Dodaj do ulubionych

Proszę o radę- Andepin

13.06.08, 19:17
Witam! Jestem na tym forum po raz pierwszy. Dziś psychiatra zapisał
mi andepin w dawce 20 mg/dziennie. Moje pytanie jest takie: jakich
skutków ubocznych na początku mam się spodziewać? Mam zacząć od
jutra, a wyjeżdżam i nie wiem czy to dobry moment... Podobno po
odstawieniu tego leku zaczyna się tyć- czy ktoś z Was tak miał? Czy
jest to efekt leku, czy też poprostu już nie-hamowanego apetytu? Być
może pytania wydadzą się Wam trywialne, ale proszę o rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andzia.53 Re: Proszę o radę- Andepin 27.06.08, 21:03
      witaj! od dwóch lat zażywam andepin i przyznam ci szczerze że jestem z leku
      zadowolona. początki były trudne ale to wyobraźnia dużo dodawała że coś może być
      nie tak. Dzięki tym tabletkom potrafie normalnie funkcjonować a było ze mną
      naprawdę źle.Potrafiłam rzucać przedmiotami codziennego użytku gdzie popadnie i
      darłam sie na wszystkich aż traciłam głos. Byłam agresywna i nieznośna. Do tego
      płacz i nieuzasadnione lęki. Andepin naprawde mi pomógł więc nie ma obaw zeby
      coś było nie tak. Na wadze nie przybrałam apetyt przy tych tabletkach był raczej
      pohamowany. tym bardziej że jest to lek przepisywany osobom chorującym na
      bulimie. Bez obaw. Powodzenia :))
    • bertrada Re: Proszę o radę- Andepin 27.06.08, 21:09
      Każdy reaguje na lek indywidualnie, więc nie da się przewidzieć jakie będą
      efekty uboczne i jak bardzo nasilone. Raczej mało prawdopodobne, żeby
      przytrafiło się coś innego niż opisuje ulotka. Ponad to w ulotce przedstawiony
      jest zawsze najczarniejszy scenariusz, czyli to, co przytrafiło się jakiemuś
      ułamkowi procenta zażywających. W ten sposób producenci bronią się przed
      ewentualnymi procesami jakie pacjenci mogliby im wytoczyć w razie jakiś kłopotów
      przed którymi nie zostali ostrzeżeni.

Poza tym efekty uboczne są zazwyczaj nasilone w pierwszych tygodniach zażywania.
      Potem organizm się powinien przyzwyczaić i wszystko wróci do normy.
    • kalina-123 Re: Proszę o radę- Andepin 27.06.08, 22:04
      Łykam andepin od kilku miesięcy. Nie miałam żadnych, naprawdę żadnych ubocznych
      skutków. Może nieco hamuje apetyt. Wydaje mi się wręcz słabiutkim lekiem.
      Aha i prowadzę stale samochód, czyli nie wpływa negatywnie na prowadzenie pojazdów.
    • little_emma Re: Proszę o radę- Andepin 28.06.08, 12:39
      Witaj polarna77,
      Andepin to inaczej fluoksetyna. O fluoksetynie na tym forum było naprawdę sporo także zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki. O samym andepinie zapewne też trochę było. Pamiętaj tylko, że każdy inaczej reaguje nawet na ten sam lek, więc do tego co czytasz musisz podchodzić z dystansem.
      Skutki uboczne przy takich lekach oczywiście mogą się pojawić, ale po pierwsze pojawiają się one głównie w początkowym okresie zażywania leku, potem mijają, a po drugie wcale nie musi ich być. Także lepiej sie na nie nastawiać i nie myśleć o nich, bo wtedy można je dodatkowo "wzmocnić". Możliwe, że nie będziesz czuła żadnych skutków ubocznych.
      Pozdrawiam:)
      Emma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka