Dodaj do ulubionych

Melani - Alanya/Oba_Gol (***)

19.07.04, 16:12
Hotel ma już lata świetności raczej za sobą, ale nie jest tragicznie...Miałam
wersję All Incl. ( z Wezyrem ) - jedzonko raczej monotonne, ale da się
przeżyć... Alkohol miejscowy do oporu. Zastrzeżenia mam co do czystości
jadalni, barku, straszny syf na plaży - w październiku obruso-ceratki
wyglądały jakby od początku sezonu nie były prane !!! Kelnerzy mogliby
częściej zmieniać przepocone koszule !!! Pokoje duże, nie wszędzie TV, częste
problemy ze spływem wody w łazienkach, biorąc prysznic stało się po kostki w
wodzie - nawet jak założyło się klapki na koturnie. Kłopoty ze spływem miała
większość łazienek. Sprzątanie generalnie codziennie. Basen średniej
wielkości. Hotel w zeszłym roku był też w ofercie TRIADY bez wersji All Incl.
Ludzie narzekali wtedy, że chodzą głodni. W pobliżu raczej kafejki i
restauracje - można delikatnie "pobrykać", ale na prawdziwą balangę trzeba
jechać do centrum.

apartamenty_alanya@o2.pl
Obserwuj wątek
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 19.07.04, 16:15
      Byłem w hotelu Melani w 2003 roku, było naprawdę przyzwoicie, blisko plaży,
      czysto i raczej spokojnie, żadnych uwag co do obsługi, może tylko monotonne
      jedzenie ale w wystarczającej ilości, hotel dysponuje własnymi parasolami i
      leżkami na plaży - bezpłatnie, własny nieduży basenik z barem . Za ok. 1500zł w
      wersji all inclusive, mimo że pod koniec sezonu nie można oczekiwać luksusów.

Krzysiek
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 19.07.04, 16:15
      HOTEL NIBY 3 GWIAZDKOWY ALE DO TRZECH GWIAZDEK TO BARDZO DUZO BRAKOWAŁO ZALETĄ
      TEGO HOTELU BYŁY BEZPŁATNE LEZAKI NA PLAŻY ALE TYLKO W OFERCIE ALL.
      WYZYWIENIE - BARDZO MAŁO POTRAW MIĘSNYCH ALE PRZEZ CAŁY DZIEN COŚ SERWOWALI
      MOZNA BYŁO NAJEŚC SIĘ DO SYTA. RESTAURACJA TO RACZEJ STOŁÓWKA, OBRUSY
      ZABRUDZONE OBSŁUGA MOZE BYC
      BASEN MAŁY ALE OK.
      BAR BARDZO SKROMNY (NIEKIEDY COŚ "ŚMIERDZIAŁO") NAPOJE ALKOHOLOWE BEZ PROBLEMÓW
      ALE BARDZO NISKOPROCENTOWE DRINKI MIESZALI 1 DO 5.kONCIK DLE DZIECI BYŁ ALE TAK
      TYLKO W REKLAMIE BRUDNE ZABAWKI I BARDZO ZANIEDBANE .POKOJE CZYSTE CO DZIEŃ
      SPRZATANE ALE ŁAZIENKA TO DO KLASY TURYSTYCZNEJ NAWET NIEPODCHODZI.MEBLE ORAZ
      WYKŁADZINA JUZ TROSZKĘ PODNISZCZONE.PIERWSZY POKÓJ JAKI DOSTALIŚMY W ŁAZIEŃCE
      KAPAŁO Z SUFITU PO REKLAMACJI JAKĄ ZŁOŻYLIŚMY PRZENIESIONO NAS DO POKOJU W
      KTÓRYM NA POCZATKU BYŁO OK. ALE PO 5 DNIACH POBYTU TEŻ ZACZEŁO W ŁAZIEŃCE
      KAPAĆ.zASŁONY I FIRANY RACZEJ DO CZYSTYCH NIENALEZAŁY .kLIMATYZACJA WŁANCZANA
      JEST 8 GODZIN NA DOBĘ PODCZAS TEGO CZASU MOZNA BYŁO STEROWAC TEMPERATURĘ W
      POKOJU WYSTARCZAJĄCO JAK NA TE WARUNKI OK.W TRAKCIE NASZEGO POBYTU GRUPA
      ZAJMUJĄCA 4 POKOJE ZAŻĄDAŁA ZMIANY HOTELU PO TEJ ZMIANIE OCZYWIŚCIE ZA DOPŁATA
      TEZ NIE BYLI ZADOWOLENI.aLE POZA TYM BLISKO DO PLAŻY OK 150-200 METRÓW TUNEL
      POD ULICA ULICA Z BARDZO WIELOMA SKLEPAMI I BARAMI ZNAJDOWAŁA SIĘ
      PRZYHOTELU .PRZEBYWAŁEM JUŻ W KILKU HOTELACH ALE TEMU DAŁBYM NAJWIĘCEJ 1
      GWIAZDKĘ .ACHA JESZCZE JEDNO W KATALOGU WEZYR MOŻNA BYŁO DOCZYTAĆ SIĘ O
      WIDOKACH Z TEGO HOTELU A WIĘC MOZE BYŁO WIDAĆ ALE POMIĘDZY BUDYNKAMI JAKIE
      ZNAJDUJĄ SIĘ PRZED HOTELEM I TZEBA SIĘ ZASTANOWIC CZY TO NAPEWNO MOZE A OGRODU
      TAM NAPRAWDE ŻADNEGO NIE BYŁO HOTEL BYŁ POŁOZONY W DZIELNICY O BARDZO DUZYM
      ZAGĘSZCZENIU BUDOWLANYM JA TO NAZYWAM BLOKOWISKA I TAK JEST .

Konrad111
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 19.07.04, 16:16
      Byłem tam w 2003 roku z Triadą. Jedzenie słabe, monotonne i im bliżej końca tym
      gorzej. Kelnerzy faktycznie fatalni i jacyś turecko brzydcy. Pokoje dość duże,
      łazienka to wszechobecna wilgoć i syf. Taka mokra komórka wylęgarnia komarów.
      Klimatyzacja działała, tak jak pisało na ścianie pokoju, choć były problemy z
      pilotami do nich i czasem zawodziła. A jeśli zdarzyło sie że nie chodziła jeden
      cykl to to następnego nie szło wytrzymać. Z minusów to jeszcze baaaardzo głośna
      dyskoteka obok w knajpie tak do 24.00 ale później było cicho. Basen taki sobie
      choć po 3 dniach woda była jak mleko i omijałem go z daleka. NAJWAŻNIEJSZE
      jednak było morze. Bardzo blisko, a na plaży było dość czysto i woda cudownie
      ciepła. I po drodze w sklepie można bylo kupic piwko EFES za 1 mln czyli ok 3zł.

detroit@gazeta.pl
    • monia45 Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 20.07.04, 17:42
      Byłam w tym hotelu w sierpniu 2003 z Triadą. Było dosyć fajnie. Fakt-jedzenie
      troche monotonne, basen nie za duży, ale nie widziałam, żeby bylo w
      nim ,,mleko", u nas klimatyzacja działała zawsze, nie moglismy z mężęm narzekać.
    • annjan chyba przesadzacie... 26.07.04, 15:20
      Byłam w Melani w zeszłym roku - zacznę od ceny - 1300 zł za tydzień w tym
      przelot i dwa posiłki - i teraz należy się dalszy opis bo nie wiem czego
      spodziewacie się za tą cenę, gdzie wliczony jest przelot w obie strony.

Za 1300zł nie spodziewałam się luksusów i takich rzeczywiście nie było. Pokój
      zmieniłam bez problemu bo pierwszy był z fatalną łazienką. Meble trochę
      wiekowe, łazienka w klasie ** gwiazdek - ładna nie była ale dało się wyźyć.

Byłam w Alanyi już 2 raz i moim zdaniem hotel położony jest ok. Blisko sklepy,
      knajpy, morze... Basen mały ale brudny nie był więc nie wiem skąd te opisy...

Obsługa była miła, chociaż tak jak pisze ktoś wyglądali jak "turcy" bo niby jak
      inaczej mieli wyglądać...

A jedzenie jak za te pieniądze bardzo dobre - dużo sałatek, warzyw - typowe dla
      *** hotelu.

Nie spodziewajcie się luksusów ale za tą cenę to dobry wybór - w Polsce wydacie
      więcej bez gwarancji pogody...

SZCZERZE - BYŁAM NA KRECIE W HOTELU *** AMNISSOS I BYŁO BRUDNIEJ I GORZEJ
      CHOCIAŻ WYJAZD KOSZTOWAŁ 2000 ZA TYDZIEŃ....
    • etrusek Nigdy wiecej Wezyra i Melani ... 08.09.04, 13:07
      Autor: Zaggy 05-09-2004

W skrócie:

- niekompetencja i olewactwo rezydentow (to chyba nazwa na wyrost bo bywali oni
      do dyspozycji max raz w tygodniu przez pol godziny), poza tym bezczelnośc i
      zwykła chamówa tych ludzi w stosunku do turystów;

- zmienność i niepewność warunków (np. 2 dni przed wyjazdem zmiana hotelu,
      zmiana lotu powrotnego z 3 rano na 9 bez liczenia sie z kwestia zakwaterowania
      o noc dluzej, informacja o wylocie i liscie pasazerow na ostatnią chwile,
      dostarczenie biletów na 2 godz przed odlotem-juz na lotnisku przy bramkach;
      itd. itp.)

- trzymanie w ofercie żałosnego hotelu Melani i to jeszcze jako 3*, podczas gdy
      faktyczny standard to max. 2*, poza tym brud, smród i monotonne, byle jakie
      jedzenie (pare osob sie zatruło i wyladowało w szpitalu, choc akurat to nie
      musialo byc wina hotelowego jedzenia a po prostu innej flory bakteryjnej).

Najlepszy dowód, że tylko podczas naszego tam pobytu wykwaterowało sie jakies
      60% ludzi, na koniec zostali tylko ruscy, którym i tak generalnie wszystko
      jedno gdzie się nawalą...

Generalnie zdecydowanie odradzam Wezyra z jego kompletnym brakiem poszanowania
      dla klienta oraz nie polecam hotelu Melani w Alanyi dla kogos kto ma
      jakiekolwiek wymagania wyższe niż nocleg w warunkach "studenckich" i chce
      wypocząc na urlopie po roku cięzkiej pracy.

Ja już chyba wiecej do Turcji nie pojadę, choć morze mają tam piekne, ale raz
      mi wystarczy, nastepnego nie wytrzymałbym ja i mój żołądek. A Wezyra to żegnam
      raz na zawsze.
    • etrusek Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 08.09.04, 14:05
      Autor: sebastianw@poczta.onet.pl

Turcja superr, ale melani (wrzesień 2003) to hotel stary i dawno nie odnawiany.
      Wcześniej byłem w Oba Gunes (sierpień 2001), który w porównaniu z Melani wypadł
      wielokrotnie lepiej. W melani łazienki są w bardzo złym stanie, wieczorem hałas
      dostaje się z ulicy która jest obok cóż słabe drzwi no i okna też cieniutkie,
      meble w stylu wczesny gierek. Tak czy siak bardzo tanio więc coś za coś. Alanya
      jest fantastycznym miastem od rana plaża lub jakiś wypad a w nocy mnóstwo
      imprez w centrum więc do hotelu wpada się nad ranem z lekkim zaszumieniem w
      głowie więc te wszystkie minusy wydają się nie istotne.... najważniejsze -
      klima centralnie sterowana to chyba największe nieszczęście, więcej na
      centralnie sterowaną się nie nabiorę.
    • etrusek Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 08.09.04, 14:08
      Autor: Agness

Wrocilam z Turcji 1.09. Bylam z Wezyrem w hotelu Melani w Alanyi. Jestem
      zadowolona tylko dlatego ze po 2 dniach pobytu w tymze hotelu przenioslam sie
      wraz z grupa jeszcze kilku innych osob w inne miejsce. Ten drugi hotel
      (Saritas) jest teoretycznie tej samej klasy co Melani, gdyz maja tyle samo
      gwiazdek. Jednak warunki sa nieporownywalne...
      Pobyt w Melani to koszmar.... brud, zła obługa, klima właczana tylko gdy
      przypomni sie tym w recepcji, komary, uczulenia, jedzienie przyprawiajace o
      mdlosci ( i nie tylko) a drinki w barze dostepne na zasadzie "one person one
      drink". szkoda gadac... (choc mozna napisac o tym hotelu jeszcze wiele zlego).
      Na plazy "piaseczek" przypominajacy brudna ziemie. poza tym widok i kapiel
      umilaja z pewnoscia rury sciekowe splywajace do morza, znajdujace sie na plazy
      hotelu melani.
      Co do rezydentow Wezyra... malodostepni ( raz w tygodniu na pol godziny,
      spozniaja sie).. doskonale zdaja sobie sprawe z tego ze hotel Melani jest
      beznadziejny i umywaja rece. Sprzedaja wycieczki 3 razy drozsze niz jest to
      mozliwe w rzeczywistosci. Jesli chcecie zaplacic taniej - polecam biuro polskie
      znajdujace sie w centrum Alanyi kolo Burger Kinga. Nazywa sie Jolcia & Adams.To
      biuro dobre i sprawdzone.
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 12.10.04, 14:10
      Byliśmy z żoną i małym dzieckiem w hotelu Melani. Nie jest tak tragicznie jak
      większość opisuje, ale faktycznie trudno z hotelu być zadowolonym. Wszechobecne
      komary, monotonne żarcie i niewyobrażalny słodko-mdły zapach z kuchni bijący
      wprost do jadalni. Gdybym miał wybierać, to do Melani już nie pojadę. Hotel
      jednak wpisuje się w ogólną niechlujność, połączoną z wszechogarniającym brudem
      panującym w Turcji. Trudno narzekać przy tym na biuro czy rezydentki, bo gdy
      już tam jesteś to nie są one do niczego potrzebne.

mazurkiewicz1@gazeta.pl
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 09.10.05, 19:53
      Hotel został gruntownie wyremontowany
    • kalimera Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 03.08.06, 13:16
      Spędziłam w tym hotelu 2 tyg. urlopu w lipcu i to była najwieksza niedogodność
      tego pobytu. Turcja to piekny kraj, który ma sporo do zaoferowania turystom,
      ale hotel trafilismy beznadziejny, co nie znaczy, że lepszych nie ma.

Mimo remontu hotel nie zasluguje na polecenie. Nie wystarczy tylko odświerzenie
      i pomalowanie ścian,aby utrzymać standard ***+, trzeba dużo, dużo więcej.
      Jedyna zaletą hotelu Melani jest jego położenie w centrum handlowo-rozrywk.
      dzielnicy Obogol, blisko plaży. Przy hotelu jest ładna restauracja z
      wodospadem.
      W pozostalych kwestiach bylo juz tylko żle i jeszcze gorzej.
      1)Jedzenie - z głodu nikt nie umrze ale posiłków nie mozna nazwać smacznymi, a
      brudne obrusy w dusznej stołówce dodatkowo zniechęcaja.

2) Plaża hotelowa - brudna, połamane parasole i leżaki. Jesli przyjdziesz na
      plaże pózniej zabraknie Ci nawet tego złomu.

3) Basen hotelowy - mały z niewystarczająco liczba leżaków wokół, które i tak
      są od rana zajete przez ręczniki gosci, którzy jeszcze smacznie śpią. Z budy
      tzw. animatora obok basenu cały dzień dudni glośna muzyka, która w połączeniu z
      krzykami rozbawionych dzieci i opitymi piwem gośćmi hotelu stanowi "Idealne
      miejsce do wakacyjnego wypoczynku" ;-)))

4) All inclusive - bo tę opcje zywieniowa prowadzi hotel, jest karykatura, piwo
      najtańsze jakie może być, inne drinki i napoje podobnie dodatkowo chrzone wodą
      bez przyzoitości.

5) tzw. animacje - żenada

6) Czystośc - karaluchów ani wiekszego brudu nie widziałam, ale w drugim
      tygodniu pobytu nie sprzątano nam pokoju ani nie wymieniono ręczników przez 5
      dni, dopiero po interwencji w recepcji doczekalismy sie wizyty sprzataczki i
      czystych ręczników.

Ponadto niekompetentni i nie znający żadnych chrześcijańskich języków
      recepcjoniści, na 3 windy czynna jedna, druga psuła sie niemal codziennie.
      Odradza ten hotel z całą życzliwością zarówno turystom jak i biurom podróży,
      które nie chcą wysluchiwac opinii swoich klientów, których zakwaterują w tym
      przybytku.
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 24.07.07, 21:56
      Dzis wrócilam z tego hotelu i piszę odrazu żeby przestrzec osoby przed tym
      hotelem. Przed wyjazdem czytałam bardzo niepochlebne opinie ale nie wierzylam.
      Ten hotel nie powinien miec żadnej kategori.A łazienki .. brak nawet brodziku
      tylko normalne wglebienie na pare centymetrów w podłodze gdzie nie wiadomo czy
      to sa płytki czy normalny beton z non-stop zapchanym odpływem i wylewajaca się
      wodą na przedpokój i pokój.Kawałek kotary ceratowej często z niedziaiłającą
      słuchawka prysznicową. Malutka półeczka pod lustrem,nie ma gdzie położyć
      kosmetyków.Zobaczcie Państwo że na żadnej stronie odnośnie tego hotelu nie ma
      zdjęć łazienki. W pokoju nie ma stołu jest malutka lodówka i na niej stoi mały
      17-calowy telewizor. Ja po wejsciu to tego pokoju doznałam uczucia jak bym sie
      znalazła gdzieś w jakimś obskurnym motelu przy bocznej drodze. Jezeli chodzi o
      jedzenie... no cóż będe wiecej pisac może podam co było wczoraj na sniadanie,
      oprócz jajek gotowanych 3 lub 5 min choc nigdy nie mozna bylo dostrzec
      roznicy ,dostaliśmy ziemniaki w mundurkach i Takie zestawy byly prawie
      codziennie ,tylko zamiast ziemnikow w mundurku byla cebula z pomidorem na
      cieplo. I bylo tylko sniadanie ,obiad, podwieczorek skladajacy sie z trzech
      kruchych ciasteczek i kawy, kolacja ktora byla wlasciwie najsmaczniejsza. Kawa
      i herbata tylko w czasie posilkow. Napoje alkoholowe tak jak w wiekszosci
      hoteli rozcienczone. W hotelu jest ok 90 procent Rosjan o zachowaniu poniżej
      normy. Brak animacji ,dzieci sie nudza. Hotel bardzo glosny poniewaz na tylach
      tego hotelu jest restauracja gdzie ludzie bawia sie do bialego rana. My
      przyjechalismy do hotelu o godzinie 14:05 i nie dostalismy obiadu ktory byl
      wydawany do godziny 14-ej !!! A po drodze z lotniska byli rozwozeni rezydenci
      do swoich mieszkan. A byla to opcja All Inclusive. Uslyszelismy ze posielek
      bedziemy miec o godzinie 19-ej. Niestety rezydenci nie wywiazuja sie ze swoich
      zadan ,tylko usiluja namowic na wycieczki fakultatywne i tu rowniez nie mam
      dobrego przykladu. Znajomi zaplacili za noc Turecka,stacili caly wieczor, nie
      zjedli kolacji w hotelu i nikt po nich nie przyjechal. Kiedy wczoraj rezydentka
      odwiedzila hotel nie miala o niczym pojecia,czyli brak komunikacji pomiedzy
      rezydentami. Pieniazkow oczywiscie znajomym nie oddala , bo nie ona pobierala
      te pieniadze i jak znajomi powiedzieli ze w takim razie rezygniuja z wycieczki
      do Kapadocji rezydentka stwierdzila ... ze owszem ale beda miec zwrot tylko 70
      procent a na pytanie znajomych jakie oni dostana odszkodowanie za stracony
      wieczor i brak kolacji,Pani odpowiedziala ze ona im nie bronila zjesc kolacji w
      hotelu!!!! Jestem bardzo zadowlona z pogody, morza .. tu nie mialam zadnej
      przykrej niespodzianki.

Autor: jola, wakacje.pl
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 07.07.08, 09:32
      Hotel nie należy do najnowszych. Pokoje w miarę czyste .W
      standardzie klimatyzacja .Położenie bardzo fajne . Blisko morza i
      troszkę dalej w góry.Wycieczki fakultatywne całkiem fajne i JEŚLI
      NIE Z BIURA ALFA STAR to nawet niedrogie (różnica potrafi sięgnąć 30
      dolarów). Jeśli chcecie płynąć statkiem weżcie go z portu . Każdą
      inną wycieczkę kupicie niedrogo w małych biurach w mieście.Rezydent
      niezainteresowany gośćmi .Morze ciepłe, bardzo słone .Plaża średnio
      czysta mimo że sprzątana każdego dnia (ale to już wina tak smo
      miejscowych jak i turystów)Komunikacja świetna . Za 1 lira
      dojedziesz wszędzie a kierowca wysadzi cię na prośbę.W samym hotelu
      jedzenia dużo ale niezbyt urozmaicone.No i największy plus Melanii-
      przesympatyczna , odjechana i zajefajna obsługa. Każdy uśmiechnięty
      i życzliwy. Większość posługuje się językiem rosyjskim i
      angielskim . Pamiętajcie że jakimi wy będziecie dla nich takimi oni
      będą dla nas. Nie jest prawdą, że lepiej traktują rosjan.
      Pamiętajcie że jest to hotel 3*. Cena jest adekwatna do tego co
      zastałam
      Kamilafa
    • ew151 Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 16.07.08, 20:45
      1. Jedzenie monotonne, przy zmianie turnusów trzeba stać p jedzenie
      w długiej kolejce
      2. Obrusy nie prane tylko zamiatane (przynajmniej takie sprawiają
      wrażenie)
      do 24 głośno - dyskoteki i głośna muzyka w pobliskich restauracjach
      w pobliżu
      3. kelnerzy uwijają się jak w ukropie i puste plastikowe kubki ( bo
      takich tam się pije) znikała szybko. Talerze znikały zanim udało się
      zjeść ostatni kęs jedzenia.

Zgodzę się że jest to hotel na miarę swojej ceny ale...

Zaszokował mnie fakt, że po dojeździe do hotelu okazało się że z
      przyczyn technicznych pokoju dla nas nie ma. Ulokowano nas w hotelu
      dużo gorszym z obietnicą, że następnego dnia się sytuacja zmieni.

Następnego dnia ponownie z walizami przybyliśmy do hotelu i okazało
      się że nie tylko my zastaliśmy taki stan rzeczy. Recepcjonista na
      moje pytania dotyczące przyczyn takiego stanu rzeczy stwierdził, że
      on ma dosyć zacznie płakać i rzucił długopisem i opuścił stanowisko
      pracy.
      Po kilku godzinach nareszcie otrzymaliśmy pokój, do którego
      zastrzeżeń nie mieliśmy.
      W dniu wyjazdu otrzymaliśmy informację, że o 2 w nocy mamy opuścić
      pokój. Niestety około 1 w nocy obudziło nas łomotanie do drzwi z
      prośba o natychmiastowe opuszczenie pokoju. Po negocjacjach
      otrzymaliśmy pozwolenie na dotakowe 10 min. O ironio, po moich
      prośbach o wyjaśnienie tej sytuacji, otrzymałam informację że pokój
      musi być przygotowany na przyjęcie gości.

Jako ciekawostkę mogę podać, że Pani rezydentka wykazała się
      znajomością hotelu. Powiedziała nam, że pośrodku jadalni jest coś w
      rodzaju małego wodospadu. Niestety nie było. Coś takiego znajduje
      się w restauracji Melani, która jest z przodu hotelu.
      Reakcja na fakt zmiany hotelu była następująca, a czemu Pani do mnie
      zadzwoniła? Ciekawe jak, nigdzie nie było numeru do niej , a sama
      szybko się zmyła po upewnieniu się że jest pokój.

DOBRA RADA DOPÓKI NIE DOSTANIECIE KLUCZA DO POKOJU DO RĘKI,
      POWIEDZCIE REZYDENTOWI BY Z WAMI ZOSTAŁ.

• turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 29.07.08, 15:58
      Właśnie dziś wróciłam z Alanyi. Byłam w tym hotelu przez tydzień.
      Opinie Polaków na jego temat są podzielone. Ja byłam zadowolona,
      aczkolwiek nie nastawiałam się na super warunki, mając przykre
      doświadczenia z hotelu o podobnym standardzie w Tunezji. Moim
      zdaniem hotel odpowiada 3*. Pokoje są w miarę ok, sprzątane
      codziennie (1$ na poduszce), znajomi nie mieli zmienianych
      ręczników, moje były codziennie świeże. Klimatyzacja w niektórych
      pokojach podobno wysiada czasem, łazienki są niezbyt komfortowe.
      Czuć zapach kanalizacji, a drugą dużą wadą są na stałe zamontowane
      prysznice, które lejąc wodę z góry, zamaczają nas całą. Czasem
      popołudniem i późnym wieczorem brak ciepłej wody, gdyż jest ona
      nagrzewana w zbiorniku umieszczonym na dachu hotelu. Ale zimna woda
      nie jest aż tak zimna, żeby była przykra. Zresztą przy 30-stopniowej
      temperaturze po godz.22 i ponad 40-stopniowych w ciągu dnia, po co
      komu ciepła woda... Jedzenie jest dość zróżnicowane, aczkowlwiek nie
      jakieś zachwycające. Na śniadania codziennie to samo do wyboru
      (szwedzki stół): kawa, herbta lub zimne napoje, płatki kukurydziane,
      pieczywo, sery, parówki, pomidory, ogórki, jajka na twardo,
      drożdżowe małe bułeczki, dżemy o smaku miodu, nasączone ciastka. Na
      obiad zimne makarony z warzywami, ziemniaki, czasem kurczak, świeże
      warzywa do wyboru, kolacja ma podobne menu do obiadu, więc ja nie
      traciłam czasu na obiady i szłam sobie dopiero na kolację. Koło 17
      podwieczorek w formie ciastek, arbuza (innych owoców brak), napojów.
      Obsługa hotelu sprawna i grzeczna - studenci dorabiający w wakacje.
      Wkurzające jest to, że ledwo przełknie się ostatni kęs, a oni już
      zabierają talerz. Obrusy na stołach nie są zmieniane
      tylko "zamiatane", więc czystością nie grzeszą, zwłaszcza po inwazji
      Rosjan na stołówkę. Rosjan jest w tym hotelu przeważająca większość
      i często drażnią swoim zachowaniem. Hotel posiada basen, który jest
      czynny w ciągu dnia. W godzinach wieczornych można przy nim jedynie
      zjeść, pływać nie można, bo woda jest dezynfekowana. Jest mała
      liczba leżków na basenie. Było ich tylko 12 na ponad 100 pokoi w
      hotelu. Po 23 obowiązuje przy basenie cisza nocna, chyba w jedynym
      hotelu w okolicy. Po prostu już się nic nie dzieje. Ale hotel jest
      położony przy ruchliwej ulicy, która "żyje" do 3 nad ranem. Więc
      jeśli spokojnie chcemy spać, lepiej trafić na pokój z widokiem na
      basen. Sklepy zamykają ok. 1-2 w nocy. Do plaży jakieś 400 m. Do
      centrum Alanyi około 15 minut jazdy dolmuszem, płatnym 1 lira u
      kierowcy (kursują co jakieś 10-15 minut). Ja miło spędziłam czas i
      jestem zachwycona Turcją. Dla hotelu miałam tolerancję, gdyż
      nastawiłam się na przebywanie poza nim. Niedogodności nie były więc
      dla mnie zbyt uciążliwe.

dominika
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 16.07.09, 13:47
      Widzę, że wielu z was niezbyt orientuje się w jakości gwiazdek w
      krajach arabskich- tu 3* to nie to samo co 3* chociażby w Bułgarii.
      Jeżeli ktoś tu jedzie nie może być nastawiony na to, że wszystko
      będzie idealne, takich rzeczy to można szukać w 5* hotelach a i tam
      ludzie znajdą uchybienia. Rzeczywiście łazienka nie jest zbyt
      imponująca, brodzik jest zbyt niski przez co wylewa się woda na
      podłogę, ale ja poleciałam, żeby ten kraj zwiedzić i wypocząć, a nie
      leżeć w hotelu. Moje oczekiwania hotel spełnił, nic więcej mi nie
      było potrzeba,a co do drinków- zawsze będziesz lepiej traktowany gdy
      po przyjeździe dasz bakszysz.
      Klaudia
    • turhotel Re: Melani - Alanya/Oba_Gol (***) 16.07.09, 13:47
      Fatalne jedzenie, zapłaciłem za HB w postaci bufetu, a obiadokolacje
      były na zasadzie chochlą z gara do miski, jak w wojsku. Na szczęście
      obok jest knajpa Alibaba z dobrą kuchnią. Poza tym dało się żyć.
      Zwiedzałem, nie delektowałem się tureckim alkoholem na basenie, więc
      dla mnie wystarczające minimum.
      Jacek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka