Dodaj do ulubionych

Do p. Doktor

19.11.03, 11:49
Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie prozacu w leczeniu CHAD.
Z tego, co Pani napisała, wynika, że nie ma jakichś specjalnych
przeciwwskazń do stosowania prozacu, rozumiem więc, że podlega on takim samym
zasadom, jak inne leki SSRI, np. zoloft czy cipramil. A jednak od jakiegoś
czasu lekarze nie chcą mi przepisać prozacu, mimo że często mam epizody
depresyjne (w przebiegu CHAD). Ostatnio dostałem właśnie cipramil.
Moje pytanie o prozac było podyktowane faktem, że znalazł on zastosowanie w
leczeniu bulimii, a ja w czasie epizodu depresyjnego strasznie tyję. Po
prostu obżeram się w sposób niepohamowany. Dlatego tak zależało mi właśnie na
prozacu. Jeśli więc nie ma żadnych (prócz ogólnie dotyczących wszystkich
antydepresantów) przeciwwskazań do stosowania prozacu w CHAD, dlaczego nie
stosować właśnie tego leku, jeśli jego drugoplanowe właściwości pozytywnie
wpływają na stan pacjenta?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iwona.grobel Re: Do p. Doktor 23.11.03, 19:31
      Nie słyszałam o jakimś przeciwwskazaniu czy wyraźnej niechęci lekarzy do zalecania fluoksetyny w ChAD, ale skoro Pan się z tym spotkał, to
      zaczęłam sprawdzać, czy przypadkiem nie ma danych na to, że fluoksetyna częściej niż inne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI)
      powoduje zmianę fazy depresyjnej w maniakalną, ale nie znalazłam takich badań. Potwierdzone jest, że częściej zmianę fazy powodują trójcykliczne
      leki przeciwdepresyjne (TLPD), a SSRI uważane są za leki pierwszego rzutu w lekkiej i umiarkowanej depresji w ChAD. Myślę, że przyczyna tego, o
      czym Pan pisze może leżeć w tym, że fluoksetyna, poza tym, że jest najmniej selektywna, to ma najdłuższy okres półtrwania pośród wszystkich SSRI
      (2 - 3 dni, a jej aktywny metabolit, norfluoksetyna, nawet 7 - 9 dni). Jeśli w trakcie leczenia dojdzie do nagłej zmiany fazy i trzeba odstawić lek
      przeciwdepresyjny, to w przypadku fluoksetyny samo przestanie zażywania tabletek jeszcze nie wiele daje, bo jak wynika z czasu półtrwania, jej
      stężenie będzie utrzymywać się we krwi jeszcze dość długo na wysokim poziomie. No i ostatnio dość często bywają problemy z kupieniem Prozacu
      w naszych aptekach, ale to żart, bo nie sądzę, żeby niechęć lekarzy, z jaką Pan się spotkał, dotyczyła akurat konkretnego preparatu fluoksetyny.
      Skoro jets Pan przekonany do Prozacu - prosze zapytać wprost lekarza, czy nie mógłby go Pan przyjmować. Rzeczywiscie jest on czesto stosowany
      przy napadowym objadaniu się, ale Cipramil też.
      Mam nadzieję, że pomogłam cos wyjasnić.
      Pozdrawiam
      • miron17 Re: Do p. Doktor 24.11.03, 10:19
        Bardzo dziękuję za trud, jaki Pani włożyła w przygotowanie tak wyczerpującej
        odpowiedzi. Porozmawiam z moim lekarzem na temat prozacu, tym bardziej, że na
        początku lat 90-tych, kiedy przeżywałem ciężką depresję po pierwszej manii,
        leczono mnie tym właśnie lekiem. To była jedyna depresja, w czasie której nie
        tylko nie przytyłem, ale i schudłem.
        Z tego, co Pani pisze, wnioskuję, że cipramil powinien mieć podobne
        właściwości. To też cenna informacja.
        Jeszcze raz dziękuję.
        Pozdrawiam
    • iwona.grobel Re: Do p. Doktor 24.11.03, 19:51
      Myslę, że ważnym argumentem w rozmowie z lekarzem może być to, że dzięki fluoksetynie uzyskano tak
      zadawalający efekt terapeutyczny. Zw3ykle chętnie stosujemy ten lek, dzięki któremu udało się uzyskac poprawę.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka