xyq 22.12.06, 22:17 czytałem, że depresja może mieć tzw. podłoże organiczne. co to znaczy? jak to sprawdzić? czy to uleczalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyna_n Re: organiczne podłoże 22.12.06, 23:20 oczywiście że może mieć, to tzw depresja endogenna, czyli uwarunkowana nie czynnikami zewnętrznymi tylko np genetycznymi , lub związanymi z uszkodzeniami mózgu, np na skutek wypadku. Czy to jest właśnie taki rodzaj depresji to ocenia to lekarz, leczy się antydepresantami i często też stabilizatorami nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:15 To już wiem czemu muszę brać stabilizatory i antydepresanty razem:) Mam małe zmiany w mózgu tzn nie jest tak jak powinno bo mam jakieś prześwity i przegrodę płata czołowego jak u ludzi po 50tce.Lekarz jednak powiedział że od stabilizatorów powinno się to polepszyć chociaż trochę.czyli mam chorobę w postaci depresji wiecznej chyba że przyjmuję leki oraz chorobę ala nerwica i na to stabilizatory:) Odpowiedz Link Zgłoś
kleofasysta Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:24 zyli mam chorobę w > postaci depresji wiecznej kiedyś mask pisał podobno o wiecznym cierpieniu, ale nigdy nie moglem tego znalezsc Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:26 To występuje u mnie: 1.Charakterystyczne wahania samopoczucia chorych w ciągu dnia - najgorzej czują się we wczesnych godzinach porannych, natomiast po południu, a zwłaszcza wieczorem samopoczucie wyraźnie poprawia się. 2.Zaburzenia rytmu okołodobowego i objawy somatyczne - zaburzeniu ulegają p.w. sen i czuwanie. Następuje wyraźne skrócenie snu nocnego i jego spłycenie (wielokrotne budzenie się w nocy i wczesne budzenie się rano) lub zwiększona potrzeba snu w okresie dnia przy braku wyraźniejszych zaburzeń snu nocnego. Śpię dużo a mimo to w ciągu dnia jestem senny:/ a śpię po 12-13 godzin 3.Obniżenie napędu psychoruchowego, zahamowanie - przejawia się spowolnieniem tempa myślenia, osłabieniem pamięci, poczuciem niesprawności intelektu, spowolnieniem ruchów, niekiedy całkowitym zahamowaniem ruchowym (osłupieniem). Mam wszystko oprócz całkowitego osłupienia 4.Obniżenie nastroju - odczuwane przez chorych jako stan smutku, przygnębienia, niemożności przeżywania radości, szczęścia, satysfakcji; niekiedy jest to stan zobojętnienia, z niezdolnością przeżywania zarówno radości, jak i smutku. A tak się czuję bez citalu taki obojętny i zombie Podsumowując mam depresję endogenną i muszę o tym powiedzieć lekarzowi zwłaszcza że mam prawo tak sądzić bo w końcu mam zmiany w mózgu na ct głowy mi wyszło.A że leczę się i depresantem i stabilizatorem czy to na chad czy na chaj to nie ma rónicy i tak leczą mnie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:29 dziękuję Lucyno.nawet nie wiesz od ilu lat się głowiłem co mi jest a teraz przynajmniej poznałem odpowiedź-czemu ja nie skojarzyłem wcześniej że to ma podłoże nie psychiczne tylko cielesne-mózg trochę inny z brakami;ddd Tak czy siak to mnie nie pocieszyło bo obie choroby-chad i chaj(endo) są nieuleczalne i trzeba brać leki do końca życia:) Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:36 nawet nie wiesz jak mi pomogłaś Lucy-będę wdzięczny do końca życia:) Odpowiedz Link Zgłoś
suchyxxx2 Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:41 O Lucyno.Co mogę dla Ciebie zrobić? Naprowdziłaś mnie na pewną drogę a ja znalazem to co w 100% pasuje do mnie.To jak światło w tunelu a teraz już jestem na zewnątrz:) Zrobiłaś mi najlepszy prezent na święta.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
molee Re: organiczne podłoże 23.12.06, 13:52 < i musze o tym powiedziec lekarzowi"" -lekarz oczywiscie tego nie zauwazyl albo udaje ze nie widzi zanim z toba rozmawial zgredzi zdazyli go ustawic Odpowiedz Link Zgłoś
euforyjka Re: organiczne podłoże 23.12.06, 14:05 nie ma to jak samemu sobie coś wmawiac, byle tylko uniknąć odpowiedzialności od zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
f_16 Re: organiczne podłoże 24.12.06, 13:34 Jakbym czytal samego siebie chociaz z prochami jest duzo lepiej prawe czuje sie jak zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
xyq Re: organiczne podłoże 24.12.06, 13:26 a jak lekarz to stwierdza? no bo chyba rozmowa nie wystarczy, by określić rodzaj i stopień uszkodzenia mózgu czy innych neuronów Odpowiedz Link Zgłoś
xyq czyli to jest lipa?? 28.12.06, 01:05 czy nikt naprawdę nie wie? wg mnie - jak podłoże jest organiczne to trzeba to jakoś leczyć organicznie /leki, operacja mózgu :-) itd jeśli nie ma podłoża org. to kaplica - tzn. modlitwy, śpiew, samobój itp... Odpowiedz Link Zgłoś