Dodaj do ulubionych

terapia grupowa

14.12.06, 20:19
Mam pytanie,być może głupie,ale odpowiedzi nie znam,więc pytam.Gdzie odbywają
się terapie grupowe i czy trzeba za nie płacić?I od razu pytanie,do biorących
w nich udział-pomogło wam ona czy nie?
Obserwuj wątek
    • lisek771 Re: terapia grupowa 14.12.06, 21:22
      Ja właśnie niedługo zacznę taką terapię.W tzw. NZOZ (czyli za darmo)na oddziale
      dziennym zaburzeń nerwicowych.Czeka mnie jeszcze konsultacja z psychiatrą i
      ordynatorem - psychologiem klinicznym. Też jestem ciekawa co z tego wyniknie.
    • macaaron Re: terapia grupowa 15.12.06, 01:10
      Nie piszesz, skąd jesteś, więc rozumiem, że geografia nie gra roli?

Ja byłem w Warszawie na Sobieskiego 112 (Centrum Psychoterapii Szpitala
      Nowowiejskiego), chyba jedyny ośrodek w kraju, gdzie jest terapia
      poznawczo-behawioralna (najskuteczniejsza na naszą przypadłość) sponsorowana
      przez NFZ (czyli nie trzeba płacić). Pomogła bardzo.

MacAaron
      • nel25 Re: terapia grupowa 22.12.06, 21:47
        macaroon, a moglbys prosze napisac jak wygladaja zajecia z tej terapii
        poznawczo-behavioralnej?? co mowi psycholog, co musza robic, mowic pacjenci itd.
        • macaaron Re: terapia grupowa 26.12.06, 17:47
          Nel25:

> macaroon, a moglbys prosze napisac jak wygladaja zajecia z tej terapii
          > poznawczo-behavioralnej?? co mowi psycholog, co musza robic, mowic pacjenci itd

To wszystko jest w dużym stopniu indywidualne. Na początku jest masa różnych
          testów, formularzy, potem każdy pacjent sporządza listę swoich problemów: w
          jakich sytuacjach odczuwa lęk społeczny, jakich unika, z czym sobie nie radzi w
          życiu, co chciałby zmienić (u każdego fobika wygląda to inaczej). Pracuje się
          przede wszystkim nad konkretnymi problemami i sytuacjami. Terapeuci pomagają ci
          zobaczyć, co w związku z nimi dzieje się w twojej głowie, dzieki czemu możesz
          się od tego zdystansować i też częściowo to zaakceptować. Oczywiście
          najważniejsze jest robienie rzeczy, których się obawiasz, ale nie ma zadań ponad
          siły
      • wigilijna_melancholia Re: terapia grupowa 27.12.06, 15:39
        chyba jedyny ośrodek w kraju, gdzie jest terapia
        > poznawczo-behawioralna (najskuteczniejsza na naszą przypadłość) sponsorowana
        > przez NFZ (czyli nie trzeba płacić). Pomogła bardzo.

jaki jedyny? odzialy nerwic sa w wielu miejscach, a tam sie wlasnie
        bechawioralno-poznawcza odbywa finansowana z nfi. zreszta w warszawie jest
        jeszcze jedno miejsce, w ktorym niegdys bylem.
        • wigilijna_melancholia Re: terapia grupowa 27.12.06, 15:45
          z nfz a nie nfi
      • kirsten4 Re: terapia grupowa 28.12.06, 11:48
        macaaron napisał:

> Ja byłem w Warszawie na Sobieskiego 112 (Centrum Psychoterapii Szpitala
        > Nowowiejskiego), chyba jedyny ośrodek w kraju, gdzie jest terapia
        > poznawczo-behawioralna (najskuteczniejsza na naszą przypadłość) sponsorowana
        > przez NFZ (czyli nie trzeba płacić). Pomogła bardzo.
        >
        > MacAaron

W ramach NFZ można też iść na terapię grupową do Szpitala Wolskiego na Kasprzaka - ja niestety nie wytrzymałam i po kilku dniach zrezygnowałam (powidzieli mi, że mogę wrócić kiedy tylko zechcę). Są tam sesje indywidualne i grupowe z elementami poznawczo-behawioralnymi.
        Pozdrawiam
        • obsessive Re: terapia grupowa 28.12.06, 15:26
          Ja też byłam na sobieskiego 112 w Warszawie. Są pewne pozytywne efekty tej
          psychoterapii (behawioralno-poznawczej), np. przed psychoterapią miałam w teście
          Liebowitza 110 punktów, a teraz już "tylko" 85.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka