IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.03, 06:46
Wprawdzie jadę tam dopiero w wrześniu ale zaczynam przygotowania
teoretyczne.Będę 21 km od centrum,ale w pobliżu jest metro.Czy ktoś może
polecić jakiś dobry przewodnik -jest tego tyle na rynku-chodzi o
taki "życiowy",ewentualnie inne porady.Będę mieszkał za 2 euro dziennie przez
2 tygodnie a więc nie tylko chcę zobaczyć żelazny zestaw 5 dniowych wycieczek
(Tour Eifel,Moulin Rouge itp.Jeśli kogoś dziwi cena to nie moja zasługa ale
taki układ "wymianowy".
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga* Re: Paryż IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 08:47
      Ja miałam "żelaznego" Pascala i tym razem naprawdę byłam zadowolona. Poza tym
      zaraz po przyjeżdzie kupilam porządną mapę miasta. Plan metra rozdają za darmo
      na stacji. W każdym "kiosku" można dostać plan atrakcji kulturalnych na bieżący
      tydzień (kina, teatry, kabarety, wystawy, ale także kluby i restauracje)-
      informator był za darmo. Z atrakcji mniej turystycznycj polecam paryski meczet,
      chińską dzielnicę, wszelkie przyległości i małe uliczki w okolicach Centrum
      Pompidou, ogród luksemburski, pchle targi, obie wyspy - nie tylko ze względu na
      Notre Damme. Wogole bardzo dużo chodziliśmy i było cudownie. Nastaw się
      jedynie, że jest to ogromne miasto i na piechotę jest wszędzie daleko :)) Tak
      napradę to najfajniej było poza Paryżem, szczególnie nad Atlantykiem.

Gratuluję tak taniego noclegu :))
    • miriam_73 Re: Paryż 05.05.03, 10:49
      Zdecydowanie Pascal i Wiedza i Życie plus mapa - dobre niedrogie plany mozna
      kupić w Informacji Tur. na Polach Elizejskich, tam też mozna kupić (warto)
      Kartę Muzealną - daje wstęp do wszystkich muzeów państwowych, nie trzeba stać w
      kolejkach np. pod Luwrem czy Orsay, co w sezonie jest nie do uniknięcia. Z
      ciekawostek polecam Ci okolice Rue Rosiers - dzielnica żydowska. Jeśli siedzisz
      dłużej w Paryżu to warto wyskoczyć np. do Chartres, ale także i nad morze -
      jest dużo wygodnych połączeń.
    • Gość: a to ja Re: Paryż IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 05.05.03, 15:24
      Ecch,Paryż.
      Ma swój urok, nastrój,"klimat", i kojarzy mi się z pierwszą pieczątką w
      paszporcie..
      Rada praktyczna-jeśli będziesz poruszać się po mieście metrem i nie tylko-weź
      ze sobą zdjęcie legitymacyjne:umożliwi Ci to wykupienie na tydzień "biletu na
      wszystkie linie"(orange carte)/metro,bus/.
      Co do ciekawych miejsc...hm, każdy w Paryżu może znaleźć coś dla
      siebie.Możliwości jest tyle,że te dwa tygodnie przelecą w mgnieniu oka.
      Przewodnik?-ja jestem wzrokowcem, więc na mnie działają "obrazy"-korzystałam z
      przewodnika "Wiedzy i Życia"/ o "Pascalu" 10 lat temu mało kto słyszał/.
      2 euro za dzień...chyba nie obejdzie się bez zobowiązań;-)?
      Cierpliwego oczekiwania do września.
      a to ja
      • Gość: hepik1 Re: Paryż IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 20:57
        Dzięki dla wszystkich.Zobowiązań nie będzie ,to powiązania po linii
        służbowej,coś w rodzaju wymiany między zakładami pracy -jak za czasów PRL i
        np.NRD.Pozdr.
    • Gość: maniek Re: Paryż IP: 217.153.7.* 06.05.03, 08:11
      Koniecznie kup sobie kartę muzealną, nie tylko nie stoisz w kolejkach, ale i
      zwiedzanie muzeów wychodzi Ci dużo taniej. A w Paryżu jest do zwiedzania sporo
      bardzo dobrych muzeów, chociaż nie przepadam za zwiedzaniem wnętrz, wolę łazic
      po miastach, to tam muzea są naprawdę super. Polecałbym przewodnik Pascala,
      zdecydowanie jesli masz zwiedzać samodzielnie i ewentualnie coś dodatkowego,
      żeby dowiedzieć sie czegoś więcej o oglądanych obiektach. Koniecznie musisz
      obejrzeć La Defence (nie wiem czy tak sie pisze, ale w Paryżu byłem dawno)
      rewelacyjne miejsce. I Wersal. I po prostu pochodzić po mieście. Paryż jest
      fascynujący.
      • Gość: FRAIS Re: Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 20:59
        Ile kosztuje karta muzealna?
      • Gość: FRAIS Re: Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 21:20
        A propos La Defense to wejdź na plfoto.com/zdjecie.php?picture=120712

pozdrawiam FRAIS
    • Gość: jj09 Re: Paryż IP: *.piekary-slaskie.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 09:48
      Jeżeli możesz podać namiary
      Gdzie taki tani nocleg?
      • Gość: hepik Re: Paryż IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 20:51
        Gość portalu: jj09 napisał(a):

> Jeżeli możesz podać namiary
        > Gdzie taki tani nocleg?

Patrz dwa posty wyżej.W niczym nie mogę pomóc.
        • mojito Moulin Rouge albo Lido 06.05.03, 21:37
          Bonjour Hepik,
          Jezeli bedziesz musial wybrac miedzy tymi przedstawieniami to rozwaz Lido.
          Nowoczesniejsze, mlodsze, bardziej widowiskowe.
          Pozdrowionka,
          mojito.
          • Gość: Ewa Re: Moulin Rouge albo Lido IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 07.05.03, 18:48
            Jesli bedzie do wyboru Moulin Rouge i Lido to koniecznie trzeba wybrac Crazy
            horse. Najlepsze i najbardziej rozebrane dziewczyny i rajcujaca choreografia.
            Po wizycie Louvru takie zakonczenie dnia bedzie najlepsze. Nie zapomniesz do
            konca zycia!
            • Gość: KiKa Re: Moulin Rouge albo Lido IP: *.wasilkow.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:34
              Jesli zamierzasz sie wybrac do Moulin Rouge to nastaw sie na wysokie koszty bo
              wstep kosztuje 60E...po uslyszeniu ceny mi sie odechcialo. Decyzja nalezy do
              ciebie.
    • Gość: agentka Re: Paryż IP: *.joint.eu.org 08.05.03, 13:01
      Salut!

Co do przewodnika to goraco polecam Wiedze i życie - masz tam wiekszosc rzeczy
      zilustrowanych, a poza tym sa zamieszczone male mapki sytuacyjne- i wierz mi
      przydaja sie!! jak juz ktos napisal koniecznie kup sobie Carte orange czyli
      bilet tygodniowy lub miesięczny dzieki ktoremu bedziesz mogl sie poruszc
      wszystkim.Tylko pamietaj, ze w Paryzu sa strefy (zones), czyli kupujac bilet
      kupujesz na iles tam stref (metro jezdzi tylko w pierwszych dwoch, ale znacznie
      szybciej przemieszcza sie RER i dalej dociera- i tu wlasnie trzeba uwazac w
      ktorej strefie).
      Jezeli jedziesz na poczatku wrzesnia to zastaniesz jeszcze w sklepach soldy
      (czyli wyprzedaze).Naprawde fajne rzeczy po bardzo atrakcyjnych cenach.
      Co do zwiedzania, to musisz koniecznie odwiedzic Montmartre w nocy -
      najwspanialsza atmosfera, a sprzed bazyliki Sacre Coeur roztacza sie panorama
      oswietlonego Paryza.
      Moze uda ci sie trafic na jakis etniczny wieczorek na lodzi - ja bylam na
      marokanskim i bylo rewelacyjnie!!Musisz sprawdzac w informatorze kulturalnym.
      I przygotuj sie na to ze nie bedziesz chcial wyjezdzac z tego magiczengo
      przecudownego miasta!!!!!!!!!!!!!

bonne chance!!!
      pozdrawiam
      • hepik1 Re: Paryż 08.06.03, 16:45
        Dzięki.Podobno Orange Carte jest w zasadzie dla tubylców a nie dla turystów?I
        co chodzi z tymi strefami?Moja leśniczówka leży gdzieś Między Maison Lafift
        (nie tak się to pisze -pardon) a Saint Germain.Tj.21 km od centrum ale dojeżdża
        tam metro.To która to strefa?
        • Gość: czekolada Re: Paryż IP: *.go.net.pl / 192.168.1.* 09.06.03, 09:11
          na to metro trzeba troche uważać. pierwszego dnia w Paryżu postanowiłąm ze
          znajomymi zostać w miescie troche dłuże, przewodnik sie zgodził, wiec ok. tylko
          nie wiedzielismy, ze do naszej dzielnicy(tez 20 km za Paryzem) metro kursuje do
          23 godziny. bylismy naprawde przerażeni na tym dworcu, który za 20 min mieli
          zamykać. mielismy do wyboru albo noc na peronie, albo wycieczke do hotelu na
          nogach. i szliśmy... balismy się cholernie, na szczescie poznalismy po drodze
          gościa pracującego w ochronie, który nas poprowadził. to było dopiero
          zwiedzanie Paryża!
          także, ostrzegam przed samotnym, wieczornym zwiedzaniem.:)
          • Gość: beata Re: Paryż IP: 217.8.161.* 09.06.03, 17:41
            Paryż nocą jest przepiękny. Chodziłam na długie spacery późnym wieczorem i na
            szczęście nie spotkało mnie nic złego, a byłam sama. Może to zależy
            od okolic.
            pozdrawiam
            beata
            • Gość: mary Re: Paryż IP: *.swic.dialup.inetia.pl 02.09.03, 19:41
              Gość portalu: beata napisał(a):

> Paryż nocą jest przepiękny. Chodziłam na długie spacery późnym wieczorem i na
              > szczęście nie spotkało mnie nic złego, a byłam sama. Może to zależy
              > od okolic.
              > pozdrawiam
              > beata

Na serio bylas sama w Paryzu? I jak bylo? Ja sie wybieram z biurem podrozy ale
              sama i troche mam watpliwosci.
              Mary
        • Gość: Jorn Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: 217.11.141.* 29.06.03, 21:19
          To prawda, że Carte Orange jest w zasadzie dla tubylców, ale przejawia się to
          jedynie w tym, że nie reklamują jej turystom. Jak już jednak któryś się dowie,
          że istnieje coś takiego, to bez problemu ją sprzedają (trzeba tylko mieć
          zdjęcie). Carte Orange jest korzystniejsza, niż te bilety, które sprzedają
          turystom.
          • Gość: FRAIS Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 20:58
            A ile kosztuje carte orange? I właśnie... o co chodzi z tymi strefami? Czy
            można wykupić bilet na wszystkie strefy? Ja do Paryża wybieram się z rowerem
            żeby wyeliminować koszty za metro (jest trochę drogie). Jade juz w przyszłą
            sobotę! Na dwa tygodnie. A może ktoś ze mną?
            • Gość: renfree Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.pool.uni-leipzig.de 03.07.03, 12:22
              O ile dobrze przegladnelam wszystkie posty to nie wiadomo ile kostuje ta CARTE
              ORANGE???
              Ja jade do Paryza 18.07, moze jakas kawa w niedzielne popoludnie...:)
              • Gość: renfree Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.pool.uni-leipzig.de 03.07.03, 12:58
                Voila, znalazlam sama ceny tej karty, bo sa rozne, w zaleznosci od ilosci stref-
                srednio ok.15 euro tygodniowa, no i jak juz ktos pisal ZDJECIE!pzdr.Re
                • Gość: hepik1 Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 19:15
                  Gość portalu: renfree napisał(a):

> Voila, znalazlam sama ceny tej karty, bo sa rozne, w zaleznosci od ilosci
                  stref
                  > -
                  > srednio ok.15 euro tygodniowa, no i jak juz ktos pisal ZDJECIE!pzdr.Re

Proszę mi wytłumaczyć-jak dziecku lub jak głupiemu-jak to działa-z kartą
                  kupuję później tańsze bilety?Czy inne bilety np wstępu z tą kartą też tańsze?I
                  jak działają te strefy?Będę mieszkał w Le Mesnil-le-Roi tj tuż obok Maison
                  Laffit(21 km od centrum)tam dojeżdża RER,potem chyba przesiadka na metro-tak mi
                  się wydaje.To która to strefa?Proszę mi rozjaśnić,bo czarność na razie
                  widzę.Pozdr.
                  • Gość: renfree Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.pool.uni-leipzig.de 05.07.03, 16:49
                    Hmmm teraz to juz sama nie wiem, ale sadze, ze z ta karta to jest tak, ze to
                    jest bilet na wszystkie srodki transportu w obrebie danej strefy. JA pytalam
                    znajomego Francuza i on mi powiedzial, ze zwykly bilet miesieczny kosztuje
                    ok.30 euro, wiec tygodniowka powinna kosztowac nie wiecej niz 15, to by sie
                    zgadzalo!!!
                    Potem na stronie www.free.fr wpisalam w wyszukiwarce 'carte orange' i tam jest
                    cennik...wiec polecam sie tam doinformowac, ewentualnie na www.voila.fr i tam
                    przez wyszukiwarke.Pzdr Ren
                    • Gość: hepik Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 21:55
                      Merci.
                      • Gość: renfree Re: Carte Orange nie tylko dla tubylców IP: 195.132.142.* 22.07.03, 09:02
                        Jestem juz w Paris! mam carte orange i wszystko jasne: koszt 13,75 euro,
                        dziala na wszystko w obrebie miasta, mam na mysli busy i metro a na RER, to
                        jest kolej miejska, tylko na dwie strefy, a to tylko centrum niestety. trzeba
                        miec zdjecie i gotowe:)
                  • Gość: Krystyna LINIA "A" RER......... IP: 62.39.226.* 05.09.03, 01:39
                    Gość portalu: hepik1 napisał(a):

> Gość portalu: renfree napisał(a):
                    >
                    > > Voila, znalazlam sama ceny tej karty, bo sa rozne, w zaleznosci od ilosci
                    > stref
                    > > -
                    > > srednio ok.15 euro tygodniowa, no i jak juz ktos pisal ZDJECIE!pzdr.Re
                    >
                    > Proszę mi wytłumaczyć-jak dziecku lub jak głupiemu-jak to działa-z kartą
                    > kupuję później tańsze bilety?Czy inne bilety np wstępu z tą kartą też
                    tańsze?I
                    >
                    > jak działają te strefy?Będę mieszkał w Le Mesnil-le-Roi tj tuż obok Maison
                    > Laffit(21 km od centrum)tam dojeżdża RER,potem chyba przesiadka na metro-tak
                    mi
                    >
                    > się wydaje.To która to strefa?Proszę mi rozjaśnić,bo czarność na razie
                    > widzę.Pozdr.

... Z Maison Laffitte do Etoile (Place de Gaulle), czyli krotko mowiac Luk
                    Triumfalny.. TO JEST 4-ta STREFA. .....Z Etoile, to juz wszedzie , latwo
                    metrem.
                    RADY PRAKTYCZNE: 1) patrz sie zawsze przed wsiadaniem w metro na kierunek
                    (DIRECTION) stacji koncowej, aby nie znalezs sie w wagonie jadacym w
                    przeciwnym kierunku.
                    2) jezeli poslugujesz sie biletem, to nie wyrzucaj go dopoki nie wyjdziesz z
                    metra: pod ziemia mozesz wsiadac, wysiadac, zmieniac kierunki, etc...z tym
                    samym biletem, dopoki nie przekroczysz drzwiczek wyjsciowych ze stacji.
                    Czesc, zycze przyjemnego pobytu, choc tam w tej chwili nie tak cieplo i
                    slonecznie, jak u mnie na poluniu...........k.
    • Gość: hepik1 Re: Paryż IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 04:23
      Śmieszna sprawa ale ile ja się naszukałem tego mojego wątku.Pisałem z różnych
      comp. no i itd i itp. W niedzielę wreszcie się udało.A zawsze ktoś coś dopisze
      ciekawego,tak jak teraz -o zamykanym metrze.Merci
    • Gość: hepik1 Re: Paryż IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 14:23
      Paryżanie!Do klawiatur.
      • Gość: czekolada Re: Paryż IP: *.go.net.pl / 192.168.1.* 15.06.03, 16:00
        Gość portalu: hepik1 napisał(a):

> Paryżanie!Do klawiatur.

A co jeszcze chciałbyś wiedziec? Bo chyba temat się wyczerpał:)
    • Gość: Iza Re: Paryż IP: *.introl.pl 16.06.03, 11:59
      Polecam przewodnik Pascala i Paryż nocą - wszystko pięknie podświetlone (choć
      gaz miałam zawsze w kieszeni).

Mnie też się udało spędzić 2 tygodnie w Paryżu za 10 EURO (5 lat temu).
      Mieszkaliśmy u rodziny francuskiej, a 10 EURO kosztował nas podarek dla tej
      rodziny (załatwiała nam to nasza parafia). Wyżywienie nie było w tej cenie,
      ale kolację zawsze jedliśmy wspólnie razem z panią, która nas gościła.
    • Gość: akka Re: Paryż - najleprze przewodniki to Michelin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 00:56
      Zdecydowanie najlepsze sa przewodniki Michelin'a - Le guide vert, bo to zielone
      książeczki. Sa bezkonkurencyjne, niech się wszystie inne schowają. Niestety nie
      ma ich po polsku ( to jakaś niezrozumiała luka na rynku!). We Francji
      dostaniesz je wszedzie - po francusku i po angielsku. Polecam wielki wybór w
      Paryżu w ksiegarni na Saint Germain na przeciwko Notre Dame (przez most).
      Miłego zwiedzania!
    • Gość: jo Re: Paryz˙ IP: 62.89.79.* 30.06.03, 16:13
      a ja sie wybieram do Paryza na przelomie wrzesnia i pazdziernika. czy ktos
      moglby mi pomoc w kwesti cen w Paryzu? ile powinnam zabrac euro ze soba zeby
      sobie spokojnie przebawic tydzien w Paryzu :O)
      moze tez ktos doradzilby mi gdzie najlepiej (biuro podrozy) zalatwic sobie
      przelot i zakwaterowanie wraz z wyzywieniem?
    • Gość: eszka Re: Paryż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 13:41
      polecam przewodnik wiedzy i życia, najbardziej sensowny i nie ma dużo błędów,
      co do zwiedzania polecam museum d'orsay, oczywiście parki (mają niesamowite),
      niekiedy wieczorami wzdłuż sekwany można spróbować swoich sił tańcząc tango, a
      wieczory na pont des arts to już poezja, oczywiście piekne ogrody wersalu i
      niezapomniany lasek buloński, a także dworzec kolejowy (wychodząc na dach
      jesteś w parku, który schodzi na ulicę, z której rozciąga się piękny widok na
      wieżę eiffl'a)
      co do praktycznych porad-szybciej porusza się metrem
    • Gość: renfree Re: Paryż IP: *.net195-132-142.noos.fr 23.07.03, 14:32
      a teraz troche praktycznych info, z doswiadczenia:
      metro najszybsze, ale z autobusu cos niecos mozna zobaczyc, piekny spacer z
      pod luku triumfalnego, Champs-Elysees, plac de la Concorde i prosto na
      Luwr.Oczywiscie na Champs tysiace turystow i to totalnie meczace, ale warto.
      Muzeum Rodin, jesli lubisz rzezbe-perfekcyjne.
      Wszystko co slyszales o Montmartre to prawda, jest tam po prostu uroczo, male
      kamieniczki, przytulne knajpki no i tysiace turystow.....niestety, ale to
      chyba norma tutaj.dzielnica La Defense, nowoczesna architektura i rzezba,
      powala monumentalnoscia.Na razie tyle, jak zobacze wiecej to napisze, pzdr.Re
      • owoc-morwy Re: Paryż 23.07.03, 17:37
        Renfree czy możesz wypisać ceny produktów spożywczych (np. z jakiegoś
        rachunku)? Niedługo wyjeżdżam do Paryża i potrzebuje tych informacji, żeby
        wiedzieć ile mniej więcej potrzebuję na utrzymanie.

Będę bardzo wdzięczna za informację.

Pozdrowienia

• Gość: renfree Re: Paryż IP: *.net195-132-142.noos.fr 24.07.03, 12:15
          Oto ceny, voila:
          kilo pomidorow 1.80
          kawal sera zoltego 2.50
          kilo jablek 2.00
          jogrt x4 1.20
          croissant w piekarni 0.75
          chleb wasa 1.50
          sok pomaranczowy 1.20
          Jak cos jeszcze sobie przypomne to napisze, ceny tu podane sa ze sklepu typu
          leader price, zakladam, ze gdzie indziej moze byc drozej. W tych sklepach ceny
          sa troche wyzsze niz np. w Niemczech, czyli calkiem niezle.
          Jak chodzi o inne koszty jak np. wstepy do muzeow, to ceny wachaja sie od 3-
          10,czyli niestety nie za tanio.....no to tyle, pozdrawiam i milego pobytu, re
          p.s. wszystkie ceny w euro
          • Gość: hepik Re: Paryż IP: *.visp.energis.pl 26.07.03, 05:49
            Dzięki również z mojej strony za ceny.Właśnie niedawno doszedłem do wniosku,że
            jeszcze mnie nie stać na wyjazd z gotówką i kartą kredytową.Trzeba jeszcze
            zapełnić bagażnik niektórymi specjałami spożywczymi.Trochę taki dyskomfort
            czuję z tego względu ale jadę na dwa tygodnie,z 4 osobową rodziną-i innego
            wyjścia nie ma.Sama orange carte(znalazłem w końcu)kosztować będzie 28 euro
            razy cztery .Maison Laffite w piątej strefie.Gdyby te ceny podane wyżej były w
            złotówkach...
            I jeszcze pytanie-bo carte orange pozwala jeździć wszystkimi środkami
            lokomocji-czy istnieje jakiś plan sieci autobusowej -można by część dnia
            poświęcić na oglądanie tylko z autobusu,zorientowania w topografii itp?
            • owoc-morwy Re: Paryż 26.07.03, 13:05
              Renfree - dziękuję i proszę o jeszcze :)

Hepik - wydaje mi się, że Maison Lafitte to strefa 4 - przynajmniej tak jest
              zaznaczony na mapie stref (BTW - czyżby camping Eurocampu?). Co do autobusów to
              mogę Ci przesłać plan sieci w pdf-ie, który ściągnęłam z jakiejś strony. Ale
              nie pamiętam z jakiej :(

Pozdrowienia
              • Gość: hepik1 Re: Paryż IP: *.visp.energis.pl 26.07.03, 14:15
                To jeszcze jedna dobra wiadomość dzisiaj,zawsze kilka euro w kieszeni zostanie
                a razy cztery to i kilkanaście.Do końca nie byłem pewny,ja oglądałem mapę na
                www.free.fr ale widocznie niezbyt dokładnie.Jeśli nie sprawi to zbyt wiele
                kłopotu za mapę będę wdzięczny i z góry dziękuję.
                • krolewna.sniezka Re: Paryż 08.08.03, 19:39
                  Dzien dobry,
                  Ja rowniez wybieram sie do Paryza, bede od 3 wrzesnia do 12 wrzesnia, i mam
                  pare pytan:
                  -Czy czesto pada deszcz w tym okresie i czy to sa ulewy czy tez moze przelotne
                  deszcsze nie przeszkadzajace w zwiedzaniu?
                  -Wynajelismy male mieszkanie na avenue Le Suffren, jak blisko jest to miejsce
                  do atracji turystycznych?
                  -Mamy zamiar poswiecic dzien na Luwr, dzien na Wersal, dzien na wycieczke na
                  plaze w Normandii (Utah, Omaha) i zwiedzic miejsca zwiazane z D-day, co jeszcze
                  zajmie nam caly dzien? Oczywiscie bedziemy zwiedzac inne obiekty, wiemy jedynie
                  ze na te musimy poswiecic caly dzien.
                  -Jest nas troje doroslych, jak sie nakarmic w miare niedrogo, ale nie
                  poswiecajac francuskiej kuchni (mysle okolo 1000 E na caly wypad na nas)?
                  -Jak sie porozumiewac? Z trojga nas, mowimy biegle trzema jezykami ale niestety
                  nie francuskim, czy da sie porozumiewac po angielsku? czy warto nabyc jakies
                  rozmowki? Jakie jest nastawienie Paryzan do turystow? czy sa pomocni, mili,
                  itp?
                  -Inne uwagi mile widziane.
                  • Gość: KiKa Re: Paryż IP: *.wasilkow.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:48
                    Moim zdaniem dzien na Wersal to za duzo, max. 3h. Francuzi niestety bardzo
                    slabo mowia po angielsku. Czesto wogole nie rozumieja. Radzilabym kupic jakies
                    rozmowki francuskie na wszelki wypadek.
                    • Gość: Krystyna Re: Paryż IP: 62.39.226.* 05.09.03, 01:58
                      Gość portalu: KiKa napisał(a):

> Moim zdaniem dzien na Wersal to za duzo, max. 3h. Francuzi niestety bardzo
                      > slabo mowia po angielsku. Czesto wogole nie rozumieja. Radzilabym kupic
                      jakies
                      > rozmowki francuskie na wszelki wypadek.

... z dojazdem tam i z powrotem (RER) trzeba liczyc minimum pol dnia.
                      uwaga : SPRAWDZAC W PRZEWODNIKACH GODZINY ZAMKNIECIA OBIEKTOW, JAK ROWNIEZ
                      CZESTO ZAMKNIECIE 1 DZIEN W TYGODNIU!!!
                  • Gość: Fredzio Re: Paryż IP: *.bmj.net.pl 19.08.03, 14:05
                    > -Mamy zamiar poswiecic dzien na Luwr, dzien na Wersal, dzien na wycieczke
                    na
                    > plaze w Normandii (Utah, Omaha) i zwiedzic miejsca zwiazane z D-day, co
                    jeszcze
                    >
                    >
                    Zamiast na Omaha itp.(- plaża i tyle), jedźcie do Bretanii (Carnac i megality,
                    Guimillau i i. założenia parafialne, Quimper itp.)
                    Koniecznie Fontainebleau.
                  • Gość: mac Re: Paryż IP: *.dialup.vol.cz 26.08.03, 22:45
                    czy ktos moze sie podzielic informacjami na temat jakiegos w miare niedrogiego
                    a solidnego noclegu w Paryzu. Moze byc pensjonat, maly hotelik, cokolwiek o
                    przyzwoitym standardzie i zachecajacej cenie (ok. 70 EURO za 2 osobowy pokoj z
                    lazienka). A moze jakies znizki weekendowe? Wybieram sie w pazdzierniku.
                    dzieki
                    serdecznosci
                  • Gość: Krystyna AVENUE SUFFREN......... IP: 62.39.226.* 05.09.03, 01:54
                    znajduje sie w poblizu Wiezy Eiffel'a, i stamtad wszedzie jest niedaleko
                    (maszerujac w wygodnych butach), lub metrem.
                  • rena111 Re: Paryż 11.05.04, 23:23
                    pare dni temu wrocilam z Paryza bylam dwa tygodnie.Paryz i mieszkancy
                    wspaniali.jest duzo do zwiedzania,trzeba liczyc po jednym dniu na wybrane
                    muzeum.Padal deszcz ale to sa krotkie opady i nie przeszkadza zwiedzaniu w
                    muzeum,tylko na Wersal wybierz dzien pogodny bo tam oprocz muzeum zwiedza sie
                    ogrody (2-3 godz).Paryzanie przemili,spokojni i chetnie pomoga ale trudno bylo
                    spotkac osobe znajaca j.angielski,radze pytac osob mlodych bo znaja angielski.
                    z opisu wyglada,ze bedziecie autem?
                    jesli masz jakies pytanie dodatkowe to odpowiem.pozdrawiam
            • Gość: Krystyna PLAN BUSOW.... IP: 62.39.226.* 05.09.03, 01:48
              jest na odwrotnej stronie planu metra i RER. Dostaniesz za darmo w okienku,
              prawie na kazdej stacji metra.
        • Gość: beata Re: Paryż IP: 217.8.161.* 28.08.03, 11:07
          Podaję przykładowe ceny art. spożywczych, które mogą się przydać dla ogólnej
          orientacji.
          kg pomidorów 2,20 Eur
          woda - 5l 0,75 Eur
          zgrzewka coli (6 puszek) 2,35 Eur
          camenbert 0,99 Eur
          sok pomarańczowy 1,20 Eur
          tonik 1,5 l 1,66 Eur
          piwo (puszka) 0,79 Eur
          bagietki zależnie od wielkości od 0,33 do 0,89 Eur
          oliwki (100g) 0,91 Eur
          croissant (2 w opakowaniu) 1,02 Eur
          jogurt 0% danone (4 szt.) 1,50 Eur
          brie 200g 1,40 Eur
          gotowa sałatka z tuńczykiem 1,49 Eur itp.
          Zakupy były robione w Championie na Place Italie (dzielnica chińska) w sierpniu.
          Pozdrawiam
          Beata

• Gość: KiKa Re: Paryż IP: *.wasilkow.sdi.tpnet.pl 19.08.03, 13:43
      Co do zwiedzania to radzilabym wykupic karte muzealna i wybrac sie do
      wszytkich muzeow w tym samym dniu( zalezy od limitu czasowego). Teraz sa nowe
      swiatla na wiezy eifla co godzine o pelnych godzinach po zmierzchu. To wyglada
      tak jakby tysiace fleszy migalo. Polecam wjazd na 3 poziom. Ja mam lek
      wysokosci, ale szczerze to sie o tym zapomina kiedy widzi sie zapierajacy dech
      widok. Nie kupujcie wody( O,5 litra 2E, cola 0,5 litra 2,6E) w poblizu muzeow
      czy wiezy. Najlepiej wstapic przedtem do Championa czy leader Price. Tam za
      taka sama cene kupicie 3 litry coli. Wybierajcie supermarkety, bo ceny w
      malych sklepikach powalaja na kolana. Targujcie sie o cene pamiatek. Mi to
      calkiem niezle wychodzilo. Nie wiem co moglabym jeszcze dodac co mogloby
      pomoc. Jesli macie pytania to moje gg 1261512. Pozdrawiam
      • Gość: hepik Re: Paryż IP: *.visp.energis.pl 21.08.03, 06:25
        Do wszystkich muzeum w jeden dzień.W Paryżu?
        • Gość: hepik Re: Paryż IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 21:32
          Dzięki wie już dużo,jadę!
          • Gość: zuzka Re: Paryż IP: 213.17.227.* 26.08.03, 13:12
            Życzę ci niezapmnianych chwil spedzonych w Paryzu, w mieście gdzie sie nie
            mysli o problemach zostawionych w domu, w mieście, gdzie każdy znajdzie cos dla
            siebie. Bon voyage!!
            • hepik1 Re: Paryż 15.09.03, 08:06
              A teraz to juz sobie wracam.Pare rzeczy zwerryfikowalem.Ale warto bylo.Paris
              est geniale i magnifique.Suelement tres cher.
            • hepik1 Re: Paryż 15.09.03, 08:06
              A teraz to juz sobie wracam.Pare rzeczy zwerryfikowalem.Ale warto bylo.Paris
              est geniale i magnifique.Suelement tres cher.
              • venecja1 Re: Paryż 30.09.03, 13:30
                > A teraz to juz sobie wracam.Pare rzeczy zwerryfikowalem.Ale warto bylo.Paris
                > est geniale i magnifique.Suelement tres cher.

pisz wszystko, co wiesz, proooosze ;)))
                jade tam za 2,5 tygodnia
                jak ceny? w sklepie... w knajpach....
                jaki bilet na metro kupiles????
                ile kosztowal?
                podziel sie informacjami :))))
                • hepik1 Re: Paryż 06.10.03, 06:10
                  Paryż od mojego powrotu jeszcze bardziej podrożał.Wtedy euro było 4,36 Pln
                  teraz trochę więcej.Jeśli o finansach-nie opłaciło się też używanie karty
                  kredytowej,bo City Bank już wtedy rozliczał po ok.4,60.Aby poruszać się
                  środkami lokomocji czyli RER em metrem,autobusem najlepiej kupić Carte
                  Orange.Trzeba mieć swoje zdjęcie i wyrabia się to w parę minut na dworcach czy
                  stacjach.Do Carty dostaje się bilet tygodniowy lub miesięczny.Można się
                  poruszać dowolnym środkiem lok,setki razy wchodząc i wychodząc,łącznie z
                  kolejką na Sacre CCuere.W autobusach tylko pokazujesz kierowcy,w metrze wsuwasz
                  bilet do odpowiednich szczelin a on wyskakuje a bramnka się otwiera.Optymalnie
                  tygodniówkę wykorzystasz kupując ją w poniedziałek.Od czwartku kupić można już
                  tylko na następny tydzień.Bilety pojedyńcze,w karnetach i tzw.Visite(dla
                  turystów zdecydowanie droższe)Cena zależy od strefy im dalej od centrum tym
                  oczywiście drożej.Ja mieszkałem w strefie 4(Maison Laffite)bilet w karnecie-
                  2,50 i to był przejazd w jedną stronę .Carte orange 24,50Euro i tydzień
                  jeżdżenia w te i we wte..Czyli niby dużo ale licząc wszystkie razy to wyjdzie
                  dużo taniej niż w W-wie.Jeśli mieszkasz w samym centrum to Carta kosztuje
                  11Eu.Ale czy wtedy warto wogóle jeżdzić?Od Wieży Eifla do Luwr można na
                  piechotę.A i na Montrmarte czy Montparnas spacerkiem całkiem przyjemnie.Knajp
                  tysiące a może jeszcze więcej.Kawka 2-3 euro,piwo 0,25 najtańsze jakie
                  widziałem to 2 euro (Stella) ale może być dużo,dużo więcej-cenniki umieszczane
                  są na widocznych miejscach.I przy barze wychodzi dużo taniej niż przy
                  stoliku.Tak tam mają.Obiad (danie dnia)-ok.10 euro.Na Montr martrze widziałem
                  nawet za 7,50.Internet -ok.5 euro za godzinę.Kawiarenek intern. nie za
                  wiele.Jedna jest na pl.Piquale,tuż w sasiedztwie..Sklepy-stasznie
                  różnie.Ogólnie jest tak,że liczba przy towarze jest podobna jak w Polsce.Tylko
                  u nas PLN a tam euro.W sklepach typu lider price itp.ceny już tylko dwukrotnie
                  większe a na niektóre art.tylko 1,5 raza więcej.Pieczywo w małych piekarniach
                  droższe niż w sklepie-bagietki ok.0,90,croisanty o,80.Szokują ceny warzyw i
                  owoców.Ziemniaki po 1 eu ale kalibrowane i umyte,pomidory 2,50(w
                  wrześniu),banany 1,90,ogórki na sztuki po 0,6 ,moules po 3,5 za kilogram(w
                  Normandi taniej-tam już widziałem od 1,5)krewetki(targ)w zależności od
                  wielkości 3 eu za 10 dg.Piwo za to na naszą (polską) kieszeń-nawet O,45puszka.
                  Bilety wstępu-od 5 euro w górę.Średnio można założyć że wyjdzie dycha od
                  obiektu.W Luwrze byłem za darmo-pierwsza niedziela miesiąca)EIFLA 10-
                  SZCZYT ,DRUGI POZIOM 7 EURO,rejs po Sekwanie 9 euro(1 godz)z pod mostu Pont
                  Neuf przewodnik po fr.i ang.
                  A tak w ogóle to warto zainwestować w przewodnik Pascala-ok.40 zł to nie całe
                  10 euro-jeden obiadzik,a zaoszczędzić można wiele czasu i peniędzy.Po
                  weryfikacji naocznej wszystko się zgadzało,warto-będzie łatwiej.
                  • Gość: Bajer POL ROKU MIESZKANIA W PARYZU PRZEDE MNA IP: *.pool.mediaWays.net 16.01.04, 20:09
                    Hejka Wszystkim

Mam do Was Forumowicze zwiazane wlasnie z Paryzem. Niedlugo los mnie tam
                    rzuci na okolo pol roku. wiadomo jest ze bedzie to pewnego rodzaju
                    wyzwanie,bo jest to calkowicie inne doswiadczenie dla Polaka, ktory wiekszosc
                    zycia spedzil w naszym pieknym kraju ;=)

W kazdym mam do Was pytanie jesli chodzi o zycie w Paryzu:

1. czy jest jakis sposob na znalezienie RELATYWNIE taniego mieszkania lub
                    pokoju (slyszalem ze czasem graniczy to z cudem)?? relatywnie tanie to dla
                    mnie 300-400 euro...ze wskazowka na 300 ;=)

2. ile sie wydaje przecietnie zyjac na w miare normalnym poziomie?(opierajac
                    sie jednak na zarciu z supermarketu ;=)

3. jakie Waszym zdaniem miejsca powininem zobaczyc ( nie chodzi mi tu o
                    jakies sztampowie w stylu Luwru czy Eiffel Tower) ale takie ktore dla
                    zwyklego turysty sa poza zasiegiem...czyli miejsca "ukryte" ktore nie sa tak
                    widoczne ale rownie interesujace

4.jak jest Paryzu z bezpieczenstwem na ulicach? znajomy Francuz zapodal mi
                    kilka opowiesci zwiazana z arabskimi przedmiesciami i nie za bardzo mi sie to
                    spodobalo...czy macie jakies wskazowki albo rady? na przyklad w ktorych
                    okolicach raczej nie mieszkac

5. i poza tym co Wam jeszcze przyjdzie do glowy odnosnie Paryza :=)

Z GORY DZIEKI

• Gość: hepik Re: POL ROKU MIESZKANIA W PARYZU PRZEDE MNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 17:12
                      przewodnik Pascala polecam,masz tam wszystko a do cen dodasz ok 5% i będziesz
                      miał aktualne,pozdr
    • Gość: Syrena Re: Paryż IP: 217.153.180.* 02.02.04, 14:32
      Dużo na temat Paryża pisałam w ub. roku na wątku HOTEL TOLBIAC. Jeżeli ktoś
      jest zaintresowany, to żeby się nie powtarzać - polecam.
      Pozdrawiam
      Syrena
    • Gość: Kaa Re: Paryż IP: *.chello.pl 11.05.04, 22:51
      z atrakcji "niestandardowych" gorąco polecam Chantilly - ok. 40 km na północ od
      Paryża.
      Do obejrzenia zamek wsród super ogrodów (moim zdaniem lepsze niż Wersal) i
      jedyne na świecie Żywe Muzeum Koni w kolosalnych, cudownych stajniach (w Polsce
      krolowie tak nie mieszkali :))
      Fajnie, ciekawie, choć mowię to z pozycji miłośnika koni i jeździectwa.
      Ale samo Chantilly ma taki super klimacik podmiejskiego, francuskiego miasteczka.
      Rewelacja!
      Z Gare du Nord jedzie się jakieś pół godziny pociągiem.
    • aseretka Re: Paryż 13.06.04, 07:38
      Ja swego czasu kupiłam przewodnik Konemann`a z mapą Paryża. Jest bardzo
      poręczny, bo niewielki. Bogaty w informacje (choć trochę zwięzły) zawiera
      obfity wybór miejsc do zwiedzenia, nie tylko tych najbardziej popularnych i
      znanych. Spora ilość zdjęć i szczegółowe mapki.
      Polecam odwiedzenie podmiejskiej dzielnicy St.Denis z opactwem, które stało się
      tradycyjnym miejscem pochówku królów francuskich oraz urocze chateau w
      Malmaison, gdzie rezydował Napoleon i Józefina.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka