Dodaj do ulubionych

organiczne podłoże

22.12.06, 22:17
czytałem, że depresja może mieć tzw. podłoże organiczne. co to znaczy? jak to
sprawdzić? czy to uleczalne?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: organiczne podłoże 22.12.06, 23:20
      oczywiście że może mieć, to tzw depresja endogenna, czyli uwarunkowana nie czynnikami zewnętrznymi
      tylko np genetycznymi , lub związanymi z uszkodzeniami mózgu, np na skutek wypadku. Czy to jest
      właśnie taki rodzaj depresji to ocenia to lekarz, leczy się antydepresantami i często też stabilizatorami
      nastroju.
      • suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:15
        To już wiem czemu muszę brać stabilizatory i antydepresanty razem:) Mam małe
        zmiany w mózgu tzn nie jest tak jak powinno bo mam jakieś prześwity i przegrodę
        płata czołowego jak u ludzi po 50tce.Lekarz jednak powiedział że od
        stabilizatorów powinno się to polepszyć chociaż trochę.czyli mam chorobę w
        postaci depresji wiecznej chyba że przyjmuję leki oraz chorobę ala nerwica i na
        to stabilizatory:)
        • kleofasysta Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:24
          zyli mam chorobę w
          > postaci depresji wiecznej

kiedyś mask pisał podobno o wiecznym cierpieniu, ale nigdy nie moglem tego znalezsc
        • suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:26
          To występuje u mnie:
          1.Charakterystyczne wahania samopoczucia chorych w ciągu dnia - najgorzej czują
          się we wczesnych godzinach porannych, natomiast po południu, a zwłaszcza
          wieczorem samopoczucie wyraźnie poprawia się.

2.Zaburzenia rytmu okołodobowego i objawy somatyczne - zaburzeniu ulegają p.w.
          sen i czuwanie. Następuje wyraźne skrócenie snu nocnego i jego spłycenie
          (wielokrotne budzenie się w nocy i wczesne budzenie się rano) lub zwiększona
          potrzeba snu w okresie dnia przy braku wyraźniejszych zaburzeń snu nocnego.
          Śpię dużo a mimo to w ciągu dnia jestem senny:/ a śpię po 12-13 godzin

3.Obniżenie napędu psychoruchowego, zahamowanie - przejawia się spowolnieniem
          tempa myślenia, osłabieniem pamięci, poczuciem niesprawności intelektu,
          spowolnieniem ruchów, niekiedy całkowitym zahamowaniem ruchowym (osłupieniem).
          Mam wszystko oprócz całkowitego osłupienia

4.Obniżenie nastroju - odczuwane przez chorych jako stan smutku, przygnębienia,
          niemożności przeżywania radości, szczęścia, satysfakcji; niekiedy jest to stan
          zobojętnienia, z niezdolnością przeżywania zarówno radości, jak i smutku.
          A tak się czuję bez citalu taki obojętny i zombie

Podsumowując mam depresję endogenną i muszę o tym powiedzieć lekarzowi zwłaszcza
          że mam prawo tak sądzić bo w końcu mam zmiany w mózgu na ct głowy mi wyszło.A że
          leczę się i depresantem i stabilizatorem czy to na chad czy na chaj to nie ma
          rónicy i tak leczą mnie dobrze:)
          • suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:29
            dziękuję Lucyno.nawet nie wiesz od ilu lat się głowiłem co mi jest a teraz
            przynajmniej poznałem odpowiedź-czemu ja nie skojarzyłem wcześniej że to ma
            podłoże nie psychiczne tylko cielesne-mózg trochę inny z brakami;ddd Tak czy
            siak to mnie nie pocieszyło bo obie choroby-chad i chaj(endo) są nieuleczalne i
            trzeba brać leki do końca życia:)
            • suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:36
              nawet nie wiesz jak mi pomogłaś Lucy-będę wdzięczny do końca życia:)
              • suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:41
                O Lucyno.Co mogę dla Ciebie zrobić? Naprowdziłaś mnie na pewną drogę a ja
                znalazem to co w 100% pasuje do mnie.To jak światło w tunelu a teraz już jestem
                na zewnątrz:) Zrobiłaś mi najlepszy prezent na święta.Dziękuję
                • molee Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:52
                  < i musze o tym powiedziec lekarzowi""

-lekarz oczywiscie tego nie zauwazyl albo udaje ze nie widzi
                  zanim z toba rozmawial zgredzi zdazyli go ustawic
                • euforyjka Re: organiczne podłoże 23.12.06, 14:05
                  nie ma to jak samemu sobie coś wmawiac, byle tylko uniknąć odpowiedzialności od
                  zycia...
          • f_16 Re: organiczne podłoże 24.12.06, 13:34
            Jakbym czytal samego siebie chociaz z prochami jest duzo lepiej prawe czuje sie
            jak zdrowy.
    • xyq Re: organiczne podłoże 24.12.06, 13:26
      a jak lekarz to stwierdza?
      no bo chyba rozmowa nie wystarczy, by określić rodzaj i stopień uszkodzenia
      mózgu czy innych neuronów
      • xyq czyli to jest lipa?? 28.12.06, 01:05
        czy nikt naprawdę nie wie?

wg mnie - jak podłoże jest organiczne to trzeba to jakoś leczyć organicznie
        /leki, operacja mózgu :-) itd
        jeśli nie ma podłoża org. to kaplica - tzn. modlitwy, śpiew, samobój itp...
        • eizo1 Re: czyli to jest lipa?? 28.12.06, 01:12
          może ta ostatnia opcja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka