seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 01:36 " Taki film oglądają moi bliscy, widzą go moje wnuczki. Nie życzę nikomu, aby na swoją klatę brał tak nieprawdopodobny jad, jaki z tego filmu się sączył" – napisał na swoim Facebooku Jurek Owsiak, odnosząc się do animacji Beaty Pieli, która ukazała się w programie "Minęła 20" w TVP Info. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 01:39 REKLAMA "Dziękuję to za mało, żeby wyrazić mój stan ducha, który po filmie z Telewizji Polskiej ledwo się podnosił. Nie jestem Czapajewem, politykiem, ani Supermanem, żeby po tak ohydnym filmie, który tak nieprawdopodobnie próbował dyskredytować mnie i całą akcję, ot tak po prostu zagwizdać wesoło i robić swoje. To boli, bo jestem z tego pokolenia, które widziało, jak kiedyś można było zeszmacić ludzi, jak można było o nich pisać co tylko ślina na język przyniosła. A było jeszcze gorzej, bo działo się to w czasach, kiedy Ci ludzie nie mieli możliwości obronić się przed taką falą nienawiści, chamstwa i zidiocenia" - zaczyna swój mocny wpis Jurek Owsiak. Szef WOŚP zauważył, że film mogli obejrzeć jego bliscy, w tym wnuczki. "Nie życzę nikomu, aby na swoją klatę brał tak nieprawdopodobny jad, aki z tego filmu się sączył. I dopiero teraz dowiedziałem się, że przez minione dwa lata Telewizja pompowała takie obrazki, a ich bohaterami byli Polacy, ludzie, których znamy. Z ludźmi tymi nie musimy się zgadzać, ale czy to daje prawo do umieszczania ich w pasiakach więziennych i sączenia nieprawdopodobnego, antysemicki dialogu?" – pyta Owsiak. Lider Wielkiej Orkiestry podziękował za tysiące wpisów, które dodały mu otuchy po programie i "pozwoliły mnie i całej naszej ekipie uwierzyć, że takie, wartości jakie reprezentuje p. Piela, nie są nam bliskie i ich w żaden sposób nie akceptujemy". "W wielu komentarzach wyraziliście to dosadnie, mocno, bez ceregieli" - dodał, pisząc również, że TVP chciała "zniesławić, zeszmacić, obrzydzić ideę Orkiestry". Owsiak zaprosił też na jutrzejsze świętowanie kolejnego finału WOŚP. "Nie straćmy nawet sekundy z tego karnawałowego nastroju!" - apelował. Szef TAI reaguje na animację Barbary Pieli. Wydawca "Minęła 20" zawieszony REKLAMA "Dyrekcja Telewizyjnej Agencji Informacyjnej podjęła decyzję o zawieszeniu w obowiązkach służbowych wydawcy programu »Minęła 20«" - czytamy w oficjalnym oświadczeniu dyrektora Jarosława Olechowskiego. Decyzja jest wynikiem ukazania przez Barbarę Pielę Jerzego Owsiaka jako marionetkę, nakręcaną przez Hannę Gronkiewicz-Waltz. Internauci są oburzeni, a Olechowski nazywa to "rażącymi błędami merytorycznymi" i "ujmą" dla Telewizji Polskiej. Kukiełka stylizowana na Jerzego Owsiaka, szefa Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, która już jutro, w niedzielę, 13 stycznia, zagra po raz 27., była bohaterem czwartkowego programu "Minęła 20" w TVP Info. A dokładnie - antybohaterem. Marionetka, według koncepcji Barbary Pieli, ukazała Owsiaka jako poskładanego i nakręcanego przez prezydent Hannę Gronkiewicz-Waltz. Słowa, jakie wypowiada, to powtarzane w kółko "cześć, siema". Później karykatura Owsiaka pyta pakującą pieniądze do worka Gronkiewicz-Waltz: "co się z moimi pieniędzmi dzieje?". Całość zatytułowana została jako "Metoda »na siema«". Na stronie Centrum Informacji TVP, Dyrektor Telewizyjnej Agencji Informacyjnej, Jarosław Olechowski, poinformował o konsekwencjach, wyciągniętych wobec wydawcy programu "Minęła 20", w którym wyemitowano 1,5-min filmik. "W związku z rażącymi błędami merytorycznymi dyrekcja Telewizyjnej Agencji Informacyjnej podjęła decyzję o zawieszeniu w obowiązkach służbowych wydawcy programu »Minęła 20«. Kierownictwo anteny nie będzie tolerować błędów, które godzą w dobre imię Telewizji Polskiej, narażając ją na straty wizerunkowe i przynosząc jej ujmę" - czytamy w oświadczeniu Źródło: Facebook, Onet. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 03:51 "Konstytucja, dzbany". Taki napis wydeptano w śniegu tuż przed oknami podkarpackiego urzędu. Zdjęcie hasła bardzo szybko zdobyło popularność w internecie. Zostało opublikowane m.in. przez wielu polityków opozycji Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 14:04 Nowy ruch irańskiego rządu wobec Polski. Władze w Teheranie - z powodu szczytu bliskowschodniego w Warszawie - zawiesiły festiwal polskich filmów. Wcześniej MSZ Iranu wezwał polskiego dyplomatę i poinformował o proteście Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 14:31 Z netu..Podziwiam logikę Błaszczaka, który twierdzi, że pozycja Polski jest coraz silniejsza kiedy na arenie międzynarodowej ma coraz więcej wrogów. I ta duma, że USA wepchnely nam konferencje, której nie chcieli u siebie zrobić Francuzi, Niemcy, ani Brytyjczycy. To jakby do Jasia podszedł tatuś i powiedzial: - Jasiu, ty caly jesteś usmarowany gównem. - Ale to gówno samego prezydenta USA. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 16:47 Podczas mszy - po tym jak zebrano pieniądze na tacę - ksiądz Klaban poprosił do siebie wolontariuszy WOŚP i przesypał wszystko do puszek WOŚP. - To wspaniała akcją. Uwielbiam ją. Może choć trochę dołożymy do dobra, jakie czyni się tego dnia – powiedział. Zachęcił też wolontariuszy, by zbierali pieniądze przed kościołem. Jak informuje wp.pl, ksiądz dla biorących udział w akcji WOŚP przygotował też mały poczęstunek - ciepłe napoje i słodycze Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 17:22 [img]Skandal w NBP jakoś mnie nie zaskoczył. Brutalnie mówiąc nie mam przekonania, że NBP jest wyspą zła i niesprawiedliwości w polskim oceanie wszystkiego najlepszego. Czym sprawa pani Martyny różni się od sprawy pani minister, która rzuciła pana prezydenta, bo dostała podobnie intratną posadę w PZU? Można oczywiście udawać, że PZU to biznes, a NBP to urząd, ale istota patologii pozostanie ta sama. Folwarczne polskie zarządzanie, o którym tak dużo w ostatnich latach mówiono i pisano objawia się między innymi zatrudnianiem i płaceniem wedle uważania. Taką masz robotę, jaką pan ma ochotę. Taka kaska, jaka pańska łaska. Beata Szydło pięknie ujęła to frazą „należy się”. Tak uważała. By swoje uważanie wcielić, nie potrzebowała specjalnej reguły. Poza regułą, jaką jest uważanie. To jest oczywista oczywistość przyjętego w Polsce najbardziej wulgarnego wyobrażenia systemu rynkowego. Ale w rzeczywistości i w powszechnym odczuciu jest to patologia, którą każdy Polak zna z własnych obserwacji. Ręka do góry, kto nigdy nie spotkał żadnej Martyny od prezesa. Oczywiście zwykle pod innym imieniem, innej płci, w innej korporacji albo instytucji, na innym stanowisku itd. itp. Ja z trudem przypominam sobie firmy i instytucje, w których jednej lub kilku Martyn nie było przy uchu, sercu i służbowym portfelu prezesa, dyrektora czy innego szefa. Z kim bym w ostatnich dniach o tym nie rozmawiał, każdy jakąś Martynę sobie przypomina. Czasem działa tu model "me too". Ale nie koniecznie. Są też fascynacje całkiem platoniczne, jest czysty nepotyzm, jest prosta korupcja (siedzącego w areszcie byłego już prezesa KNF), bywają złożone rachunki łańcuszków wzajemnych uprzejmości (ty bierzesz moją Martynę, ja twojego Adama) itd. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 18:19 Prezes PiS Jarosław Kaczyński miał wziąć udział w konwencji Porozumienia Jarosława Gowina. Odwołał jednak przyjazd z powodu choroby. Ma stan podgorączkowy i chrypę Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 19:12 Wieliczka to hit. Wiadomo, ile wydali tam zagraniczni turyści w 2018 r. Zarząd kopalni soli w Wieliczce z dumą patrzy ma rosnące z roku na roku zainteresowanie ich atrakcją wśród obcokrajowców. Okazuje się, że w zeszłym roku goście spoza Polski stanowili ponad 60 proc. wszystkich odwiedzających. Łączna kwota jaką wydali robi piorunujące wrażenie! Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 19:18 Coroczna zbiórka pieniędzy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy sprawia, że cała Polska pełna jest wolontariuszy z charakterystycznymi puszkami i serduszkowymi naklejkami. Wolontariuszką w tym roku postanowiła zostać Dorota Zawadzka, znana bardziej jako Superniania z popularnego niegdyś programu TVN. Choć najlepsze telewizyjne lata zdają się być już za Zawadzką, wciąż pozostaje ona bardzo aktywna w mediach społecznościowych i to właśnie tam dzieliła się ze swoimi obserwatorami relacją z przebiegu zbiórki. Zobacz też: Dorota "Superniania" Zawadzka chwali się wnuczką i zapewnia: "Mój syn został oczyszczony z zarzutów i uniewinniony" Podczas kręcenia jednej z serii relacji na żywo na Facebooku, Superniania została zaczepiona na ulicy przez kobietę. Ta początkowo myślała, że Zawadzka nagrywa ją telefonem. Gdy była gwiazda TVN udowodniła, że nie nagrywała jej, zaczęła się nieprzyjemna wymiana zdań. Dość katowania Polaków. Tu jest Polska! - powiedziała kobieta. Ojej, a leki wzięłaś kochanie dzisiaj? - zapytała Zawadzka. A ty wzięłaś? Ja wzięłam - odpowiedziała z uśmiechem Superniania. Hołota! - wykrzyknęła rozwścieczona przeciwniczka WOŚP. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:11 <3 I jak to z nami jest? Grają dziś wszyscy - od dzieciaków w wózeczkach, po staruszków z laskami, mimo lejącego się strugami deszczu przez cały dzień, zamkniętych sklepów i galerii handlowych. Ulice, deptaki, parki i domy kultury pełne orkiestrantów. Kawiarenki i puby zapraszają wolontariuszy do siebie, aby się zagrzali, wypili herbatę i coś zjedli. Aż wraca wiara w ludzi i dobro Ano pewnie tak, jak wierszu Wojciecha Młynarskiego... Nieprzewidywalni Miłe Panie i Panowie bardzo mili, Taki felietonik mi się dzisiaj kleci, Że wspaniałe człowieczeństwo Wykazało społeczeństwo, Wspomagając miliardami chore dzieci. Zawsze w takiej chwili, gdy za mych Rodaków Nie dał więcej bym, niż trzy złamane grosze, Gdy się kłócą, kombinują, Kłamią, kradną, bajerują, – Nagle akcja! „Siema!„.Zryw! I bardzo proszę! No i myślę, proszę Państwa, myślę, myślę, Aż od tego we łbie mi się robi próżnia, Że by było bardzo w dechę Wyodrębnić taką cechę, Która w świecie aktualnie nas wyróżnia. Bo powiedzmy, że oszczędni są Szwajcarzy, A że Włosi – rozśpiewani i kordialni, No, a jacy – no, a jacy W danej chwili są Polacy? Są w najwyższym stopniu nieprzewidywalni. Wojciech Młynarski, 1993 r. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:18 Paweł Adamowicz został ugodzony ostrym narzędziem podczas finału WOŚP. Był reanimowany Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz został ugodzony ostrym narzędziem podczas finału WOŚP. Zaatakował go mężczyzna, który wtargnął na scenę. Włodarz miasta został przewieziony do szpitala. Był reanimowany Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:32 Z nieoficjalnych informacji Radia Gdańsk wynika, że prezydent Gdańska ma przebitą aortę. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:39 Pawła Adamowicza zaatakował mężczyzna, który wbiegł na scenę i kilka razy ugodził nożem prezydenta. "Halo! Halo! Nazywam się Stefan, siedziałem niewinny w więzieniu, siedziałem niewinny w więzieniu. Platforma Obywatelska mnie torturowała, dlatego właśnie zginął Adamowicz" - krzyczał ze sceny do mikrofonu. Prezydent został przewieziony do szpitala klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego stan jest bardzo ciężki. Zdarzenie skomentował Donald Tusk. W swoim wpisie napisał, że modli się za Adamowicza i życzy mu zdrowia Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:48 Do szpitala jadą szef Klinicznego Oddziału Ratunkowego prof. Andrzej Basiński oraz dyrektor Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego Jakub Kraszewski - informuje portal dziennikbaltycki Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:58 Paweł Adamowicz został raniony nożem na scenie w Gdańsku w czasie 27. Finału WOŚP. Do ataku na Owsiaka natychmiast przystąpił(Matka Kurka) Piotr Wielgucki. "Co roku hejter Owsiak szczuje ludzi przeciw sobie, co roku 'dam dwa razy więcej, żeby PiS-dzielców szlag trafił'. Twój owoc w Gdańsku promotorze Ruchu Wypierdolenia Krystyny Pawłowicz w Kosmos, twój owoc!" – napisał na Twitterze Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 21:59 Ktoś badał poczytalność tego Wielguckiego?? Odpowiedz Pokaż odpowiedzi (11) Zgłoś pad 18 min. temu to dzięki takim jak on doszło to tego zamachu Odpowiedz Zgłoś warga 16 min. temu ty gościu jesteś tak samo pusty jak dzban jak ta twoja koleżanka pawłowicz Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 13.01.19, 22:03 mobile.twitter.com/MaciejBk1/status/1084553332184748034/photo/1 Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 02:40 Asystent prezydenta Gdańska przebywa w szpitalu - dowiedziała się Wirtualna Polska. Nieoficjalnie powodem są kłopoty z sercem. Stan Michała Wlazło jest stabilny. W ciężkim stanie jest natomiast Paweł Adamowicz Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 02:46 my-ksztalciuchy.pl/posting.php?mode=reply&t=14016&sid=35af9e2d54ece006527ce7334ca1cebe Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 02:47 wiadomosci.wp.pl/roman-giertych-o-ataku-na-pawla-adamowicza-podczas-finalu-wosp-nie-moge-spac-6338259607787137a Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 03:11 Operacja trwała 5 h, przetoczyliśmy 41 jednostek krwi. Pacjent ma poważną ranę serca, ranę przepony, jamy brzusznej. O wszystkim zadecydują najbliższe godziny - lekarze. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 03:24 www.bbc.com/news/world-europe-46858463# Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 05:24 W całej Polsce odbęda się wiece przeciwko nienawiści i przemocy. Między innymi w Gdańsku, Toruniu, Krakowie, Olsztynie, Katowicach i Szczecinie Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 10:28 - Niestety nie można jeszcze powiedzieć, że stan Pawła Adamowicza jest stabilny. Na to jeszcze za wcześnie, bo sytuacja jest bardzo poważna i nie jest jeszcze na tyle ustabilizowana, żeby mówić o dobrym rokowaniu - mówił w Radiu Gdańsk lekarz wojewódzki dr Jerzy Karpiński, dyrektor Wydziału Zdrowia w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 13:35 W poniedziałek policjanci z Komendy Wojewódzkiej Policji w Poznaniu zatrzymali 41-latka, który groził na Twitterze prezydentom Poznania i Wrocławia, po ataku nożownika na Pawła Adamowicza, podał rzecznik prasowy KWP mł. insp. Andrzej Borowiak. Mężczyzna odpowie m.in. za nawoływanie do nienawiści. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 17:26 Stefan W., który śmiertelnie ugodził nożem prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza był leczony psychiatrycznie w Poradni Zdrowia Psychicznego, miał rozpoznaną schizofrenię paranoidalną i przyjmował lekarstwa, które jakiś czas temu odstawił. Wirtualna Polska dotarła do nowych ustaleń śledczych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 17:30 Jerzy Owsiak złożył rezygnację z kierowania WOŚP. Tuż po śmierci Pawła Adamowicza Szef Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Jerzy Owsiak ogłosił, że rezygnuje ze stanowiska. Stało się to tuż po tym jak lekarze potwierdzili, że prezydent Gdańska Paweł Adamowicz nie żyje. Polityk zginął w wyniku obrażeń odniesionych przez Stefana W., który zaatakował prezydenta podczas finału WOŚP. I tak PIS dokonal tego zniszczenia... Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 17:41 Panie Kaczynski!!!.... Kto mówił na miesięcznicach mordercy,komuniści ,złodzieje, diabeł idzie pod adresem PO ? Kto to robił z podłych powodów chęci władzy i dojnej zmiany . Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 17:49 Skoro PiS mówi, że dla osób, które dolewają oliwy do ognia, nie ma miejsca w polityce, to czekam, aż Krystyna Pawłowicz w trybie pilnym zostanie pozbawiona legitymacji partyjnej Prawa i Sprawiedliwości i zmuszona do oddania mandatu poselskiego. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~~~~~~~~~POLSKA~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 14.01.19, 17:55 Wraz z całym personelem Ambasady Izraela jestem wstrząśnięta śmiercią Prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Niech spoczywa w pokoju - podkreśliła ambasador Izraela Anna Azari, która przekazała też rodzinie prezydenta i gdańszczanom kondolencje po jego śmierci. Odpowiedz Link