Dodaj do ulubionych

CITAL a ciąża

30.06.06, 08:54
Jestem świeżo po wizycie u mojego psychiatry. Niby miałam brać cital do końca
sierpnia ale skoro mam pragnienie ciąży poradził mi odstawić /przez dwa
tygodnie po pół tabletki i koniec/.Twierdzi że mogę zaraz po odstawieniu
planowac ciąże,gdyż lek nie pozostaje w organizmie.Dla ostrożności oczywiście
odczekam conajmniej cykl,ale pisze to co sie dowiedziałam.Może macie jakies
doświadczenia w tej dziedzinie???
I wiecie co,czuje że bedzie dobrze... Nie chce nawet mysleć o powrocie
objawów!!!
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 10:55
      ale Cię przyparło!
      aż taki zew natury czy ostatni dzwonek?
      • gabi981 Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 11:36
        Chyba to pierwsze. Bo 30 lat na drugie dziecko to w sam raz. Zła jestem na
        siebie że truje się tym świństwem i widze w tym swoim pragnieniu także wyjście
        z problemu. Jesli będę stale brała te leki, martwiła się czy nie wrócą
        dolegliwości to faktycznie się zastarzeje;)
        • lucyna_n Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 12:25
          ciąża jako ratunek przed depresją... czy prawdziwe pragnienie dziecka
          jeżeli tylko to pierwsze to się może nie udać, czy jesteś na to przygotowana? czy masz zorganizowane
          wszystko na wypadek gdyby jednak depresja się nasiliła w ciąży a zwłaszcza po urodzeniu dziecka, czy
          znajdziesz kogoś do opieki nad Tobą i dzieckiem i wsparcie przede wszystkim w partnerze? Jeżeli tak,
          to trzymam kciuki za powodzenie akcji bo dzieci to sens i radość życia, jeżeli natomiast idziesz całkiem
          na żywioł to przemyśl to jeszcze i przygotuj zawczasu środki łagodząco-zapobiegawcze.
          Od macierzyństwa Cię nie odwodzę bo w końcu takie jest naturalne przeznaczenie czlowieka więc jest
          szansa że spelnienie się w swojej odwiecznej roli da czlowiekowi spokój wewnetrzny, a jedno dziecko
          to bardziej eksperyment niż macierzyństwo (mówię to oczywiście żartem) a dziecko chciane ma
          wszelkie dane po temu żeby być dzieckiem szczęśliwym.
          Tak, wszystko przemawia za tym, że mimo niewątpliwych trudności ostatecznie może być dobrze,
          zwłaszcza że odstawienie lekow jest pod kontrolą lekarza.
          ale to tylko moje osobiste dywagacje, za które nie biore odpowiedzialności , co będzie-czas pokaże.
          • gabi981 Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 13:11
            Wiesz, nie da się wszystkiego przewidziec i zaplanowac.Nawet całkowicie zdrowej
            kobiecie w ciązy moga przydażyć się różne miłe i niemiłe sytuacje.A odwlekanie
            tego tematu az sie wszytsko zaplanuje i poukłada może przynieśc marne skutki.
            To jesli sie duda bedzie druga ciąża, z pierwsza od 6 m-ca lazałam, mimo to był
            to cudowny okres. zawsze moge liczyc na pomoc, męża, babć i potrzebuje dużo
            optymizmu... A jak to wtgląda u ciebie Lucyno???
            • lucyna_n a ja się boję podjąć to wyzwanie 30.06.06, 14:19
              Mam 10 letniego syna i 32 lata, na razie ani nie mam co myśleć o odstawieniu lekow więc wygląda jak
              przez okno:) raczej już się nie nastawiam na pieluchy.
              ale na szczęście nie pałam pragnieniem posiadania większej liczby potomstwa, ponadto w kwestii
              opieki bylabym zdana na wlasne siły a tych jest za mało , (babcie raczej mi dowaliły niż pomogły). Mój
              gin twierdzi że powinnam sie jeszcze odważyć bo mam fajowego męża i taki material genetyczny się
              marnuje:) tylko niestety z lekami i lękami się ciąża nie komponuje.
    • c10 Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 14:24
      > Jestem świeżo po wizycie u mojego psychiatry. Niby miałam brać cital do końca
      > sierpnia ale skoro mam pragnienie ciąży poradził mi odstawić /przez dwa
      > tygodnie po pół tabletki i koniec/.Twierdzi że mogę zaraz po odstawieniu
      > planowac ciąże,gdyż lek nie pozostaje w organizmie.Dla ostrożności oczywiście
      > odczekam conajmniej cykl,ale pisze to co sie dowiedziałam.Może macie jakies
      > doświadczenia w tej dziedzinie???

Cital, jak i większość psychotropów nie ma żadnego negatywnego wpływu na
      dziecko (tym bardziej po odstawieniu). Mogłabyś go nawet spokojnie brać w
      ciąży, ale wiadomo, że matka boi się o dziecko i rezygnuje z leków. Po
      odstawieniu nie masz się naprawdę czego bać.
      • lucyna_n Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 16:04
        ryzykowna opinia
        i niestety niepotwierdzona naukowo.
        • c10 Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 16:46
          > ryzykowna opinia
          > i niestety niepotwierdzona naukowo.

Przykłady z życia wskazują, że z dziećmi niczego złego się nie dzieje. Na
          ulotce jest co prawda mantryczna formułka "nie zaleca się stosowania preparatu
          Cital u kobiet w ciąży..", ale to powszechna praktyka stosowana właśnie ze
          względu na niemożliwość przebadania tego naukowo (nikt nie będzie traktował
          matek w ciąży jako królików doświadczalnych, a ty tylko tak można by zrobić
          kompletne badania wpływu preparatu na..).
          • lucyna_n Re: CITAL a ciąża 30.06.06, 17:01
            niektórzy biorą narkotyki albo piją alkohol a dzieci wbrew logice rodzą się zdrowe, ale nie
            powiedziałabym że to dowód na brak zlego wpływu narkotykow czy alkoholu na płód, tylko raczej dowód
            na to jak silne bywa życie i jak sprawne mechanizmy obronne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka