17.06.21, 17:44
Pomidory to też ważne źródło królowej odporności – witaminy C. Ta nie jest obojętna na wysokie temperatury. Na widok ognia czmycha w popłochu. C jest najbardziej ulotną wśród witamin. Wytracamy ją nawet w trakcie krojenia warzyw i owoców. Najwięcej witaminy C jest w jędrnych, świeżo zerwanych okazach. Pomidory wzmacniają odporność, poprawiają trawienie i działają moczopędnie.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Pomidory 17.06.21, 17:45
      Co ważne, nie straszna mu temperatura. I to jest pomidorowy paradoks: likopen nie ginie w trakcie obróbki cieplnej. W gotowanych, smażonych czy pieczonych pomidorach jest go nawet trzykrotnie więcej niż w surowych. Pomidory zmniejszają ryzyko zawału serca i sprzyjają jego niezakłóconej pracy. Hamują też przedwczesne starzenie komórek, nie tylko skóry, ale też mózgu. Chronią przed rozwojem choroby Alzheimera i udarem mózgu.
      • mala200333 Re: Pomidory 17.06.21, 17:45
        Likopen to organiczny związek chemiczny, który działa przeciwutleniająco. Jest antyoksydantem, czyli wojuje z destrukcyjnymi wolnymi rodnikami. I odnosi na tym polu liczne sukcesy. Wolne rodniki, czyli niesparowane atomy tlenu, sieją codziennie liczne spustoszenia w organizmie. A naszym zadaniem jest dostarczać produkty, które obfitują w najskuteczniejszą broń do walki z tym najeźdźcą. Lepszych zawodników niż antyoksydanty nie jesteśmy w stanie zrekrutować. Likopen rządzi w tej sekcji, bo jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Pasuje do niego tytuł kapitana drużyny.
        • mala200333 Re: Pomidory 17.06.21, 17:45
          Potas, pektyny i związki, które utleniają kwasy tłuszczowe w wątrobie i hamują gromadzenie trójglicerydów, to silne wsparcie dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Pomidory pomagają utrzymać w ryzach cholesterolu i chronią przed rozwojem miażdżycy. Korzystne działanie dla serca ma również likopen.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka