Dodaj do ulubionych

Wasze opinie o Seronilu

29.05.07, 15:12
Od trzech tygodni biorę Seronil ( 20 mg/ dobę) i zastanawiam się czy to oby na
pewno lek dla mnie..Powinien zacząć już działać,a ja póki co to budzę się po
parę razy w nocy, jestem cały czas senna, zmęczona, nie mogę się na niczym
skoncentrować...Może ktoś z Was też "przerabiał" Seronil i doradzi mi czy
czekać jeszcze czy poprosić lekarza o zmianę leku. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • pietruszczka Re: Wasze opinie o Seronilu 30.05.07, 12:26
      Biorę Seronil w okresie jesienno-zimowym od trzech lat. Zawsze zaczynam od
      20mg/dobę, po ok. tygodniu przechodzę na 40mg/dobę a czsem więcej...Moje objawy
      uboczne:zmiana smaku,suchość w gardle. Ważne jest,czy taką dawkę masz
      przepisaną docelowo? Czasem dopiero ok.czwartego tygodnia coś zaczyna się
      zmieniać i nigdy to nie jest radykalne :) Może też się okazać że ten lek nie
      jest dla Ciebie (ja żle toleruję np.Bioxetin).
      • yolanda33 Re: Wasze opinie o Seronilu 30.05.07, 17:57
        Ja brałam 20 mg przez 2 miesiące, najpierw rano a pózniej wieczorem. Dopiero
        jak odstawiłam to poczułam się trochę lepiej. Cały czas byłam senna i zmęczona,
        zero koncentracji. Ale przynajmniej skutki odstawienia nie były takie straszne
        jak po Zolofcie. Ogólnie mi nic nie pomógł, ale nie sugeruj się nami, bo w
        Twoim przypadku moze byc inaczej. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci( nie
        pozostaje nic innego, ja tez juz biore trzeci lek).
      • awanturka Re: Wasze opinie o Seronilu 30.05.07, 20:28
        Seronil i Bioxetin to ten sam lek produkowany przez dwie różne firmy!!
        • m_o_n_i_k Re: Wasze opinie o Seronilu 31.05.07, 13:31
          ja brałam 60 mg na dobę i początkowo faktycznie pomagał potem juz jakoś mniej....
    • ocki2 Re: Wasze opinie o Seronilu 31.05.07, 14:11
      Niestety lekarze często popełniają błąd przepisując zbyt małe dawki leków. Już
      nie raz czytałem krytyczne artykuły specjalistów o depresji, że zbyt małe dawki
      zniechęcają pacjentów do leczenia.W moim przypadku skutkują wyłącznie duże
      dawki. Dopiero jeden z psychiatrów powiedział mi, że lepiej dać pacjentowi
      dawkę uderzeniową, żeby go postawić na nogi niż robić próby od najmniejszych
      dawek bo pacjent się zniechęca do leczenia. Co byśmy woleli czy pocierpieć 3
      tygodnie przez skutki uboczne i potem dobrze się poczuć czy czekać 8-10 tygodni
      aż lekarz trafi z dawką? Myśle, że to pierwsze.
      • nielegalne_przesluchanie Re: eee,niektóre leki rozbijają człowieka ...;-(( 31.05.07, 14:15
        dawkę uderzeniową...? żeby się po tym drzeć na cały regulator , i gały
        wychodziły na wierzch, a jak wyłączyc potem tę dawkę ?!!
    • nadja Re: Wasze opinie o Seronilu 01.06.07, 11:33
      Na mnie dziala dobrze.
      Pierwszy lek (fluoxetin i seronil), ktory w ogole dziala.

n.
      • aga345 Re: Wasze opinie o Seronilu 02.06.07, 13:31
        nic nie dziala. do du**.
        zaden nie dziala. jak juz glowa Ci przestanie dzialac to zadne prochy nie
        dzialaja. mam tego serdecznie dosyc.
        tak tak...powiecie mi ze zawsze pozostaje krzeslo elekrtryczne!
        • nadja Re: Wasze opinie o Seronilu 02.06.07, 14:19

Na mnie nie dzialalo z 10 ktore kiedys bralam (taaa poza dzialaniem ktore
          dodalo mi kg), a ten dziala, wiec to zalezy od organizmu chyba...
          n.
    • pietruszczka Re: Wasze opinie o Seronilu 02.06.07, 15:23
      Seronil w większych dawkach leczy bulimię...Wprawdzie biorę go w związku a
      deprechą (więc nie tak duże ilości) ale niestety kilogramów przybyło sporo:(
      Bez sensu.
      • tlenoterapia Re: Wasze opinie o Seronilu 03.06.07, 17:50
        mam złe doswidczenie z seronilem -działał paradoksalnie zablokował we mnie
        wszystkie emocje otępił uczuciowo.Chciało mi sie po nim spac...Ale mam kumpele
        która bierze ten lek pare lat i pomaga jej w stresach dnia codziennego.Z ulotki
        wynika ze dopiero po 2 tyg. stęzenie leku w organizmie jest własciwe.Wiec
        powinnas poczuc ze masz wiecej energi...Odradzam na dzien dobry branie durzych
        dawek.Mozna sie zrazic do leku jak sieknie po receptorach całą moca- dając
        działanie uboczne.Lepiej po cwiarteczce zaczynac..Mysle ,ze chyba ten seronil
        to w twoim przypadku nie trafiony lek.Idz porozmawiaj z lekarzem.
    • maxin87 Re: Wasze opinie o Seronilu 14.06.07, 12:13
      Witam ponownie!

Z przyjemnością informuję, że chyba w końcu coś się ruszyło tzn. przestaję
      odczuwać te uboczne objawy o których pisałam:)nieważne czy to kwestia
      przyzwyczajenia organizmu czy fluo zaczyna w końcu działać...grunt, że jest
      prawie południe,a ja nie przysypiam;)
      Byłam też u psychiatry i postanowiłyśmy dać jeszcze szansę Seronilowi, a jak nie
      to za miesiąc pomyślimy o zmianie leku.
      Dziękuje wszystkim za opinie, rady. W razie czego również służę pomocą:)
      Pozdrawiam i miłego dnia życzę. Maxin

Do Pietruszczki:

Nie wydaje mi się, żeby to akurat Seronil był przyczyną dodatkowych kg, bo po
      lekach SSRI sporo osób chudnie,a z pewnością nie powoduje on tycia jak,np.
      antydepresanty starej generacji. Ale z drugiej strony, sama jestem chyba dobrym
      przykładem tego, że ten sam lek inaczej działa na różne osoby. Sprobuj może
      bardziej kontrolować jedzenie przez jakiś czas, a jak nadal będziesz tyła to
      może faktycznie warto pomyśleć o zmianie leku. Głowa do góry!Dasz rade:)
      • clandestino Re: Wasze opinie o Seronilu 14.06.07, 15:32
        no więc ja biorę fluoksetynę w dawce 20 mg/dobę od 1 kwietnia i dopiero po 9
        tygodniach było mi lepiej, jednak od kilku dni mam nawrót objawów - głównie
        paskudne i natrętne myśli (chociaż nie tak natężone i łatwiej mi odwrócić od
        nich uwagę). Moje pytanie brzmi, czy fluo u was również po jakimś czasie,
        pomimo uspokojenia i ukojenia objawów, powodowao nawał myśli - w tym
        samobójczych etc? czytam książkę wsluchując się w prozac i jest w niej taki
        zarzut, jednak dr Kramer go dość wiarygodnie obala. ma ktoś podobne
        doświadczenia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka