Dodaj do ulubionych

[Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zakazana?

20.04.09, 22:29
Uciążliwości masy (organizowanej w piątkowym szczycie - kiedy ludzie wracają z pracy i wyjeżdżają na weekend, na działki, jadą na dworzec do pociągu itd) są powszechnie znane. Podobnie jak hipokryzja organizatorów, którzy 'walczą' o infrastrukturę rowerową blokując nie tylko samochody, ale i komunikację zbiorową, którzy narzekają na nadmiar samochodów w centrum jednocześnie blokując budowę obwodnic itd.
Nowa funkcja forum umozliwia założenie ankiety, dlatego zakładam ją, bo ciekaw jestem opinii czytelników forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: Debilna bicylku A jak chcesz to zrobic? IP: *.chello.pl 20.04.09, 22:51
      Masa tylko w warszawie jest zalegalizowana
      Jak zostanie zakazana każdy sobie przyjedzie o 18 w ostatni piątek miesiąca i
      cała chmara rowerzystów zgodnie z przepisami ruchu wyjedzie na miasto ,
      i będzie jeszcze większy burdel niż dotychczas , a kto mi udowidni że jadę z
      nimi / ja wracam z pracy aż nie ma scieżek jjadę ulicą
      • plyn_z_wisla Re: A jak chcesz to zrobic? 20.04.09, 23:02
        Wystarczy, że policja znając termin i miejsce przystąpi do kierowania ruchem (do czego ZAWSZE ma prawo).
        Do tego wyrywkowe kontrole rowerzystów pod kątem wyposażenia rowerów oraz mandatowanie za łamanie przepisów. Jak 25% uczestników bulnie mandacik, to za miesiąc się mocno zastanowi, czy przyjechać. A jazda zgodnie z przepisami, to już nie będzie frajda dla masiarzy, co do tego mam absolutną pewność.
        • robertrobert1 Re: A jak chcesz to zrobic? 22.04.09, 23:15
          plyn_z_wisla napisał:

>
          > Do tego wyrywkowe kontrole rowerzystów pod kątem wyposażenia rowerów oraz manda
          > towanie za łamanie przepisów.

Mój rower jest bez zarzutu więc kontrolą mnie nie strasz.

> A jazda zgodnie z przepisami, to już nie
          > będzie frajda dla masiarzy, co do tego mam absolutną pewność.

I tu sie mylisz bo od 10 lat jezdze do pracy zgodnie z przepisami, czyli po
          jezdni, więc jest mi bez różnicy czy raz w miesiącu będę wracać z pracy na okrągło.
      • jan-w Re: A jak chcesz to zrobic? 20.04.09, 23:15
        Zgodnie z przepisami, możesz jechać tylko prawym skrajem jezdni. Gęsiego.
        Przestrzegając przepisów: czerwone światła, pasy, pierwszeństwo itd. Taką masę
        możesz sobie urządzać. Jadących całą szerokością jezdni należy przykładnie karać.
        • Gość: jacek jazda rowerem cala szerokoscia jezdni jest niemozl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 23:39
          niemozliwa - rower jest po prostu za waski

w szczegolnosci, gdy jezdnia posiada wiecej niz jeden pas ruchu

• robertrobert1 Re: A jak chcesz to zrobic? 22.04.09, 23:17
          jan-w napisał:

> Zgodnie z przepisami, możesz jechać tylko prawym skrajem jezdni. Gęsiego.

Tia... zwłaszcza skręcając w lewo lub wyprzedzając innego rowerzyste.
          • jan-w Re: A jak chcesz to zrobic? 23.04.09, 18:35
            robertrobert1 napisał:
            > Tia... zwłaszcza skręcając w lewo lub wyprzedzając innego rowerzyste.
            Każdy kto zna prawo, wie na czym polega obowiązek trzymania się prawej strony.
            Wyprzedzać możesz. Ale masarze kretyniczni blokują ulicę mimo że nie
            wyprzedzają, ani nie skręcają w lewo.
            • robertrobert1 Re: A jak chcesz to zrobic? 23.04.09, 21:50
              jan-w napisał:

> robertrobert1 napisał:
              > > Tia... zwłaszcza skręcając w lewo lub wyprzedzając innego rowerzyste.
              > Każdy kto zna prawo, wie na czym polega obowiązek trzymania się prawej strony.
              > Wyprzedzać możesz. Ale masarze kretyniczni blokują ulicę mimo że nie
              > wyprzedzają, ani nie skręcają w lewo.

To w jaki sposów skrecają z Marszałkowskiej w al. Solidarności w kierunku Woli?
        • rmikke Re: A jak chcesz to zrobic? 22.04.09, 23:18
          Fajnie.

A teraz wyobraź sobie, powiedzmy, trzystu rowerzystów, jadących jeden za drugim,
          a czasem obok (PORD nie zabrania rowerom wyprzedzania) i niekoniecznie przy
          krawężniku (PORD mówi "możliwie blisko prawej strony jezdni", zresztą dotyczy to
          również samochodów - a w Warszawie prawie wszędzie mogę pokazać rząd nierówności
          przy krawężniku, szeroki na pół pasa, który nalezy dla bezpieczeństwa omijac
          rowerem). Zresztą, bez znaczenia, czy przy krawężniku, bo PORD zabrania jechać
          dwóm pojazdom tym samym pasem jezdni - i tak nie wolno Ci wyprzedzić rowerzysty
          bez zmiany pasa.

W skrajnym przypadku - w ramach "strajku włoskiego" rowerzyści mogą się nawzajem
          wyprzedzać, przepisowo zjeżdżając na drugi pas ruchu.

Przemyślcie może ten pomysł jeszcze raz...
        • mach_pl Re: A jak chcesz to zrobic? 28.04.09, 14:36
          chciałem zauważyć, że masa jedzie w kolumnie policji. na sygnale. więc sobie
          może jechać pod prąd, a ja mogę mieć opaskę na oczach i gadać przez komórkę.
    • alfajet-777 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 20.04.09, 22:57
      Zakazać mogą , tylko kto mi zakaże w tym dniu o tej porze jechać sobie ulicą
      godnie z przepisami ?
      zatrzymają mnie ? za co ? A to że będą jechać i inni co z tego , wolny kraj i
      nikt nie zakaże mi poruszać sie po mieście rowerem .
      W sumie Polska to dziwna kraina jak będzie zakaz to można rzec że na
      niezorganizowaną mase przyjedzie jeszcze więcej ludzi .
      a 2 Jeśli się zakaże się Masy to również zakazać powinno się wszelkich pochodów
      , protestów , Dlaczego np górnicy mają niszczyć moje miasto ?
      • Gość: stary.gniewny Aż dziwne że masiarzom trzeba tłumaczyć IP: *.acn.waw.pl 21.04.09, 07:06
        podstawowe rzeczy.
        Różnica między przejazdem masy a przejazdem nawet i miliona rowerzystów jest
        taka że rowerzyści muszą zatrzymać się na czerwonym świetle i tym samym
        przepuścić ruch poprzeczny. Masiarze pod ochroną policji nie muszą i nie
        zatrzymują się. To właśnie wywołuje wściekłość pozostałych uczestników ruchu.
        • Gość: Faja Re: Aż dziwne że masiarzom trzeba tłumaczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 16:25
          Panie kierowco trochę kultury i samemu trzeba przestrzegać przepisy i nie będzie problemu z rowerzystami.
          Po zdrówka.
        • Gość: 20 groszy Re: Aż dziwne że masiarzom trzeba tłumaczyć IP: *.chello.pl 21.04.09, 18:19
          Gdyby się zatrzymywali na czerwonym, masa trwałaby ~3 razy dłużej. Czy Pana
          wściekłość jako pozostałego uczestnika ruchu nie byłaby jeszcze większa?
          Pozdrawiam serdecznie.
          • stary.gniewny Re: Aż dziwne że masiarzom trzeba tłumaczyć 22.04.09, 09:34
            Mam wrażenie, że rozmawiam z odmieńcami posługującymi się jakąś inną, kompletnie
            niezrozumiałą logiką.

> Gość portalu: 20 groszy napisał(a):

> Gdyby się zatrzymywali na czerwonym, masa trwałaby ~3 razy dłużej.

A niech trwa i 300 razy dłużej. Dajcie mi tylko przejechać i trwajcie sobie do
            rozpuku.

Czy Pana
            > wściekłość jako pozostałego uczestnika ruchu nie byłaby jeszcze większa?

Patrz wyżej. O ile tylko mogę przejechać jest mi z grubsza obojętne czy na
            świetle w poprzek stoją kosmici, krasnoludki czy małpy na rowerach. Wściekłość
            natomiast wywołuje konieczność przymusowego długotrwałego oglądania pajacującej
            watahy.

> Pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam również.
      • Gość: he he he Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.chello.pl 21.04.09, 08:40
        alfajet-777 napisał:
        Jeśli się zakaże się Masy to również zakazać powinno się wszelkich pochodów
        > , protestów , Dlaczego np górnicy mają niszczyć moje miasto ?

a jakie masz argumenty na cięty kolczasty drut ?
        • Gość: rower Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 212.160.172.* 21.04.09, 15:03
          >he he he napisał(a):
          > a jakie masz argumenty na cięty kolczasty drut ?

pewnie takie same co kierowca samochodu.
      • wolff1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 12:24
        alfajet-777 napisał:

> Zakazać mogą , tylko kto mi zakaże w tym dniu o tej porze jechać sobie ulicą
        > godnie z przepisami ?
        > zatrzymają mnie ? za co ? A to że będą jechać i inni co z tego , wolny kraj i
        > nikt nie zakaże mi poruszać sie po mieście rowerem

Może nie wiesz, ale wg kodeksu drogowego kolumna rowerzystów może liczyć
        maksimum 15 osób. Jeśli jedzie ich więcej (i nie ma przerwy) - to jest to
        złamanie przepisów i na tej podstawie policja może interweniować.
        • Gość: Faja Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 16:33
          Taki mądry jesteś kolego to powiedz z skąd mam wiedzieć ilu jedzie przeddęmną.
          po zdrówka
        • pitagor Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 23.04.09, 18:00
          > Może nie wiesz, ale wg kodeksu drogowego kolumna rowerzystów może > liczyć
          maksimum 15 osób.

Tylko zorganizowana. Skoro Masa nie będzie miała organziatora to ten przepis
          nie obowiązuje. Zresztą taki przepis również dotyczy samochodów, tylko
          ich liczba jest mniejsza. Sugerujesz, że każdy korek to zorganizowana Masa
          Samochodowa? A gdzie zabezpieczenie? Ups... Trzeba będzie na Was policję nasłać.

• tom.krakus Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 28.04.09, 20:34
          > Może nie wiesz, ale wg kodeksu drogowego kolumna rowerzystów
          > może liczyć maksimum 15 osób.
          Manipulujesz albo kłamiesz kolego.

Dlaczego nie podajesz całego przepisu?
          Art. 32. 1. Liczba pojazdów jadących w zorganizowanej kolumnie nie może przekraczać:

1. samochodów osobowych, motorowerów lub motocykli - 10;
          2. rowerów jednośladowych - 15;
          3. pozostałych pojazdów - 5.

2. Odległość między jadącymi kolumnami nie może być mniejsza niż 500 m dla kolumn pojazdów samochodowych oraz 200 m dla kolumn pozostałych pojazdów.

A więc udowodnij proszę że:
          1. poruszam się rowerem w zorganizowanej kolumnie
          2. po mieście dzień w dzień samochodem poruszają się niezorganizowane kolumny samochodów ? I do tego nie grupkami po 10 z odstępem 0,5 km?

A więc drogi kolego z całym szacunkiem możesz sobie ten przepis w ... buty wsadzić.
      • proso2 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 13:14
        > Zakazać mogą , tylko kto mi zakaże w tym dniu o tej porze jechać
        sobie ulicą
        > godnie z przepisami ?

Od kiedy to w masie rowerzyści jadą zgodnie z przepisami? Wolno
        jechać w kolumnie liczącej do 15 osób, a szesnasta już jedzie
        niezgodnie. Dotarło?
        Więcej osób może jechać tylko wtedy, gdy organizator wystąpi o
        wydanie zezwolenia, uzyska je i spełni warunki w nim wymienione. Ale
        masa to takie anarchistyczne zgrupowanie, gdzie rzekomo nie ma
        organizatora, co też jest nielegalne, bo jak ktoś coś zwołuje, to
        staje się automatycznie organizatorem i odpowiada za zaproszonych.
        Dotarło?

> a 2 Jeśli się zakaże się Masy to również zakazać powinno się
        wszelkich pochodów
        > , protestów

Nie pleć bzdur. Przepisy wyraźnie wymieniają co i jak mozna
        zorganizować, bez anarchistycznych zapędów rozmaitych zadymiarzy na
        rowerach.

> Dlaczego np górnicy mają niszczyć moje miasto ?

Czy koniecznie musisz brać zły przykład z typowych polskich roboli?
        • Gość: aaa Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.09, 14:56
          > Od kiedy to w masie rowerzyści jadą zgodnie z przepisami? Wolno
          > jechać w kolumnie liczącej do 15 osób, a szesnasta już jedzie
          > niezgodnie. Dotarło?
          A niby skąd mam wiedzieć ile przede mną jedzie rowerów zwłaszcza
          jeżeli zgodnie z przepisami jadę jak najbliżej prawej krawędzi
          drogi?
          • robertrobert1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 22.04.09, 23:25

Gość portalu: aaa napisał(a): > > Od kiedy to w masie rowerzyści jadą zgodnie z przepisami? Wolno > > jechać w kolumnie liczącej do 15 osób, a szesnasta już jedzie > > niezgodnie. Dotarło? > A niby skąd mam wiedzieć ile przede mną jedzie rowerów zwłaszcza > jeżeli zgodnie z przepisami jadę jak najbliżej prawej krawędzi > drogi?

Zwłaszcza, ze jak sie jedzie "na kole" to nie widac juz trzeciego z kolei a co
            dopiero pietnastego.

A co jesli jade i nagle napotykam na owa 15osobowa grupke? Jade szybciej niz oni
            i chce ich wyprzedzic. Według przepisów nie mogę ich wyprzedzic bo bede jechac
            obok innego uzytkownika a takze bede tworzyc juz 16osobowe grupke. Wiec co mam
            zrobić? Czy jakiś mądry kierowca mi odpowie?
    • Gość: sudoku Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.chello.pl 21.04.09, 08:36
      Nie mogłeś wymyślić pytań,nie zawierających w sobie komentarzy?Wystarczyłoby
      "tak" lub "nie".
      • Gość: WarszawARowerowa Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.chello.pl 21.04.09, 09:05
        Nikt Masy nie zakaże , po za tym Policja zna trasę przejazdu na dwa tygodnie do
        przodu .
        Dodatkowo na www.masa.waw.pl co miesiąc jest publikowany plan przejazdu :-)
        ---
        Co do kontrolowania rowerzystów , oj obawiam się że jak by policja zabrała się
        za szczegółową kontrolę samochodów to obawiam się ze nagle by się okazało że w
        Warszawie jest za mało warsztatów , nie potrzebne są Bus-pasy ani ścieżki
        rowerowe ,i problem korków rozwiązał by się momentalnie.
        ------
        Rowerzysta nie przestrzega przepisów ruchu drogowego - Prawda , ale który z
        kierowców je przestrzega ? ,np 50 km/h tylko gdy jest korek
        Parkować gdzie się da , itd .
        ------
        Anty Kierfoca !!!!!!
        • yavorius Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 09:13
          > Co do kontrolowania rowerzystów , oj obawiam się że jak by policja
          > zabrała się za szczegółową kontrolę samochodów

Bardzo merytoryczne, oj jak bardzo...
        • radiomis Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 13:03
          Gość portalu: WarszawARowerowa napisał(a):

cokolwiek napisal, szkoda cytowac.
          Autor nie ma samochodu. Nienawidzi kierowcow. Zdelegalizowac
          samochody!! Nastepni beda piesi. Az przyjdzie czas na innych
          rowerzystow, bo sa gorsi od autora teksu.

"WarszawARowerowa...trzeba bylo glosowac na Kononowicza
          • Gość: rower Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 212.160.172.* 21.04.09, 15:12
            a ja mam samochód i też nienawidzę kierowców którym się wydaje że ulica jest
            tylko dla nich
    • Gość: Anty Kaczorro Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.chello.pl 21.04.09, 09:06
      Rowerzyści biorą przykład z kierowców co do przestrzegania przepisów kodeksu
      drogowego :-)
    • proso2 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 13:07
      Zadaniem masy jest m.in. pokazanie, że rowery nie mieszczą się na
      jezdni. Zamiast cokolwiek zakazywać, to mądry magistrat powinien
      zacząć poważnie traktować budowę dróg dla rowerów. Wtedy cała masa
      zmieści się na takiej drodze i problem zniknie.

> Podobnie jak hipokryzja organizatorów, którzy
      ...
      > narzekają na nadmiar samochodów w centrum jednocześnie blokując
      budowę ob
      > wodnic itd.

Czymógłbys rozwinąć ten temat? Jak np. budowa ścieżki rowerowej może
      zatrzymać budowę 100 razy droższej obwodnicy? Taki współczesny Dawid
      powalający Goliata?
      • yavorius Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 13:22
        proso2 napisał:
        > Czymógłbys rozwinąć ten temat? Jak np. budowa ścieżki rowerowej
        > może zatrzymać budowę 100 razy droższej obwodnicy?

Kolejny, który "czyta" ze zrozuniem...
        • proso2 yavorius nie czyta ze zrozumieniem 21.04.09, 19:34
          yavorius napisał:

> proso2 napisał:
          > > Czymógłbys rozwinąć ten temat? Jak np. budowa ścieżki rowerowej
          > > może zatrzymać budowę 100 razy droższej obwodnicy?
          >
          > Kolejny, który "czyta" ze zrozuniem...

Przeczytałem ze zrozumieniem i zdziwiłem się, kto napisał taką
          głupotę. Prosiłem o wyjaśnienie. Liczę, że ktoś otrzeźwieje i
          napisze ze zrozumieniem tak, jak powinien napisać. Kapujesz?
          • yavorius Re: yavorius nie czyta ze zrozumieniem 22.04.09, 08:45
            Chodzi o działalność Zielonego Mazowsza. Kumasz?
    • Gość: czteropak "Miszczowie" kierownicy codziennie mają swoją Masę IP: *.chello.pl 21.04.09, 15:40
      Krytyczną,i to bez żadnej organizacji,ochrony przez Policję i bez przestrzegania
      przepisów.Widać ją na każdym skrzyżowaniu czy rondzie.Ta Masa być cacy,a
      rowerowa be?
    • Gość: rower Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 212.160.172.* 21.04.09, 15:48
      Jeśli dobrze pamiętam to MASA właśnie po to powstała, żeby zwrócić uwagę władz
      na problem rowerzystów w mieście. Brakuje ścieżek rowerowych w miastach a to
      zmusza do jazdy ulicami. kierowcy często traktują rowerzystę jak zawalidrogę,
      wymuszają pierwszeństwo a wyprzedzanie rowerzysty na "lusterko" jadąc 100km/h
      woła o pomstę do nieba.
      Przepisy kodeksu drogowego też są dalekie od ideału, często sprzeczne z logiką.

MASA ma zwracać uwagę na problem rowerzystów i jak widać zwraca, szkoda tylko że
      władze nie kwapią się żeby zmienić coś w tej kwestii.
      • yavorius Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 21.04.09, 15:52
        Tak. I łamanie prawa pod eskortą policji ma pomóc.

Buhahahaha.
        • zbig-gniew Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 23.04.09, 09:09
          > I łamanie prawa pod eskortą policji ...

Jak "łamanie" ... jak 100 razy już napisano i bardzo dobrze o tym wiesz, ze masa
          jako zalegalizowana manifestacja jest LEGALNA.

Inna sprawa, ze rowerzysci czy tam ich lewackie mlodziezowe skrzydła trochę se
          strzelają w stopę takimi manifestacjami które tylko zrażają większość "widzów".
    • Gość: B.D.M Mam Pytanie ! IP: *.chello.pl 21.04.09, 15:57
      Dlaczego rowerzyści nie mogą organizować korków w mieście ?
      Przecież Masa jedzie legalnie , nie łamie przepisów gdyż jest Zalegalizowana !!,
      A ja sie spóźniłem na pociąg przez notoryczne korki na mieście bo jakiś kutas
      pie...ny kierowac wjechał na torowisko i trawmaj musiał stać 3 minuty i prze
      tego debila spóźniłem się na pociąg , Kierofcy robią sobie masę w każdy dzień i
      to kilka razy dziennie a rowerzyści tylko raz w mesiącu , widać nie lubią
      Konkurencji hehehehe
      Kolejna masa już w ten piątek !!!!

KIerofcy trzymajcie się i miłego gnica w korku :-)
      • yavorius mógłbyś się trzymać jednego nicka? 21.04.09, 16:01
        Tramwaj musiał stać 3 minuty? Ojej!!! Na drugi raz pojedziesz
        poprzednim, TROLU.
    • Gość: Wolości moja ! [...] IP: *.chello.pl 21.04.09, 16:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Rondo_ONZ_1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 195.94.218.* 21.04.09, 16:49
      W pewnym uproszczeniu uczestnicy Masy Krytycznej są nimi do czasu
      wystąpienia po raz pierwszy dowolnego z poniższych zdarzeń:
      a) odbycie pierwszego stosunku płciowego (z własną ręką nie liczy
      się),
      b) uzyskania stałych miesięcznych dochodów powyżej 1500 zł,
      c) ukończenia studiów.

Gdy przejeżdżają obok niezłą zabawą jest typowanie u którego
      masiarza który z tych punktów nastąpi pierwszy. Dla większości c)
      • Gość: czteropak Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.chello.pl 21.04.09, 18:11
        Ja jak obserwuje warszawskich "kieroffcóf",to mam wrażenie,że u nich jednak
        największe problemy są z satysfakcja z punktu a.I może,jak z partnerką nie
        wychodzi,powinni jednak próbować zrobić to ręką.Zawsze trochę rozładują swoją
        frustrację gdzie indziej,niż na drodze.
      • Gość: turysta Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.szczecin.mm.pl 23.04.09, 00:54
        > W pewnym uproszczeniu uczestnicy Masy Krytycznej są nimi do czasu
        > a) odbycie pierwszego stosunku płciowego (z własną ręką nie liczy
        > się),

Zdecydowanie czesciej, niz srednia krajowa. I nie z Renia, misiu kolorowy...

> b) uzyskania stałych miesięcznych dochodów powyżej 1500 zł,

Zgadza sie.

> c) ukończenia studiów.

Rowniez sie zgadza. W dodatku jezdze samochodem, co juz w ogole nie pasuje do
        tego uproszczonego opisu..

• Gość: xxx Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.acn.waw.pl 21.04.09, 18:53
      Masiarzy kretnicznych należy rozstrzelać.
      • Gość: ROwerzystka ! xxx strzelaj ! IP: *.chello.pl 21.04.09, 18:56
        Widzę że twój iloraz inteligencji jest taki sam jak mojego chomika :-)
        Pozdrawiam i uważaj na gwoździe pod kołami :-)
        • Gość: xxxx Re: xxx strzelaj ! IP: *.acn.waw.pl 22.04.09, 18:27
          Gość portalu: ROwerzystka ! napisał(a):

> Widzę że twój iloraz inteligencji jest taki sam jak mojego chomika :-)

Twój chomik jest wobec tego znacznie mądrzejszy od ciebie.
      • adam81w Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 22.04.09, 08:23
        Jasne a jak jakiś rower wjedzie na drogę to od razu rozjechać.

I tak jak było powiedziane. Gorsze problemy dla ruchu robią debile z
        blachosmrodów, którzy muszą wjechać na torowisko tramwajowe tak żeby się nie
        dało jechać.

Co do tego czym jest masa, która wpisała się już w harmonogram wydarzeń w
        Warszawie. To tak, jest walką o prawa dla rowerzystów. Nie każdemu musi się
        podobać ale jakoś trzeba walczyć. Inaczej rowerzystów by olano a taki rodzaj
        transportu jest korzystniejszy dla środowiska niż samochód. Zresztą polecam
        wybrać się na masę. Wtedy się zmienia punkt widzenia. Jechać ulicami bez
        strachu, że cię jakiś kierowca rozjedzie - super uczucie.
    • ritzy Masa powinna byc bezwzglednie zakazana 22.04.09, 00:21
      ale nie bedzie, bo masiarze zaraz by nakablowali do Brukseli i
      bylaby afera. Co najmniej taka jak z pedalami.
    • adam81w Głupio ułożona sonda 22.04.09, 08:07
      Jest tak a nie ma nie.

A ja chciałbym zagłosować na nie.
    • nautilus.pompilius Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 22.04.09, 08:19
      Oczywiście, że masa kretyniczna powinna zostać zakazana, a przynajmniej
      przeniesiona na niedzielę rano. Najlepiej do lasu.
      • robertrobert1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 22.04.09, 23:31
        nautilus.pompilius napisał:

> Oczywiście, że masa kretyniczna powinna zostać zakazana, a przynajmniej
        > przeniesiona na niedzielę rano. Najlepiej do lasu.

Co to to nie! Ten czas i miejsce jest zarezerwowane dla codziennych wozidupków,
        ktorzy chca wowczas pokazac sie jaki z nich sportsmen.
        • Gość: xxx Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 19:44
          Skoro wtedy też nie, to znaczy, że nie ma dla was w ogóle miejsca, bando
          pedalarzy. Wbijcie sobie do tych waszych pedalarskich łbów - ulice nie służą do
          jazdy przyrządem do ćwiczeń. Wypad na drogi dla rowerów. Nie ma drogi? Nie ma
          pedalarstwa.
          • robertrobert1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 23.04.09, 21:55
            Gość portalu: xxx napisał(a):

> Skoro wtedy też nie, to znaczy, że nie ma dla was w ogóle miejsca, bando
            > pedalarzy.

O! Widze, ze cisnienie ci podskoczylo.

> Wbijcie sobie do tych waszych pedalarskich łbów - ulice nie służą do
            > jazdy przyrządem do ćwiczeń.

Prawo mówi co innego a ja stosuje sie do prawa a nie do wymysłów chorego
            psychicznie.

> Wypad na drogi dla rowerów. Nie ma drogi? Nie ma
            > pedalarstwa.

Nie ma drogi? Wiec sie jej domagam a ze robie to w taki a nie inny sposob...
            wolnosc wypowiedzi, nieprawdaz?
            • Gość: xxx Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 22:02
              Ciśnienie to tobie podskoczy jak będziesz pedałował. Może na dobre.

>
              > Prawo mówi co innego a ja stosuje sie do prawa a nie do wymysłów chorego
              > psychicznie.

Stosujesz się do prawa, pedalarzu? To wypad to z masą kretyniczną, która jest
              bezprawnym i szkodliwym spędem.

> Nie ma drogi? Wiec sie jej domagam a ze robie to w taki a nie inny sposob...
              > wolnosc wypowiedzi, nieprawdaz?

Nieprawdaż. Możesz się durniu domagać tak, żebyś mi nie przeszkadzał. W
              niedzielę rano, w lesie.
              • robertrobert1 Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 24.04.09, 15:22

> Ciśnienie to tobie podskoczy jak będziesz pedałował. Może na dobre.

Nie na dobre tylko okresowo. Zalecenia kardiologów: 3x30x130 stosuje w 200 %. I
                dobrze mi z tym gdyz mimo 41 lat mam kondycje lepsza od niejednego 20 latka.

> Stosujesz się do prawa, pedalarzu? To wypad to z masą kretyniczną, która jest
                > bezprawnym i szkodliwym spędem.

Masa, Masa a jezdzie po ulicy jest norma.

> > Nie ma drogi? Wiec sie jej domagam a ze robie to w taki a nie inny sposob
                > ...
                > > wolnosc wypowiedzi, nieprawdaz?
                >
                > Nieprawdaż. Możesz się durniu domagać tak, żebyś mi nie przeszkadzał. W
                > niedzielę rano, w lesie.

Rano w lesie???? Przeciez wowczas ty spacerujesz z pieskiem. 1 km takiego
                spacerku a potem caly dzien odpoczywania.
              • Gość: turysta Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 194.156.48.* 29.04.09, 14:03

> > Prawo mówi co innego a ja stosuje sie do prawa a nie do wymysłów chorego
                > > psychicznie.
                >
                > Stosujesz się do prawa, pedalarzu? To wypad to z masą kretyniczną, która jest
                > bezprawnym i szkodliwym spędem.

Jest zalegalizowaną manifestacją, która odbywa się zgodnie z prawem, tłuku.

> > Nie ma drogi? Wiec sie jej domagam a ze robie to w taki a nie inny sposob
                > ...
                > > wolnosc wypowiedzi, nieprawdaz?
                >
                > Nieprawdaż. Możesz się durniu domagać tak, żebyś mi nie przeszkadzał. W
                > niedzielę rano, w lesie.

To jeździj swoim blachosmrodem wtedy, kiedy będziesz miał puste ulice.
            • Gość: kixx Rowert,wez nie p...dol IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 16:05
              robertrobert1 napisał:

> Prawo mówi co innego a ja stosuje sie do prawa a nie do wymysłów
              chorego
              > psychicznie.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

wiele razy opisywales jak to stosujesz sie do prawa-przejezdzanie na
              czerwonym swietle,jezdzenie po przejsciu dla pieszych,blokowanie
              kierowcow-wystarczy uzyc wyszukiwarki
    • Gość: corgan dzięki za przypomnienie o Masie :) IP: *.chello.pl 23.04.09, 21:35
      nie wiedziałem że to już jutro :))
      • Gość: xxx Re: dzięki za przypomnienie o Masie :) IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 22:03
        Obyście spotkali kiboli wracających z meczu, powbijają wam w zady te siodła.
      • Gość: ludź z miasta Masa, Kiełbasa, Baranina - IP: *.acn.waw.pl 24.04.09, 18:30
        kto tam jeszcze był?
        • Gość: antymasa masa debili na rowerach tak się bawi wieś :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 22:59
          w sumie to norma, wsioki zamieszkują Stolicę więc się bawią jak u
          siebie na wsiach
    • rozwaga_wysokiego_stopnia Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka 26.04.09, 18:46
      Jak ktoś tu wspomniał masa ma zwrócić uwagę WŁADZ na problemy
      rowerzystów, i tu zdradza się moje pytanie - czemu masa zwraca MOJĄ
      uwagę - blokując mi oraz innym użytkownikom komunikacji miejskiej
      możliwość dojazdu do domu etc?
      Czy wam - "masowiczom" nie przeszkadza widok ludzi czekających na
      przystankach, podczas kiedy wy radośnie, niespiesznie pedałujecie
      sobie mając wszytko i wszystkich w nosie, róbcie sobie masy np w
      niedziele tak żeby roztoczyć wokoło siebie trochę pozytywnej "aury",
      bo przez obecne wasze postępowanie tak władza jak i obywatele maja
      was i wasze problemy gdzieś.
      • Gość: wrt Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 19:53
        Wygonić pedały za miasto,do lasu ,tam niech śmigają, a nie warchoły będą miasto
        blokować.
      • Gość: turysta Re: [Sonda]Czy masa krytyczna powinna zostać zaka IP: 194.156.48.* 29.04.09, 14:08
        rozwaga_wysokiego_stopnia napisał:

> Jak ktoś tu wspomniał masa ma zwrócić uwagę WŁADZ na problemy
        > rowerzystów, i tu zdradza się moje pytanie - czemu masa zwraca MOJĄ
        > uwagę - blokując mi oraz innym użytkownikom komunikacji miejskiej
        > możliwość dojazdu do domu etc?
        > Czy wam - "masowiczom" nie przeszkadza widok ludzi czekających na
        > przystankach, podczas kiedy wy radośnie, niespiesznie pedałujecie
        > sobie mając wszytko i wszystkich w nosie, róbcie sobie masy np w
        > niedziele tak żeby roztoczyć wokoło siebie trochę pozytywnej "aury",
        > bo przez obecne wasze postępowanie tak władza jak i obywatele maja
        > was i wasze problemy gdzieś.

Jak nie będą miały gdzieś, to i masa umrze śmiercią naturalną. Ponadto, nie tylko władze mają wpływ na masę, ale również inni współplemieńcy dróg. Ilećkrotnie wymusisz pierwszeństwo na rowerzyście, to ten znajdzie powód, by wziąć udział np. w takiej masie.
    • martica niech przeniosa na weekend 29.04.09, 10:16
      Bo zamykanie pol miasta popoludniu na tygodniu tylko dlatego ze paru
      rowerzystow ma ochote przejechac sie po ulicach (a przy okazji
      podemolowac zaparkowane samochody i poobrywac im lusterka lub
      porysowac kierownica; oczywiscie wisiec trzeba na dzwonkach, ze
      hhoho)jest glupota. Jezdzicie wtedy pochodnikach cala lawa, a policja
      ma klapki na oczach i nie widzi.
      W zasadzie rokrocznie przez mase nie moge gdzies dojechac na czas
      autobusem!. Jak sie chcecie bawic, to w weekend, dajcie ludziom
      spokojnie wrocic do domow po pracy.

plyn_z_wisla napisał:

> Uciążliwości masy (organizowanej w piątkowym szczycie - kiedy
      ludzie wracają z
      > pracy i wyjeżdżają na weekend, na działki, jadą na dworzec do
      pociągu itd) są p
      > owszechnie znane. Podobnie jak hipokryzja organizatorów, którzy
      'walczą' o infr
      > astrukturę rowerową blokując nie tylko samochody, ale i komunikację
      zbiorową, k
      > tórzy narzekają na nadmiar samochodów w centrum jednocześnie
      blokując budowę ob
      > wodnic itd.
      > Nowa funkcja forum umozliwia założenie ankiety, dlatego zakładam
      ją, bo ciekaw
      > jestem opinii czytelników forum.
      > [sonda=Czy masa krytyczna powinna być zakazana?]
      > [*]Tak, władze miasta powinny zakazać prowadzenia tej akcji, a
      gdyby nadal odby
      > wała się nielegalnie, uczestników powinna karać policja
      > [*]Miasto powinno wymusić na organizatorach zmianę terminu na
      weekend, w celu z
      > mniejszenia uciążliwości. Trasa powinna być każdorazowo sprawdzana
      przez urzędn
      > ików i zatwierdzana pod kątem uciążliwości (aby np. nie blokować
      dojazdu do dwo
      > rców kolejowych w okresie szczytu urlopowego).
      > [*]Termin masy mi odpowiada
      > [/sonda]

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka