Dodaj do ulubionych

Alventa 75 i Tegretol CR 200

18.03.08, 15:01
schodze z depakine i espritalu na te własnie leki, czego złego i dobrego moge
sie spodziewac po tych dwóch lekach? z góry dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 15:38
      z tego co czytam na forum, to ta alventa to odpowiednik efectinu chyba (jeśli
      się mylę, to niech ktoś sprostuje)
      brałam kiedyś efectin. bardzo sobie chwalę, to silny antydepresant, tyle że może
      mocno rozchwiać (mnie rozchwiał, ale i tak miło wspominam :)
      ale jak bierzesz stabilizator, to nie powinnaś mieć z tym problemów.
      swoją drogą, tegretol też brałam, choć dość krótko. ten lek ma pewne zalety: nie
      powoduje tycia ani łysienia. na początku możesz gorzej widzieć, mieć zawroty
      głowy i ogólnie czuć się jak naćpana, ale to mija.
      (tzn. podobno mija, ja tam nigdy nie dotrwałam na tyle długo, żeby wyjść poza
      początkowe skutki uboczne :)
      • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 16:28
        Alventa to wenlafaksyna (np. efectin).
        Na początku łykania może dawać skutki uboczne ale to z czasem przechodzi. Ja
        biorę ją od 11 dni w połączeniu z Depakiną.
        Pierwszy tydzień to był masakra ale z dnia na dzień jest coraz lepiej.
        • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 16:44
          dzięki za odpowiedzi,zaczynam od jutra a boję się jak nie wiem co!Jak ja
          przezyję te pierwsze objawy, mając rodzinę na wyzywieniu ? :(
          a mdłosci zanotowaliscie? bo u mnie jak pojawiają się mdłosci to masakra :(
          lęki i dół jak studnia, nie nadaję się do życia.
          Iso1 tak poza nawiasem zostało mi 10 listków depakine 300 chętnie oddam ;)
          • roberciunio Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:00
            Dzięki ale ja łykam dawki które mnoży się przez 500 mg :)
            Na szczęście ten lek jest za darmo.
            Co do złego samopoczucia to najlepiej nastawić sie na nie i już.
            Ja nie pracuję więc postanowiłem zrobić sobie zapasy na kilka dni z myślą o
            niewychodzeniu z domu. Było tragicznie ale już jest lepiej.
            • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:06
              sorki ale popierniczyły mi sie nicki :)
            • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:08
              no ja tez nie pracuję, ale głupie obiady trzeba gotowac... jednak chłopom to
              jest lepiej
              • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:16
                Chłopom którzy mają baby pewnie jest lepiej :)
                Ja do nich jednak już nie należę
                • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:19
                  ale zrobiłeś zapasy zywnościowe i masz wszystko gdzies, ja tak zrobic niestety
                  nie mogę.
                  A czekają mnie zawroty głowy, podwójne widzenie i ogólne rozchwianie
                  • lucyna_n Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 17:50
                    możesz ugotować na zapas i zamrozić, albo kupić gotowce,
                    ewentualnie dzieciom wykupić obiady w szkole, mąż też może chyba
                    przez jakiś czas zorganizować sobie sam wyżywienie, Bez przesady z
                    tym karmieniem. Jakbyś miała ciężką grypę to by było normalne że nie
                    gotujesz, a po tych lekach to się człowiek może czuć gorzej niż przy
                    grypie, jakkolwiek ja życzę Ci nadspodziewanie dobrego tolerowania
                    nowych leków.
                    • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:28
                      lucyna_n napisała:

> możesz ugotować na zapas i zamrozić, albo kupić gotowce,

to jest swietny pomysł! od jutra zaczynam przygotowania (dziecko mam na
                      szczescie tylko jedno i dość duże bo 14to letnie) ale chodzi o to ze jak ja nie
                      zrobię to wszyscy głodni!
                      • lucyna_n Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:05
                        no to chyba dziecko może pomóc, ziemniaki czy makaron sobie ugotuje,
                        a konkret odgrzeje (ze słoikow polecam pudliszki:)) i jeszcze Tobie
                        niech poda.
                        jak mialam 14 lat to ja i moja siostra gotowałyśmy obiady dla 6-
                        osobowej rodziny i opiekowałyśmy się 4-letnią siostrą i chorą babcią
                        jak mama byla w pracy, a obiad musial być 2-daniowy z deserem, punkt
                        3.15. gotowce nie wchodzily w rachubę.
                        Dla mnie czekanie aż mi ktoś obiad podstawi pod nos bo jak nie to
                        będę chodziła glodna to jakaś abstrakcja.
                        Nie mówię tego żeby Ci tam jakieś wymowki robić czy coś, po prostu u
                        mnie zawsze bylo inaczej i to wydaje mi się normą, choć pewnie normą
                        jest że matka obiad serwuje o stałej porze. Coż, chyba zbyt szybko
                        się rozchorowalam żeby wyrobić jakieś rodzinne rutyny. Może dlatego
                        nadal lubię gotować, bo nie muszę:)
                  • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:01
                    a jaką masz dawkę tego tegretolu? i jak szybko będziesz dochodzić do dawki
                    docelowej? bo ja miałam szybko zwiększaną - praktycznie w kilka dni od 0 do
                    2x200, więc pewnie dlatego odczułam skutki uboczne.
                    • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:32
                      ja mam od razu przejsc na 2 x 200, czy to aby nie przesada?
                      • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:52
                        o cholera...
                        a może rozłóż sobie jednak dawki? bo nawet wchodzenie przez kilka dni na taką
                        dawkę może nieźle zryć mózg.
                        zacznij może od połówek na wieczór, potem po połówce rano i wieczorem, potem pół
                        rano i cały wieczorem i dopiero na końcu w pełnej dawce?
                        jakiegoś dziwnego masz lekarza.
                        • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:55
                          tak czy inaczej: tegretol, w przeciwieństwie do depakiny, nie rozwali Ci wątroby
                          ani jajników, nie spowoduje tycia ani łysienia, więc myślę że warto się przemęczyć.
                          trzymam kciuki!
                          • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:58
                            urelia_aurita napisała:

> tak czy inaczej: tegretol, w przeciwieństwie do depakiny, nie rozwali Ci wątrob
                            > y
                            > ani jajników,

to znaczy ze mogę mieć nadzieję ze powróci mi menstr?
                            • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:10
                              > to znaczy ze mogę mieć nadzieję ze powróci mi menstr?

a zniknęła Ci po depakinie? jak tak to chyba jest szansa, że wróci.

wrrrrrr.... że też ci lekarze przepisują ludziom takie świństwa. tzn. ja
                              rozumiem - jak ktoś jest CIEŻKO chory i nic innego nie pomaga, ale żeby tak z
                              miejsca depakine przywalać... wrrrrrr
                              • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:20
                                aurelia_aurita napisała:

> > to znaczy ze mogę mieć nadzieję ze powróci mi menstr?
                                >
                                > a zniknęła Ci po depakinie? jak tak to chyba jest szansa, że wróci.
                                >
                                > wrrrrrr.... że też ci lekarze przepisują ludziom takie świństwa. tzn. ja
                                > rozumiem - jak ktoś jest CIEŻKO chory i nic innego nie pomaga, ale żeby tak z
                                > miejsca depakine przywalać... wrrrrrr

zniknęła i w ogóle ja juz siebie w tak młodym (hehe) wieku na straty
                                przepisałam. A z tym moim lekarzem to jest tak, ze wczesniej chodziłam do takiej
                                pani psychiatry, mówiłam jej jak sie czuję a ona jeszcze nawet jak nie
                                skonczyłam gadać juz podawała mi recepte!
                                i tak naprawdę o tym ze istnieją różne typy depresji i rózne metody ich
                                leczenia dowiedziałam się od tego obecnego mojego pana doktorka a ze on wywiad
                                ze mną prowadził ok pół godzinny to już w ogóle doprowadziło mnie do szoku w
                                sense pozytywnym oczywiscie.
                                Więc trzymam się już go pazurami bo poza tym ze jest przystojny to jeszcze tu w
                                moich stronach bardzo rzadki gatunek dobrego psychiatry
                          • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:59
                            zeby nie bylo ze dostaniesz to od kocicy w butach
                            nie od kocicy w butach,
                            kocica w butach wyrzucila osobe ktora malo co mnie nie wyleczyla,
                            bedac zdrowym naruszalem finanse i wolnosc tej kociej rasy,
                            teraz pewnie przypisalaby sobie ze cos od niej dostaniecie,

niemozliwe !!
                            osoba ktora to robila zostala PRZEZ JEJ INTRYGIWYRZUCONA Z PRACY
                        • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 18:57
                          dzięki, tak chyba zrobie bo juz całkiem się przestraszyłam.
                          Mój lekarz jest moze dziwny ale za to jaki przystojny!!! :)))
                          • aurelia_aurita Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:00
                            :-)
                            • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:05
                              szkoda tylko ze tak przeklina,
                              gdyby sie dowiedzieliu ze takim slowem ich przeklinaja toby zmienili zdanie,
                              w koncu niewiadomo bylo nawet co to za slowo
                              a to takie ochydne przeklenstwo

miejsce i pasuje i niepasuje
                              diabli wiedza,
                              moze poslizgnie sie w koncu na wlasnych pomyslach

w koncu takie wstretne przeklenstwa nieczesto mozna uslyszec,
                              i to pod adresem kobiety ,tajnej wielbicielki lewicy

teologiczny neuroleptyk
                              • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:23
                                Jejciu Aurelia !
                                Przestań już z tym rozwalaniem wątroby przez Depakine bo się załamię.
                                Antydepresanty też ładują w wątrobę.
                                Jak mus to mus.
                                Poza tym codzienna chemia jaką jemy i piejemy rozwala wątrobę nie mniej.
                                • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:53
                                  zaden mus,
                                  najpierw inna tabletka odblokuje sobie mozg,
                                  antywirus,
                                  a potem sniffer
                                • tristezza Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 19:59
                                  to moze lepiej sie zalam, watroba bedzie Ci wdzieczna

nie mam niestety skanera, bo wkleilabym Ci barwna liste mozliwych
                                  uszkodzen watroby i nie tylko watroby przez Twoj cudowny lek

Aurelia ma racje. to jest zwyczajne swinstwo. przed i w czasie
                                  kuracji pochodnymi kwasu walproinowego trzeba wykonac cala serie
                                  badan zupelnie nie wymaganych przy leczeniu antydepresantami. poza
                                  tym depakina wchodzi w liczne szkodliwe interakcje
                                  psychiatrzy czesto lekcewaza zasady bezpiecznego stosowania tych
                                  toksycznych swinstw i potem ludzie budza sie z reka w nocniku
                                  • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 21:08
                                    teologiczny neuroleptyk,
                                    jesli zobacza te przeklinanie,cos z tego beda mieli,
                                    inaczej wypierniczy w odwrotna strone

HALoOOoo !!
                                    • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 21:43
                                      zlodzieje,
                                      skumali forum,
                                      to samo co moja mloda -na psychiatrii sa najwiekrze pieniadze,jesli umiec
                                      zainwestowac,

/"a wy sie wstydzcie
                                  • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 22:10
                                    Poczekam jak kupisz sobie skaner.
                                    Jestem ciekaw co za pierdoły opowiadasz.
                                    • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 22:16
                                      tlumacza zatrudnie,
                                      z polskiego na poprawny polski,
                                      z cietym jezorem,cvietego na system,najchetniej wscieklego na system (jestem nudny
                                      • demole Re: zmienmy temat na ciekawszy 18.03.08, 22:18
                                        teologiczny neuroleptyk
                                    • tristezza Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 18.03.08, 23:36
                                      zakupu skanera nie planuje wiec sie nie doczekasz

jak jestes ciekaw co to sa za pierdoly, to idz do jakiejs
                                      biblioteki, najlepiej medycznej i popros o niewielka ksiazke
                                      prof.Pużynskiego: Leki psychotropowe. podreczny poradnik
                                      terapii.przewodnik lekarza praktyka. jak sie zachecisz to mozesz
                                      sobie cos wiecej poczytac, bo tu jest w formie skondensowanej i duzo
                                      trudnych wyrazow, ktorych zapewne nie znasz napotkasz

a tu sobie mozesz popatrzec kim jest autor tych pie..

nauka.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/43000/o43741.htm
                                      zadziwiajaca jest Twoja buta i ignorancja. pare osob chcialo Ci
                                      pomoc zrozumiec, jakie toksyczne gowno dostajesz gratis, a Ty
                                      odpowiadasz atakiem....rece opadaja do piwnicy
                                      • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 00:17
                                        ale co zrobic kiedy ktos celowo wyonwnizuje sie pod drzwiami twojej piwnicy,
                                        ja jestem glupi,dostalem neuroleptyki we wczesnej mlodosci,nie zdazylem skonczyc
                                        szkoly sredniej,
                                        wydobywalem sie z tego z trudnoscia i z powrotem mnie tam stracano

ja tego nie rozumiem
                                        • demole Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 00:20
                                          p.Puzynski zajmuje sie depresjami,
                                          neuroleptyki wcalke nie pojawiaja sie w pracach Puzynskiego,
                                          jest,o ile wiem,
                                          zwolennikow lekow klasycznych,
                                          i prostych terapii,bez polipragmazji,
                                          co jest calkowicie niezgodne z duchem tego forum,
                                          tak sadze,
                                      • iso1 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 09:28
                                        Ja odpowiadam atakiem ?! He he he ale się uśmiałem.
                                        Porównując twoje posty to ja chyba jestem Święty w tym względzie.
                                        Stąd też moja odpowiedź na twoje chamstwo.
                                        I może na tym zakończmy polemikę bo temat wątku jest zgoła inny.
                                        • krwawienie_niedzielne Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 09:56
                                          > Porównując twoje posty to ja chyba jestem Święty

to prawda, jedz ta depakine jesli nie dla swojego zdrowia to swiatowego.
                                          ostatnio pierwszy raz chamujesz nerwy, oczywiscie na ile potrafisz, bo siebie
                                          nie przeskoczysz.
                                        • tristezza Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 10:05
                                          > Ja odpowiadam atakiem ?! He he he ale się uśmiałem.

samoswiadomosc masz jak widze na poziomie ameby wiec smiej sie
                                          chlopie, smiech jest zdecydowanie zdrowszy od pochodnych kwasu
                                          walproinowego

> Stąd też moja odpowiedź na twoje chamstwo.

jesli probe wyprowadzenia Cie z bledu nazywasz chamstwem, to
                                          istotnie nie warto bylo tej proby podejmowac. nie wiem w koncu na co
                                          sie leczysz i przestalo mnie to interesowac, ale zaburzona osobowosc
                                          masz na bank

a wlasciwie po co facetowi, ktory nie ma mozgu watroba? owocnego
                                          trucia sie depakinka zycze
    • dorcia1974 Re: Alventa 75 i Tegretol CR 200 19.03.08, 10:57
      jeszcze nie zaczęłam brać a już tak tragicznie się czuję :( dlaczego akurat mnie
      musiało to spotkać...?!
      za to zaczęłam wysługiwać sie rodziną, mąż już poleciał po zakupy, będę robić
      zapasy bo zapadam w letarg
      • demole Re: nabudohonozor ......teologiczny neuroleptyk 19.03.08, 12:08
        swieta,

cala prawda w swiatowidzie i Izraelu,
        i w Kosciele
        ktos usilowal majstrowac okrutna pulapke na masonerie,bombe tykajaca od 50
        lat,ale niestety i tak wpadali w nia przewaznie glupi Katolicy

"wrzuc sobie do tych lekow jeszcze jakas chemie w chemi i bedzie git"

a ja wam powiadam nie pojdziecie do egiptu,
        jesli tam pojdziecie wygubie was i wytrace,
        oczyszcze z robactwa egipt tak jak pasterz oczyszcza swoje szaty,

wlasnie wtedy przyjdzie Nabudohonozor -czlowiek bozy,
        i zniszczy was,
        polamie tes stelle boga slonca, a domy bostw egipskich zniszczy ogniem
        • demole Re: depresja poneuroleptyczna udowodniona 19.03.08, 12:29
          rozsadni ateisci przedstawili dowod na nieistnienie Boga,
          poparty fizycznym doswiadczeniem,i badaniem klinicznym

ten dowod jest w stanie pokaleczyc nawet Papieza,