Dodaj do ulubionych

skutecznosc terapii

18.08.06, 22:13
Troche sie powtorze, ale doszlam do wniosku, ze to wlasciwy temat na rozpoczecie nowego watku.

Jestem ciekawa, czy ktos z Was cierpiacych na fobie spoleczna ma jakies doswiadczenia z terapia?
Moze jakies sukcesy?
Bardzo by mnie interesowaly wypowiedzi osob uczeszczajacych a terapie.

A dlaczego???
Bo miesiac po rozpoczeciu kuracji farmakologiczej, ktora notabene daje zadawalajace (jednak nie wysmienite) rezultaty, doszlam do wniosku, ze kiedy
bede musiala odstawic leki, moge sobie nie poradzic.
Jestem juz teraz tak silnie psychicznie zwiazana z lekami, ze kiedy lekarz nakazal mi odstawic afobam, wystraszylam sie. Oczywiscie nadal zazywam seroxat.
Swiatopoglad i nastawienie do pewnych spraw najprawdopodobniej za sprawa lekow mi sie nie zmieni, wiec juz sie boje zakonczenia.
I boje sie, ze bedzie gorzej niz przed samym rozpoznaniem i rozpoczeciem leczenia.
Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • smutny78 Re: skutecznosc terapii 18.08.06, 22:58
      na serio po miesiącu brania leki zaczęły Ci pomagać?
      • osa_00 Re: skutecznosc terapii 18.08.06, 23:14
        leki przeważnie po miesiącu zaczynają działac:)...ja znam taki lek co zaczyna
        działac po pierwszej tabletce :)...ale to bardzo uzalezniajacy lek i wydaje mi
        się że szkodliwy...
        • kurka.mala Re: skutecznosc terapii 18.08.06, 23:16
          Nie mów, że E. :P
    • pimka3 Re: skutecznosc terapii 19.08.06, 18:34
      ja cierpialam na nerwice z elementami fobii spolecznej. Przez ponad 4 lata probowalam roznych form leczenia przede wszystkim farmakoterapia i efekty byly marne. Nawet jak leki dzialaly, to po ich odstawieniu wszsytko zaczynalo sie od nowa. W koncu postanowilam pojsc na terapie i to byl u mnie strzal w 10. Bylo ogromnie trudno, duzo mniej wygodnie niz przy lekach ale widze efekty. Zyje mi sie teraz zupelnie inaczej, duzo spokojniej i pelniej. Zaluje troche, ze tak pozno sie za taka forme leczenia zabrala.

Pozdrawiam
      Paula
      • koala007 Re: skutecznosc terapii 25.08.06, 19:02
        pimka3 a mogłabyś napisać jak taka terapia wygląda??Wolałabym wiedzieć czego
        mam się spodziewać,terapie zaczynam za tydzień;)
        • xman2000 Re: skutecznosc terapii 25.08.06, 19:47
          A gdzie jest ta terapia?
          • koala007 Re: skutecznosc terapii 25.08.06, 20:25
            z tego co wiem to terapie przeprowadza prowadzacy Cię psycholog
        • pimka3 Re: skutecznosc terapii 26.08.06, 00:28
          U mnie wygladalo to tak, ze przed terapia byly 2 spotkanie. Na jaednym opowiadalam tak ogolnie o sobie po co przyszlam i takie tam, troche o przeszlosci. Dostalam do domu testy do wypelnienia i na nastepnym spotkaniu rozmawilam glownie o rodzinie. Moja terapeutka nazwala je - opowiedz mi swoje zycie. Po nim tez dostalam do wypelnienia test - taki o zyciorysie i odbylo sie spotkanie, gdzie ustalilysmy wszytkie zasady pracy. w mojej terapii nazywalao sie to kontraktem. tam bylo wszystko platnosc, godziny spotkan, co mam robic, co bedzie rbic terapeuta. I zaczelam baczna obserwacje siebie a na spotkaniach glownie ja mowilam. na poczatku latwiej bylo mi opowiadac, co sie zdarzylo w trakcie tygodnia a z czasem zaczelam mowic o tym co czulam o czym myslalam, czasem co mi sie snilo. terapeutka mniej sie odzywala, cos mi podsuwala. czesto mialam jakies zadania domowe - mialam cos przemyslec, czemus sie przyjrzec, cos wypisac i czegos sprobowac - np. zaczac jezdzic winda, bo sie tego balam, jak odkrylam z potrzeby kontroli. A pozniej bylo to podsumowywane, omawiane i takie tam rozne. sporadycznie milam sobie cos wyobrazac.
          Na koniec spotkan wypelnialam jeszcze te same testy co na poczatku i to wlasciwie tyle.

Aha moja terapeutka byla psycholozka, bo tak mi sie wydawalo najlepiej. CHodzialam do pani Marty Kaczmarek tel. 608 414 636 - a gabinet jest we wroclawiu.

jak macie jakies pytania, to chetnie odpowiem.

Pozdrawiam
          Paula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka