Dodaj do ulubionych

Foliówki znów przerosły rząd

26.08.09, 09:06
Nie pojmuję, dlaczego Tusk wychodzi z założenia, że każdemu należą się darmowe
foliówki. Nie tak dawno, jakieś 15 lat temu, wszyscy biegali na zakupy z
własnymi torbami i koszykami i było dobrze. A możliwość kupienia torebki za
40gr, kiedy zapomni się swojej z domu, to chyba nie taki straszny wydatek?
W Hiszpanii w wielu supermarketach płaci się za torebki i na własnej skórze
doświadczyłam, jak znakomicie odświeża to pamięć w kwestii zabierania własnej
torby na zakupy.
Obserwuj wątek
    • mamercik Re: Foliówki znów przerosły rząd 26.08.09, 14:42
      To są sztuczne problemy a rozdmuchują temat chyba producenci jednorazowych
      torebek.Tak jak napisał Seidhee w cywilizowanych krajach po prostu w sklepach
      brak foliowych opakowań.Torebki owszem są na stoiskach z owocami.Przy kasie
      jeśli zapomniałaś siatki możesz ją kupić ale nie zwykłą,cienką jednorazówkę
      tylko solidną,masywna torbę która będzie służyła dłuższy czas.
    • baxa Foliówki znów przerosły rząd 26.08.09, 17:08
      CHOLERA MNIE BRALA JAK PRACOWAŁAM W SKLEPIE I GÓWNIARZ PRZYCHODZIŁ
      CODZIENNIE PO MLEKO I CODZIENNIE BRAŁ W TOREBKE FOLIOWĄ.KIEDYŚ
      STARZY WYSŁAI GO PO GAZETE I TEZ CHCIAŁ FOLIOWĄ TOREBKĘ.I JESZCZE
      STRASZYŁ ŻE JAK NIE DOSTANIE TO JEGO STARZY NA SKARGĘ PRZYJDĄ.
      A ŻE TO BYŁ SKLEP SPOŁEM W W-WIE A KLIENT NASZ PAN TO WYNOSILI TE
      TORBY BO BYŁY ZA DARMO.NARESZCIE KTOŚ SIE ZA TO WZIĄŁ,ALE TO I TAK
      ZA PÓZNO ,NALEŻAŁO WCZEŚNIEJ REAGOWAĆ.JA ZE SWOIMI TORBAMI NAWET NA
      BAZAR CHODZIŁAM ALE NIEKTÓRE SKLEPY TO SAME PAKOWAŁY CZY TRZEBA BYŁO
      CZY NIE TRZEBA.
    • Gość: Tadzio Foliówki znów przerosły rząd IP: *.smrw.lodz.pl 26.08.09, 22:15
      Prace nad ustawą trwają tak długo bo toczy się walka o opanowanie rynku
      sprzedaży foliówek co w skali kraju przyniesie kolosalne zyski. Tu mało komu
      chodzi o ochronę środowiska. liczy się kasa. Dla niektórych 40 gr to nic a dla
      innych to bułka na śniadanie.Chcemy chronić środowisko? Wprowadźmy kaucję na
      wszystkie opakowania /oznaczone torby foliowe, PET-y,butelki/ a ludzie, którym
      brak pieniędzy zadbają o środowisko zbierając i odsprzedając kaucjowane
      opakowania wyrzucone przez tych, dla których 40 gr to nic.
      • Gość: mamercik Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.radom.vectranet.pl 26.08.09, 23:10
        Tadzio przedstawił rozwiązanie proste a prawie genialne.A najlepiej aby chociaż
        częściowo wrócić do szklanych,zwrotnych opakowań.A tak nawiasem to niech rząd
        zajmie się rządzeniem a nie pierdołami.
        • gandalph Re: Foliówki znów przerosły rząd 27.08.09, 12:45
          Gość portalu: mamercik napisał(a):

> Tadzio przedstawił rozwiązanie proste a prawie genialne.A najlepiej aby chociaż
          > częściowo wrócić do szklanych,zwrotnych opakowań.A tak nawiasem to niech rząd
          > zajmie się rządzeniem a nie pierdołami.

Tys prowda!
      • gandalph Re: Foliówki znów przerosły rząd 27.08.09, 12:45
        Gość portalu: Tadzio napisał(a):

> Prace nad ustawą trwają tak długo bo toczy się walka o opanowanie rynku
        > sprzedaży foliówek co w skali kraju przyniesie kolosalne zyski. Tu mało komu
        > chodzi o ochronę środowiska. liczy się kasa. Dla niektórych 40 gr to nic a dla
        > innych to bułka na śniadanie.Chcemy chronić środowisko? Wprowadźmy kaucję na
        > wszystkie opakowania /oznaczone torby foliowe, PET-y,butelki/
        Bzdura! To już przerabialiśmy. W latach 70-ych Jaroszewicz zarządził
        wprowadzenie kaucji za butelki, które funkcjonują do dzisiaj. Sęk w tym, że
        nikomu te zwrócone butelki nie są do niczego potrzebne. Podobnie jest z makulaturą.
        Wybudować w Polsce parę/paręnaście spalarni śmieci i po problemie. A jeszcze w
        dodatku prawie darmo ciepło z odpadów!

a ludzie, którym
        > brak pieniędzy zadbają o środowisko zbierając i odsprzedając kaucjowane
        > opakowania wyrzucone przez tych, dla których 40 gr to nic.
    • Gość: KAŚKA Foliówki znów przerosły rząd IP: 188.33.60.* 26.08.09, 23:04
      To przykre, ale Polak oszczędza na wszystkim. Jak jest coś za darmo to nawet
      jak nie potrzebuje to bierze. Jeśli reklamówki nie będą płatne to nikt nie
      pomyśli o ekologii. Jedyne co przemawia to pieniądz jak przeciętny Polak ma
      wydać choćby siedem groszy to pięć razy się zastanowi i następnym razem weźmie
      z domu swoją torbę a jeżeli jest za darmo to bierze ile się da. Niedługo
      utoniemy w tych śmieciach bo ja nie widzę zmian. Kasa to jedyne co mobilizuje.
      Tusk lepiej niech pomyśli jak pomóc biednym ludziom w inny sposób bo bez
      reklamówki da się żyć
      • gandalph Re: Foliówki znów przerosły rząd 27.08.09, 12:49
        Gość portalu: KAŚKA napisał(a):

> To przykre, ale Polak oszczędza na wszystkim. Jak jest coś za darmo to nawet
        > jak nie potrzebuje to bierze. Jeśli reklamówki nie będą płatne to nikt nie
        > pomyśli o ekologii. Jedyne co przemawia to pieniądz jak przeciętny Polak ma
        > wydać choćby siedem groszy to pięć razy się zastanowi i następnym razem weźmie
        > z domu swoją torbę a jeżeli jest za darmo to bierze ile się da. Niedługo
        > utoniemy w tych śmieciach bo ja nie widzę zmian. Kasa to jedyne co mobilizuje.
        > Tusk lepiej niech pomyśli jak pomóc biednym ludziom w inny sposób bo bez
        > reklamówki da się żyć

Znowu zabieramy się do problemu od doopy strony. Owszem, bez reklamówki da się
        żyć. Może opakowania w ogóle zlikwidować?
        Problem ze śmieciami jest. Sposób na ich redukcję o 95% jest prosty jak drut:
        spalarnia śmieci. Dlatego kaucje za reklamówki uważam właśnie za zabieranie się
        do problemu od strony doopy.
    • strikemaster Foliówki znów przerosły rząd 26.08.09, 23:06
      "Anna Piekut, WWF Polska: - Ustawa powinna wejść w życie jak najszybciej. W samej Warszawie codziennie zużywamy 2 mln foliówek. Drobna opłata mogłaby temu zapobiec. Wprowadzenie symbolicznej opłaty w Irlandii spowodowało, że ich zużycie spadło o 95 proc"

ktoś tu zapomina, że Polska to nie Irlandia. Polacy są mimo wszystko bardziej proekologiczni (a dokładniej zwyczajnie świadomi zagrożeń, Irlandczycy mają cały świat w duszy, bo są na zakupach). Wprowadzanie opłat niewiele zmniejszy zużycie reklamówek, za to na pewno zuboży klientów. IMO lepiej zezwolić sklepom na rozdawanie darmowych reklamówek biodegradowalnych niż robic proekologiczne cyrki pod publiczkę.
    • strikemaster Re: Foliówki znów przerosły rząd 26.08.09, 23:07
      One wcale nie są darmowe, ich cena jest wliczona w marżę sklepu na sprzedawane w nim produkty. na prawdę myślałaś, że kapitalisci Ci dają coś za darmo?
    • strikemaster Re: Foliówki znów przerosły rząd 26.08.09, 23:09
      > Nie tak dawno, jakieś 15 lat temu, wszyscy biegali na zakupy z
      > własnymi torbami i koszykami i było dobrze.

Jakoś takich czasów nie pamiętam, ani 15 lat temu, ani nawet 25. W sklepach były dostępne reklamówki.
      • Gość: Klapcia Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.09, 10:37
        To to masz baaardzo kiepściutką pamięć, albo 15 lat i bredzisz jak ślepy o
        kolorach. Było w Polsce i tak, że reklamwkami handlowano na
        bazarach(REKLAMÓWKAMI), a o tzw. jednorazowkach nawet się ludziom nie śniło.
        Własna siata była obowiązkowym atrybuem każdego kupującego, a jedyną alternatywą
        upychanie zakupów po kieszeniach.
        • gandalph Re: Foliówki znów przerosły rząd 27.08.09, 12:53
          Gość portalu: Klapcia napisał(a):

> To to masz baaardzo kiepściutką pamięć, albo 15 lat i bredzisz jak ślepy o
          > kolorach. Było w Polsce i tak, że reklamwkami handlowano na
          > bazarach(REKLAMÓWKAMI), a o tzw. jednorazowkach nawet się ludziom nie śniło.

Że jednorazówek nie było, to zgoda. Ale na bazarach, jeśli handlowano
          reklamówkami,to nie dla samych reklamówek, ale dla szpanu; krajowe były
          siermiężne, a na bazarach "z Zachodu", kolorowe i z nadrukami firmowymi. Ale był
          szpan!
          > Własna siata była obowiązkowym atrybuem każdego kupującego, a jedyną alternatyw
          > ą
          > upychanie zakupów po kieszeniach.
    • Gość: dawid Foliówki znów przerosły rząd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 08:12
      Dobry zwyczaj handlowy karze pakowac sprzedany towar. Przez szacunek dla
      klienta i ze zdrowego rozsadku.
      Dlatego staram sie wybierac te sklepy w ktorych reklamowki (jeszcze) sa za darmo.
      • Gość: llapcia Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.09, 10:41
        No to za chwilę będziesz robił zakupy u Fidela na Kubie. Z LOTEM bliżej, a
        podróże kształcą. Powodzenia
    • Gość: Krzyś Foliówki znów przerosły rząd IP: *.p.lodz.pl 27.08.09, 11:49
      Jest to kolejny wprowadzany podatek. Jak każdy podatek jest próba
      jego społecznego uzasadnienia. W uzasadnieniu tym jak zawsze
      powtarza się obiegowe prawdy (czyli kłamstwa). Uzasadnia się to
      kłamstwem klimatycznym. Czyli, że zmiany klimatu sa spowodowane
      emisja CO2 przez człowieka. Kłamstwo polega na tym, że efekt
      cieplarniany spowodowany jest głównie przez wodę ( w 97%). (Patrz
      pochłanianie widma słonecznego). Oraz człowiek jest przyczyną emisji
      CO2 w 3%. Jeśli chodzi o folię polietylenową to zainteresowanych
      kierują na strone internetowa Robert Lilienfeld. Znajduje się tam
      arport UCL, który obala mity dotyczace torebek foliowych i toreb
      papierowych.

Torby foliowe generuja 39% mniej tzw gazów cieplarnianych niz
      papierowe. A gdy papierowe są kompostowane to 68% mniej CO2.
      Produkcja torby foliowej zuzywa 6% wody potzrbnej do produkcji torby
      papierowej. Torba foliowa w czasie produkcji zuzywa 29% energi
      potrzebnej do produkcji torby papierowej. Objetościowo papier daje 5
      razy więcej śmieci na wysypisku.

Jeśli przeszkadza wam torba foliowa z polietylenu to ją spalcie.
      Powstanie woda i CO2, nic więcej a wartość energetyczna jest taka
      jak benzyny.

Nie prwdą jest że polietylen nie ulega biodegradacji. Odsyłąm w
      internecie do nazwiska Daniel Burd. Ten 16 chłopie wyizolował
      bakterię, która zjada polietylen. W 2008 dostał za to 10000$ nagrodę
      w Kanadzie.

W Polsce recyklig foli jest na poziomie 20%, W Niemczech prawie 100%.

Problemem nie jest torba, tylko dalszy jej los. Rozwiązaniem są
      spalarnie śmieci i zbieranie zuzytych torb.

Najłatwiej jest opodatkować.

Spróbujcie zbierać i przetwarzać.

Każda nastepną torbę ze sklepu kładzcie do poprzedniej. Ale co
      zrobić jaj jedna reklamówka będzie pełna toreb foliowych?

Kto ją zabierze. Gdzie jest utylizacja?

W tym jest problem a nie w urzywaniu bardzo wygodnych toreb foliowych

Z poważaniem
    • alik666 Re: Foliówki znów przerosły rząd 27.08.09, 12:11
      seidhee napisała:

> Nie pojmuję, dlaczego Tusk wychodzi z założenia, że każdemu należą się darmowe
      > foliówki. Nie tak dawno, jakieś 15 lat temu, wszyscy biegali na zakupy z
      > własnymi torbami i koszykami i było dobrze. A możliwość kupienia torebki za
      > 40gr, kiedy zapomni się swojej z domu, to chyba nie taki straszny wydatek?
      > W Hiszpanii w wielu supermarketach płaci się za torebki i na własnej skórze
      > doświadczyłam, jak znakomicie odświeża to pamięć w kwestii zabierania własnej
      > torby na zakupy.

Ja też nie pojmuję. Dlaczego ktoś uważa, że dostajemy coś za darmo ? W darmową
      edukację i służbę zdrowia też wierzysz ? Kiedyś opłata za reklamówki była jedna,
      ukryta. Teraz będą dwie, w tym znacznie większe. Rozbój w biały dzień.
      • Gość: seidhee Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 12:34
        Nie no błagam, jak można porównywać problem płacenia za opiekę medyczną z
        koniecznością używania torebek foliowych... Jakoś przeżyję te parę groszy
        więcej, zużywam naprawdę niewiele foliówek. Naprawdę można takiej torebki użyć
        kilkakrotnie (jeśli ktoś jest przeciwny torbom
        papierowym/biodegradowalnym/płóciennym/jakimkolwiek innym), nie wiem, w czym
        widzicie problem. Dla mnie to jest wyłącznie kwestia zdyscyplinowania
        społeczeństwa i odświeżania pamięci, o czym już napisałam. Jestem przekonana, że
        wprowadzenie tej opłaty przyczyniłoby się do znacznego zmniejszenia ilości
        wyrzucanych na śmietnik foliówek.
    • Gość: mart Foliówki znów przerosły rząd IP: *.mysmart.ie 27.08.09, 20:48
      "symbolicznej opłaty w irlandii". Zapewniam, że 22 eurocenty to nie jest symboliczna opłata. Symboliczna jest np w Irlandii Północnej - 1 pens. Pani Piekut nich się pie...ie w głowę
    • Gość: pani_rosomak Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.08.09, 23:39
      piszesz "Nie tak dawno, jakieś 15 lat temu, wszyscy biegali na zakupy z własnymi torbami i koszykami i było dobrze" - nie NIE BYŁO DOBRZE i wcale nie chcę żeby znów tak było. Ciebie pewnie córciu jeszcze wtedy na świecie nie było więc się nie wypowiadaj, ja nie czuję cienia nostalgii za tymi czasami.A to co robimy z niepotrzebnymi opakowaniami i z odpadkami w ogóle, to kwestia kultury i wychowania a nie ekologii.Zacznijmy wreszcie karać za wywalanie śmieci do lasu, wszystko jedno w torebkach czy luzem.
      • gandalph Re: Foliówki znów przerosły rząd 28.08.09, 00:44
        Gość portalu: pani_rosomak napisał(a):

Też prawda!

> piszesz "Nie tak dawno, jakieś 15 lat temu, wszyscy biegali na zakupy z własnym
        > i torbami i koszykami i było dobrze" - nie NIE BYŁO DOBRZE i wcale nie chcę żeb
        > y znów tak było. Ciebie pewnie córciu jeszcze wtedy na świecie nie było więc si
        > ę nie wypowiadaj, ja nie czuję cienia nostalgii za tymi czasami.A to co robimy
        > z niepotrzebnymi opakowaniami i z odpadkami w ogóle, to kwestia kultury i wycho
        > wania a nie ekologii.Zacznijmy wreszcie karać za wywalanie śmieci do lasu, wszy
        > stko jedno w torebkach czy luzem.
      • Gość: seidhee Re: Foliówki znów przerosły rząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 08:58
        Owszem, byłam i dlatego się wypowiadam. Dobrze pamiętam, jak chodziłam na zakupy
        z własną torbą, bo np. na bazarku nikt mi jabłek do foliówki nie zapakował.
        Btw. to dlaczego "NIE BYŁO DOBRZE i wcale nie chcę żeby znów tak było. Ciebie
        pewnie córciu jeszcze wtedy na świecie nie było więc się nie wypowiadaj, ja nie
        czuję cienia nostalgii za tymi czasami." - tak ci dokuczał ten brak foliówek?
        Chyba, że rok 1994 miał jakieś inne straszne aspekty, których z racji młodego
        wieku nie pamiętam.
    • Gość: toth252 Foliówki znów przerosły rząd IP: *.centertel.pl 28.08.09, 08:57
      POPATRZCIE JAK NASZ PREMIER MARTWI SIĘ O PLEBS. POWIADA, ŻE NIE CHCE BY
      OCHRONA ŚRODOWISKA ODBYWAŁA SIĘ KOSZTEM POLAKÓW!!! CZŁOWIEKU GDZIE TY ŻYJESZ?
      POPATRZ NA OKOŁO I ZOBACZ, ŻE TORBY ZA 40 GR. TO PRYSZCZ. LUDZIE ŻYJĄ /MUSZĄ/
      ZA 800 CZY 1000 ZŁ, CENY ŻYWNOŚCI ROSNĄ Z DNIA NA DZIEŃ,KOMORNE,GAZ,PRĄD TO
      JEST PROBLEM I TYM SIĘ ZAJMIJ A NIE TORBAMI. W INNYCH NORMALNYCH KRAJACH OD
      LAT SĄ TORBY PAPIEROWE I NIE MA PROBLEMU. O CZYM TU DEBATOWAĆ? HOSPODY
      POMYŁUJ!!!!
    • Gość: Maciek Foliówkowa przykrywka dla ekologii IP: *.MAN.atcom.net.pl 28.08.09, 12:35

FOLIOWKI - piekny przykład PRZYKRYWANIA PROBLEMOW EKOLOGII
      i oglupiania ludzi.
      Setki wypowiedzi, prasa, media i wszyscy wierzą, ze
      najwazniejszym problemem ekologii i odpadow w Pl są wlasnie foliowe
      torebki sklepowe.

Czy ktokolwoiek napisał o tonach plastikowych butelek po wodzie i
      innych napojach, o kubeczkach po kefirach, jogurtach, podełkach po
      margarynach i masie innych produktow spożywczych i przemysłowych.

Wszystko to ląduje na wysypiskach. Odpady z folowek stanowia tam
      zaledwie kilka pojedynczych procent.

Wkrotce Pl bedzie płaciła UE potezne kary za nieprzetworzone,
      zalegające na wysypiskach odpady.
      Nikt nie wie, nikt nie pisze o problemie bo nie wiadomo jak problem
      rozwiązac.
      Zamiast tego problem przykrywa sie folowkami za 40 gr mydląc ludziom
      oczy.

Gdzie czujna prasa, wscibscy dziennikarze ???
      Temat leży na talerzu.

- A moze to temat tabu
      i zaraz zginie z Forum usuniety przez czujnego Admina
      "za łamanie regulaminu"??

• Gość: wobo1704 Re: Foliówkowa przykrywka dla ekologii IP: *.aster.pl 30.08.09, 09:43
        W artykule:
        >...za niezwykle szkodliwe dla środowiska torby foliowe ...

Za szerzenie takich kłamstw należy obić mordkę.
        Cząsteczki PE zbudowane sa wyłącznie z wodoru i węgla.
        Po spaleniu powstaje woda i dwutlenek węgla.
    • Gość: Bolo Foliówki znów przerosły rząd IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.09, 10:44
      W czasie uświadamiania ekologicznego społeczeństwa "mimochodem" zlikwidowano skup makulatury (co mogłoby dawac tanie papierówki z recyklingu), zlikwidowano skupy butelek (w prowadzając na rynek i do lasów tony PETów), itp, itd. Mam nieodparte wrażenie, że każda biurokratyczna akcja ekologiczna kończy się klęską.
    • Gość: gość Foliówki znów przerosły rząd IP: *.ghnet.pl 08.12.09, 21:48
      myślę, że w cywilizowanych krajach trudno włożyć żywność mokrą do
      lnianej czy papierowej torby. Zastanawiam się w ogóle jak papier może
      być ekologiczny???? Czy to dlatego, że jest pochodzenia naturalnego?
      Próbuję sobie wyobrazić jak można donieść zakupy do samochodu w
      rękach... a może mam się poruszać wszędzie z kartonowym pudełkiem?
      Wciska się kit nam, że plastik pochodzi z nieodnawialnych źródeł,
      wciska się kit, że foliówki kompostowalne są przyjazne środowisku
      (ale czy na pewno polskiemu???) wciska się kit w postaci mody na
      torby papierowe 'premium'. No, ale co zrobić - głupim łatwo
      manipulować i na nim zarabiać. Wspomniana Irlandia jest najlepszym
      tego dowodem - czy ktoś wie ile tam wzrosła wielkość sprzedaży worków
      na śmieci po wprowadzeniu opłat na foliówki??????????? -> zachęcam do
      lekury i do zdobywania wiedzy. Im człowiek mądrzejszy, tym świadomiej
      podejmuje decyzje i wypowiada opinie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka