st.judith 13.05.07, 18:41 Moje pytanie dotyczy przerwania terapii. Czy można odstawić leki bez 'większych' konsekwencji? Biorę Sulpiryd 50... Dr przepisała cztery opakowania. Został mi ostatni blister... Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demole Re: przerwanie terapii 13.05.07, 19:26 nawet w cięzkiej schizofrenii pacjenci na własną rękę odstawiają leki i przez około pół roku do 12 miesięcy bywa,że są całkiem zdrowi i trudno poznać ,że taki człowiek kiedysbył chory albo łykał psychotropy. Czasem mozna miec do czynienia z tzw. działaniem z "odbicia" opóżnionym w czasie, czasaem opłaca się odstawić leki, ale warto wiedzieć kiedy do nich wrócic, miec w zapasie zew 2 opakowania i w razie przeczucia nawrotu, zwyczajnie, zacząć łykac, bez wizyty lekarskiej warto też zwrócić uwagę na dogadanie się z lekarzem, aby potem nie mówił,że porzucałeś leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
st.judith Re: przerwanie terapii 13.05.07, 20:06 dziękuję :) niedawno podjęłam pewną decyzję... nie spodziewałam się jak bardzo uzależnione było od niej moje zdrowie psychiczne. nie radziłam sobie ze sobą do tego stopnia że udałam się w końcu do psychiatry. użytkownicy forum ostrzegają przed zażywaniem leków... większość chyba jednak wie że to jak rzut grochem o ścianę. w pewnych sytuacjach człowiek jest głuchy na porady. skutki stosowania leków w pewnym momencie zaczynają denerwować... brak miesiączki, laktacja, nadmierna senność... teraz się tylko zastanawiam, czy ogólna poprawa mojego samopoczucia, chęć łapania wszystkiego na raz to efekt łykania leków czy tez podjętej decyzji... Odpowiedz Link Zgłoś