Dodaj do ulubionych

"W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września

IP: *.tychy.msk.pl 08.06.06, 16:55
Art Spiegelman? Czy to przypadkiem nie tan sam, w którego komiksie Maus Polacy
przedstawiani są jako świnie? Czy to nie za ten komiks nasi bohaterscy alianci
amerykanie okupujący Irak dali mu nagrodę Puzlitzera?
Obserwuj wątek
    • Gość: zen Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:01
      Tak, ten sam. Ja tam sie nie obrazilem za te "świnie", bo to bardzo mądre
      zwierzęta (niektórzy twierdzą, że mądrzejsze od psów), w naturze są bardzo
      czyste, i w ogóle są sympatyczne. Niemcy nazywali Polaków często "polskie
      świnie", więc może stąd to przyrównanie. Francuzi byli pokazani jako żaby, ale
      nie sądze żeby się o to gniewali.
    • Gość: zen Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 17:04
      A moze chodzilo o to, ze na jaki temat by Polacy nie dyskutowali, zawsze
      zaczyna sie od wielkiego "kwiku", czego jestes najlepszym przykladem. Czytales
      w ogole ten komiks czy tylko slyszales o tych "swiniach" ?
    • Gość: Arek Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 08.06.06, 18:05
      Ja czytałem komiks...Polacy zostali w nim przedstawieni jako świnie, Żydzi jako
      myszy, Niemcy koty..taki komiks o wojnie, świnie wbrew pozorom nie były tam
      negatywnymi postaciami (niektórzy pomagali Żydom, część kolaborowała, część biła
      Żydów)..

Niestety, jest jeszcze inna strona...dlaczego Spiegelman przedstawił Polaków
      jako świnie? Przecież to się dość negatywnie kojarzy (szczególnie ludziom którzy
      komiksu nie czytali)...a może takie było zamierzenie?

Tak się zastanawiam, gdyby zamiast myszy, Żydzi zostali przedstawieni jako
      wszy,przy zachowaniu całej fabuły...ciekawe czy nikt by się nie oburzył...
      • peschu Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września 08.06.06, 19:23
        Oczy wiście zawsze się znajdzie jakiś zakompleksiony Sarmata, któremu wydaje
        się, że Polska jest pempkiem świata i że o Polakach nie można się wyrażać
        inaczej jak patetycznie... A umiesz się śmiać z siebie? Nie? To jesteś
        żałosny...
    • Gość: Terence Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września IP: *.elb.vectranet.pl 08.06.06, 20:52
      Trzeba być kompletnym BUCEM żeby obrażać się na ten komiks! bucem i prostakiem!
      dodam, że czytałem... to jakas paranoja!! nasze niepotrzebne komplekasy w
      połączeniu z nadmuchanym ego tak powodują takie pieniactwo o nic, czy o co
      chodzi? a może nasza mitomania? brak dystansu do siebie?
      a Bubel to bez komentarza...idź pan do psychiatry! tak się pienić z powodu tego
      komiksu to dla mnie kompletna paranoja!
      • Gość: Terence Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września IP: *.elb.vectranet.pl 08.06.06, 20:56
        Oczywiście chodzi mi o komiks "Maus"...a nie o ten nowy
    • ratatatam Re: "W cieniu braku wież" - komiksy o 11 września 10.06.06, 11:27
      Pociski rozrywały się wśród tłumu uczestniczącego w pikniku na plaży... Wśród
      zabitych było dwoje dzieci - półroczne i 18-miesięczne - oraz kilkunastoletni
      chłopiec... Wzdłuż plaży rozrzucone, porozrywane części ciał, krwawe strzępy
      latające w powietrzu - opisuje atak amerykańska agencja AP.

Według agencji EFE siedmioro zabitych należało do tej samej rodziny; wśród
      nich była matka z 18-miesięcznym dzieckiem.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3407649.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka