Dodaj do ulubionych

leki - co teraz ??

03.06.07, 00:24
Chyba fluo juz mi sie przestala podobac, bo coraz czesciej mysle o zmianie
leku - na poczatku mialem super nastroj, a teraz jest szczerze mowiac kiepsko
- mam straszne poczucie beznadziei, niechec do wszystkiego, chce wyjechac
gdzies z dala od wszystkich ludzi...marnie sie czuje:/ i zastanawiam sie, na
co zmienic ta moja fluo?Doradzcie cos...bardzo wazne zeby lek zwiekszal naped
i dawkowanie bylo 1x dziennie. Myslalem nad czyms z zupelnie innej grupy bo
jak chodzi o SSRI to probowalem juz prawie wszystkiego...
Aha i jeszcze jedno pytanie - czy moze byc tak ze dominujacym objawem sa leki
po ustapieni ktorych wylazi na wierzch dep?
Obserwuj wątek
    • allure_h Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 09:00
      mialem nadzieje ze obudze sie w lepszym nastroju a jest do d... :/
      • isabelchen Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 11:21
        pisanie na dołującym forum też go nie poprawi,
        spadaj od kompa :-)
        • mazur39 od kiedy taka mądra jesteś? ;-)) 04.06.07, 07:24
    • ocki2 Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 11:45
      Ja też mam wrażenie, że te leki działają podobnie do narkotyków. Najpierw jest
      euforia i dobre samopoczucie a potem zjazd i zwiększone dawki już nie działają
      tak jak na początku. Po zmianie leku jest lepiej ale też przez jakiś czas a
      potem zjazd i tak w kółko. Zastanawiam się czy my po prostu nie uzależniliśmy
      się od leków i każde pogorszenie nastroju traktujemy jak chorobę a przecież
      ludzie zdrowi też czasami się gorzej czują a nie mają depresji. Tak prawdę
      mówiąc częste zmiany leków nie są dobre bo rozregulowują organizm. Okres
      adaptacyjny leku trwa ok miesiąca. A jak często zmieniasz leki to mózg w końcu
      głupieje i nie wie do czego ma się dostosować i można zrobić więcej szkody niż
      pożytku. Ja zrobiłem kiedyś eksperyment. Odstawiłem Cital, który na mnie już
      nie działał. Po miesiącu znowu zacząłem brać i zadziałał jak dawniej. Może
      czasem trzeba odstawiać te leki, żeby organizm się oczyścił.
    • aurelia_aurita Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 13:49
      koleś, ty idź wreszcie na porządną psychoterapię, zamiast ciągle pytać na forum:
      ile mam wziąć dziś xanaxu, co wybrać: xanax czy lorafen, w co jutro się ubrać itd..
      czy ty jesteś w ogóle pod opieką psychiatry - czy masz ciocię/wujka lekarza,
      który ci te leki wypisuje? idź do porządnego psychiatry, to nie będziesz miał
      takich dylematów.
      (a potem idź na porządną psychoterapię. bo coś mi to wygląda bardziej na problem
      psychologiczny niż psychiatryczny).
      • allure_h Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 14:01
        Wyobraz sobie ze bylem i jestem bardzo zadowolony z tych wizyt...jakos nie
        bardzo wierze w psychoterapie PTSD i depresji...ot poprostu zastanawiam sie
        dlaczego jest tak ze jak zaczynam brac lek to jest super, mam rewelacyjny
        nastroj a teraz zjazd i niechec do wszystkiego + sennosc.
    • bumbak Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 13:50
      Kiedyś, gdy żyłeś "normalnie", robiłeś coś i czułeś się dobrze. Teraz emocje
      stały się w twoim życiu celem samym w sobie. Jak narkotyki dla ćpuna, papieros
      dla palacza i te de. Są ludzie którym stoją tak przed oczyma ich własne
      genitalia, i trudno im się żyje, bo genitalia rządzą nimi a nie oni genitaliami.

Gwarancja satysfakcji, medytacja - 1h dziennie, przez 21 dni. Jeśli poprawa nie
      będzie zauważalna, zwrot czasu poświęconego na praktyke w ciągu następnego
      życia. Okazja! Naprawdę tanio! Kosztuje tylko 1h dziennie! Wdech, wydech, to
      takie proste!
    • tlenoterapia Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 17:59
      jak leki zle działaja to może byc oznaką tego ze nie zaburzenia
      neurotransmiterów Ci dolegają tylko problemy psychologiczne ..
      • allure_h Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 18:08
        Przeczytalas to co napisalem czy tylko rzucilas okiem?Leki DZIALAJA tylko nie
        rozumiem dlaczego np przez 3 miesiace jest super, a potem cos sie dzieje i
        przestaje byc tak pieknie. Badz taka dobra i napisz mi jeszcze co wedlug Ciebie
        jest problemem psychologicznym a co takim ktory wymaga przyjmowania lekow.
        • aurelia_aurita Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 19:13
          a czemu tak się oburzasz, kiedy ktoś ci sugeruje, że masz problemy psychologiczne??
          pisałeś przecież o PTSD - a na to pomaga właśnie psychoterapia, a konkretnie:
          szczególna jej odmiana - interwencja kryzysowa:
          www.interwencjakryzysowa.pl/pomaganie_w_kryzysie.html
          • allure_h Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 19:30
            Po pierwsze nie oburzam sie tylko lekko mnie dziwi, ze niektore osoby ot tak
            sobie stwierdzaja, nie majac w zasadzie pojecia co sie wydarzylo i jak sie
            czuje, ze to ot problem psychologiczny - niedlugo moze jeszcze ktos stwierdzi ze
            sobie wmawiam?Na interwencje kryzysowa to chyba jest o pare lat za pozno bo
            przypuszczam , ze wlasciwym momentem na nia jest czas zaraz po traumie. Nie bede
            sie rozpisywal o pustce ktora odczuwam kazdym kawalkiem swojego ciala, o
            beznadziei ktora mnie ogarnia, o niecheci do ludzi...nie bede bo przeciez nic mi
            nie jest - ot wymyslam sobie...
            • aurelia_aurita Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 19:46
              a KTO mówi, że sobie wymyślasz???
              z tego co opisujesz, wygląda na to, że masz objawy PTSD.
              a tu farmakoterapia jest tylko wspomagająca. najwięcej może zdziałać psychoterapia.
              • aurelia_aurita Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 19:47
                "Jeśli przez dłuższy czas utrzymują się specyficzne trudności, lub pojawiają się
                powracające zaostrzenia stanu funkcjonowania osoby mamy wówczas do czynienia ze
                zjawiskiem kryzysu chronicznego."
              • allure_h Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 19:50
                "(a potem idź na porządną psychoterapię. bo coś mi to wygląda bardziej na problem
                psychologiczny niż psychiatryczny)"

a to Ty napisalas czy tylko mi sie wydaje?Chyba ze uwazasz PTSD za problem
                "niepsychiatryczny" a psychologiczny to ok...Poza tym PTSD nalozylo sie na cos
                co bylo wczesniej...Prawde mowiac to tak jak czulem sie na poczatku przyjmowania
                SSRI nie czulem sie od czasu poznej podstawowki.
                • aurelia_aurita Re: leki - co teraz ?? 03.06.07, 20:01
                  tak. PTSD to problem przede wszystkim psychologiczny.
                  ale rób jak chcesz. ja tylko coś zasugerowałam.
    • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 00:13
      Zero zrozumienia na linii ja - rodzina...zero zrozumienia czynow, slow, tego o
      co mi w zyciu chodzi - moze i sie pogubilem a moze poprostu jestesmy zbyt
      rozni...moze powinni dla naszego wspolnego dobra odwiezc mnie na jakis ladny
      oddzial?Dac biala chusteczke zebym mogl im pomachac przez okno?Zaczynam czuc ze
      wariuje...funny
      • bumbak Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 12:19
        Ja niestety nie mam tego problemu, bom zwariował do końca. Nie martwię się, że
        mnie rodzina nie rozumie, bo sam się nie rozumiem, ba, nawet niewiem co to jest
        to się. Nie martwię się, że mnie społeczeństwo nie kocha, bo i ja go nie kocham.
        Nie martwię się nawet o przetrwanie, bo myślę, że nigdy nie umrę. I nie chodze
        na pogrzeby, bo pogrzeby są jedną wielką komedią i by mnie na pal chcieli nabić,
        gdybym gromkim śmiechem zakłucił ten płacz. Nie zasypuję życia przesądami, bo
        samo istnienie, jest najwspanialszą niespodzianką życia. Jednym słowem,
        niereformowalny wariat. I tak ma być.
        • sneeper_1 Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 12:27
          czasem człowiek troche mocniej zaśnie
          i wtedy mocnym ciosem tępym ciężkim przedmiotem -budzi się...i wtedy życie jest
          niespodzianką
          • sneeper_1 Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 12:32
            zamiast chodzic na pogrzeby i demonstracje,
            lepiej od razu rozbijać szyby w zydowskich sklepach

niestety w dzisiejszych czasach do tego trzeba hackera z wykształceniem

..e dziwki ukradły flage i krzyczą -heil nightingale !!
            co myślicie o takiej organizacji zajmujacej sie ochrona srodowiska FEMA ??
    • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 16:04
      Jednak fluo dziala i to dobrze dziala :) wczoraj ot chwilowe wahniecie, ktore
      kazdemu sie zdarza...za to do mojej rodziny chyba dotarlo ze nie jest ze mna
      wszystko ok :) i nie wiem czy nie chcieliby zebym poznal blizej jakis przyjemny
      oddzial...
      • jakaniewiem Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 16:32
        a na mnie fluo nie działa ,chyba zdechnę zaraz,jak nabiorę siły opiszę co sie dzieje
      • jakaniewiem Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 16:35
        a jak długo je bierzesz ???ja 3 tydzień (po 10mg)i czuję sie coraz
        gorzej.przedtem na seroxacie nie było tak żle teraz się boje z domu wyjść nawet.
        • sneeper_1 Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 16:55
          nie znacie czegos zeby lyknac
          i zabezpieczyc blony komorkowe przed sproszkowaniem ?
          w koncu rozlalbym sie na podlodze i wylano by mnie do kibla
          w koncu jest mnie 95 % wody ;-(
          • sneeper_1 Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 16:57
            z braku kibla wylano by mnie przez kratkę ;-((
        • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 18:14
          no bedzie jakies 4 miesiace :)
          • sneeper_1 Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 18:28
            miałem pełno ulotek z opisem takich leków na starym kompie,
            ale twardy dysk został sformatowany,a potem sie zniszczył ;-(

*na szczęście<< znajomi rodziny mieli i "ocalały ,***&$#

pisze o tym -no bo i tak ocalały,-,***#$$$%@@#%
            • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 19:02
              uruchomil mu sie program autodestrukcji pewnie...to przez te rzeczy (ktore na
              nim byly - nie zniosl straszliwego obciazenia - bo miec na sobie mechanizmy
              rzadace swiatem - ludzie jak posiada ta wiedze maja dosc - wlaczaja sobie takie
              programy, 10...9...8...7...6...5...4...3...2...1...i jest lzej - to jak on
              biedny HDD mogl tego nie zrobic - nie wymagajmy zbyt wiele...
    • clandestino Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 21:21
      a ja to biorę od wielkanocy i dopiero od dwóch dni jest lepiej. prowadzę
      dziennik i jak poczytam co było, gdy zaczynałem brac, to widze, że jest nie
      trochę lepiej, ale sporo lepiej. może jeszcze musisz poczekać. ktoś napisał w
      jednym z wątków że depa to trzy kroki w przód i dwa w tył. polecam książkę
      williama styrona o tym jak sam cierpiał na depresję - łyknąłem ja w jeden
      dzień - niezwykła i prawdziwa. szczera do bólu. na końcu jest optymistyczny
      cytat. jak chcesz to przytocze w kolejnym wątku, ku pokrzepieniu. PS niektórych
      wątków na tym forum nie warto czytać, bo sa pisane przez imbecylów, albo przez
      osoby które nie maja pojecia jakimi katuszami raczy cżłowieka depresja. głowa
      do góry
      • baby.blue.eyes Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 21:24
        ciesze sie, ze chociaz raz na jakis czas zajrzy tu ktos madry i zrownowazony.
        bardzo Ci za to dziekuje
        • clandestino Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 21:47
          onieśmielasz mnie:)
          "i tak oto ruszyliśmy, by znów zawładnąć gwiazdami" dante boska komedia -
          wyjście z piekła
      • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 21:54
        Ja biore ok. 4 miesiace i jest ok - naprawde, czasem tylko mam takie zjazdy (1
        max 2 dni), ale dzis jest juz super :))) fluo wymiata :]
        • allure_h Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 22:05
          ten lek zmienil moje zycie, moj charakter, zmienil mnie...calkiem szczerze, nie
          myslalem ze psychotrop tak moze :) szczegolnie ze wczesniej (cital, Asentra) tak
          na mnie nie dzialaly...
    • bambomurzynzafryko Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 21:51
      Fiu, fiu! "Clandestino" to "z cicha pęk"? Chyba coś takiego.
      • clandestino Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 22:46
        nie, potajemnie, ukrycie itp
        • bambomurzynzafryko Re: leki - co teraz ?? 04.06.07, 22:47
          clandestino napisał:

> nie, potajemnie, ukrycie itp

nie nie, ale prawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka