.03.15, 14:58 to zależy jaki lekarz, niektórzy bronią się rękami i nogami przed antydepresyjnymi za to uważają xanaxy, lorafeny i relanią za cukierki, inni odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś