roboczegd 28.06.08, 13:41 witam przeczytajcie 'potega terazniejszosci'i 'nowa ziemia' aut. Eckhart Tolle gwarantuje wam, ze zaczniecie patrzec na swiat inaczej. tym bardziej na ludzi. moze wam pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vanilla.net Re: dobra ksiazka dla was 28.06.08, 23:22 'Potege terazniejszosci" niedawno czytalam, faktycznie jest to ksiazka godna polecenia. Zaliczam ja do grupy ksiazek, do ktorych sie powinno regularnie wracac. A o czym jest "Nowa Ziemia"? Ja od siebie polecam "Tworcza moc myslenia" Kurta Tepperweina (ale chyba juz o tym pisalam w innym watku) Odpowiedz Link Zgłoś
malte1 Re: dobra ksiazka dla was 03.07.08, 19:37 wszystkie ksiazki eckarta tolle sa praktycznie o tym samym. jesli potega terazniejszosci odnosi sie do jednostki, jej pojmowania samej siebie, potrzeby transformacji i uwolnienia sie od wlasnego ego, o tyle "nowa ziemia" traktuje to z perspektywy ewolucji i potrzeby rozwoju swiadomosci w spoleczenstwie. tym samym owa transformacja juz nie tyle ma rozwiazac twoje indiwidualne problemy, ile stanowic wedlug tolle podloze do radykanlej transformacji calego spolecznenstwa, i "nowa ziemia" jest swego rodzaju szkicem takowej planety "nowego czlowieka". zreszta duzo bardziej znana i zapewne majaca wplyw na samego tolle jest ksiazka z tej samej dziedziny "nowy wspanialy swiat" aldousa huxleya, tylko napisana kilkadziesiat lat wczesniej. reasumujac...fajnie, jak ktos natknie sie na "nowa ziemie" nie znajac jeszcze "potegi terazniejszosci". z drugiej strony, i co jest typowe dla tak zwanych "nauczycieli duchowych", jakis czas po tym jak ich ksiazka stala sie bestsellerem, pojawiaja sie kolejne, w ktorych motyw przewodni i idea sa dokladnie takie same, jak w pierwszej pracy, tylko teraz ubrane zostaly w troszke inny outfit slowny. wszyskie powyzsze ksiazki dostepne sa jako ebooki bezplatnie w necie, tylko trzeba poszukac. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.net Re: dobra ksiazka dla was 03.07.08, 21:07 malte1 napisał: "nowa ziemia" jest swego rodzaju szkicem takowej planety > "nowego czlowieka". zreszta duzo bardziej znana i zapewne majaca wplyw na sameg > o > tolle jest ksiazka z tej samej dziedziny "nowy wspanialy swiat" aldousa huxleya > , > tylko napisana kilkadziesiat lat wczesniej. To skoro tak, to przeczytam ta 'Nowa Ziemie'. 'Nowy Wspanialy Swiat' Huxleya zaliczam do moich "Top 10" ksiazek. Genialna i tyle. > wszyskie powyzsze ksiazki dostepne sa jako ebooki bezplatnie w necie, tylko > trzeba poszukac. Ja wole czytac ksiazki tradycyjnie, na papierze i w dodatku najchetniej w lozku w srodku nocy. Od dlugiego czytania z kompa bola mnie oczy. Zreszta czesto sie zdarza, ze zasypiam w lozku z ksiazka w reku, ktora spada potem na podloge. Gdyby to byl laptop, mysle, ze rano nie wstalabym szczesliwa i usmiechnieta... Odpowiedz Link Zgłoś
malte1 Re: dobra ksiazka dla was 04.07.08, 01:34 zycze ciekawej lektury. tez wole zdecydowanie klasyczna ksiazke, aczkolwiek praktycznie w ogole nie wydaje kasy na ksiazki ze wzgledu na moj tryb zycia. pozostaje dobra biblia, choc i zdarza mi sie czytac cale pozycje w duzych ksiegarniach na sofie, tak po 30-40 stron na wizyte, i po kilku ksiazka polknieta. tu ebook stanowi jakas alternatywe. Odpowiedz Link Zgłoś
roboczegd Re: dobra ksiazka dla was 05.07.08, 11:50 ebook nie ebook, najwazniejsza jest tresc :) ksiazki tolla to sposob na to jak uwolnic sie od wlsnych mysli czyli miedzy innymi od fobii. bo fobia spoleczna to nic innego jak bombardowanie nas myslami na temat danej sytuacji lub ludzi, oczywiscie sa to mysli negatywne. jedynym wyjsciem z tej sytuacji jest zauwazenie a potem ciagla obserwacja swoich emocji, ktore z czasem zanikna. poprostu przestajemy sie z nimi utozsamiac. i to jest lekarstwo na kazda chorobe psychiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.net Re: dobra ksiazka dla was 05.07.08, 12:52 roboczegd napisał: > od i to jest lekarstwo na kazda > chorobe psychiczna. Chorobe psychiczna?! No ja sobie wypraszam!!! Fobia spoleczna jest ZABURZENIEM EMOCJONALNYM, a choroba psychiczna jest uwarunkowana organicznie(np. schizofrenia). Wiec stanowczo sobie wypraszam. Wrrr... Odpowiedz Link Zgłoś
roboczegd Re: dobra ksiazka dla was 06.07.08, 17:15 to jest choroba psychiczna, nie ma sie co obrazac :) schizofrenik, mysli ze cos jest, ale tak naprawde tego nie ma (w mocnym uproszczeniu), fobik mysli, ze ktos sie na niego gapi, ale w wiekszosci przypadkow tak nie jest. to jest wymysl naszego umyslu. tyczy sie to schizofreni jak i fobii. nie mozna jej nazwac zaburzeniami emocjonalnymi bo emocje to 'posredni produkt, naszych mysli. to w naszej glowi, w psychice, lezy problem. dlatego tolle mowi o zerwaniu z utozsamianiem sie ze swoim umyslem, nie z emocjami. Odpowiedz Link Zgłoś