Dodaj do ulubionych

Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobotic!!!

08.06.05, 13:15
Informacja dla wszystkich, którzy sprowadzają dla swoich cierpiących na kolkę
maluszków niedostępny u nas Sab Simplex z Niemiec i Czech. Otóż wiedziona
ciekawością jako osoba o wyższym wykształceniu medycznym porównałam skład
chemiczny preparatu Sab Simplex z polskim lekiem Bobotic. I cóż za
niespodzianka. Bobotic jest w postaci kropli w ilości 30 ml i zawiera 66,66 mg
simetikonu czyli ma dokładnie tą samą ilość,postać czyli krople oraz skład
chemiczny co Sab Simplex-on ma 69,19 mg simeticonu. Różnica dokładnie 2,53 mg
praktycznie z punktu widzenia działania farmakologicznego (czyli mówiąc
prościej skuteczności w leczeniu kolki) jest IDENTYCZNA. Bobotic można bez
problemu i bez recepty dostać w każdej polskiej aptece...
Podobna sprawa jest z Lefaxem-chemiczny odpowiednik to polski Infacol...Ten
sam skład chemiczny-to też jest simetikon, ale w mniejszej dawce niż sab
Simplex (zawiera 40 mg simetikonu).
Wniosek jest prosty - każdy cierpiący maluszek ma dostęp do dobrego preparatu.
Obserwuj wątek
    • luxfera1 Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 08.06.05, 13:45
      nie trzeba być osobą z wyższym wykształceniem medycznym żeby przeczytać ulotkę
      i porównać.Ja też nie mogłam zrozumieć gdzie tkwi diabeł....skoro wszędzie
      simeticon.Zrozumiałam, kiedy po 0 skuteczności preparatów dostępnych w naszych
      aptekach zaczęłam używać sab simplexu...
      • bkasik Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 08.06.05, 14:02
        czy te cudowne leki są naprawde takie super!!! próbowałam już wielu i... nic.
        cz ten bobotic warto wypróbować?! Bo na razie czuję jakby moje dziecko było
        królikiem doświadczalnym :(( I jeszcze jedno pytanko do czarrrnej: z Twojego
        medycznego punktu widzenia jabłuszko nie jest dobrym pomysłem na gaziki i
        dolegliwości z wypróżnianiem? pisałaś mi gdzieś w odp. że raczej działanie jest
        odwrotne, a ja zauważyłam poprawę, od 2 tyg stosuję. tylko, że od 1-2 dni
        wszystko się nasiliło, i trudno mi powiedzieć czy to wina owocu, moja.
        Podawałam tylko debridat i jabłko, odstawiłam wszystkie inne preparaty!! bo nie
        wiem czy działanie jednego nie przeszkadza drugiemu np.herbatka koperkowa
        nasila gazy, a nie je eliminuje. Więc co eliminuje??? Bobotic???!!!! pozdrówki
        dla Wszystkich Forumowiczek :))Kasia
        • czarrrna Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 08.06.05, 17:27
          Napisałam,że jabłuszko MOŻE nasilać dolegilwości związane z kolką. Nie
          napisałam,że MUSI. Układ pokarmowy dziecka dojrzewa b.powoli, jabłuszko powinno
          się książkowo wprowadzać najwcześniej w piątym, szóstym miesiącu. Eksperci
          światowi (WHO) zalecają wręcz karmienie do 6mies życia tylko i wyłącznie piersią
          i dopiero wtedy stopniowo i pojedynczo (!)wprowadzać inne pokarmy. Po za tym
          reakcja nietolerancji na jabłuszko może się rozwinąć po ok.2 tyg, początkowo
          dziecko może reagować pozytywnie na wprowadzenie jabłka zaś po tym okresie wręcz
          przeciwnie-dolegliwości mogą wrócić lub nawet nasilić się.
          A co do Boboticu (Infacolu, Sab Simplexu czy Lefaxu) to jego składnik simekton
          jest substancją chemiczną (farmakologiczną) nie mającą działań niepożądanych dla
          maluszka, dlatego myślę ,ze nie ryzykujesz podając swojemu dziecku właśnie ten
          lek. Wyjątek to stwierdzona diagnostycznie u dziecka nadwrażliwość na lek.
          • bkasik Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 08.06.05, 18:15
            dzieki za odpowiedź! kochaniutka a powiedz mi jeszcze, bo wiem, ze do 6 mies.
            tylko pierś, ale rzeczywistośc jest inna w przypadku pójścia do pracy, a musze
            toz robić już za 2,5 mies. malutka będzie miała nieco ponad 5 mies. Także
            wprowadzanie stałych pokarmów chciałm zacząc wcześniej, wiem, ze ksiązkowo jest
            inaczej... jednak nie chciałam podawc małej butli, tymbardziej, ze a "alergię"
            na smoka i wszystko co sztuczne, wypluwa, a nawet kiedyś zwymiotowała, dlatego
            podaję wszystko łyżeczką i chciałam przejsć na pokarmy słałe od 3,5 mies.
            powolutku do tego jabłuszka dodać inny owoc, spróbowc zupki jarzynowej, i może
            kaszki na wodzie, to chciałabym aby babcia podawała małej jak bedę w pracy, a
            poza tym tylko pierś w innych godz. czy to dobry pomysł?? Ja już podobno
            jadałam żurek w 3 mies :D i żadnej kolki, a tu chucham, dmucham i... no cóz z
            góry dzikuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)PS. A co do jabłuszka to
            faktycznie podaję je jej od 2 tyg. może masz rację, dziś nie dałam wystraszyłam
            się, zobaczę reakcję.
            • czarrrna Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 09.06.05, 21:42
              Wracać do czasów kiedy my byłyśmy małe a mamy dawały nam soki, mleko krowie i
              zupki w drugim miesiącu to chyba nie jest dobry pomysł. Dziś dwadzieściaparę lat
              później wiemy znacznie więcej na temat żywienia niemowląt i chyba warto z tej
              własnie wiedzy korzystac...Zdecydowanie prędzej wywołasz u dziecka alergię i
              nietolerancję wprowadzając pokarmy stałe w 3,5 miesiąca jego życia niż
              zastąpisz 2-3 posiłki mlekiem dostosowanym do wieku Twojego dziecka (np. Bebilon
              Pepti), które poda mu babcia...Jeśli dziecko okaże się być alergikiem na
              sztuczne mleko zawsze zostaje mieszanka mlekozastępcza do kupienia w aptece o
              nazwie Nutramigen. Po za tym już teraz możesz zacząć gromadzić zapasy swojego
              mleko odciągając je laktatorem a następnie mrożąc w zamrażarce lodówki -są
              odpowiednie do tego woreczki, ma je zarówno firma Avent jak i Naturana. Kosztują
              ok.50 PLN za chyba 50 sztuk.Zamrożone mleko można w ten sposób przechowywać
              nawet kilka miesięcy.Potem kupisz podgrzewacz do butelek (który także potem
              przyda Ci się do podgrzewania słoiczków z zupkami) i babcia będzie mogła
              podgrzać do odpowiedniej temperatury Twoje własne mleko (czyli najlepsze co Mała
              może dostać).Nie musisz podawać mleka przez smoczek,jesli Mała go nie lubi-
              można to z powodzeniem robic zwykłą plastikową łyżeczką czy specjalnym
              kubeczkiem lub butelką z łyżeczką (ma je firma Chicco, Avent, Naturana).
    • tabaluga0 Re: Cudowny SabSimplex to to samo co polsk Bobot 12.06.05, 17:56
      wcale nie jest cudowny, na moje dziecko nie działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka